The Bobmen report: 1 april 2021
Ännu en fantastisk hemmasäsong på gång?
Pandemieländet fortgår. En tröst är att vi i Sverige, till skillnad från i många andra länder, får vara ute och lira golf. Frisk luft, motion och sociala kontakter på armlängds avstånd är extra viktigt för den totala folkhälsan i dessa tider och smittorisken är i det närmaste obefintlig. Många banor öppnar rekordtidigt, för att ge sina medlemmar chansen till det ovannämnda men också för att få in greenfee-avgifter till klubbkassan. En av banorna som öppnade idag var Lindö Dal strax norr om Stockholm. Vi var ute och lirade i eftermiddags för att få en fingervisning om hur gräset i huvudstaden övervintrat – läs rapporten längre ner. Fotot ovan tog vi på grannbanan Lindö Park, som även den öppnade idag.
Umeå GK, en pärla vi upptäckte förra sommaren. Se möjligheterna i pandemin, upptäck Golfsverige.
Även i sommar blir det fullt fokus på Sverige för vår del och om en vecka åker vi ner till Skåne. Fem golfpaket kommer vi att testa. Fyra är bland de bästa du kan hitta i landet, det femte ett av de mest prisvärda. Så fort vi kommit hem lägger vi upp reportagen på hemsidan och länkar från startsidan.
Bästa banorna på Teneriffa inför en förhoppningsvis coronafri vinter 21/22
Längre ner fullföljer vi vår rapportering från Teneriffa, med banorna som ligger lite längre bort från turistorterna i söder. Två av dem är rankade som de bästa på ön (en av dem är svindyr och den andre erbjuder den i vårt tycke mest prisvärda golfupplevelsen på ön). Den tredje är en av Spaniens äldsta och ger dig chansen att kombinera med att uppleva den mycket vackra norra delen av ön. Vi har nu också uppdaterat vår fasta sektion om Teneriffa, där du nu hittar över 200 foton som förhoppningsvis hjälper dig att bestämma dig för vilka banor som passar dig bäst.
Frankrike stänger och UK öppnar
Den som klagar på hattiga restriktioner i Sverige ska nog höja blicken mot horisonten, där det är svårt att hänga med i alla turerna, inte minst för golfare med reslust. På lördag inför Frankrike sin tredje lockdown, som beräknas pågå i minst fyra veckor. Brittiska öarna är på väg åt andra hållet, i varje fall för stunden, och lättade i måndags på den stenhårda lockdownen. Under parollen "Hands, face, space and fresh air" är golfbanorna nu återigen öppna för spel. Runt hälften av alla britter har nu utvecklat antikroppar mot covid-19, antingen för att de varit sjuka eller för att de vaccinerats. Fotot ovan är från St. Enodoc i Cornwall, en av de bästa linksbanor vi lirat.
Vaccinpass på g för resa inom EU – men kommer det att funka?
EU har bestämt att ett ”vaccinpass” ska införas, för att få fart på turismsektorn. Exakt hur detta ska se ut är inte helt klart, men det lutar mot att det blir i form av en QR-kod (den där lilla plottriga fyrkanten som scannas). Koden ska ”på ett enkelt sätt visa om en person antingen blivit vaccinerad eller har ett nytaget negativt test eller har återhämtat sig från covid och därmed har antikroppar”. Passen (EU väljer att kalla dem certifikat) kommer att vara gratis. Ett stort frågetecken här är ju hur länge EU:s beslutsfattare anser att smittade personer har antikroppar/T-celler – något som världens samlade forskare i dagsläget inte ens vet. Att inför utfärdandet av passet fråga de med antikroppar/T-celler när de var sjuka och räkna typ åtta månader från det kommer inte fungera, vaccineringsfusket har visat att många är beredda att sätta sin egen bekvämlighet före andras säkerhet.
Hur funkar det då för den som av blodproppsstekniska skäl tvekar att vaccinera sig (att Astra Zeneca i början av veckan meddelade att de byter namn på sitt vaccin, till ett namn där företagsnamnet inte ingår, inger inte direkt förtroende)? ”Certifikatet kommer inte att vara ett villkor för den fria rörligheten och kommer inte att diskriminera på något sätt", säger EU, samtidigt som de lägger till att ”personer som inte har certifikatet mer troligt kommer att utsättas för åtgärder som krav på karantän om medlemsländerna anser det berättigat av hälsoskäl".
Golflektionen som tar dig vidare
Med våren för dörren får vår expertpanel allt fler frågor av spelteknisk karaktär, många som ligger utanför vårt kompetensområde, typ hur man slår ett bra golfslag. Istället hänvisar vi till den instruktionsvideo vi hade med i ett nyhetsbrev för drygt fyra år sedan och som vi nu lagt upp permanent i vår toppmeny.
