destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Bolltjuvar och kalabalik på anrika Royal Calcutta.


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 januari 2019


 

Fuerteventura med lågprisflyg och chans att testa flera orter


Gott Nytt Golfår! I mitten av december var vi iväg och testade golfen på Fuerteventura (fotot visar Playitas). Genom att vi hittade billigt lågprisflyg kunde vi testa flera hotell och därmed få chansen att uppleva mer av ön under vår vecka där – utan att det kostade mer än en charterresa. Se längre ner.


 

Sydafrika del 2: Knysna – med två förstklassiga golfresorts till bra peng


Vi har testat de tre banorna i Knysna, den trevliga lilla orten på Garden Route som lockar allt fler svenskar. Simola och Pezula är två av de roligaste banor vi lirat. Banorna och boendet är förstklassiga på båda ställena.

 

Sovrummet i vår lägenhet på Simola. Längst upp: hål 2 på Simola, på snudd lika högt som långt.

 

En stor lyxig lägenhet på Simola gick i mitten av dec att hitta för 944 SEK/natten, inkl frukost för två i restaurangen. Greenfeen gick på 845 SEK/person och inkluderade den obligatoriska golfbilen (du vill inte vara utan) samt halfwayhouset med varm mat och öl. Läs reportaget.

 


Pezula par 4 dogleg vänster.


Ett dubbelrum på Pezula kostade i mitten av dec 1 418 SEK med frukost för två personer. Även här var det 845 SEK/person för greenfeen, med obligatorisk bil men utan halfwayhouset. Lyckas du smöra in dig hos en medlem kan du komma ut för 345 SEK. Läs reportaget.

 


Knysna, lätt att gå och svårt att förlora bollarna.


För den som vill hålla sig i marknivå erbjuder Knysna Golf Club en helt ok runda för 300 SEK. Läs reportaget.

Samtliga greenfeepriser är utan rabatter (se vår intro till Sydafrika). För den som bor i området en längre tid är ett alternativ att hyra lägenhet i trevliga området Knysna Quays, inhägnat och med säker parkering. Vi betalade 1 000:-/natten för en lägenhet med tre sovrum, kök, vardagsrum och två uteplatser och hade två minuters gångväg till alla restauranger i Waterfront.

Framöver ska vi ge oss på spektakulära Pinnacle Point i Mossel Bay, med i programmet hos några svenska arrangörer, samt två banor i George: Ernie Els Oubaai (med boende) och George GC (en landets bästa banor till rena fyndpriset). Vi publicerar kontinuerligt på hemsidan.


Klockren dokumentation när våra Bobmen loggade in för att betala fortkörningsboten.

 

Se upp med hastigheten i Sydafrika


Det blir allt vanligare med ASOD (Average Speed Over Distance)-kameror i RSA. Precis som på flera håll i Europa funkar systemet genom att det mäter hur lång tid det tagit dig att köra en sträcka. Har du avverkat sträckan snabbare än vad skyltningen tillåter blir det böter. Böterna dyker så småningom upp i eposten, plus en administrativ avgift från ditt hyrbilsföretag. Boten är inte så hög, men gasar du på ofta kan det samla på sig. Dessutom tar hyrbilsföretaget ut en administrativ avgift som i vårt fall var högre än boten. Har du otur kan det vara som med ett företag vi råkade ut för i USA, att de tar ut en administrativ avgift för varje bot. 

 


 

Bokningar med Norwegian 2019


Har någon missat det så kan vi avslöja att den finansiella världen sedan länge är tokig. När det gäller flygbolaget Norwegian kan man ena året läsa om att de gjort rekordbeställningar av nya flygplan och nästa år om vinstvarningar och nedskärningar. För 2019 har de aviserat ett sparpaket på motsvarande två miljarder kronor, samtidigt som de försöker sälja av delar av sin flygplansflotta. När ett flygbolag kånkar sker det regelmässigt brutalt och vi har prenumeranter som stod i incheckningskön till Sterling såväl som Spanair när de fick besked att bolagen hade kånkat (2008 respektive 2012) och deras flyg var inställt. Vårt tips om du bokar med Norwegian är att använda ett kreditkort så att du har chans att få tillbaka pengarna om det skulle hända något. Det är också bra att ha någorlunda koll på en plan B – så att du kan ta dig till boendet och golfen med andra flygalternativ.

