The Bobmen report: 14 augusti 2012
Riksten söder om Stockholm vid lunchtid idag.
Hoppas att ni haft en bra golfsommar så här långt och fått chansen till många nya golfupplevelser på semestern. Vi får rapporter från flera håll att sommarens regn i kombination med sol gjort att många banor är rekordfina. Själva lirade vi Riksten söder om Stockholm i förmiddags (bilden ovan togs för tre timmar sedan) och den har nog aldrig varit finare (med knappt 300:- i greenfee är den dessutom rena fyndet) .
Skogaby i södra Halland.
Svenska banreportage: Barsebäck, Jönköping och Skogaby
Vi har gått i närkamp med Barsebäcks Masters-bana, av många fortfarande ansedd som Sveriges bästa layout. I Jönköping har vi testat stadens ”Grand Old Lady” och utanför Halmstad hittade vi en doldis som var i strålande skick. Du hittar dessa tre reportage längre ner på den här sidan.
Tyskland: prisvärd golf, mysiga klubbhus och weissbier
Under semesterveckorna tog vi färjan över till Tyskland och gjorde en rejäl vända. Räkna med att betala runt 400:-/rundan på en bra bana, betydligt mindre om du använder några av rabatterna vi tipsar om i våra artiklar och som gäller på många klubbar. Klubbhusen är ofta riktigt fräscha, på ett småskaligt mysigt sätt. Maten är nästan alltid bra och de kan alltid langa fram en weissbier, Guds gåva till golfare. I vår introduktionsartikel om Tyskland hittar du allmänna tips om golf i förbundsrepubliken.
Ett av hotellen inne på jättegolfanläggningen Fleesensee söder om Rostock.
För er som kör upp eller ner genom Europa och vill bryta av resan med en golfrunda har vi testat nio banor utanför Hannover och Dortmund. En av dem – som påminde en hel del om Vasatorp TC – är nog den mest prisvärda bana vi lirat till ordinarie pris i Tyskland: mindre än 400:- för 27 underbara golfhål. På en annan bana – en links designad Arnold Palmer – betalar du på måndagar ditt hcp i euro för att få spela – en märklig idé och man undrar ju om plus-hcpare får betalt. Vi testade i sammanhanget också att behandla vår kroniska slice på ett medicinskt spa; ingen vacker syn.
Inte ens gyttja bet på vår slice.
I norra Tyskland tipsade en av våra alerta prenumeranter oss om en bana i nästan Bro Hof-klass som du hela säsongen kan lira för 32:50 euro. Varför? För att banan är så lång att de har svårt att få greenfeegäster. Som vi ser det lär du inte få fler meter världsklassunderlag för dina pengar på något annat ställe i Europa. För dig som gillar "bulldozerbanor" hittade vi en som får Sand utanför Jönköping att framstå som fantasilös. Vi gjorde också ett återbesök till Europas största golfresort för att testa nya banor och ett riktigt trevligt boende. Den här anläggningen erbjuder något för alla, oavsett om du lirar på touren eller som oss bara vagt vet vad som är upp och ner på en klubba. På vägen hem upptäckte vi också att Travemünde inte bara är ett färjeläge, utan en riktigt trevlig semesterort med tre banor.
Winston Links, Europas knasigaste golfbana?
Utanför Berlin har vi testat vad som flera gånger utsetts till Tysklands bästa golfresort, med tre 18-hålare varav den ena anses tillhöra Kontinentaleuropas allra bästa links.
Modry Las.
Förstklassig Gary Player-layout i västra Polen
Vi passade också på att smita över gränsen in i Polen, som blivit något av vårt nya favoritgolfland i Europa. Här får du mycket för dina pengar, inte minst när det gäller mat & dryck samt boende. Mitt i ingenstans hittade vi bl.a. en riktigt bra Gary Player-layout.
Läs alltid våra allmänna restips, t.ex. om hur du hittar bra priser på boende. Du hittar också mycket nyttig information i det allmänna kapitlet om respektive land, i det här fallet Tyskland och Polen.
Kärl-lek under fotbolls-EM
Att det är roligare att stå upp och kissa inser säkert även våra kvinnliga prenumeranter. Samtidigt är det då svårare att träffa kärlet med strålen – ungefär som att försöka köra bil med joystick. I många år har standardlösningen varit att pissoartillverkarna målat dit en fluga, i hopp om att man ska fokusera på uppgiften när det finns något att sikta på. Under fotbolls-EM hittade vi i Tyskland en herrtoalett där man satt upp små fotbollsmål i pisskärlen. I ribban hängde en liten rosa boll som man skulle näta genom att kissa på den. Svårast var dock att försöka styra strålen med en hand samtidigt som jag fotade spektaklet med den andra. Min kärlgranne såg skeptisk ut.