Påsen med bollar i bältet antyder att den här Bobmannen inte behöver en HIO-försäkring.
HIO-försäkring tveksam affär för realisten
Flera hemförsäkringar erbjuder en kompletterande hole in one-försäkring, som kostar sådär 25:-/månaden. En statistiker har räknat ut att det krävs 3 000 försök av en tourspelare för att göra en hole in one. För en genomsnittlig hackare krävs 12 000 försök. De flesta banor har ju fyra par 3 – om du inte slår extremt långt är det här du har chansen. Det innebär att du bara behöver lira 3 000 rundor så är saken biff. Om vi antar att du lirar 30 rundor på ett år behöver du alltså bara lira i 100 år för att vara i mål. Då har du betalt totalt 30 000:- i premier. Är ni två som vill göra hole in one på samma hål krävs det enligt statistiken 17 miljoner rundor. Det är inte omöjligt att vi själva kommer att våga börja sälja en försäkring för detta.
Den här killen träffade vi på under en handikapptävling i Holland. Om han hade svårt att komma ner i eller ur en bunker fick han droppa – med plikt.
Hcp kan ersättas med FNS
Sedan 2007 avråder Socialstyrelsen från att använda ordet ”handikapp” när det gäller människor med funktionsnedsättningar, för att det kan anses stigmatiserande. I samband med att Svenska Golfförbundet nu intensifierar sin satsning på handikappgolf har man tagit beslut om att det ska heta "funktionsnedsättningsgolf". I samma veva har handicapsystemet hamnat i skottgluggen och det diskuteras nu om det ska heta något som är mer anpassat till vår tid. Förslaget som ligger på bordet är att man ska utgå från scratch och att de som ligger på ett handicap upp till 36 kategoriseras som FNS (funktionsnedsatta) och de som ligger över 36 hamnar i GFNS (gravt funktionsnedsatta). Golförbundet tar emot synpunkter från oss golfare på https://golf.se/21/remiss/hcpfns.
Premiär på hemmaklubben
Två veckor efter att ha kommit hem från Teneriffa var vi ute på korthålaren på vår hemmabana i Stockholm. Geggigt värre men en underbart skön vårdag med många golfare lika glada som kossorna vid det vårliga kosläppet. Faktiskt njöt vi mer av den dagen än vår 200€-runda på Teneriffa och det visar ju att det inte handlar om hur vi har det utan hur vi tar det. Vår omtänksamme greenkeeper hade också ställt ut en klubbvärmare så att vi slapp ha handskar – innovativt.
På sista bananasraden
Volvo-koncernen (lastbilar, bussar och lite annat) fick förra året 1,2 miljarder i permitteringsstöd av staten (det är du och jag). Ändå valde man att dela ut 118 miljoner i bonusar till sina högsta chefer. Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg hävdade att bonusarna var ”nödvändiga för att bolagets ledning skulle fokusera på rätt saker”. Volvo Cars (personbilar) ville inte vara sämre och ökade förra året bonusen till ledningen med 20 procent, trots att man samtidigt permitterat nästan 25 000 medarbetare och tagit emot runt en miljard i permitteringsstöd. Vd:n Håkan Samuelsson fick ensam 36 miljoner i bonus. Volvo Cars presstalesperson beskriver bonusutbetalningarna som ”ett incitament för att fortsätta prestera”. Det här är alltså samma typ av belöningspedagogik som används när man tränar apor: "duktig apa, här får du en extra banan". För att Volvo inte ska ruinera oss vid nästa pandemi (den kommer så länge kineserna äter precis allt) föreslår vi att de byter ut sina välgödda chefer mot en gäng banandrivna schimpanser. Utöver att apor klär i skjorta och slips har de vid flertalet tillfällen visat ett välutvecklat affärssinne när de genom pilkastning lyckats bättre med sina aktieportföljer än börsproffsen.
På sista toleransraden
Få motsätter sig numera att idrott och politik inte går att skilja åt. Annat är det med musik och kriminalitet, i varje fall i toleransstormakten Sverige. På P3 Guld-galan 20 mars utsågs artisten Yasin till Årets artist och Årets hiphopare. Yasin är "gangsterrappare" och använder verkliga och påhittade brott som låtmaterial. Ofta poserar han med automatvapen och andra grovt kriminella attribut. Han har också kopplingar till Shottaz, ett av huvudstadens mest våldsamma mördargäng, och har suttit i fängelse för grovt vapenbrott samt häktad för mord. Yasin kunde inte själv medverka på galan då han sitter häktad för stämpling till människorov. P3 motiverar utnämningen med att man "måste skilja mellan verk och person", något som säkert är lätt om du sitter i en villa på Lidingö men svårare om du växer upp i en av våra soptippsförorter med ont om manliga förebilder. Vi stålsätter oss nu för att Anders Behring Breivik kan få Nobelpriset i litteratur för "2083: A European Declaration of Independence", ett manifest som innehåller "ett nytänkande bortom den ordinära människans förstånd".
