The Bobmen report: 1 januari 2017
Varmaste nyårsafton i Stockholm sedan mätningarna inleddes 1859 och kö till första tee på Ågestas korthålare.
When life gives you lemons, play golf
Bättre fortsättning, för även om Stenson vann The Open kändes 2016 allt sammantaget som ett rejält skitår, med massor av människor som drunknade i Medelhavet utan att vi längre orkar bry oss, galningar som körde lastbilar in i folkmassor och svenska förorter som kapats av kriminella ligor. Men statistiker och forskare hävdar att det mesta i världen faktiskt blir lite bättre år för år (vår golf undantagen). Att det inte känns så kan bero på att journalistiken idag i mycket är klick-driven och att redaktionerna därför hela tiden skickar oss nya vinklar på samma elände. Vårt nyårslöfte är därför att dra ner på vår slentriankonsumtion av ”blåljusnyheter” och i högre grad försöka se världen som den faktiskt är – och spela mer golf (vi önskar också fred på jorden, och att vi ska hitta fler av våra utslag). Vi kommer också under 2017 i högre utsträckning att ”gilla läget”. ”When life gives you lemons, make lemonade", som jänkarna säger. Istället för att oroa oss för vad Donald Trump kan ställa till med när det gäller den globala uppvärmningen ska vi trösta oss med att den kan ha varit orsaken till att vi kunde lira golf på hemmabanan på nyårsafton.
Gramacho, en av fem banor som Bodevik lirade under sin long stay i Algarve.
Long stay i Algarve – stort reportage i nästa nummer
Sickans död har stökat till det för oss (han hade gett oss intrycket att han var odödlig), men till nästa nyhetsbrev ska vi få till en diger rapport från portugisiska Algarve, där vi hittat ett mycket intressant long stay-koncept med gångavstånd till restauranger och spel på ett tiotal banor (flera som vi inte tidigare testat). Bodevik kom nyligen hem från en long stay i Algarve och du kan läsa hans rapport här.
Ozo Golf, 20 minuter från färjeläget.
Golfkryssning till Riga i vår/sommar
Sedan sist har vi varit på kryssning till Riga (vi har ett liv utanför golfen). Vi insåg då att det här är ett utmärkt alternativ för den som vill få till en golfhelg i sommar (men vi tänker alltid på golf), utan att behöva offra semesterdagar (räknat från Stockholm). Landets bästa bana, Ozo Golf, ligger bara en mil från färjeläget.
Båten går från Stockholm 17.00 alla dagar, anländer Riga 11.00 dagen därpå. Från Riga 17.30 och tillbaka i Sthlm 10.30 dagen därpå. Med 6,5 timmar i land och 20 minuter till banan ska det inte vara några som helst problem att med förbeställd taxi hinna med 18 hål. Du hittar kontaktdetaljer till taxibolagen här. Lirar du en vardag (eller har flyt en helgdag) har du goda chanser att även hinna med en runda på stan. Har du med egna klubbor tar du då en taxi tillbaka till båten och dumpar klubborna (din hytt är tillgänglig under hela uppehållet iland) och promenerar sedan de tio minuterna in till stan.
Vi kollade priserna för våren/sommaren i veckan och överfart med en insides hytt högt upp i båten med avgång fredag och hemkomst söndag gick då att hitta för 720:-. Upp till fyra personer kunde åka för det här totalpriset. Mat tillkommer. Tallink Silja erbjuder också paket med hotellövernattning.
För dig som gillar att åka båt till golfen har vi testat flera nattbåtar från Sverige, bland annat till Estland, Litauen och polska Gdansk och Swinoujscie.
Ring of Kerry golfklubb, dryga timmen från Cork, i vad som anses som Irlands vackraste område.
Kombinera New York med golf i Skottland eller på Irland
Norwegian ska i sommar börja lågprisflyga till New York från Edinburgh i Skottland och Cork och Shannon på Irland – du når samtliga tre städer med lågprisflyg från Sverige. Från 56 engelska pund ska biljetterna kosta. Vårt förslag är att göra en kombinerad golf- och storstadssemester: lira golf i Skottland eller på Irland på ut- eller/och hemvägen och lämna klubborna där medan du tar en bensträckare utan klubbor i Big Apple. Norwegian ska komma med mer information i dagarna.
Anka med potatiskaka på White Beach golfklubb i Estland i höstas, inga stjärnor men riktigt gott.
Michelinkäk på golfresan
För den som vill kombinera förstklassiga golf- & matupplevelser utan att pantsätta bostad och svärmor finns chansen i Singapore. Här har faktiskt ett gatustånd – Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle – tilldelats en stjärna i Guide Michelin och du kan käka för så lite som tolv svenska riksdaler.
