The Bobmen report: 1 november 2024
Vi har varit på västkusten i slutet av oktober, för ett sista golfryck innan vi ställer in klubborna för den här hemma-säsongen (andra fortsätter, med glykol i kaffet och spikpistol för peggning). Vi har bara hunnit göra klart två av reportagen (med Borås Södra, Särö, Forsgården och Gräppås) och med tanke på att säsongen mer eller mindre är över känner vi att vi lika väl kan vänta lite och publicera övriga i god tid innan banorna är spelklara för nästa säsong. Dock har vi redan nu lagt upp våra nytagna foton på övriga banor (Delsjö och Partille hittar du här, Lagans GK här). När det gäller en av klubbarna kommer vi att göra ett sensationellt avslöjande, som involverar Pelé, av många ansedd som världens genom tiderna bästa fotbollsspelare.
När det blev extra knepigt i Tjeckien kallade vår Bobman in Tjeckiens bästa damgolfare, Klára Davidson Spilková, för att finslipa svingspåret. Längst upp: Särö.
Vi har också varit i Tjeckien i oktober och eftersom det är likadant där med säsongen kommer de reportagen också senare, i god tid innan det är dags att ta fram dina tjeckiska klubbor igen. Vi har också gått på en prisbelönt bryggeriguidning och tipsar dig om att du sannolikt häller upp din öl på helt fel sätt. Prenumererar du inte redan så gör du det här, så missar du inget.
Säröhus med Forsgården, Gräppås och Särö
Utanför Kungsbacka gav vi oss på Forsgården (750-800/850-950:- vardag/helg på 18-hålaren, 350-400/400-500:- vardag/helg på 9-hålaren), Gräppås (650:- alla dagar) och Särö (600:- för heldag alla dagar). På Säröhus kostade ett dubbelrum med frukost och tillgång till spa-avdelningen 2 340:-. För ytterligare 400:- kunde vi få havsutsikt men med tanke på att vi var här endast en natt satsade vi på en av sviterna, för 3 340:-. Läs reportaget.
Borås nästa för Lundin & Stenson?
Borås GK har planer på att bygga om sin Södra bana, med Christian Lundin och Henrik Stenson vid ritbordet. Precis som med Österåker, som vi berättade om i förra nyhetsbrevet, ska det finansieras med bostäder och där ligger bollen för närvarande hos kommunen. Vi bestämde oss för att testa banan (395:- mån-tors, 495:- fre-sön) och charmades av en layout där naturen fått diktera villkoren. Läs reportaget längre ner. Vi har också uppdaterat vårt reportage om golf i Borås med det här materialet, där vi även har med Borås Norra banan. Med tanke på att klubben har ett bra pris för heldagsgreenfee, och att restaurangen är så trevlig, tycker vi absolut att du ska spela båda banorna med avbrott för lunch.
Även den här gången bodde vi på Best Western Plus Hotell Borås (807:- för ett dubbelrum med frukost), där de har byggt om en del sedan vi var här för två år sedan. Trevlig personal och bra mat samt lätt att hitta parkering (de har även inomhusparkering för 150:-), trots att det bara är en kort promenad från centrum.
Billigare flygbiljetter?
När du letar flygbiljetter kan det många gånger vara billigare att köpa två enkelbiljetter än en tur/retur. Vi sökte pris Stockholm-Alicante på Skyscanner och hittade tur/retur-biljetter för runt 1 900:-. När vi sedan gick in och kollade enkelbiljetter istället blev totalpriset runt 900:-.
Nytt på Arlanda
Dåliga nyheten är att det återigen är max 10 cl vätska som gäller när det ska igenom säkerhetskontrollen på Arlanda, trots att de nya röntgenapparaterna sägs kunna hantera vätskor på alla sätt och vis. Goda nyheten är att den ständiga byggarbetsplatsen Terminal 5 nu har fått så många nya restauranger att flera har vågat börja sänka priserna på mat och dryck, från hutlöst till dyrt.
Medan Arlanda jobbar vidare med säkerheten kring vätskor kan vi konstatera att vi när vi flög härifrån till Prag aldrig behövde identifiera oss, varken vid bagdrop, säkerhetskontroll eller gaten. Förvisso finns inga krav på att passagerare inom Schengen ska legitimera sig utan det är upp till varje flygbolag. Du får väl i vanlig ordning vänta tills det händer något otrevligt innan du kan känna dig säker på att du inte har någon med dokumenterade onda avsikter i sätet bredvid.
