destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 maj 2020


Sverige är surrealistiskt just nu. Utomhus blommar våren och allt känns på det hela som vanligt, inomhus dör många utan att få ha sina käraste nära och vårdpersonalen jobbar långa skift för att rädda liv. Svensk sjukvård och sjukvårdsanställda har visat världsklass i att ställa om för att hantera Covid-19 och betydligt fler svårt sjuka överlever här än i andra länder. Det viktigaste vi kan göra i vardagen för att hjälpa sjukvården är att hålla avståndet till andra människor, så HÅLL AVSTÅNDET TILL ANDRA MÄNNISKOR – och tvätta händerna regelbundet. 


 

Golfsemestern i sommar

 

Mycket pekar på att det är semester inom landet som gäller i sommar. Hur coronaskraj ska man då vara för att semestra i Sverige framöver? Minimalt som vi förstått det, om du inte tillhör en riskgrupp (allvarlig underliggande sjukdom, kraftigt överviktig eller sådär 70 år fyllda). Är du vid god vigör och inte för gammal ska det enligt vad som så här långt redovisats mycket till för att du vid smitta ska få symptom mer än som vid en lättare förkylning, många märker inget alls. Sitter du hemma och hukar hela våren och sommaren utan att tillhöra en riskgrupp är risken sannolikt större att du blir dålig av tristess och brist på motion. 

 

Ronnums Herrgård. Ovanför: Lidköping GK.

 

Hotell och klubbar gör sitt yttersta för att du ska känna dig trygg, för de behöver att vi dyker upp nu för att de ska vara där för oss i framtiden. Hotellfrukostarna är ofta individuellt förpackade, vilket naturligtvis förtar en hel del av hotellupplevelsen. Så fort den värsta smittohysterin lagt sig tror vi att de kommer att växla tillbaka till traditionella bufféfrukostar, kanske upplagda som på Saltsjöbadens Hotel där vi fick boka en intervall för frukost (så att alla inte dyker upp samtidigt) och sedan ha lånade tunna handskar på oss när vi plockade från buffén. När det gäller golfen sköter sig banorna bra överlag och få ställen är ju så lämpade för social distansering som en golfbana. 

 

Skaftö GK. Nedan: Scandic Swania i Trollhättan.


Längre ner visar vi vägen till några mindre kända golfpaket vi nosat rätt på, fler kommer i nästa nyhetsbrev. På grund av gällande reserekommendationer har vi i Västsverige tvingats använda ett för oss oprövat kort när det gäller text och foto, men han har fått svära med handen på ett tolvpack Pinnacle Lady att inte ta sig själv på för stort allvar.

 


April bjöd i vanlig ordning på omväxlande väder, vår Pinnacle Lady-reporter tackade ja till uppdragen i kortbyxor och tvingades harva sig igenom dem i dunjacka och långkalsonger. Om någon undrar vad alla permitterade och ”jobba hemifrån"-människor har för sig på dagarna kan han rapportera att de spelar golf – det har varit fullt på varenda bana han besökt, helg såväl som vardag. 

 

Lundsbrunn.


När det gäller försäsongsskicket på banorna vi har med här så var Lundsbrunn bra rakt igenom, Lidköping hade mycket bra greener men sämre fairways, Onsjö var bra rakt igenom med mycket bra greener, Ekarnas var inte i bra skick och behöver nog minst en månad för att bli bra, Skaftö var mestadels bra, Saltsjöbaden var bra rakt igenom. 

 


 

Golfpaket på första parkett i Bohusläns skärgård


Gullmarsstrand Hotell & Konferens i Fiskebäckskil erbjuder boende direkt vid vattnet och golf på Skaftö GK (Marcus och Frida Kinhults hemmabana) fem minuter bort. Ett paket med del i dubbelrum, frukostbuffé, tvårätters supé och greenfee kostar 1 595:- (ytterligare 300:- juni-augusti). Läs reportaget.