Cottesmore, 18 hålet på väg upp mot klubbhuset och boendet.
För långt till Singapore? Vad sägs om att sätta tänderna i en trerätters måltid på en krog med två Michelin-stjärnor strax väster om London, för under 30 pund? Vi var i området förra sommaren och lirade golf och drömde om att ha råd att käka på Heston Blumenthals The Fat Duck, av många ansedd som världens bästa restaurang. The Hand & Flowers pub ligger bara 20 minuter bort och är den enda brittiska pub som belönats med två Michelin-stjärnor. Kombinera med golf på plånboksvänliga och mysiga Cottesmore eller förstklassiga The Grove och du lär få en not-so-illa-pinkad-day.
För den som tycker att det smakar bäst när det kostar rejält kan vi tipsa om att danska Noma under sju veckor i april/maj kör en pop-up-restaurang i Tulum på mexikanska Yucatán-halvön. Vi degade i hängmattor på orten i en månad för sådär 30 år sedan och då gick det inte att hitta ett matställe i Tulum som tog mer än några dollar för sina rätter. Noma tar 600 US-dollar för sin avsmakningsmeny, plus 150 i skatt och avgifter. Vin på flaska kan köpas till. När det gäller golfen ska det finnas en bana i närheten med en ovanligt aggressiv krokodil. Börja med att äta och spela sedan, för säkerhets skull.
Montgomerie i Belek.
Belek – hur säkert är det att åka dit?
Vi får en hel del frågor om turkiska Belek. Även om orten ligger på behörigt avstånd från vad som verkar vara allt mer frekventa terroristattacker går det inte att bortse från att det finns en viss risk med att åka dit, inte minst om terroristerna byter taktik och ger sig på turistnäringen. Antalya, vars flygplats servar Belek, utsattes i oktober för två attacker, varvid ett tiotal människor skadades lindrigt i den ena. Flygplatsen ligger dock utanför staden, på rätt sida mot Belek. UD avråder inte från resor till Belek och bedömer tills vidare säkerheten som ”fortsatt förhållandevis god”. Vi ska försöka få till en resa dit inom kort för att själva kolla hur det är, vi ska bara bråka färdigt med Turkish Airlines som fortfarande inte visat några tecken på att kompensera oss för de extrautgifter vi åkte på i samband med att de först dagen innan vår planerade resa lät oss veta att den var inställd.
Navigera offline utomlands
Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline. Här finns instruktioner hur du gör.
Fyra helset i skuffen på en hundkoja.
Klubborna som handbagage
Någon som levde i början av 1980-talet, när Gösta Ekman som Papphammar stod och sålde oskaftade bestick? Samma tankegång är amerikanska DV8 Sports inne på när de nu tagit fram ett nytt set klubbor. Se filmen och imponeras av hur genomarbetat konceptet är.
Resebranschen letar hela tiden nya sätt att tjäna sina pengar, vilket ofta gör det krångligt för oss kunder.
Flyget: jämför alltid totalpriset
I takt med att allt fler företag i resebranschen vill skylta med ett lågt instegspris på sina produkter blir det mer jobb för oss konsumenter att leta rätt på vad vi verkligen behöver och vill ha samt räkna fram totalpriset. SAS (flygbolaget, inte de brittiska specialstyrkorna) har nu börjat med en handbagageklass för att kunna erbjuda ett lägre instegspris. Köper du sedan till ett incheckat bagage kan det bli betydligt dyrare än om du valt en dyrare klass där ett incheckat bagage ingår, inte minst om det handlar om en golfbag (som du än så länge kan ta med inom dina 23 kg hos SAS). Jämför alltid pris och vad som ingår!
Hyrbilen: gör din läxa innan avfärd
När det gäller hyrbilar har flera företag höjt självrisken rejält, så att den ska vara högre än vad som täcks av ditt kreditkort eller ev tilläggsförsäkringar i din hemförsäkring. Om du köper till självriskelimineringen ska du göra det via Auto Europe och andra företag när du bokar hemifrån – på plats kan det bli en dyr historia. Likadant ska du alltid välja ”full till full” (du lämnar tillbaka bilen med full tank), ingen vet vilka fantasibelopp du kan åka på om du köper en full tank på plats. Flera hyrbilsföretag har också börjat dra en hög deposition – över 10 000:- är inte ovanligt. Har du tur reserverar de bara beloppet, har du otur drar de det och betalar sedan tillbaka det. Problemet när de gör det senare är att du åker på valutaväxlingsavgift två gånger. Det här kan gå på 300-400:- totalt, vilket känns surt om du hyrt bilen för 250:-. ”Lägligt” har flera hyrbilsföretag börjat erbjuda försäkringar där den här depositionen kan hävas. Vårt tips är att i första hand försöka läsa dig till om de reserverar eller drar beloppet när du gör din bokning.
