destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Bolltjuvar och kalabalik på anrika Royal Calcutta.


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har testat ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 april 2019


 

Intim 9-hålare vid Algarves sandstensklippor


Knappt hade vi hunnit slå oss för bröstet för att vi med förra nyhetsbrevet nu har testat alla 18-hålare i Algarve innan vi började få mejl om att vi missat en mysig 9-hålare i form av Pine Cliffs. Det här är inte helt sant, för i nyhetsbrevet januari 2015 publicerade vi ett utmärkt skrivet och fotat reportage om banan som en av våra prenumeranter, Alf Öst i Uppsala, hade gjort. Hur som helst har nu även vi varit iväg och testat banan, som har ett häftigt signaturhål med det dramatiska namnet Devil’s Parlour. Vi passade också på att testa hotellet, som numera ingår i Marriott. Du hittar reportaget längre ner här.

 


 

Sydafrika del 5: två bra och billiga banor i Plett


Våra RSA-korrar har testat två bra och plånboksvänliga banor i Plettenberg Bay, som tillsammans med Knysna är den populäraste turistorten längs Garden Route. På Gary Player-layouten Goose Valley gick greenfeen på 405 SEK och på Plettenberg Bay kostade rundan 390 SEK. Läs reportaget.

Anledningen till snåljåpandet är att de nu kraftsamlar för sista rapporten från Sydafrika, med kronjuvelen i sydafrikansk golf: Fancourt. Två av banorna där går att spela mot greenfee, den tredje – högst rankad i landet – kräver att du även bor på det förstklassiga hotellet – två nätter i högsäsong – för att släppas på. Vatten och skorpor till nästa nyhetsbrev.

 


Det 18-hålet på Stadium Course, när vi testade den 2015. Vi passade då också på att spela andrabanan.

 

Sawgrass – så ska du göra


När “The Players” avgjordes på TPC Sawgrass Stadium Course för två veckor sedan ackompanjerades tävlingen av den största prischecken någonsin inom golfen, totalt 12,5 miljoner US$. Klarade du cutten (topp 70) var du garanterad minst 230 000 SEK. Vinnaren tog hem nästan 21 miljoner SEK. Jaha, tänker du, då ser jag bara till att klara cutten så går jag plus istället för att behöva betala greenfeen, som numera, påhejad av ett allt starkare varumärke och en allt svagare kronkurs, är uppe i 4 568 svenska kronor och 50 öre. Där kan vi invända att startfältet är ganska starkt och att du har större chans att göra en hacka i boxning, där det bara är en kille/tjej att slå – och det kan räcka med ett bra slag. För den som vill uppleva atmosfären på Sawgrass rekommenderar vi istället att satsa på lunchen och sedan spela på någon av de andra banorna i området – vi har testat 14.

 

 

Sawgrass – så ska du inte göra


Många av oss fick chansen att se avslutningen av "The Players" då 12:an sände sista två dagarna. Jon Rahm brände sannolikt chansen att vinna tävlingen när han inte lyssnade på sin caddy på hål 11 sista dagen. Exakt hur vansinnigt hans försök att nå green från bunkern var ser du på bilden ovan.

 


 

Snabbare spel-långsamma golfare 0-1


Den nya regeln om att vi får putta med flaggan i är ett utmärkt sätt att snabba på golfen. Tyvärr har vi redan märkt att de där typerna som i alla lägen tar sin score på för stort allvar redan börjat böka kring det här, genom att vilja ha flaggan i när de puttar även från korta avstånd. Plötsligt är det samma flagga i-/flagga ur-hantering som tidigare. Att använda flaggan för att få stopp på för hårt slagna puttar är att helt ha missförstått intentionerna med den nya regeln. 

 


Tavira, där det finns en byggnad där det bor så många svenskar att andra svenskar på orten kallar den för "Svenneborg".