No 1 i Spanien
Camiral Golf & Wellness har utsetts till Spaniens bästa golfresort. Aldrig hört talas om den? Inte vi heller, men det är PGA Catalunya som döpts om. För oss är det svårbegripligt att man ändrar ett inarbetat och geografiskt beskrivande namn till något som låter mer som en rekreationsanläggning för militärer. Vi fortsätter köra på det gamla, övertygade om att de så småningom kommer att byta tillbaka.
USA i vinter?
Vi hade lösa planer på att ta oss till USA i vinter. Många har valt bort landet för att dollarn är dyr, men stirra dig inte blind på valutakursen, för det mesta som berör dig som golfare (boende, greenfee, hyrbil) är fortfarande prisvärt där om du använder våra tips. Sedan kan man förstås fråga sig om det känns bra att åka dit om amerikanarna om fem dagar ännu en gång som president valt en okontrollerat babblande hatdriven och självförhärligande person med noll självinsikt och som slår mot alla som tycker annorlunda.
Höstgolf
Oktober är på många sätt den bästa golfmånaden. Många har ställt in klubborna eller i varje fall taggat ner rejält, så det är lättare att komma ut och runt på banorna. Vi spelade endast vardagar den här gången och det var nästan folktomt på banorna överallt där vi var och vi bestämde själva takten. Visst kan det vara kyligare, men går du så håller du dig varm, och får den klara höstluften på köpet – och färgprakten. Fördelen med lite kyligare väder är också att ölen håller sig kall i bilen tills det är dags att ta plats i hotellbadkaret.
Delsjö utanför Göteborg. Längst upp: Forsgården i Kungsbacka.
En annan fördel är att bollarna inte flyger lika långt i kyligare väder och inte rullar lika långt med mjukare fairways, du får alltså fler slag för din greenfee (möjligt att inte alla har med det här som en fördel, men tänk gärna om).
Nackdelarna då? En uppenbar är att dina snedslag kan gömma sig i de där färgpraktiga löven. Här är vårt tips A att inte spela in där. Funkar inte det är vårt tips B att spela med större bollar. Vi gjorde det en runda i Sydafrika och upptäckte att det var avsevärt lättare att träffa bollen – men svårare att sänka puttarna.
Summering av golfsäsongen – enorm tillströmning av juniorer
I våras gick ”experterna” ut och flaggade för att vi skulle få en lika varm sommar som 2018, kort senare ändrade de sig och sa att den skulle bli lika kall och blöt som 2017. Det började illa för vår del, med en golfvecka på västkusten andra halvan av april som inte direkt bjöd på tropisk värme (fotot ovan visar sprinklerkaos på Falkenbergs GK 22 april).
Belgisk krögare på trevliga Furudals Bruks GK i Dalarna. Nedan: Botkyrka, en av de roligaste layouterna i Stockholm.
Men sommaren blev ju riktigt bra, med perfekt golfväder mest hela tiden och i hela landet. Veckan efter midsommar var vi i Dalarna och då var det nästan för varmt för golf, med uppåt 30 grader varje dag – vi räddades i vanlig ordning av kall öl i skuggan. September var ju sedan magiskt bra och även oktober var fin för golfare, med mestadels högre temperaturer än vanligt. Precis som under pandemin har golfbanan också varit ett av de säkraste ställena att vistas på, så vitt vi vet har ingen golfare blivit felskjuten av svenska barnsoldater, i varje fall inte ute på banan.
Golfförbundet konstaterar att det varit ”en enorm tillströmning av pojkjuniorer upp till 21 år, en grupp som ökat med över 25 procent i år” . En orsak är att det blivit extremt enkelt att ta ”grönt kort” (se nyhetsbrevet augusti, rubriken ”Digitaliseringens baksida”). Fördelen med en stor juniorverksamhet är att de i bästa fall fortsätter spela som fullt betalande seniorer och därmed bidrar till kubbens livskraft. Nackdelen med många juniorer har vi upplevt den här sommaren på vår hemmaklubb strax söder om Stockholm. Det har knappt funnits några tider att boka för den som inte varit ute minst en vecka i förväg, helst två. Extremt många juniorer har varit i farten, många från samarbetsklubbar och de betalade endast 100:- för 18 hål. Bristen på tider har gjort att många fullbetalande medlemmar överväger att lämna klubben.
