destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Bolltjuvar och kalabalik på anrika Royal Calcutta.


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 februari 2019


 

Sydafrika del 3: George och Mossel Bay


Vi har varit i George, Sydafrikas epicentrum för golf. Här finns framförallt Fancourt med tre toppbanor och ett förstklassigt hotell (vi ska omdisponera våra hushållsbudgetar närmaste månaderna så att vi kan testa dem längre fram). Den här gången valde vi att testa banan med samma namn som orten, en riktig pärla som vi spelat varje gång vi varit i trakten och som alltid är rankad som en av landets bästa banor (2018 som nr 12). Alla priser är i SEK enligt växelkursen i tisdags. Alla greenfee-priser är ordinarie, för rabatter se vår intro till RSA.

 


Håll i bananerna på George GC. Längst upp: Springbocks på Oubaai.


Greenfeen på George GC kostade 305:- och banan var i mycket fint skick under vårt besök. Gällande boendet är det mycket billigt inne i stan. På Davidson Rd testade vi Loerie Guest Lodge och George Lodge International Guesthouse, båda var bra och ligger bara några minuters körning från klubben. Dessutom är det gångavstånd till en riktig restaurangpärla i form av The Fat Fish. Läs reportaget.    

 

Kingwood från George GC.


Granne med George ligger Kingwood, vi fotade det hål vi såg från rundan på George. Greenfeen där är 332:-. Är det någon som testat den så hör gärna av er.

Oubaai par 4 dogleg höger.


Vi gav oss också på Oubaai samt boendet där. Greenfeen här kostade 950:- och ett dubbelrum med frukost gick i mitten av januari att hitta för 997:-. Banan var under vårt besök bra utan att vara i toppskick, helt klart har den haft problem att återhämta sig efter fjolårets rekordtorka. Att bilarna var halvskraltiga och att gps:erna var bortmonterade sedan förra året var lite illavarslande, håll oss gärna uppdaterade. Läs reportaget.  

Pinnacle Point par 3.


I Mossel Bay, Garden Routes västliga utpost, har vi testat boendet och golfen på Pinnacle Point, där flera hål är än spektakulärare än på Pezula och Simola. På hemsidan hittar du många olika typer av boende. Vårt hus med fyra bäddar i två sovrum gick på 2 625:-/natten. Golfen kostade 834:- med obligatorisk bil. På hemsidan finns också paketpriser, kolla bara att de är uppdaterade. Läs reportaget.   

Medlemskap på Pinnacle Point gick enligt uppgift på 10 000 ZAR (6 647 SEK) och då ingår 75 rundor med bil. Många svenskar har nappat på det här och har hus inom området. Kolla för säkerhets skull vad som gäller innan du köper hus.

 

Pinnacle Point hål 18, par 5.

 

Om runt en vecka publicerar vi på hemsidan en test av Arabella, som av många hålls som Sydafrikas bästa golfresort och som du når på en timme från flygplatsen i Kapstaden. Till nästa nyhetsbrev ska vi också få med banan i närbelägna Hermanus (känt för att valarna kommer hela vägen in till strandpromenaden), som är ännu ett alternativ för den som vill ha mycket golf för pengen. För den som funderar på Algarve i vår ska vi i februari ge oss på de banor som återstår för att vi ska ha testat alla 18-hålare på portugisiska sydkusten, som vart och vartannat år verkar kamma hem något golfdestinationspris.

 


 

Nya initiativ mot långsamt spel/långsamma golfare


Golfens största problem är att rundorna upplevs ta för lång tid, vilket naturligtvis beror på att vissa golfare tar för lång tid på sig. Så länge vi inte har omkörningsfiler på fairway är det här något som måste fixas för att golfen ska kunna konkurrera om människors begränsade tid. Med de nya R&A-reglerna, som i mycket adresserar spelhastigheten, tar nu många klubbar chansen att testa nya grejor.

 


Palmares, en av Algarves absolut bästa banor.


En av de klubbar som gått längst är Palmares i Algarve. 24 januari testade de en scramble (alla i bollen slår ut och man väljer vilket läge alla ska spela från) där bollarna hade 90 minuter på sig att hinna runt de nio hålen. Övningssvingar, p-bollar, läsa green från mer än ett håll och leta boll renderade ett pliktslag vardera. För att komma runt det där sista farthindret, bolletandet, erbjöd sig klubben att ersätta alla bortslagna bollar. Inga vinnare utsågs, utan vinsten var att upptäcka att man kan spela golf på ett annat, mindre prestationsinriktat sätt.

 


Med gratis öl fram till ett visst klockslag var självklart ett engelskt lag (Brad Walker, Steve Smith, Derek Sanders) snabbast att ta sig runt (45 minuter och -1 brutto). Ytterligare två lag kom in på under en timme. Alla lag klarade tidsgränsen på 90 minuter och de flesta kom in på par eller bättre brutto.

