The Bobmen report: 1 maj 2020
Sverige är surrealistiskt just nu. Utomhus blommar våren och allt känns på det hela som vanligt, inomhus dör många utan att få ha sina käraste nära och vårdpersonalen jobbar långa skift för att rädda liv. Svensk sjukvård och sjukvårdsanställda har visat världsklass i att ställa om för att hantera Covid-19 och betydligt fler svårt sjuka överlever här än i andra länder. Det viktigaste vi kan göra i vardagen för att hjälpa sjukvården är att hålla avståndet till andra människor, så HÅLL AVSTÅNDET TILL ANDRA MÄNNISKOR – och tvätta händerna regelbundet.
Golfsemestern i sommar
Mycket pekar på att det är semester inom landet som gäller i sommar. Hur coronaskraj ska man då vara för att semestra i Sverige framöver? Minimalt som vi förstått det, om du inte tillhör en riskgrupp (allvarlig underliggande sjukdom, kraftigt överviktig eller sådär 70 år fyllda). Är du vid god vigör och inte för gammal ska det enligt vad som så här långt redovisats mycket till för att du vid smitta ska få symptom mer än som vid en lättare förkylning, många märker inget alls. Sitter du hemma och hukar hela våren och sommaren utan att tillhöra en riskgrupp är risken sannolikt större att du blir dålig av tristess och brist på motion.
Ronnums Herrgård. Ovanför: Lidköping GK.
Hotell och klubbar gör sitt yttersta för att du ska känna dig trygg, för de behöver att vi dyker upp nu för att de ska vara där för oss i framtiden. Hotellfrukostarna är ofta individuellt förpackade, vilket naturligtvis förtar en hel del av hotellupplevelsen. Så fort den värsta smittohysterin lagt sig tror vi att de kommer att växla tillbaka till traditionella bufféfrukostar, kanske upplagda som på Saltsjöbadens Hotel där vi fick boka en intervall för frukost (så att alla inte dyker upp samtidigt) och sedan ha lånade tunna handskar på oss när vi plockade från buffén. När det gäller golfen sköter sig banorna bra överlag och få ställen är ju så lämpade för social distansering som en golfbana.
Skaftö GK. Nedan: Scandic Swania i Trollhättan.
Längre ner visar vi vägen till några mindre kända golfpaket vi nosat rätt på, fler kommer i nästa nyhetsbrev. På grund av gällande reserekommendationer har vi i Västsverige tvingats använda ett för oss oprövat kort när det gäller text och foto, men han har fått svära med handen på ett tolvpack Pinnacle Lady att inte ta sig själv på för stort allvar.
April bjöd i vanlig ordning på omväxlande väder, vår Pinnacle Lady-reporter tackade ja till uppdragen i kortbyxor och tvingades harva sig igenom dem i dunjacka och långkalsonger. Om någon undrar vad alla permitterade och ”jobba hemifrån"-människor har för sig på dagarna kan han rapportera att de spelar golf – det har varit fullt på varenda bana han besökt, helg såväl som vardag.
Lundsbrunn.
När det gäller försäsongsskicket på banorna vi har med här så var Lundsbrunn bra rakt igenom, Lidköping hade mycket bra greener men sämre fairways, Onsjö var bra rakt igenom med mycket bra greener, Ekarnas var inte i bra skick och behöver nog minst en månad för att bli bra, Skaftö var mestadels bra, Saltsjöbaden var bra rakt igenom.
Golfpaket på första parkett i Bohusläns skärgård
Gullmarsstrand Hotell & Konferens i Fiskebäckskil erbjuder boende direkt vid vattnet och golf på Skaftö GK (Marcus och Frida Kinhults hemmabana) fem minuter bort. Ett paket med del i dubbelrum, frukostbuffé, tvårätters supé och greenfee kostar 1 595:- (ytterligare 300:- juni-augusti). Läs reportaget.