Ok, klubbarna bör alltså räkna lite på hur stor juniorverksamheten ska vara. En annan sak att fundera på är vad som är accepterad golfklädsel. Vi påminner oss den äldre medlemmen på en engelsk klubb vi besökte, som frågade en ung kille med bakvänd keps var han var på väg.
- Ditåt, sa killen och pekade framåt.
- Vänd då på kepsen, sa den äldre medlemmen med ett litet leende och killen log tillbaka och vände på kepsen.
Så enkelt dubblerar du starttiderna på banan
Vi är ju lösningsorienterade och har självklart ett förslag för att få till mer starttider på vår hemmabana, inspirerade av en golfklubb i USA som vi berättade om i ett nyhetsbrevet september 2019. Två av klubbens banor är reversibla – med tees och greener i varje ände av fairways. Varannan dag spelas hålet åt ett håll, varannan åt ett annat. Man får alltså två banor för markpriset av en. Vi har nu uppmanat vår greenkeeper att göra vår bana spelbar åt två håll, men utan det där varannan dag-tjafset. Det här skulle dubbla kapaciteten på banan, men också öka chansen att träffa andra medlemmar under rundan. För att minimera risken för medlemsbortfall ingår superdiskreta hjälmar i unisex-modell för fullt betalande medlemmar.
På sista normaliseringsraden
Vissa saker har man vant sig vid i dagens Sverige, andra förvånar – vem låter en 13-åring bo ensam på hotell?
På sista samhällsresponsraden
Myndigheterna vill stoppa rekryteringen av svenska barnsoldater genom att sätta en åldersgräns för att använda sociala medier. Precis som på Systembolagets hemsida kommer man att behöva legitimera sig genom att klicka på en ruta att man är tillräckligt gammal. Även Försäkringskassan har nappat på det här sofistikerade säkerhetssystemet och framöver kommer den som vill sjukanmäla sig att behöva välja mellan knapparna ”Jag är sjuk på riktigt” eller ”Jag ska spela golf”.
På sista medborgarresponsraden
– När jag såg att min man var okej tänkte jag att nu ska jag ta den jäveln.
Kvinnan som stoppade skytten i köpcentrumet i Kungsbacka är helt i vår smak, även om vi inte skulle våga bo med henne. Själva kom vi på en klottrare fö ett tag sedan, vi försökte resonera med honom men det slutade med att han fick sig en rejäl spark i arslet. Rätt handlat? Inte en aning, men det kändes befriande skönt och sedan dess har vi sluppit hans "taggar" i området.
Nu har vi även testat Borås GK:s andra bana
För två år sedan lirade vi Borås Norra bana. Vi gillade den verkligen och bestämde att nästa gång vi passerar den gamla textilstaden ska vi ge oss i kast med klubbens andra bana. Den heter, inte helt otippat, Södra banan. Att den är ca 150:- billigare att spela än den Norra kan säkert få en och annan att ha lägre förväntningar. Medan den Norra kan spelas upp till 6 558 meter/par 72 kan du som mest klämma ur 4 915 meter ur den Södra, par 69. För dig som jämför kilo-priset när du handlar kan vi avslöja att du faktiskt betalar lika mycket per meter på båda banorna, ca 8 öre från bakre tees. Finns alltså skäl att anta att båda banorna är lika värda att spela.
Hål 14, ett riktigt kul par 5. Längst upp: korthålet 9. Nedan: korthålet 15.
Klubben beskriver Södra banan som ”lite knepigare emellanåt”. Det här gillar vi som med åren fått allt mindre muskelmassa och allt mer förlitar oss på erfarenhet och intelligens, ungefär så. Kuperad, smal och strategisk är andra ord som används i beskrivningen. För att spela här krävs enbart grönt kort.
Till skillnad från Norra kommer du in efter nio hål, så medlemmar som inte har tid eller ork att spela 18 hål lär boka här. Tee på hål 1 och 10 ligger precis framför uteserveringen på klubbhusets baksida, nervigt värre alltså. Dock har åskådarna där sannolikt lämnat klubben när det är dags för dig att sätta dig efter avslutad runda (hål 18 ligger utom synhåll från uteserveringen). Nu kör vi genom banan:
Öppningshålet (ovan) är helt i vår smak, ett kort dogleg höger par 4 med en hel del torrt och blött att navigera. Hade golfen uppfunnits idag hade hålen sett ut ungefär så här. Banguidens speltips rekommenderar en layup om du inte landar utslaget uppe på krönet. Glöm det, hålet är som längst 281 meter och har du klantat till det på utslaget är det bara att chansa.