Hur gick det då?
Kanonstarten var kl 15.00. För att försäkra sig om ett bra speltempo annonserade klubben att det var gratis öl i klubbhuset till 16.45. João Pinto Coelho var en av dem som organiserade experimentet:
- Dagen blev verkligen en succé. Redan innan vi börjat var stämningen på topp och alla insåg vad vi var ute efter. Nästan alla vittnade om att det var mycket roligare än normalt och att de inte spelade sämre för att det var mer fokus på spelhastighet. Våra marshalls berättade att de aldrig sett så många glada miner ute på banan.

När det gäller bollbudgeten var den så pass hanterbar att klubben bjöd samtliga deltagare på ett trepack.

 


Vår hemmaklubb Ågesta förra hösten.


På vår hemmaklubb drar man också ett strå till spela-snabbare-stacken. Under hela säsongen 2019 anordnas en matchspelsturnering där spelare lottas mot varandra och själva bestämmer när de ska göra upp. Vinnaren i matchen registrerar resultatet i en databas på hemsidan. Anmälningsavgiften på 300:- går oavkortat till prisbordet. Utöver att det här är ett bra sätt att få golfare att upptäcka hur mycket roligare matchspel är än poängbogey ges chansen att lära känna varandra bättre och skapa mer klubbkänsla.

 


Läge att ringa hem gratis; vår Bobman i klimatchock i Thailand och i behov av snabb evakuering.
 

3 först ut att utvidga gratisroamingen

 

Mobiloperatören 3 skrotar nu roamingavgifterna i flera länder utanför EU, bland annat Thailand och Turkiet, men bara för privatkunder som har abonnemang där minst tio GB surf ingår (35 GB för företagskunder). I vanlig ordning gäller det att läsa villkoren.

 


Så här såg det ut när vi testade Pebble Beach för många år sedan. Har simulatorerna blivit bättre?

 

Golfsimulator eller vintergolf utomhus?


För oss som inte är i Sydafrika gäller det att bita ihop ett bra tag till innan det blir behagligt att lira på svensk mark, såvida vi inte är av det härdade släktet som kör med glykol i kaffetermosen och peggar med spikpistol. Vi har testat golfsimulator igen, för att se om de utvecklats sedan sist och hur de står sig mot att lira utomhus vintertid – se längre ner.

 


 

Ingen logik i charterbranschen

40 procent av Sveriges hushåll är ensamhushåll. Det här har många branscher förstått, men inte charterbranschen. En av våra prenumeranter skulle boka en restresa till Spanien med Apollo i januari och totalpriset (flyg och boende) för två personer var lägre än vad han skulle behöva betala för bara sig själv. Vi gick själva in och kollade. Den 21 januari kostade en resa den 4 februari för två personer 4 512:-. När vi sedan ändrade till en person steg priset till 5 667:-. Det var alltså 25 procent dyrare att åka ensam än att åka två. När vi mejlade Apollo för att höra hur det kunde vara dyrare att åka en person än två fick vi svaret: ”Vi har i nuläget ett större antal dubbelrum, därför är det dessa som är prissänkta”. Längst ner i svaret fanns en text: ”Travelife Certified – Excellence in sustainability. Please don't print this e-mail unless you really need to.” Vi uppmanas alltså att värna miljön genom att inte skriva ut mejlet, samtidigt som vi uppmuntras att köpa till en tom flygstol för att få ett lägre pris och ett större rum.


”Tänkte jag inte på”. Löfven inser i en nyinspelning av Lorrys sketch att han behöver stöd av V för att marginalisera V.

 

På sista radens politiska bokstavsexercis


Inför valet var vi så förvirrade över var partierna stod att vi kände oss tvungna att lansera ett eget parti. Efter valet är vi än mer förvirrade. M+KD stod för övergångsbudgeten som godkändes av riksdagen och som skulle genomföras av S+MP+V samtidigt som M ville ta makten och lovade att bojkotta SD, vilket C+L inte trodde på utan istället lovade att stödja S+MP under förutsättning att V inte fick något att säga till om, något som S lovade C+L utan att verka inse att de behövde stöd av V för att kunna bilda regering med MP, vilket de fick först efter att V sagt sig ha fått garantier att det inte alls skulle bli som S lovat C+L. I Storbritannien är det färre bokstäver att hålla reda på; efter att Theresa Mays plan A för Brexit röstats ner tog hon fram plan B, som i princip visade sig vara plan A igen.

 

För övrigt kan vi konstatera att Amanda Lind knappt hann tillträda som kulturminister innan hon blev beskylld för "kulturell appropriering", att hon med sina rastaflätor snyltar på andra kulturers särdrag. Eftersom vi är osäkra på var gränsen för kulturell appropriering går kommer vi den här säsongen att spela golf iförda svensk folkdräkt.