 


 

Kurort & golf

 

Lundsbrunns Kurort är igång igen. Två lokala entreprenörer har räddat anläggningen från ett tidigare öde som nerslitet flyktingboende och investerat en hel del för att göra allt fräscht och fint igen. Vi testade boendet, spa-avdelningen och maten – och lirade golf på Lundsbrunns GK på andra sidan vägen. Det finns flera golfpaket att välja från, med pris från 670:-/person. Läs reportaget.

 


 

Karaktärsfullt boende och gott om träd på banan

 

Stadshotellet i Lidköping, strax söder om Vänern, erbjuder charmigt boende mitt i stan. Vi kombinerade med golf på Lidköpings GK, en promenadvänlig parklayout med vad som känns som länets halva trädbestånd. Del i dubbelrum med frukost och en greenfee gick att hitta för 995:-. Läs reportaget.

 


 

Lättillgängligt golfpaket i herrgårdsmiljö

 

Ronnums Herrgård ligger bara några minuters körning från Vänersborg och Trollhättan, så logistiken funkar utmärkt om du vill kombinera med stadsnöjen eller helt enkelt plocka upp kompisar som ansluter med tåg eller buss. Ett golfpaket med del i dubbelrum, frukost och spel på Onsjö, Koberg eller Ekarnas gick på 995:-/person (1 095:- jun-aug). Vi valde att testa den senare, som i slutet av april ännu inte kommit igång rejält, vare sig när det gäller greener eller fairway. Läs reportaget.

 


 

Golfpaket med boende i centrala Trollhättan

 

I Trollhättan testade vi golfpaketet på Scandic Swania, som ligger lugnt och fint mitt i stan och med utsikt mot Göta älv. Med rådande coronaläge var golfpaketen ännu inte hopsnickrade så vi köpte boende och golf separat (vilket alltid kan vara värt att ha med som en jämförelse). Ett dubbelrum på Swania gick våra datum för 1 059:- och en greenfee på Onsjö för 380:-, alltså totalt 910:-/person. Vi lade till 630:- för vår juniorsvit. Läs reportaget.

 


 

Pampigt hotell i skärgårdsmiljö

 

Grand Hotel Saltsjöbaden i kombination med Saltsjöbadens GK lade vi upp på hemsidan redan i mitten av april. Det här är så mycket skärgårdsupplevelse du kan hantera och med Stockholms hela utbud inom en halvtimme med kollektivtrafiken. Hotellet erbjuder i år inte ett specifikt golfpaket utan du får boka boende och golf separat. Ett standard dubbelrum, med frukost och inträde till spa-avdelningen, gick under vårt besök för 1 595:-. För ytterligare 400:- kunde vi uppgradera till ett superior-rum, med balkong och utsikt mot vattnet. Bokar du något av hotellets paket och samtidigt ska spela golf uppfattade vi det som att du har 20 procent rabatt på paketen, men kolla för säkerhets skull med dem. Läs reportaget

 


 

Coronagolf i Stockholm

 

Med rådande reserestriktioner i april var det spel i egna sjukvårds-/respiratorområdet som gällde för oss som bor i Stockholm. Fyra banor hann vi testa (Viksberg 7 april på fotot ovan), tre var mycket bra, en hade redan greener i högsäsongsskick. Se längre ner.

 


 

Hur blir det med golfresan i höst/vinter?


Coronapandemin vände upp och ner på världen, eller var det vi själva som vände upp och ner på den? Vi fattar fortfarande inte hur ett virus utan påvisad väsentlig förmåga att mutera och som för det stora flertalet inte ger några som helst symptom eller endast som en förkylning kan få hela världsekonomin på knä. Den globala paniken gick så långt att terrornätverket IS varnade sina självmordsbombare för att besöka Europa, av hälsoskäl. En av de stora etiska frågorna som dröjer sig kvar är i vilken grad samhället har rätt att inteckna sina barns framtid för att ge sina allra äldsta ytterligare några år att leva när resurserna inte räcker till alla. En annan är hur vi egentligen behandlar våra äldre inom äldreomsorgen på många håll.

