Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Sydafrikas ledande golfdestination


George är något av golfens Mecka i Sydafrika. Här finns framförallt Fancourt med tre banor (se separat artikel) men du ska inte heller missa George GC, en riktigt pärla som vi alltid lirar när vi är i trakten. Kvarten bort från George hittar du Oubaai, med Ernie Els första golfdesign på hemmaplan och ett hotell med 100 rum (även den i separat artikel). 

För den som vill ha ”local flavour” är George GC ett hett tips. Klubben var igång redan 1906 och man får lite koloniala vibbar här, inte minst inne i restaurangen där många brittiska expats verkade hänga under närmast pub-liknande förhållanden. 

 

Samtliga foton på den här sidan från George GC.


Banan är en mycket fin svagt kuperad parklayout som i princip alla inhemska golfare håller som en av de bästa ”value for money”-banorna i landet. Trots den överkomliga greenfeen är banan alltid med i toppen i rankningarna och vi har aldrig upplevt den annat än i utmärkt skick.


 

Hålen ligger ganska tätt, men träd och ofta tät vegetation gör att de flesta hål har sitt eget rum. Du hittar ingen information på tee utöver längden på hålet och scorekortet har bara en schematisk bild av layouten, så ska du scora gäller det att få med dig en banguide. De två avslutningshålet är mycket fina och spelas runt sjön med döda träd – mycket vackert när solen står rätt (se foton på klubbens hemsida).


Till vänster skymtar du 18:e green och till höger ser du sidan av klubbhuset.

 

Utöver ett rikt fågelliv hittar du oblyga antilopiga djur med hoppiga bakpartier. Här och var är det också gott om små gulliga apor, som du ska ha lite koll på om du har ätbart i bagen – vi såg faktiskt en sno en banan inifrån halfway houset. När det gäller utbudet av mat i klubbhuset är det överraskande klent, räkna inte med något annat än engelsk frukost, hamburgare eller dylikt.

 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat George:

Fancourt Montagu

Fancourt The Links

George

Oubaai

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.