Kurort & golf
Lundsbrunns Kurort är igång igen. Två lokala entreprenörer har räddat anläggningen från ett tidigare öde som nerslitet flyktingboende och investerat en hel del för att göra allt fräscht och fint igen. Vi testade boendet, spa-avdelningen och maten – och lirade golf på Lundsbrunns GK på andra sidan vägen. Det finns flera golfpaket att välja från, med pris från 670:-/person. Läs reportaget.
Karaktärsfullt boende och gott om träd på banan
Stadshotellet i Lidköping, strax söder om Vänern, erbjuder charmigt boende mitt i stan. Vi kombinerade med golf på Lidköpings GK, en promenadvänlig parklayout med vad som känns som länets halva trädbestånd. Del i dubbelrum med frukost och en greenfee gick att hitta för 995:-. Läs reportaget.
Lättillgängligt golfpaket i herrgårdsmiljö
Ronnums Herrgård ligger bara några minuters körning från Vänersborg och Trollhättan, så logistiken funkar utmärkt om du vill kombinera med stadsnöjen eller helt enkelt plocka upp kompisar som ansluter med tåg eller buss. Ett golfpaket med del i dubbelrum, frukost och spel på Onsjö, Koberg eller Ekarnas gick på 995:-/person (1 095:- jun-aug). Vi valde att testa den senare, som i slutet av april ännu inte kommit igång rejält, vare sig när det gäller greener eller fairway. Läs reportaget.
Golfpaket med boende i centrala Trollhättan
I Trollhättan testade vi golfpaketet på Scandic Swania, som ligger lugnt och fint mitt i stan och med utsikt mot Göta älv. Med rådande coronaläge var golfpaketen ännu inte hopsnickrade så vi köpte boende och golf separat (vilket alltid kan vara värt att ha med som en jämförelse). Ett dubbelrum på Swania gick våra datum för 1 059:- och en greenfee på Onsjö för 380:-, alltså totalt 910:-/person. Vi lade till 630:- för vår juniorsvit. Läs reportaget.
Pampigt hotell i skärgårdsmiljö
Grand Hotel Saltsjöbaden i kombination med Saltsjöbadens GK lade vi upp på hemsidan redan i mitten av april. Det här är så mycket skärgårdsupplevelse du kan hantera och med Stockholms hela utbud inom en halvtimme med kollektivtrafiken. Hotellet erbjuder i år inte ett specifikt golfpaket utan du får boka boende och golf separat. Ett standard dubbelrum, med frukost och inträde till spa-avdelningen, gick under vårt besök för 1 595:-. För ytterligare 400:- kunde vi uppgradera till ett superior-rum, med balkong och utsikt mot vattnet. Bokar du något av hotellets paket och samtidigt ska spela golf uppfattade vi det som att du har 20 procent rabatt på paketen, men kolla för säkerhets skull med dem. Läs reportaget.
Coronagolf i Stockholm
Med rådande reserestriktioner i april var det spel i egna sjukvårds-/respiratorområdet som gällde för oss som bor i Stockholm. Fyra banor hann vi testa (Viksberg 7 april på fotot ovan), tre var mycket bra, en hade redan greener i högsäsongsskick. Se längre ner.
Hur blir det med golfresan i höst/vinter?
Coronapandemin vände upp och ner på världen, eller var det vi själva som vände upp och ner på den? Vi fattar fortfarande inte hur ett virus utan påvisad väsentlig förmåga att mutera och som för det stora flertalet inte ger några som helst symptom eller endast som en förkylning kan få hela världsekonomin på knä. Den globala paniken gick så långt att terrornätverket IS varnade sina självmordsbombare för att besöka Europa, av hälsoskäl. En av de stora etiska frågorna som dröjer sig kvar är i vilken grad samhället har rätt att inteckna sina barns framtid för att ge sina allra äldsta ytterligare några år att leva när resurserna inte räcker till alla. En annan är hur vi egentligen behandlar våra äldre inom äldreomsorgen på många håll.