 

Det mesta kommer att återgå till det normala, men några saker kommer att förändras. Var det inte uppenbart efter flyktingkrisen 2015 lär ingen längre tveka om att EU-samarbetet fungerar som sämst när det behövs som mest. När nu notan för alla lockdowns ska betalas lär det bli ett digert jobb att få alla att ställa upp för varandra igen. Ska EU-projektet överleva det här krävs sannolikt en hel del ytterligare regleringar, inte minst när det gäller flyget, som enligt många bedömare backat 20 år. Räkna med högre priser, i varje fall till en början när de flygbolag som fortfarande har förmågan att få upp plan i luften sannolikt tvingas flyga med mellansätena tomma. Högre priser lär fortfarande vara hanterbart för de flesta av oss, och goda nyheter för klimatet. Värre är att linjenäten sannolikt kommer att krympa och det kan bli en hel del långa transfers om du inte ska till de stora destinationerna.  


Säkert kommer det att ta ett tag för många golfanläggningar som är beroende av greenfeegäster att resa sig, några kommer att kånka. Mycket hänger på hur snabbt allt kommer på banan igen, hur länge det tar innan världen känns trygg igen. I dagsläget har svenska experter aviserat att det är vintergolf på hemmaplan som gäller, men vi tror att detta kommer att ändras i takt med att världen börjar räkna på vad reseförbuden kostar ekonomierna. 

 


 

På sista sociala distanseringsraden

 

Det talas mycket om att hålla armlängds avstånd och lite till. Vad gör man då om man i vanlig ordning hänger vid bardisken och det dyker upp några snorvalpar som vill stå tätt för att visa upp sina nya teknikinvesteringar. Stig Grybe har svaret

 
Själva har vi en spelstil med stora inslag av social distansering.  

 

Coronagolf i Stockholm

 

De av oss som är reserekommendationsinlåsta i huvudstaden hann i april testa fyra banor här. Samtliga hade övervintrat mycket bra (banorna, inte vi) och vi kan inte tro annat än att det ser lika bra ut på alla håll i Sverige där det varit snöfattigt.

 

 

Saltsjöbaden 18 april

 

Saltsjöbaden har alltid varit en favorit i Stockholm, redan på promenaden från klubbhusområdet till första tee kapitulerar man för skärgårdskänslan. Layouten är omväxlande och varierad. För att vara en skogsbana är det gott om plats. Första fem hålen ligger riktigt mysigt och stillsamt, sedan hör man av och till lite brus från vägen. Några hål kan upplevas lite småtrixiga första varvet, men det ökar bara suget att spela igen.

 

 

Sedan vi har här sist, för ett bra antal år sedan, har de höjt upp bakkanterna på ett antal bunkrar, vilket inte bara bidrar till den estetiska upplevelsen utan också gör det lättare att planera spelet utan banguiden. Hål 10, ett kort par 3 där du står högt, håller vi som signaturhålet. Gul tee ligger numera betydligt mer åt vänster och sätter därmed än mer vatten och bunkrar i spel. Vi gillar verkligen den här typen av hål, där man spridit ut tees på bredden och att vi därmed får helt olika upplevelser beroende på vilken tee vi väljer att spela från.

 

Två fotona ovan visar hål 10 från röd tee och från green.

 

Kiosken kommer efter just hål 10, den vinner inga skönhetspriser men erbjuder fin utsikt mot korthålet. Skulle klubben i framtiden bygga en rejälare kiosk hoppas vi att de placerar den uppe vid tees på 10:an, så länge det är säkert för inspelen på föregående hål.

 
 

Ågesta 15 april


Vår hemmabana Ågesta är precis som alla andra banor i Sthlm riktigt torr och fin. Fairways har sällan varit så bra så här tidigt och den milda vintern har gjort att det inte finns någon isbränna kvar efter längdskidåkningsspår. Greenerna var bra, men behöver ett tag till för att bli lika fina som på Kungsängen Queens.

 

 

Det vi framförallt gillar med Ågesta är att banan ger en mycket fin naturupplevelse i lagom kuperad terräng – och så nära stan. Det centrala läget gör att det alltid är mycket folk i rörelse här men klubben hanterar det rådande coronaläget med den försiktighet som krävs. Numera har klubben också en vettig nivå på greenfeen, riktigt bra om du kan spela senare på dagen.

