destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.



Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 april 2018


Rosa Private Club, som du i sommar kan lira i vårt grannland för så lite som 300:-. Läs mer på vår startsida.

 

Våra tips inför sommarsemestern

 

Vår startsida har gått in i "sommarläge" och vi fokuserar nu på golfdestinationer som vi tror funkar för dig på sommarsemestern (läs också våra allmänna restips så blir det lättare att få till resan).

 


Vanligt pass (350:- för fem år) och provisoriskt pass (980:- för veckan vi var borta).

 

Glöm inte passet när du flyger inom EU


För att flyga inom EU krävs pass eller "godkänd ID-handling". Det senare är en flummig formulering, för vad som är en godkänd ID-handling nationellt och inom EU skiljer sig. Ska du flyga inom EU ska du se till att få med dig passet, för allt färre flygbolag godkänner svenskt körkort som legitimation. När vi häromveckan flög med Ryanair från Skavsta tvingades en av oss kvittera ut ett provisoriskt pass för 980:-,  fem gånger summan han betalat för flygbiljetten tur/retur. Dessutom är de provisoriska passen rosa, vilket väckte frågor när vi checkade in på hotellet, frågor som vi andra skickligt desarmerade inför den snygga receptionisten:

- He is gay!
I övrigt testade vi flygplatstransfern som gick att beställa via Ryanairs hemsida, det funkade utmärkt och var betydligt billigare än om vi hade köpt den på plats alternativt tagit en taxi.

 


Så här glada blev mini-chiangmaierna när vi dök upp igen.

 

Billigaste och närmaste banorna i Chiang Mai


Med våren fortfarande utom synhåll (Miljöpartiet vill nu förstatliga den för att få lite ordning och reda) har korren dröjt sig kvar i  Sydostasien. Tanken var att han skulle testa golfen i Kambodja och Laos, men det är en än exklusivare sport där än i Vietnam och kostar enligt  alla han pratade med betydligt mer än det smakar. Istället avslutade han i Chiang Mai, vår absoluta favorit i Thailand där vi tidigare testat fyra banor. Vi gav honom uppdraget att testa de två banorna som ligger närmast centrum, en på gångavstånd. Läs hans rapport längre ner.

 


Vietjets sätt att presentera sina flygvärdinnor känns inte riktigt 2018, men vi gissar att man på ett pedagogiskt sätt vill få fram att brandslangshantering ingår i deras säkerhetsutbildning.  

 

Med lågprisflygbolag i Sydostasien


Det finns massor av lågprisflygbolag i Asien. De håller ungefär samma biljettpriser så vilket du hamnar på handlar ofta om vart de flyger, bokningsläget och avrese-/ankomsttider. I stora städer som Kuala Lumpur och Bangkok kan det också vara värt att ha koll på vilken flygplats de trafikerar. Priset ombord för mat och dryck skiljer som regel avsevärt beroende på om du flyger nationellt eller internationellt.

Korren testade under sin vistelse i regionen fyra bolag. Air Asia, Vietjet och Jetstar kändes alla bra. Thai Lion Air mellan Chiang Mai och Bangkok var förstklassigt i allt, men det kan bero på att det här är något av deras paradsträcka. Samtliga tillät sju kg handbagage (med Lion Air ingick dessutom tio kg incheckat bagage). Kostnaden för incheckat bagage, inklusive golfklubbor, är som regel betydligt billigare än vad Europa-baserade bolag tar.


Hårda bud i säkerhetskontrollen på Bangkoks flygplats – redan i kön såg vi de första gummihandskarna, vilket kan drabba dig i slutändan, en ordvits med baktanke.

 

Ha koll på handbagaget när du flyger från Bangkok


Suvarnabhumi, huvudflygplatsen i Bangkok, har en mycket rigorös säkerhetskontroll, vilket är glädjande då vi ständigt ser hur det slarvas på flygplatser i hela världen – i slutändan kan det ju vara våra liv som ligger  i potten. Men tyvärr går de längre än vad internationella regler stipulerar – räkna t.ex. med att de snor den lilla nagelsaxen som du haft i handbagaget på alla andra flygningar. Värre (och dyrare) är att de också kommer att sno din ”power bank” (externa batteri) om det inte klart och tydligt framgår av märkningen att kapaciteten är max 32 000 mAh.

 


Även en het fastighetsmarknad kan råka ut för felsatsningar. I Bangkok, inte långt från Central Pier/ Saphan Taksin BTS-station, står en kånkad skyskrapa och förfaller. Tills vidare tjänstgör den som reklampelare.

 

Uppdatering Bangkok


Det går numera en direktbuss (buss A4) mellan Banglamphu/Khao San rd (backpacker-området) och Don Mueang-flygplatsen. Bussen är skraltig och långsam men det funkar och kostar 50 bath/13:-. På Don Mueang har du hållplatsen direkt när du kommer ut från Arrivals.

