Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Vi har testat samtliga banor på taxfree-ön

 

Langkawi är inte bara sol och bad, utan också klassad som geologisk park av Unesco och ett eldorado för den som är intresserad av flora och fauna. För den som vill lira golf finns här tre golfbanor, varav ett prestigeprojekt av sydafrikanske Ernie Els.

 

Langkawi består av totalt 104 öar, varav 102 är obebodda, fem av dem av det uppenbara skälet att de försvinner med tidvattnet. Ögruppen ligger tre mil utanför Malaysias nordvästligaste kust, på gränsen mot Thailand. Förr i tiden troddes det vila en förbannelse över öarna, men i mitten av 1980-talet släppte man vidskepelsen och började utveckla huvudön – Pulau Langkawi – till en turistdestination. För att ge extra skjuts åt näringen har området gjorts till en taxfree zon – goda nyheter för rökare och periodare. 

 

Els Club Teluk Datai. Längst upp: 99 East.

 

Bästa/billigaste sättet att ta sig till Langkawi är numera med flyg – du kan oftast hitta sanslöst billiga biljetter från destinationer i Asien, inte bara med lågprisbolagen utan också med de traditionella bolagen som tvingats hänga på.

 

Gunung Raya.

 

Huvudön Pulau Langkawi har ca 65 000 invånare och är inte större än att du når allt inom 50 minuter med bil/taxi/motorcykel oavsett varifrån du startar. Bästa sättet att ta sig runt är att hyra en motorcykel billigt (samtliga golfklubbar erbjuder bra hyrset) eller att ta en taxi (de har fasta priser överallt och det är mycket överkomligt).

 

Cenang-stranden, där de flesta turister bor och där utbudet av restauranger etc är störst.

 

Populäraste stället att bo är vid stranden Cenang i sydvästra hörnet av huvudön, strax söder om flygplatsen. Längs gatan som löper parallellt med stranden finns framförallt många budget- och mellanklasshotell. De lite finare hotellen ligger ofta mer isolerat. Bor du där är priserna på mat och dryck betydligt högre då de inte har någon konkurrens.  

 

Langkawi Skybridge och kabinbanan upp, med ett av världens längsta frihängande spann.

 

Langkawi är framförallt känt för sina stränder och sitt natur- och växtliv – hela paketet av öar är av UNESCO definierat som en geologisk park och många av bergen du ser tillhör de äldsta i världen – några hängde faktiskt ihop med Australien en gång i tiden.

 

Krabbor och den rödbruna örnen som är Langkawis symbol, fotade i Kilim.

 

En flodtur genom mangroven i Kilim Geoforest Park bör ingå i programmet för alla förstagångsbesökare, likaså att ta den spektakulära kabinbanan upp på berget Gunung Machinchang. Här hittar du också Langkawi Skybridge, en halvläskig bro. Självklart erbjuder Langkawi också dykning av hög klass.

 

Med Thailand så nära inpå knuten kan det vara svårt att hitta äkta malaysiskt hantverk/textil. På norra sidan av ön hittar du Langkawi Craft Complex som även inrymmer ett stort och fint museum för den kulturintresserade. Längst upp: solnedgångskryssa, med bad, mat och dryck.

 

När det gäller golfen finns det tre banor, det senaste tillskottet är en Ernie Els-design som är betydligt mer upmarket än de två andra, med ett fullservicekoncept där hyrklubbor av bästa märke och en bagbricka med ditt namn ingraverat ingår. Ingen av de tre banorna verkar ha problem med köer, utan vi kunde som treboll traska i vårt eget tempo. 

 

 Gunung Raya.

 

Vi började på Gunung Raya, i inlandet på östra delen av ön. Den här anläggningen föll oss direkt i smaken: avslappnad och fridfull stämning och med vackra omgivningar. Från klubbhusverandan har du härlig vy över landskapet. Första nio är rejält kuperade och det bidrar i hög grad till spelupplevelsen. Sista nio är mer platta och lite svårare då det är en hel del vatten som ska navigeras. Proshopen är inte jättestor men under vårt besök var det rejält nedsatta priser på skor samt på tröjor med klubbens logga. Det här är helt klart den bana där du får mest för dina pengar på Langkawi.

 

 

99 East, som tidigare hette Langkawi golf course, ligger nära sydkusten ungefär i mitten av Langkawi. Senaste budet var att de till slut har kommit igång med att bygga ut till 18 hål. Under vårt besök var det bara 9 hål och det tyckte vi fungerade utmärkt, vi fick då chansen att spela hålen en andra gång med lite mer kunskap om vad som behöver göras. Den kräver mer teknik än Gunung Raya och flera tees är högt belägna med fina vyer mot skog, berg och hav. Klubbhuset är av det enklare slaget och störs lite av trafiken, likaså första och sista hålet. I övrigt erbjuder klubben en fin upplevelse med överraskande bra service. 

 

 

Els Club Teluk Datai är senaste tillskottet av banor på Langkawi och ligger i nordväst, vilket gör den perfekt att kombinera med Gunung Machinchang (kabinbana och läskig bro). Banan är faktiskt en omfattande redesign av en tidigare layout. Man har inte direkt sparat på krutet, vilket också reflekterar sig i greenfeen. Förvisso ingår buggy med gps, hyrset och bagbrickan med ditt namn ingraverat, men vi gissar att de flesta svenska golfare som hamnar här mest är på jakt efter trofén. Skickmässigt är den naturligtvis i särklass på ön och kan mäta sig med de bästa i Kuala Lumpur (dock betydligt dyrare). Några hål har mycket fin kontakt med Adamanska havet, med några thailändska öar i blickfånget. 

 

 

Ett problem som banor i dessa trakter måste tackla är skyfallen som får bunkrarna att kollapsa av och till. På Teluk Datai har man löst detta på enklast möjliga sätt: man har inga bunkrar. Säkert spelar det också in att sanden hade varit tvungen att transporteras hit från fastlandet till stora kostnader. För att kompensera för uteblivna svårigheter har många hål fått midjor, smala passager som kan ställa till det väl lika mycket som bunkrar. Greenerna är också förhållandevis små, vilket nästan känns lite innovativt när alla envisas med att bygga greener stora som kontinenter där man nästan behöver ha mellanmål med sig upp för puttandet. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

testat Langkawi:

99 East
Els Club Teluk Datai
Gunung Raya

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.