Sedan följer ett korthål, svagt uppför. Inte värst långt så ska inte vara några problem, men undvik för säkerhets skull att träffa stenbumlingen.
Hål 3 är ett hyfsat lång rakt par 4. Mer eller mindre blött längs hela högersidan och till vänster strax innan green. Här kan det vara läge med en sådan där layup om du är osäker inför andraslaget, lägg dig i så fall kort höger green.
Dags för ett ganska långt par 5, inga problem från tee, men småknepigt mot slutet, med en hyfsat kraftig högersväng. Dock inga bunkrar alls på hålet, varken i banguiden eller i vårt synfält.
Hål 5 är ett extremt kort par 4, som mest 218 meter, som kortast 182. Många kan nå green, men ett antal lär hamna i bunkern som skyddar green när de försöker.
Hål 6 känns smalt från gul tee, men så fort du kommer fram till röd (översta fotot) inser du att det finns mer utrymme till höger än du trott. Rejält kort par 5 med ett dolt andraslag (vänta på att eventuell framförvarande boll ringt i klockan att de gått upp på green innan du slår).
På hål 7 är det blint från tee, så försök ha lite koll på framförvarande boll redan när du är på hål 6. Det finns en spegel bakom tee, men den är så högt upp att du får kämpa lite för att få in rätt vy, lite som att ställa in tv-kanalerna på den tiden man fick göra det manuellt. Ha koll på avstånden, det finns vatten på högersidan som många kan nå.
Sedan kommer två par 3 på raken. Konservativa golfare kan störa sig på det här, men som vi ser det har man låtit naturen styra, precis som genuin golf ska vara (även Bro Hof Stadium har två korthål på raken). Hål 8 (ovan) är rejält kort men ska inte vålla dig några problem om du håller dig borta från bunkern kort höger green. På 9 (nedan) finns ett vatten i spel på vänstersidan, men hamnar du där ska du nog fråga dig om golf är för dig.
Efter att ha hålat ut är du på baksidan av klubbhuset (men ingen kan se dig). Nästa tee ligger strax till vänster, framför en av klubbhusrestaurangens uteserveringar. Du är nu också nära parkeringen.
Hål 10 är också helt i vår smak, precis som hål 1 ett kort par 4 som premierar placering snarare än längd. Vatten på högersidan, bättre att ta det lugnt från tee, du lär ändå komma in med ett kort järn.
Med 11 vänder du tillbaka, ett rejält kort par 4 som spelas mellan 202 och 230 meter och där många kan driva green. Bunker strax innan till vänster. Nerför bakom green, så hellre kort än lång.
Korthål igen, 104 meter som längst, indexerat som banans lättaste hål, en munsbit för en golfare av din kaliber, men undvik för säkerhets skull den banan-formade (frukten alltså) bunkern till höger.
13, ett hyfsat kort par 4, som mest 315 meter. En svårträffad green med vatten till höger gör att det nog kan vara vettigt att komma in från höger, om du inte kör sorkdödare.
14 är tillsammans med hål 1 vår favorit på banan, ett hål som för tankarna till Durban Country Club i Sydafrika, känd för sina buckliga fairways. Och som om inte onduleringarna räcker finns det också en hel del vatten att plumsa i. Retar du dig på att fairway kan vara lite oberäknelig får du tänka om, hade det varit en gammal brittisk linksbana hade du dreglat över hur autentisk den känts.
Så var det dags för två korthål på raken igen (fotona ovan). Det första är längre (107-147 meter) men spelas nerför, det andra kortare (114-128) men spelas uppför. Kör samma klubba så blir det nog bra.
Hål 17 och dolt utslag med hög spegel igen. Håll höger så blir det lättare på andraslaget. Banans kämpigaste backe, men tänk på den kalla ölen som väntar så fixar du det. När du sedan ska vidare till sista hålet (fotona nedan) kommer du att korsa avslutningshålet på Norra banan, var uppmärksam på den röda varningslampan, är den tänd håller de på att slå ut där och du är på väg in i skottlinjen.
Vi gillade verkligen Södra banan. Vi har spelat så extremt många banor som känns ungefär likadana och då är det kul med lite trixiga layouter där man får använda huvudet mer. Sedan är de i vanligt ordning säkert många medlemmar som förlorat en och annan boll och vill ha den ombyggd av det skälet. Där är vårt tips att istället sponsra dem med bollar och kanske några lektioner, blir bra mycket billigare än att bygga ännu en signaturbana.