I senaste minibussen vi åkte med hade chaffisen en anordning som såg ut som en Kalle Anka-bomb. Ingen av oss vågade klaga på hans körning. 

Vi har slutat att använda minibussarna som tar en till olika destinationer från Bangkok – det har helt enkelt varit för mycket strul, med chaffisar som dyker upp timmen för sent eller av oklara skäl cirklar runt inne i Bangkok i dryga timmen innan de tar fart mot destinationen. Dessutom kör många av dem riktigt dåligt. Istället har vi återvänt till de reguljära bussarna, som alltid går i tid, är säkrare och dessutom betydligt bekvämare än minibussarna (där de trycker in så mycket folk som möjligt tillsammans med allt bagage). Du betalar också runt tredjedelen med reguljär buss jämfört med minibuss, men du måste själv ta dig till bussterminalen. Detta är inga stora problem i Bangkok och ger dig dessutom chansen att komma ut bland vanligt folk.


Avdragsgill i din deklaration.

 

Uppdatering thailändsk öl


En nationell ordningsstadga förkunnar att öl inte får säljas i Thailand mellan klockan 14 och 17. Detta gäller såväl restauranger som butiker. Skälet ska vara något luddigt om att man inte vill att barnen ska exponeras på vägen hem från skolan. Många bryr sig inte om det här (några restauranger kör t.o.m. happy hour dessa tider), medan andra låter dig få ölen i en kaffekopp dessa timmar. I övrigt kan på ölfronten noteras att korren efter några år med Leo nu är tillbaka på Chang, detta efter att hans massagetant avslöjat att Leo var "Ladybeer - not so strong" (samma procent i alla tre stora ölmärkena men han vill inte dra till sig blickar från ladyboysen/katoysen). Chang är gjord på ris istället för kornmalt och kan därför definieras som en måltid och sannolikt dras av i deklarationen.


 

Flera tillverkare erkänner fusk med drivers


Efter skandalen där Apple och Samsung genom automatiska uppdateringar sänkte prestandan på användarnas telefoner, för att på så sätt få dem att köpa nya modeller, erkänner nu flera golfklubbstillverkare att de manipulerat skaften till många av sina ”från hyllan”-drivers. Fusket ska ha pågått under flera år och gått ut på att bygga in molekylära försvagningar i grafiten så att vridstyvheten i skaftet snabbt försämras och användaren förlorar tiotals meter i slaglängd. Därmed ska det ha blivit lättare att sälja in nya driver-modeller, som självfallet går längre.  

Hur vet du då om du har ett manipulerat skaft?
Känner du att du av oförklarlig anledning inte slår lika långt längre kan du vara något på spåren. Titta på skaftet längst ner där det ansluter mot klubbhuvudet, här ska sedan 2004 års modeller finnas en reversibel ”authenticity proclaimer” i form av en liten text som ska lyda ”Loof Lirpa”. Har du en driver av 2004 års modell eller senare och skaftet saknar denna text är det sannolikt manipulerat. (Detta var ett aprilskämt.)

 


 

På sista radens nya infobroschyrer från Socialstyrelsen


Socialstyrelsen försökte i veckan att lansera en informationsbroschyr som vände sig till den som var gift med ett barn. Det mesta som är tokigt i världen handlar nämligen om brist på information och sannolikt hade såväl Palmemordet, digerdöden, världskrigen och Donald Trump kunnat undvikas med hjälp av broschyrer i trivsamt A5-format. Vi har nu i samarbete med Socialstyrelsen tagit fram ytterligare tre broschyrer i samma ajabaja-ton, högkvalitativa alster som vi hoppas ska göra världen till en bättre plats att leva i. Peace!

 

Tidlöst välpositionerad med skjorta och shorts.

 

På sista radens vanliga är det nya ovanliga


Sociala medier, selfies och annat har gjort att många lägger allt mer av sin tid på hur de vill uppfattas av andra – de har börjat varumärkesvårda sig själva. Det här blir extra påtagligt på ställen som Khao San i Bangkok, som är lite av en catwalk för den som vill se cool ut. Problemet är att alla ser likadana ut, med blaffiga tatueringar, halvslitna textilier och milt uttråkade anletsdrag. Vill du sticka ut (kallas för positionering inom reklamen) är tipset att följa korrens träffsäkra klädstil: vanliga shorts, vanlig bomullsskjorta, inga tatueringar, glad min. Så har han sett ut som resenär i alla år, genom ett 100-tal länder. Skjortan på bilden fick han uppsydd i Vietnam för drygt 20 år sedan. Kostade honom en US-dollar och alla knapparna hänger fortfarande med. Det är coolt på riktigt!

Enligt Socialstyrelsen har psykisk ohälsa hos barn i åldern 10-17 år ökat med över 100 procent under perioden 2006-2016. För unga vuxna, 18-24 år, är ökningen närmare 70 procent. Frågar man ungdomarna själva är stressen att ”hänga med” på sociala medier, att visa upp ett lika coolt liv som andra, en stor orsak till depressioner och ångest. Att det är coolast att vara sig själv är kanske det viktigaste vi kan förmedla till våra barn och ungdomar i dessa tider.