Flera 18-hålare runt Stockholm nu öppna
Idag öppnade Golfstar Gripsholm, Riksten, Brollsta, Waxholm, Viksberg, Bodaholm, Lindö Park och Lindö Dal för spel (Kungsängen Queens är öppen sedan tidigare – den var i fantastiskt skick när vi testade den 9 april förra året). Att stockholmarna är spelsugna har vi kunnat konstatera på vår hemmaklubbs halvsunkiga korthålare, som många dagar under våren varit helt fullbokad. När Golfstar i måndags öppnade sitt bokningssystem för spel på ”riktiga” banor var det följaktligen rusning, men vi lyckades få en tid på Lindö Dal kl 14 idag.
Fina greener rakt igenom på Lindö Dal. Ovanför: korthålet 17. Nedan: korthålet 11.
Golfstar Lindö ligger i Vallentuna strax norr om Stockholm. Här fanns tidigare tre 18-hålare men numera har Lindö Park decimerats till en 9-hålare, underlaget på ut-9 var helt enkelt för sankt och det gick inte att få ekonomi i underhållet.
Med 45 hål och hotell är Lindö dock fortfarande en av Skandinaviens största golfanläggningar och det är alltid liv och rörelse här – så även idag. Golfrestaurangen öppnar först 15 april, så vill du käka lunch i golfmiljö fram till dess är det Wäsby GK tio minuter bort (på vägen från E4:an) som gäller.
Med klubbor och kamera gav vi oss alltså i eftermiddags på Lindö Dal. Banan var torr och fin rakt igenom och greenerna var mycket bra, något tröga men helt jämna och när vi väl fattat att vi skulle trycka på lite extra fanns det inga ursäkter. Fairways behöver naturligtvis växa till sig ytterligare, men vi behövde inte köra lägesförbättring. Kiosken på banan var öppen och du passerar den hela fyra gånger.
Om skicket på Lindö Dal är en indikator på hur banorna i Stockholm klarat vintern blir det en fantastiskt fin säsong. En bonus var att vår treboll kom runt på 3 tim 40 min, trots att vi fick vänta på några hål. Det är inte omöjligt att vi längre fram i år återvänder till Lindö för att testa golfpaketet, det är ju något speciellt med att vakna vid en golfbana och klämma in nio hål innan frukost.
Teneriffa: Tre banbesök som ger dig förstklassiga vyer
I förra nyhetsbrevet hade vi med de fem banor på Teneriffa som ligger nära turistorterna i söder. Här har vi med resterande tre på ön, som samtliga ligger lite längre bort. Greenfee-priserna vi anger är ”rack rates” (vad du betalar i högsäsong utan rabatter). Det går i några fall att hitta lägre priser framför datorn, men förvänta dig inga superfynd.
Den vackra nordvästkusten, med Teides snötäcka nordsida, ska du inte missa. Ovanför: Abama.
Abama är den bana som ligger närmast turistorterna i söder av de tre, räkna 20 minuter från Playa de las Américas. Det här är Teneriffas topprankade bana och du betalar saftigt för det: 270€ om du gör misstaget att bara traska in, 200€ om du bokar via deras hemsida. Bor du på något av de två hotellen i närheten av banan får du rabatt, men den är numera marginell.
Med den här prislappen var det inte överraskande att det var ganska lite trafik på banan under vårt besök. När vi dök upp var inte restaurangen öppen (vilket säkert har med pandemin att göra), så vi hänvisades till en poolbar som ligger i en vit byggnad till vänster om första tee. Här kostade en hamburgare och en öl oss väl häftiga 22€.
Golfbil är obligatorisk och ingår i greenfeen, du kommer ganska snart att förstå varför, för det här är en rejält kuperad layout och från många hål kan du se en bra bit av Atlanten. Gps:en är av den äldre typen, men gör jobbet. Krattorna sitter där bak på bilen, vilket gör att det är jämnt och fint i bunkrarna även i coronatider (de andra klubbarna har skippat krattor tills vidare).
