The Bobmen report: 2 augusti 2015
De varma dagarna i början av juli har gjort att SMHI i vanlig ordning kunnat konstatera att juli månad varit normal när det gäller temperaturen, samma statistiska logik som att om du har en fot i ugnen och en i frysen har du det i genomsnitt ganska skönt.
Julisemester med mycket flyt – och förslag plan B till nästa år
En amerikan på besök sägs ha kommenterat julivädret:
– Det här var ju inte så farligt, hur är vädret här sommartid?
SMHI hävdar att juli varit normalvarm, från sin mätstation på planeten Tokblind. Här på landbacken i Sverige har nog de flesta av oss upplevt den sämsta juli på mycket länge, med framförallt massor av skurar som gjort planeringen av utomhuslivet svårt. Nu får vi hoppas på en stabilare fortsättning på sommaren.
Skulle du få samma skitväder nästa sommarsemester är vårt tips att du först och främst kollar tiodygnsprognosen för länder strax söderut, som du når betydligt billigare än vad sista-minuten-resorna till Sydeuropa lär kosta. Vi tillbringade själva två veckor i mitten av juli i Polen och Tjeckien och hade mellan 24 och 30 grader (med en topp på 36 i Prag under två dagar) och blå himmel samtidigt som rapporterna hemifrån handlade om 13-20 grader och ideliga regnskurar. När vi anlände med båt till Ystad möttes vi av tolv grader och regn, kvällen innan hade vi ätit middag utomhus i 27 graders sommarvärme i Swinoujscie, bara 17 mil söderut fågelvägen.
I Prag var det så varmt under vårt besök att turister hyrde cykelbåtar ända fram till solnedgången för att hålla sig svala, samtidigt som temperaturen i Mellansverige låg runt 15 grader. För dig som tar bilen ligger literpriset för bensin i Polen och Tjeckien på ca två tredjedelar av vad du betalar i Sverige. Ölen på golfklubbarna i Polen och Tjeckien kostar runt 15:-/halvlitern.
Sobienie Królewskie söder om Warszawa.
Rundtur i Polen
Polen har blivit något av vårt favoritland i Europa: nära, vänligt och prisvärt. Med sommarens rundtur har vi nu testat alla utom en av landets 18-hålsbanor. Det gör att vi vågar oss på en summering av golfen i landet, bland annat vilka sju banor vi tycker att du ska satsa på, antingen för att de är värda en omväg eller för att de funkar utmärkt att kombinera med extra fina stadsupplevelser. Dessutom tycker vi att Polen är ett bättre öl-land än Tjeckien, för att det finns ett rejälare utbud av ölsorter utöver ljus lager och till samma låga priser.
Warszawas motsvarighet till Trafalgar Square.
Huvudstaden Warszawa benämns allt oftare som ”nya Berlin” och erbjuder en riktigt billig storstadssemester. För den som vill kombinera med golf ligger två av stadens tre 18-hålare bara några minuter från lågprisflygplatsen Warsaw Modlin, men det var en bana söder om stan som imponerade klart mest.
Wroclaw överraskade nog mer än någon annan polsk stad.
Wroclaw i sydväst, europeisk kulturhuvudstad 2016, är en pärla. Här testade vi de två bästa banorna och boendet i direkt anslutning till en av dem.
Kalinowe Pola, bara minuter från motorvägen.
Tre timmar söder om Swinoujscie, inte långt från den nya motorvägen hittade vi en riktigt fin bana och mycket bra boende – perfekt för att bryta av resan söder- eller norrut i Europa.
Gdansk, med trevliga badorten Sopot strax norrut.
Vi tillbringade också några dagar i vår favoritstad Gdansk, där vi tidigare testat samtliga banor.
Vi vill nämna två hotell vi testade i Polen, av olika skäl:
I Gdansk hittade vi ett helt nyöppnat designhotell som imponerade stort – vi har lagt in det i vårt uppdaterade Gdansk-reportage. Kostar ca 1000 SEK/natten för ett dubbelrum.
I Warszawa imponerade Hampton by Hilton inte alls lika mycket, trots att de också har utmärkta vitsord på nätet och bara kostade 650 SEK/dygnet. Att det sägs vara nära till allt stämmer om du är affärsresenär, men för en turist är det knappa timmens promenad till Gamla Stan. Dessutom var sängarna stenhårda och parkeringen dyr (250 SEK/dygnet). Internetuppkopplingen var begränsad så att vi bara kunde använda en apparat: när vi hade loggat in med mobiltelefonen för att kolla vädret kunde vi sedan inte använda datorn för att jobba. Dessutom behövde en av våra resenärer ha medicin i kylskåp och deras lösning var att vi skulle betala ytterligare 400 SEK/natten för ett rum med kylskåp. Det här var det första hotellet vi varit på som vägrat förvara medicinen för henne. Hotell är billiga i Warszawa så det finns många bättre val, inte minst de mindre ställena närmare Gamla Stan.