 

Uppdaterat litapåindex


Många svenskar har köpt boende i Algarve, inte minst i svenskklustret Tavira. Andra tvekar, för även om det är mörkt och slaskigt i Sverige vintertid är det skönt att bo i ett land där man kan lita på varandra. Vi bestämde oss för att ta tempen på just det här när vi sa hejdå till den fastkedjade soptunnan utanför vår svenska hyresfastighet. I Tavira käkade vi på en stor utomhusmarknad där 100-tals personer först köade för grillat kött och kall öl och sedan satte sig i folkhavet – för att gå tillbaka och betala efteråt. När vi kom hem till Sverige hade någon snott locket till vår soptunna.

 


Appi Ollonen hade packat för Kanarieöarna men fick istället en perkele-vecka i Boden.

 

Destination för dumskallar


Apollo har tagit fram ett nytt koncept, ”Destination Okänd”, där du betalar för resan utan att veta vart den går. Självfallet är det här bara ett försök av Apollo att bli av med osålda resor, genom att vädja till dina born-to-be-wild-fantasier. Är det ett rejält oförutsägbart äventyr du är ute efter, där precis vad som helst kan hända och du aldrig vet när du kommer fram, hittar du det säkrast här.

 


Betaversionen fungerar  fullt ut för Windows och Mac OS, men ännu inte för Linux.

 

Vi erbjuder er nu att betala för våra nyhetsbrev


New York Times har runt tre miljoner betalande prenumeranter på sin digitala utgåva och visar att det numera går att ta betalt för kvalitetsjournalistiken på nätet, så länge man kombinerar med smarta betallösningar. Vi vill inte vara sämre och har därför installerat betaversionen av Googles nya artificiella myntinkast. Följ anvisningarna ovan och betala vad du tycker är rimligt. Begriper du inte hur det funkar finns det i dagsläget en publicerad text om den nya tekniken, du hittar den här: www.nyteknik.se/googleactivecoinslot.

 


Donald spelar golf. Donald inspekterar stängslet mot Mexiko. Donald i förhandlingar med Putin. Donald i New York.

 

På sista radens Donald i farten igen


Med röran som Theresa May och Birgitte ”Bagdad Bob” Bonnesen & Co fått till i Brexit respektive Ekens Tvätt (med Swedbank i varumärkesportföljen) saknades inte uppslag för månadens ”På sista raden”, vårt försök till satir tillika andningshål i en allt för ofta galen värld. Men vi vänder oss som ofta västerut, där satiren finns förkroppsligad. Den här gången har han dykt upp i en hel del bilder på nätet, alltid framåtböjd iförd vit tröja och röd keps. När en journalist hittade och publicerade originalfotot förklarade Trump att han kände sig förolämpad och kränkt av publiceringen av den bilden och att alla som vet hans kapacitet som golfare inser att bilden är ett montage. Som karaktärsvittne har Donald kallat den brittiska drottningen och nu blir vi ännu osäkrare på om man verkligen kan lita på Internet. 

 

 

På sista radens utmaningar för EU


Tre av våra svenska EU-parlamentariker tryckte på fel knapp när parlamentet i förra veckan röstade om viktiga ändringar i det omstridda upphovsrättsförslaget. Riksdagen kommer nu att gå in med en riktad utbildningsinsats för att förklara hur knapparna fungerar. Får inte detta avsedd effekt kommer man att höja ersättningarna för våra EU-parlamentariker, för att den vägen försöka attrahera personer med den här typen av kompetens. Parlamentet har också röstat för att ställa sig bakom en slopad tidsomställning mellan vinter och sommar. Nu har varje land två år på sig att avgöra huruvida man vill behålla vintertid eller sommartid året om. Alla utom EU-parlamentet inser att det här kan bli rörigt, när geografin inte längre bestämmer vilket land som tidsmässigt ligger före eller efter oss. Än rörigare blir det när Donald Trump i en frihandelsklausul kräver att de länder som vill sälja bilar till USA går över till amerikansk Eastern Standard Time. Själva tycker vi att var och en ska få bestämma själv, från dag till dag.

 

Missade du förra årets på sista raden-uträkning om hur vi genom att bara ändra tiden en gång om året skulle kunna få behagligt varma nyårsaftnar hittar du den här.