Första nio är utlagda i en stor cirkel längst upp på bergssidan, så att du slipper störas av andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål. Från hål 8 är det brant nerför hela vägen till 10:ans green och sedan fortsätter det neråt till green på 11. Hål 14-18 ligger tätt samlade och ger dig chansen att hälsa på andra golfare.
Korthål, fram- och bakifrån.
Utöver nivån på greenfeen finns inte mycket att klaga på. Layouten är kul och varierad och om du som oss gillar att stå högt på tee får du ditt lystmäte på många hål här. Skicket var under vårt besök mycket bra, med de klart snabbaste greenerna på ön.
Buenavista hittar du i Teneriffas västligaste hörn. Vägnätet har förbättrats sedan vi var här förra gången, men ska du köra från turistorterna i söder kan det vara värt att konsultera kartboken– vår gps tog oss dit via en serpentinåsnestig som var så brant att våra bromsar började lukta bränt. Räkna en timme lite drygt för att ta dig hit från Los Cristianos/Playa de las Américas om du hittar bra.
Hur du än tar dig hit är det värt resan. Banan ligger rejält vackert, med utsikt mot Atlanten från alla hål och med vågor som piskar in mot klipporna. Seve Ballesteros har designat och man kan lätt säga att han kom till i varje fall halvdukat bord. Flera hål på sista nio ger dig närkontakt med vågorna. Det fläktar i princip alltid skönt från havet, så även om det skulle vara en varm dag ska det inte vara några problem att gå. Även här har bilarna gps av den gamla typen.
Buenavista ger dig den klart vackraste golfupplevelsen på ön och under båda våra besök har skicket varit mycket bra. Det enda estetiska minuset vi kan hitta är några växthus med slitna tygtak som ligger nära på några hål – ser ut som farmors extremt välanvända strumpbyxor. Klubbhuset ligger fint med storslagen utsikt mot stora delar av banan och havet, men hade under vårt besök ett ganska magert utbud av mat, kan säkert hänga ihop med pandemin.
Med 108€ i greenfee håller vi det här som Teneriffas mest prisvärda golfupplevelse. Trots att anläggningen (som numera också har ett hotell) ligger lite offside var det rejält bokat när vi dök upp – se till att ha en förbokad starttid.
Real Club de Golfe de Tenerife är den enda av de åtta golfbanorna på ön som ligger i norr. Medan södra Teneriffa är kargt och stenigt är norra delen av ön grön och frodig. Skillnaden beror på Teneriffas typografi, som till stora delar skapats av Teides utbrott (det är ett tag sedan, så du behöver inte hålla i hatten). Det är större risk för regn i norr, men inte värre än att du ska klara dig om du har lite koll på prognosen.
Snabbaste vägen från turistorterna på sydkusten tar en timme, via östkusten. Men vi tycker gott att du kan köra längs västkusten ena vägen (tar halvtimmen längre och du får svänga mer). Västerut från golfklubben, mellan Sauzal och Puerto de la Cruz, hittar du de bästa vyerna mot Teide, som med sina 3 718 meter är den tredje största vulkanen i världen och Spaniens högsta berg.
Golfklubben var igång redan 1932 och är därmed den äldsta på ön – och en av de äldsta i Spanien. Klubbhusmiljön bjuder på en rustikare miljö än i söder och banlayouten är av lite äldre snitt. Dock har de poppat upp den en hel del, inte minst greenbunkrarna som grävts djupare och numera har höga framkanter som straffar alla besökare.
Layouten är betydligt mer kuperad än vi minns den, trots det verkar de flesta gå, vilket sannolikt har att göra med att det företrädesvis är medlemmar som trafikerar banan. Se till att få med dig en banguide, utöver avståndet finns ingen information om hålen på tees eller i scorekortet och golfbilarna har ingen gps. Som längst kan du bita av 5 740 meter, par 71.
Gångvägar och annat har fått en dos av tidens tand, medan banan under vårt besök var i bra skick om än inte på samma nivå som banorna i söder där de är mer beroende av greenfeespelare. Avslutande fyra hålen känns betydligt modernare och vi håller nog också dessa som de bästa. Läckraste hålet är 17, där du står rejält högt och har ett tvärsgående dike precis där många vill landa drivern. Greenfeen är 95€ och det kan nog kännas lite väl högt efter avslutad runda. Sannolikt är nivån satt för att reglera hur många greenfeegäster som ska få ta tider från medlemmarna.
För den som bor på sydkusten och planerar att spela både Buenavista och Real Club kan en kul grej vara att köpa till en övernattning i området runt Puerto de la Cruz mellan speldagarna. Här är vågorna som vildast när de slår in mot klipporna och det är ett häftigt skådespel.