Nästan undantagslöst kommer personalen där du hämtar ut din hyrbil att försöka sälja på dig en massa värdelösa försäkringar, för att deras löner är baserade på detta. Om du har gjort din läxa innan du åkt hemifrån kommer du att vara säker på vad du behöver och inte behöver.
Själva har vi försökt lansera betygsättning av klubbmedlemmarna men ingen klubb har ännu nappat.
Gör skillnad på användarbetyg och användarrecensioner
Att ha höga användarbetyg på nätet blir allt viktigare för golfbanor, hotell och andra och allt fler är inne och manipulerar betygen, numera också ofta mot betalning. Hyrbilsföretagen har i många fall gått från botten- till toppbetyg på nätet, trots att de är lika otrevliga när du ska hämta ut din bil. Vårt tips är att inte stirra dig blind på betygen utan faktiskt läsa några av recensionerna. Är de konkreta och välmotiverade betyder det ofta (än så länge) att det är en ärlig och uppriktig uppfattning av någon som faktiskt spelat på banan eller bott på hotellet.
Zakopane, lätt att nå och mindre än halva priset jämfört med svenska fjällen.
Polen inte bara prisvärd golf
Polen har ju blivit ett av våra absoluta favoritgolfländer, för att det är nära och att prisläget är så lågt att vi under vistelsen kan göra socialgruppskarriär. När resetidningen Vagabond för en månad sedan listade några billiga skidorter kom Zakopane tvåa. Det fina med Zakopane är att det är busenkelt att ta sig dit om du bara kan ta dig till någon av flygplatserna där Norwegian eller Ryan trafikerar Kraków (med Ryan från Nyköping hittade vi tur/retur för några hundralappar nu i vinter). Här hittar du vårt reportage från Zakopane, med allt du behöver veta för att fixa resan själv.
Fortfarande för dyrt? RED fick själv ha med sig diesel till liften när han åkte utför i Indien.
På väg in i Riksidrottsförbundet?
På sista raden 1: pekfingerfetman snart ett minne blott
Problemet med pekfingerfetma bland barn och ungdomar som rör sig för lite kan nu ha fått sin lösning. Det är E-sporten* som växer lavinartat och lockar till sig allt fler utövare. En duktig e-sportutövare sägs klicka upp till fem gånger i sekunden på musen med sitt pekfinger och eftersom Wikipedias definition av "idrott" är ”kroppsövningar med fysisk aktivitet” vill nu E-sporten in i Riksidrottsförbundet (RF). Som argument för inträde i RF har också angetts att e-sportutövarna ofta har en puls på 180 när de sitter och utövar fysisk aktivitet med sitt pekfinger. Det här öppnar naturligtvis upp för en hel del andra aktiviteter att söka medlemskap i RF. Vi brukar själva ha hög puls när vi ska besöka tandläkaren och här ser vi disciplinerna Rotfyllning och Visdomstandutdragning utan bedövning som potentiella publikfavoriter.
* E-sport/elektronisk sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler.
Vi hade gärna sett att man satt ut ett årtal.
På sista raden 2: korta preskriptionstider försvårar
De extremt långa utredningstiderna inom polisen oroar. Efter en skottlossning i vår förort efterlyser polisen vittnen. Det framgår inte vilket år skjutandet ägde rum, men enligt obekräftade uppgifter har man hittat kulor från en musköt och huvudspåret är att gärningsmannen fanns bland en samling särskilt brottsaktiva skånska snapphanar i mitten av 1600-talet.
Stranden i Tromsö, säkraste stället att vara på framöver.
På sista raden 3: Tromsö enda kärnvapenfria zonen efter 20 jan
I början var det kul att killen med uppblåst ego och en frisyr som en välvårdad dammråtta ville blir president i USA. Den 20 januari tar Donald Trump över världens mäktigaste jobb och nu är vi lite baktunga i byxan över vad han kan hitta på under fyra långa år – dålig impulskontroll och tillgång till världens största arsenal av kärnvapen låter inte som en lyckad kombination. Vill du känna dig säker när en förorättad Trump växlar upp från Twitter till kärnvapen ska du bosätta dig i norska Tromsö, som han av skäl som framgår i detta youtube-inslag sannolikt aldrig kommer att nuka.