 


Från vårt hotellrum på Malta. Fördelen med att resa som golfare är att du inte är beroende av strandtemperaturer och därmed kan sticka iväg när flyg och hotell är billigare. Är du dessutom flexibel och kan resa när inte alla andra ska iväg går det att hitta löjligt billiga resor – vilket ger oss klimatångest.

 

Billiga golfandningshål i vinter


Resande-världen är också tokig. När vi i mellandagarna var ute och kollade på nätet hittade vi bland mycket annat en resa till Malta i början av februari för 605:-/person. Då ingick flyg t/rt Stockholm Skavsta och del i dubbelrum tre nätter. Att få med sig en incheckad väska kostade 480:-.

 


 

Paketpris på hotell och parkering på Arlanda


Med tidigt flyg till Fuerteventura checkade vi in kvällen innan på Arlanda Good Morning Hotel. Ett dubbelrum med tidig frukost gick på 795:- och som hotellgäst kunde vi parkera bilen på deras parkering en vecka för 395:-. När vi landade var det bara att ringa och de hämtade oss. Läs reportaget, som vi bakat in med ett tidigare testat hotell på Arlanda.

 


 

Hämta ut hyrbilen på kontinenten – ha koll!


Vi kan inte annat än bli avundsjuka på våra Bobmen som i november hämtade ut sin hyrbil i Sydafrika – ”här är nycklarna trevlig resa”, var proceduren. När vi själva skulle hämta ut vår hyrbil på Fuerteventura var det samma visa som oftast på europeiska kontinenten, med personal som lägger ner ett antal evigheter på att försöka övertyga kunderna om att köpa tilläggsförsäkringar och annat som ger dem själva provision – och som oftast är helt onödiga för dig som kund. Problemet är att de vet hur de ska göra dig osäker, så se till att du är säker/påläst innan du står inför skranket. Vi hörde dem ljuga ganska friskt och ett knep som används allt oftare är att säga att depositionen är så hög att många inte har så mycket på sitt konto och de följaktligen är tvungna att köpa någon idiotförsäkring – ha bra med pengar på ditt konto när du hämtar bilen, sedan kan du föra tillbaka dem till ett säkrare konto när du väl fått ut bilen. Vårt tips är också att överhuvudtaget inte börja diskutera med dem, säg bara nej till allt och se ut som att du tycker att han/hon är en idiot – det är lätt, vi lovar. Se också till att inspektera bilen ordentligt och få skador antecknade, vår stod i skugga och det var först när vi rullade ut den i solen som vi såg flera plåtskador som vi kunde ha blivit ersättningsskyldiga för.

 


 

Golfen och fotbolls-VM


Ryder Cup får ursäkta, 2018 års häftigaste idrottshändelse var herrarnas fotbolls-VM och den svenska kvartsfinalplatsen. När Sverige onsdag 27 juni spelade den helt avgörande sista gruppspelsmatchen mot Mexiko sades det att Sverige stod stilla. Inte golfarna, för den dagen spelades det fler ronder på svenska banor än onsdagen veckan innan (då Sverige inte spelade), 31 000 mot 28 000. Under öppningsmatchen mot Sydkorea var 28 300 svenskar ute och vevade. Totalt spelades 1,3 miljoner rundor på svenska klubbar under VM-perioden 14 juni–15 juli 2018. Det är den näst högsta siffran för perioden under 2010-talet.

Statistik enligt Golfnyttan, förbundets affärsutvecklingstidning.

 


Alina. Obehaglig.

 

På sista radens olika grader i helvetet


Vellinge, en av landets rikaste kommuner, har nu fått ok på att förbjuda tiggare. Kommunen har drivit frågan för att ”kommuninvånare tycker att det är obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter”. Polisen på orten framhåller att de egentligen inte har resurser för att se till att förbudet efterlevs (det säger polisen numera om allt). För den som fördjupar sig i problematiken framkommer att det egentligen bara verkar finnas en tiggare i Vellinge, hon heter Alina Dobrica och brukar sitta utanför ICA. Vi ser ingen annan lösning än att grannkommunen Malmö avdelar resurser från sina insatser mot dödskjutningar och sprängningar, så att Vellinge åter blir behagligt.

 


Sepp, Hannibal och Bob – snart i en akademi nära dig?