På fartyget "Mazovia" mellan Swinoujscie och Ystad kostade "LUX-hytterna" inte mycket mer än 2-bädds med fönster. Boka i god tid och se till att du får en av de två LUX-hytterna bak i båten, som har fönster åt två håll.
Båten till Polen ett alternativ?
Att ta båten till Polen eller Tyskland innebär att du kan ha med dig massor av billig öl hem i bilen, se bara till att du inte överskrider totalvikten för bilen, det är detta tullarna numera slår ner på.
Vi tog båten till Polen, dit Nynäshamn-Gdansk, hem Swinoujscie-Ystad. Billigast är att åka tur och retur samma sträcka. I högsäsong kostade nattbåten Nynäshamn-Gdansk (avgår 18, framme 13 oavsett vilket håll du åker) 3970:- för personbil och fem passagerare tur/retur. Hytt för fyra kostar 1440: enkel. För fyra personer blir det alltså ca 1700:-/person för överfart med hytt tur och retur. För den som köpte en ”First minut-biljett” före 15 maj kunde man få ner högsäsongspriset med runt 1500:-, en avsevärd besparing alltså. Nattbåten Ystad- Swinoujscie kostar betydligt mindre (avgår 21.30/22.30, framme 06.00/06.15) – 3030:- totalt tur/retur för fyra personer, bil och hytt, alltså ca 750:-/person. Om du åker i högsäsong är det viktigt att boka hytt i god tid då dessa tar slut betydligt snabbare än bilplatserna.
Albatross, bara 30 minuter från centrala Prag.
Ytterligare tre bra banor testade i Prag
Med Prag bara 3,5 timmars körning från Wroclaw gjorde vi en avstickare för att testa tre banor, varav vi bodde på en. Självklart är det smidigare att flyga, med vi är inte värst smidiga av oss. Inne i Prag bodde vi den här gången på Hotel U Martina väster om floden (östsidan är extremt turisttät i högsäsong). Internet funkade riktigt dåligt, i övrigt är det lika fint som hemsidan och recensionerna ger sken av. Bra frukost och promenadavstånd in till stan. Ca 550 SEK i högsäsong för ett dubbelrum.
DFDS Seaways mellan Karlshamn och Klaipeda.
Kombinera golf i flera länder med färja
Litauiska Klaipeda, lettiska Riga, estländska Tallinn och polska Gdansk och Swinoujscie har alla färjeförbindelse till Sverige och det öppnar upp många kul alternativ för den som vill lira golf i fler än ett land under semestern. Lite körtider:
Tallinn-Riga: 4 tim.
Riga-Klaipeda: 3,5 tim.
Klaipeda-Vilnius: 3 tim.
Gdansk- Swinoujscie 4,5
Vilnius-Gdansk tar 7,5 tim men vi tror inte det är så mycket att uppleva längs den sträckan.
Ängsö tidig morgon.
Bo på banan i Västerås
Sedan sist har vi lagt in ett reportage om golfpaketet på Ängsö GK i Västerås. För ett dubbelrum av enklare standard med frukost, trerätters och greenfee betalade vi 1 095:-/person helg. Fria rangebollar och heldagsgreenfee i mån av plats ingår (du har större chans att komma ut en andra rundan en vardag och då är paketet dessutom 100:- billigare). Vi testade också grannbanan Frösåker.
Livet, döden och golfen
I juli var jag med och lirade till minnet av en golfvän som dog oväntat och plötsligt förra sommaren, mitt i livet. Många gånger sedan dess har jag tänkt på honom under mina rundor, att jag aldrig igen kommer att få se honom leende på väg till första tee, för det var där på golfbanan som han omfamnade livet som mest.
Döden finns där för att påminna oss om livet, att det en dag kommer att vara för sent att lira de där rundorna du hela tiden skjuter upp för alla ”måsten”. Döden var början på det här projektet.
På sista raden 1: Vem har sagt att det är lättare att kissa som man?
På sista raden 2: Träningshysterin: Snabbaste vägen till ett ”sexpack”