 
 

Golfpaket med intim 9-hålare

 

Pine Cliffs Resort är en rejält stor anläggning med flera olika boendealternativ halvtimmen västerut från flygplatsen i Faro. In till Vilamoura är det tio minuter med bil. För den som vill sträcka på benen ska det gå att promenera in längs stranden, räkna en dryg timme. Anläggningens största dragplåster, om du frågar oss, är läget, på kanten till eroderade sandstensklippor så karaktäristiska för Algarve.

 

 

Vi valde att checka in på hotellet, med 217 rum och självbeskrivet som ”a cliff top retreat”. Ett dubbelrum med frukost och fri parkering gick i mitten av mars att hitta för 1 669:- och det var inga stora kostnader för olika uppgraderingar.

 

 

Rummen är väl tilltagna, med mycket sköna sängar och en balkong som i vårt fall gav oss en skymt av havet. Badrummet hade badkar såväl som dusch. För dig som inte vill släppa golfen ens i horisontalläge kan du på spa-avdelningen få massage med golfbollar, något du naturligtvis kan testa hemma till en lägre kostnad med hjälp av en väldresserad familjemedlem.

 

Vårt rum och utsikten från vår balkong. Frukosten.


Golfbanan har nio hål, par 32. Tillhör du skaran som ryggar tillbaka från allt som inte har 18 hål/par 72 kan vi avslöja att mindre varianter på golfbanor är lättare att klämma in i häftiga miljöer, helt enkelt för att de tar mindre plats. Dessutom brukar ju andra rundan på en ny bana vara roligast, den känns fortfarande ny samtidigt som du listat ut hur den ska spelas, så vårt tips är att köra två varv – andra varvet är dessutom betydligt billigare än första.

 

 

Som mest går det att spela de nio hålen 2 226 meter. Vi tycker att du ska spela ”som mest”, alltså från backtee. Det här är en utmärkt strategi tills du kommer till hål 6: "Devil’s Parlour” (Djävulens salong). För en häftig vy av banans signaturhål ska du starta den rätt taffliga filmen på hemsidan och pausa den när du ser en kille slå ut. Sedan kan du vrida bilden 360 grader och verkligen få en bild av hur dramatiskt landskapet är här. För den som lirar sen eftermiddag är kontrasterna mellan det blå havet och den rostfärgade sanden säkert magisk.

 


Uppifrån: hål 6 från röd tee, greenen samt ett försök att ta en panoramabild från backtee bakåt mot havet och stranden.


För att bollen ska överleva djävuls-salongen från backtee krävs ett hyfsat slag. Samtidigt är det ganska gott om landningsytor även om du missar green. Som kortast kan du spela hålet 123 meter, men även då måste du över ravinen. Som vid alla slag av den här typen är det viktigaste avståndet att bemästra det du har mellan öronen. Överlever bollen hål 6 klarar den sig sannolikt runt hela banan. Greener och bunkrar var under vårt besök fina medan fairway och en del tees inte höll samma klass.

 

Avslutningshålet med klubbhuset, som är mycket ombonat invändigt.

För den som googlar bansträckningen på nätet finns det två varianter på var rundan börjar och slutar. Det beror på att man förr i tiden under lågsäsong började rundan vid hotellet, numera är det dock alltid start vid klubbhuset. Från hotellet till det trevliga klubbhuset är det runt tio minuters promenad. Vi valde att lira nio hål innan frukost och då banan var helt tom gjorde vi en fräckis och spelade oss från hotellet till klubbhuset, hål 7-9, för att sedan spela 1-6 tillbaka till frukosten.

 Greenfeen (utan rabatt) gick på 63/74€ för 9/18 hål, 53/65€ om du bor på hotellet. Lite väl häftigt för framförallt nio hål men för den som vill veva loss rejält går det att för 99€ (89€ om du bor på hotellet) spela hur mycket du vill under en dag och då ingår dessutom hyrklubbor, vagn, en spann rangebollar – och golfdojor.

 


Vi ska avslutningsvis be om ursäkt för kvaliteten på vårt aprilskämt i år (har du inte en aning om vad vi avser blir vi oroliga). Vi lovar skärpning till nästa år. Vi ska också nämna att när vi nu låtit vår startsida gå över i sommarläge (mer fokus på Europa) har vi i toppmenyn låtit vinterstartsidan vara kvar – för er som gillar att planera väl i förväg.


select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.