 
 

Kungsängen Queens 9 april

 

Snacket gick att Kungsängen Queens redan hade högsäsongsskick på sina greener. Banan har ständigt levt i skuggan av storebror Kings, som stått värd för Scandinavian Masters och likt andra mästerskapsbanor har en layout där mycket av utmaningen ligger i längden. Queens svårigheter ligger framförallt i att den är tajtare, här krävs snarare teknik och förstånd än muskler.

 

 

Själva är vi ju klent utrustade när det gäller såväl teknik och förstånd som muskler, så vi värdesätter andra saker när vi lirar. Därför har faktiskt Queens alltid varit vår favorit på Kungsängen, för att den bjuder på mer av naturupplevelse; här har man i betydligt högre grad anpassat layouten efter terrängen istället för tvärtom.

 

 

Det som kommer att invagga dig i en falsk känsla av trygghet när du får ditt scorekort är att du på Queens har ca fem slag mindre på slopen än på Kings. Den bankonsulent som räknat ut detta har extremt låga nivåer av testosteron i kroppen. Är du som oss beredd att chansa en del bortom din förmåga (det är ju det som gör golfen kul) kan det hända en hel del under rundan. Det här gör Queens till en kul matchspelsbana.

 

Avslutningshålet (två fotona ovan) är förstklassigt, ett korthål där du står högt och ska över vatten såväl som en bunker. Från klubbhusterrassen har du fri utsikt mot detta och avslutningshålet på Kings.

 

Ska du scora behöver du få med dig en banguide, många hål är rejält trixiga och teetavlorna anger bara längden. Skickmässigt var banan superfin, greenerna var redan i så gott skick man kan begära – jämna och mycket lättrullade. Med bra spelytor rakt igenom var det faktiskt bara den lummiga inramningen vi saknade, men våren är på väg med stormsteg. För den som vill spela Kings alla hål gäller det att passa på i år. Det gigantiska industriområdet som byggts nästgårds expanderar sannolikt ytterligare och då tyder allt på att de kommer att sno hål 10-18 på Kings.

 
 

Viksberg 7 april


Viksberg ingår numera precis som Kungsängen Queens i GolfStar med många banor norr och söder om huvudstaden – samt två utanför Barcelona. De svenska öppnade i april samtidigt som de spanska höll stängt – coronaviruset och klimatförändringarna (?) har vänt upp och ner på världen.

 

Torrt och fint överallt och vi behövde aldrig lägesförbättra på fairway.

 

Vi har alltid gillat Viksberg, inte minst för de rofyllda omgivningarna. Det känns som att man är betydligt längre bort från Stockholms innerstad än 30 min. Till Södertälje är det tio min. Klubbhuset ligger i anslutning till parkeringen och efter att du checkat in här korsar du vägen där du har drivingrangen och första hålet, ett par fem som ger dig hyfsad chans att få till något anständigt.

 

 

Några hål är kuperade men för dig med normalkondis ska det inte vara några problem att gå. Hål 2 spelas uppför, belöningen är att hål 3 spelas nerför, ett långt par fem med inspel över vattnet – ett av våra favorithål på banan.

 

 

Sista nio inleder med vad som mycket väl kan vara Viksbergs signaturhål, ett korthål som är lika högt som långt – 128/110 kubikmeter från gul/röd och med vatten i spel. Efterföljande hål spelas i en sänka bort mot Mälaren, bäst ser du vattnet från green på 14.

 

Signaturhålet från röd tee och på green.


De två avslutningshålen kan få en del att klia sig i huvudet, 17 för att fairway snedlutar och att det alltid blir gnäll mellan vänster- och högerspelare om vem som missgynnas – se till att alla i bollen svingar åt samma håll. Avslutningshålet är svårt att få grepp om från gul tee, även med banguide. Vårt tips om du har vettigt med krut i bössan är att inte bry dig om dogleget utan spela rakt fram. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

14 709

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.