 

 

På sista radens Kinesen kommer


Svenska rymdraketbasen Esrange har problem med kineser som vill använda deras satellitkommunikationsgrunkor till skumraskaffärer. Och nyligen stängde Kaknästornet för allmänheten då man fruktade att främmande makt skulle ge sig på tornet (kinesiska ambassaden ligger alldeles i närheten, vilket inte kan vara en slump). För den som likt oss försökt köpa en specialare med räkmajonnäs och Pucko senaste tio åren står det dock klart att en annan asiatisk nation redan tagit över fyllehungerns viktigaste samhällsfunktioner.

 

Lättstädat och med signalsystem för om du är hemma. Toan i vår förort (på bilden) kostade 400 000:-, medan den på Bondegatan gick på 1,4 miljoner.

 

På sista radens nya studentbajstäder 


Bristen på studentbostäder i Stockholm är nu delvis löst. Det är politikerna i stan som upphandlat offentliga toaletter som blivit så dyra att de nu istället kommer att nyttjas som studentbostäder. Lokaltidningen ”Mitt i” har granskat upphandlingsfiaskot. Ur ett vi-blir-vad-vi-läser-perspektiv konstaterar vi att lokala gratistidningar – där man tidigare mest letade efter billig köttfärs på promenadavstånd – i allt högre grad verkar ta hand om den grävande journalistiken medan lösnummerstabloiderna ägnar sig åt att lista världens tio häftigaste toaletter (tyvärr är det väl denna länken de flesta av oss klickar på).  

 
För att bränna lite extra kalorier tog vi bärbagen.

 

Inomhus eller utomhus på hemmaplan?


För några år sedan berättade vi att Mälarö GK utanför Stockholm är en av de klubbar som erbjuder ett speciellt vintermedlemskap. Spel på deras 9-hålare fullängd och ordinarie greener från 1 nov till 15 april kostar i vinter 1 900:-. Huruvida det är värt det hänger helt och hållet på hur vintern blir. Ett alternativ för den som likt oss inte har en hemmabana att spela på under vinterhalvåret är att köpa vintermedlemskap i en golfsimulator, lär finnas här och var i landet. Vi har inte lirat i en simulator på många år och beslöt oss för att se om det hänt något när det gäller den tekniska utvecklingen. Vi bokade in oss på en av O´Leary simulatorerTolv Stockholm. Ett vintermedlemskap här går på 1 995:-.

 


Många av banorna på simulatorn vi testade är amerikanska och okända för de flesta av oss. En av få europeiska vi hittade var Turnberry.


Det finns tre simulatorer på Tolv Stockholm, en av dem har filmduk även på sidorna och vi valde att testa den. Vi började med att välja bana samt spelform och väder och vind. Efter det ställde vi in huruvida vi ville ha flyovers/överflygningar på varje hål inför utslaget samt en hel del övriga tekniska detaljer som kunde underlätta för oss, t.ex. om vi ville spela från höger eller vänster.

 


Precis som i golfbilarna kan du peka på datorskärmen (nere till höger) för att få avstånden till olika hinder.

Väl igång kunde vi konstatera att det rent tekniskt inte hänt så mycket sedan sist, det är fortfarande en hel del som saknas för att det ska kännas på riktigt. Med tanke på utvecklingen när det gäller tv-apparater hade vi hoppats att bilden skulle ha blivit skarpare och att grafiken skulle hänga med bättre. Puttningen är också svår att få grepp om och med tanke på att du betalar för tiden är vårt tips att mata in att alla greenträffar skänks. Med detta sagt känns det ändå som ett roligare alternativ till att stå och veva i en inomhushall.

 


Grafiken ger fortfarande en hel del att önska.

Fördelarna med att lira i en simulator inomhus jämfört med vintergolf utomhus är dock uppenbara:
- du fryser inte.
- du kan programmera in blå himmel, vindstilla och fågelkvitter, även på Turnberry.
- du slipper stuka fingrarna när du duffar i fryst gräs.
- du slipper lägga tillbaka duffade leriga tovor.
- du slipper leta boll.
- du kan alltid ha en kall öl inom arms räckhåll.
- du kan säga att du spelat en bana du normalt inte har råd med.

Nackdelarna:
- ingen friskluft eller motion.
- grafiken samt upplösningen på skärmen är fortfarande inte på den nivå vi önskat.
- våra sorkdödare straffades i vårt tycke väl hårt.

 


För den som vill analysera sin bollträff ges goda chanser. Längst ner: för den som vill träna puttning är bangolfbanan på Tolv Stockholm ett bättre alternativ än simulatorn.  

 
Summering:
Vi kan se att den som vill analysera sin golf har stor hjälp av alla data som ges, men då ska ni nog vara max två personer. Vi kan också se ett kompisgäng ha kul här, om ni tar det för vad det är. Men framförallt ser vi chansen för dig att fostra dina långsamma golfkompisar till att spela snabbare, för här betalar ni för tiden och då kommer grupptrycket inte att ha förbarmande med den som håller på med en massa joxande innan han/hon slår.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.