Det mesta kommer att återgå till det normala, men några saker kommer att förändras. Var det inte uppenbart efter flyktingkrisen 2015 lär ingen längre tveka om att EU-samarbetet fungerar som sämst när det behövs som mest. När nu notan för alla lockdowns ska betalas lär det bli ett digert jobb att få alla att ställa upp för varandra igen. Ska EU-projektet överleva det här krävs sannolikt en hel del ytterligare regleringar, inte minst när det gäller flyget, som enligt många bedömare backat 20 år. Räkna med högre priser, i varje fall till en början när de flygbolag som fortfarande har förmågan att få upp plan i luften sannolikt tvingas flyga med mellansätena tomma. Högre priser lär fortfarande vara hanterbart för de flesta av oss, och goda nyheter för klimatet. Värre är att linjenäten sannolikt kommer att krympa och det kan bli en hel del långa transfers om du inte ska till de stora destinationerna.
Säkert kommer det att ta ett tag för många golfanläggningar som är beroende av greenfeegäster att resa sig, några kommer att kånka. Mycket hänger på hur snabbt allt kommer på banan igen, hur länge det tar innan världen känns trygg igen. I dagsläget har svenska experter aviserat att det är vintergolf på hemmaplan som gäller, men vi tror att detta kommer att ändras i takt med att världen börjar räkna på vad reseförbuden kostar ekonomierna.
På sista sociala distanseringsraden
Det talas mycket om att hålla armlängds avstånd och lite till. Vad gör man då om man i vanlig ordning hänger vid bardisken och det dyker upp några snorvalpar som vill stå tätt för att visa upp sina nya teknikinvesteringar. Stig Grybe har svaret.
Själva har vi en spelstil med stora inslag av social distansering.
Coronagolf i Stockholm
De av oss som är reserekommendationsinlåsta i huvudstaden hann i april testa fyra banor här. Samtliga hade övervintrat mycket bra (banorna, inte vi) och vi kan inte tro annat än att det ser lika bra ut på alla håll i Sverige där det varit snöfattigt.
Saltsjöbaden 18 april
Saltsjöbaden har alltid varit en favorit i Stockholm, redan på promenaden från klubbhusområdet till första tee kapitulerar man för skärgårdskänslan. Layouten är omväxlande och varierad. För att vara en skogsbana är det gott om plats. Första fem hålen ligger riktigt mysigt och stillsamt, sedan hör man av och till lite brus från vägen. Några hål kan upplevas lite småtrixiga första varvet, men det ökar bara suget att spela igen.
Sedan vi har här sist, för ett bra antal år sedan, har de höjt upp bakkanterna på ett antal bunkrar, vilket inte bara bidrar till den estetiska upplevelsen utan också gör det lättare att planera spelet utan banguiden. Hål 10, ett kort par 3 där du står högt, håller vi som signaturhålet. Gul tee ligger numera betydligt mer åt vänster och sätter därmed än mer vatten och bunkrar i spel. Vi gillar verkligen den här typen av hål, där man spridit ut tees på bredden och att vi därmed får helt olika upplevelser beroende på vilken tee vi väljer att spela från.
Två fotona ovan visar hål 10 från röd tee och från green.
Kiosken kommer efter just hål 10, den vinner inga skönhetspriser men erbjuder fin utsikt mot korthålet. Skulle klubben i framtiden bygga en rejälare kiosk hoppas vi att de placerar den uppe vid tees på 10:an, så länge det är säkert för inspelen på föregående hål.
Ågesta 15 april
Vår hemmabana Ågesta är precis som alla andra banor i Sthlm riktigt torr och fin. Fairways har sällan varit så bra så här tidigt och den milda vintern har gjort att det inte finns någon isbränna kvar efter längdskidåkningsspår. Greenerna var bra, men behöver ett tag till för att bli lika fina som på Kungsängen Queens.
Det vi framförallt gillar med Ågesta är att banan ger en mycket fin naturupplevelse i lagom kuperad terräng – och så nära stan. Det centrala läget gör att det alltid är mycket folk i rörelse här men klubben hanterar det rådande coronaläget med den försiktighet som krävs. Numera har klubben också en vettig nivå på greenfeen, riktigt bra om du kan spela senare på dagen.