 

På sista radens stolar och stollar


Svenska Akademien har fortfarande tomma stolar. Vi har med hjälp av avancerade algoritmer (och kaffesump – samt hur kriterierna för medlemskap verkar vara utformade) tagit fram några lämpliga kandidater: Bagdad-Bob. Skicklig kommunikatör. ”Allt är i sin ordning och vi har snart fördrivit de otrogna hundarna” är en fras som kan mota de flesta journalisterna i grind när det stormar. Var irakisk ambassadör i Sverige på 1980-talet, så Sverige-koppling finns. Sepp Blatter. En naturbegåvning inom vänskapskorruption. Svensk eller schweizare, internationellt är det ingen som vet skillnaden. Hannibal Lecter. Välformulerad och kan föra sig i de fina salongerna, så länge han inte äter upp andra ledamöter. Tydlig Sverige-koppling genom Hannibalsfejden, som var del av Torstensons krig 1643–1645. Sedan vill vi slänga in den här killen också, för att han har ett skratt som gör oss både glada och nervösa.  

 
Lanzarote GC, extremt grön på en brun ö.

 

Vi har testat tre banor och tre hotell på Fuerteventura


När vi var på Lanzarote för tre år sedan köpte vi en billig charter och fixade golfen på plats. När vi nu gav oss på grannön Fuerteventura hittade vi reguljärflyg i mitten av december (bästa perioden för bra priser på flyg och hotell och tommare på banorna – samt att du slipper en veckas julstress hemma) för 1 448: tur/retur från Stockholm med bra flygtider, ytterligare 700:- för den som har med golfbagen.

 


Occidental Jandía Playa.


Hyrbilen gick på 551:- för en vecka och då hade vi självriskelimineringen som tillägg i vår hemförsäkring (här är det alltid viktigt att du kollar att självriskbeloppet inte är högre än vad som täcks av ditt skydd).

 


Jandía Golf, riktigt kul layout.


Det här öppnade upp för oss att bo på lite olika ställen och därmed få chansen att uppleva mer av ön. Vi testade tre hotell, samtliga ingår i Barceló, en hotellkedja som vi bott på många gånger på fastlandet och som håller en hög lägstanivå. Alla tre var fyrstjärniga och hade bra omdömen på olika bokningssajter.

 


Vårt boende på Barceló Castillo Royal Level i Caleta de Fuste.


Ett dubbelrum med frukostbuffé på Barceló Fuerteventura Thalasso startade på 1 165:-/natten. För ytterligare 56:- (!) ingick middagsbuffé för två personer. På Occidental Jandía Playa (där vi skulle bott) startade ett dubbelrum med frukost och middagsbuffé på 1 030:-. Samma sak på Occidental Jandía Royal Level (där vi istället bodde) gick för 1 590:- och på Barceló Castillo Royal Level för 1 640:-. På samtliga hotell var det inga stora kostnader att uppgradera rummen för den som ville ha havsutsikt (på Jandía Playa kostade det 5 euro/natten). Man kunde också uppgradera sina måltidspaket. För dig som funderar på att uppgradera för att få tillgång till obegränsat med öl ska vi varna för att det då oftast är blaskig ljus lager som ingår, bättre då att betala för vettig öl, inte minst San Miguel Selecta, en ganska ny mörk finöl som finns lite här och var.

 


Playitas.


När det gäller golfen ligger greenfeen i högsäsong (utan rabatter) runt 70-80€, några av klubbarna erbjuder skymningsgreenfee och det ska inte vara några problem att hinna runt 18 hål om du slår ut i vettig tid. På klubbarnas hemsidor hittar du också information om hyrklubbor, som är ett alternativ rent ekonomiskt för den som inte ska vara ute och veva varje dag. På Playitas hade vi de bästa hyrklubbor vi någonsin spelat med, för 25€/rundan.


Mirador des Lobos, för dålig för testning. Längst ner: Flygplatsen på Fuerteventura är mycket trevlig och även när du har passerat säkerhetskontrollen finns det chans att sitta ute – två ställen såg vi.

Googlar du golfen på Fuerteventura har många med en femte bana, Mirador des Lobos utanför Corralejo i norr. Det här är en Pitch & Putt inklämd i vad som numera går under namnet The View Hotel Resort. Bilden ovanför är tagen i slutet av december av en av våra prenumeranter. Hon tokvägrade att testa den. Läs reportaget.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.