 

Själva tycker vi att det jobbigaste med sommartiden är att man måste gå upp klockan två på natten för att ställa om klockan.

 

På sista radens ur led är tiden


Förra helgen var det återigen dags att gå över till sommartid och i vanlig ordning var det full kalabalik i media. Efter påtryckningar ska EU-parlamentet nu också rösta huruvida frågan ska utredas. Vi pratar alltså om två av årets totalt 8 760 timmar. Den som oroar sig för negativa hälsoeffekter ska snarare fundera på att sluta flyga mellan olika tidszoner eller försova sig efter för många öl. Eftersom svenskarna verkar jämt delade mellan att slopa/behålla sommar-/vintertiden är vårt förslag att kompromissa och bara ändra tiden en gång om året. Det skulle innebära att vi om bara 4 380 år skulle ha nyårsafton 30 juni och slippa stå och frysa häcken av oss för att se lite raketer.  

 




 

Chiang Mai – de två närmaste och billigaste banorna


Efter Vietnam avslutade jag i Chiang Mai i norra Thailand (434:- för flyget Saigon-Chiang Mai, 242:- för Chiang Mai-Bangkok). Jag har varit här med ojämna mellanrum de senaste dryga 30 åren och framförallt är det klimatet vintertid (som svensk högsommar) som lockar, men även den avslappnade atmosfären. Kostnadsläget är också lägre än söderut i Thailand, ungefär som på många orter i Vietnam – ölen borträknad.

Bästa stället att bo i CM är i något Guest House i de små bilfria gränderna/”soi”. Jag bodde den här gången på utmärkta Jonadda Guest House (23/1 Ratvithi rd, Soi 2) och betalade 125:-/natten för ett väl tilltaget dubbelrum med fönster åt två håll (ingen chokladbit på kudden).

Det var fantastiskt skönt att komma hit från Saigon, framförallt för att engelska funkar betydligt bättre här men också för att slippa trafik som hela tiden försöker köra ihjäl mig. När det gäller boende ska du definitivt hålla till innanför vallgraven.

Matlagningskurser är populära i CM.

Det var också skönt att komma tillbaka till riktig thai-massage – och där man inte hela tiden fuskar med tiden. Även massagen är billigare i norra Thailand jämfört med söderut, räkna 50:-/timmen. Här finns också stor chans att få tag i någon som är riktigt duktig på hårdhänt thai-massage. Det kan se dramatiskt ut när de står på ryggen och pressar in hälarna nästan under ryggraden, men det riktigt dödliga vapnet i arsenalen är armbågarna – vet de vad de håller på med kan det av och till kännas som att ligga på spåret när tunnelbanan passerar. Med stigande ålder har man också mindre muskelmassa som tar de värsta stötarna – skinn, fett och ben erbjuder inte alls samma skydd. Här har jag börjat använda taktiken att ta flera thai-massage per dag, så skyddas jag av svullnaden från gången innan.

 

När det gäller golfen hade jag fått uppdraget att testa några banor för den som vill ha lite mer ”local flavour”. I Chiang Mai finns det två banor som inte bara erbjuder detta utan också ligger närmast stadskärnan – och har den lägsta greenfeen. I vanlig ordning i Thailand handlar det om banor där försvarsmakten är inblandad. Stardome hette tidigare Wing 41 och ligger på flygvapnets mark, precis utanför vallgravens sydvästra hörn (du tar dig lätt hit till fots). Det är dåligt skyltat men du ska ner på vägen som går västerut från rondellen med elefantstatyer.

 

 

Här finns 9 hål och en trevlig atmosfär runt klubbhuset. Greenfeen för 18 hål inklusive caddie går på ca 275:-. Hyrset kostar 150:-. Det finns billiga bollar att köpa vid första tee, vilket är goda nyheter då det är vatten i spel på samtliga nio hål.

 


För den som vill ha ännu mer local flavour (inkl en hemsida på thai) ligger Lanna med 27 hål drygt tre km rakt norrut från centrum (raka spåret). Nio av hålen är utlagda innanför en hästkapplöpningsbana. Banan är mycket populär bland lokalbefolkningen och du ska absolut undvika måndagar och fredagar då det är ”Sports day” (rabatterna är ändå inte så stora). Övriga dagar ligger greenfeen för 18 hål inklusive caddie på ca 350:-. Vettiga hyrklubbor finns för ca 125:-/heldag. Skickmässigt var båda banorna helt ok.

Lanna är en av Thailands äldsta banor och tillhör armén.

Är det då dessa två banor du ska satsa på i Chiang Mai? Absolut inte, om det inte är just ”the local flavour” du är ute efter. Går du upp lite i pris kan du hitta betydligt bättre valuta för din golfpeng i Chiang Mai.

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

testade banor:

1 033

foton på hemsidan:

19 080

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.



Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.



Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.