Kungsängen Queens 9 april
Snacket gick att Kungsängen Queens redan hade högsäsongsskick på sina greener. Banan har ständigt levt i skuggan av storebror Kings, som stått värd för Scandinavian Masters och likt andra mästerskapsbanor har en layout där mycket av utmaningen ligger i längden. Queens svårigheter ligger framförallt i att den är tajtare, här krävs snarare teknik och förstånd än muskler.
Själva är vi ju klent utrustade när det gäller såväl teknik och förstånd som muskler, så vi värdesätter andra saker när vi lirar. Därför har faktiskt Queens alltid varit vår favorit på Kungsängen, för att den bjuder på mer av naturupplevelse; här har man i betydligt högre grad anpassat layouten efter terrängen istället för tvärtom.
Det som kommer att invagga dig i en falsk känsla av trygghet när du får ditt scorekort är att du på Queens har ca fem slag mindre på slopen än på Kings. Den bankonsulent som räknat ut detta har extremt låga nivåer av testosteron i kroppen. Är du som oss beredd att chansa en del bortom din förmåga (det är ju det som gör golfen kul) kan det hända en hel del under rundan. Det här gör Queens till en kul matchspelsbana.
Avslutningshålet (två fotona ovan) är förstklassigt, ett korthål där du står högt och ska över vatten såväl som en bunker. Från klubbhusterrassen har du fri utsikt mot detta och avslutningshålet på Kings.
Ska du scora behöver du få med dig en banguide, många hål är rejält trixiga och teetavlorna anger bara längden. Skickmässigt var banan superfin, greenerna var redan i så gott skick man kan begära – jämna och mycket lättrullade. Med bra spelytor rakt igenom var det faktiskt bara den lummiga inramningen vi saknade, men våren är på väg med stormsteg. För den som vill spela Kings alla hål gäller det att passa på i år. Det gigantiska industriområdet som byggts nästgårds expanderar sannolikt ytterligare och då tyder allt på att de kommer att sno hål 10-18 på Kings.
Viksberg 7 april
Viksberg ingår numera precis som Kungsängen Queens i GolfStar med många banor norr och söder om huvudstaden – samt två utanför Barcelona. De svenska öppnade i april samtidigt som de spanska höll stängt – coronaviruset och klimatförändringarna (?) har vänt upp och ner på världen.
Torrt och fint överallt och vi behövde aldrig lägesförbättra på fairway.
Vi har alltid gillat Viksberg, inte minst för de rofyllda omgivningarna. Det känns som att man är betydligt längre bort från Stockholms innerstad än 30 min. Till Södertälje är det tio min. Klubbhuset ligger i anslutning till parkeringen och efter att du checkat in här korsar du vägen där du har drivingrangen och första hålet, ett par fem som ger dig hyfsad chans att få till något anständigt.
Några hål är kuperade men för dig med normalkondis ska det inte vara några problem att gå. Hål 2 spelas uppför, belöningen är att hål 3 spelas nerför, ett långt par fem med inspel över vattnet – ett av våra favorithål på banan.
Sista nio inleder med vad som mycket väl kan vara Viksbergs signaturhål, ett korthål som är lika högt som långt – 128/110 kubikmeter från gul/röd och med vatten i spel. Efterföljande hål spelas i en sänka bort mot Mälaren, bäst ser du vattnet från green på 14.
Signaturhålet från röd tee och på green.
De två avslutningshålen kan få en del att klia sig i huvudet, 17 för att fairway snedlutar och att det alltid blir gnäll mellan vänster- och högerspelare om vem som missgynnas – se till att alla i bollen svingar åt samma håll. Avslutningshålet är svårt att få grepp om från gul tee, även med banguide. Vårt tips om du har vettigt med krut i bössan är att inte bry dig om dogleget utan spela rakt fram.