En sista putt på Bäckavattnet
En av våra absoluta favoritbanor i Sverige hamnade i obestånd förra säsongen och stängde igen. Vi hade hopp om att de skulle komma igång i år, tills vi hörde att de sålt sina greener. Vi var förbi på vägen hem från Tyskland och det kändes sorgligt att se en av landets finaste skogsbanor med igenvuxna fairways och skinnflådda greener. Samtidigt aktualiserar det vårt upprop – hur vi tillsammans med mycket små insatser kan hjälpa våra klubbar. Ta chansen i höst och upplev fler av alla våra fina banor!
En tvättmaskin på tee…
Vi lyckade klämma oss in i en stor sponsortävling på en bana i Tyskland. Jag inledde med att vara två cm från en eagle på banans svåraste hål, vilket fick tyskarna i min boll att utse mig till typ Die professionelle schwedische. Att jag i sedvanlig stil sedan hackade mig runt resterande 17 hål gick dem obemärkt förbi. När vi mot slutet kom till ett par tre där man kunde vinna en tvättmaskin om man satte upp bollen inom en meter från flagg, var förväntningarna på mig naturligtvis höga. En av mina medspelare bad den församlade publiken att vara tysta för att Die professionelle schwedische nu skulle "gewinnen das wassermaschine", typ. Jag drog iväg en av mina välrepeterade sorkdödare, men eftersom tee var högt belägen verkade flera tro att jag tagit fram ett avancerat slag ur bagen. Ett sus gick genom publiken, samtidigt som bollen fräste förbi greenen och ner i vattnet bakom. Jag böjde mig ner och tog upp en nypa gräs som jag slängde upp i vinden. Knepigt med vinden som hela tiden byter riktning, även på en vindstilla dag.
… och döm inte kocken efter tatueringarna
Ute på banan under samma tävling stod ett gäng kockar och lagade mat på olika ställen, med spisar, ugnar och italienska kaffemaskiner. Av utseendet på killarna var jag övertygad om att det var den lokala mc-klubben som ryckt in. Maten de langade fram var helt fantastisk. Efteråt fick jag veta att killarna ingår i Jolly Roger Cooking Gang, ett välkänt tyskt matlagningsgäng där killen längst bort på fotot ovan också har en egen tv-show. Plötsligt känns Per Morberg lite mesig.
Bodevik om long stay
Att övervintra en eller flera månader på en golfresort söderut blir allt populärare. Sven Bodevik har testat några gånger och kommer med lite tips för dig som funderat men ännu inte provat. Skicka gärna in era egna tips om bra long stay.
Barsebäck – kanske i bästa skicket någonsin?
Vi har äntligen hackat oss runt på Barsebäck. Varför det dröjt så länge innan vi masade oss ut här vet vi inte, kanske för att vi kände att ett reportage inte skulle ha så stort nyhetsvärde; alla vet att två av landets bästa banor finns här och vi skulle slå in en redan vidöppen dörr.
Vi valde att spela Masters Course, som numera utgör en permanent 18-hålare. För den som likt oss har en driver med adhd kan banan erbjuda problem. De flesta fairways kantas av trädridåer och även om det nästan aldrig är några problem att hitta snedskotten kostar det ofta. Några hål bryter av helt i layouten från de övriga och ger lite linkskänsla längs Öresund, ofta förstärkt av en stark sidvind.
Trots att vi hade höga förväntningar överraskade det fina skicket oss – vi kunde puttat oss hela vägen från tee till green utan att ha några ursäkter (vi har många gånger övervägt denna strategi för att hålla nere vår bollbudget). Vi spelade med två killar från Landskrona som sa att de aldrig sett banan i bättre skick, så kanske läge för en höstrunda...
Den andra banan – Donald Steel Course – är i lika fint skick och 200:- billigare att spela. Du får förvisso inte samma närkontakt med Öresund, men det får du däremot från klubbhuset. Vårt tips är att lira båda banorna samma dag (ger 200:- i rabatt på totala greenfeen) med stopp för förlängd lunch (bra mat). För den som vill bo på banan finns olika alternativ. Du hittar fler foton från Barsebäck här.
Grand old lady of Golfköping
Sedan ett antal år brukar vi bryta långa bilkörningar med en golfrunda. När vi på midsommarafton körde Stockholm-Trelleborg klämde vi in en runda i Jönköping. Istället för en sju timmar lång transportdag fick vi en golfdag omgärdad av 2 x 3,5 timmar i bilen. Det här är något vi rekommenderar alla golfare som gör långa körningar, oavsett om det är i Sverige eller ni är på väg neråt i Europa.
Jönköping har många fina banor och staden har sedan ett antal år ganska framgångsrikt marknadsfört sin golf under namnet ”Golfköping”. The grand old lady bland banorna är Jönköpings GK, även känd som Kättilstorp. Banan ligger strax sydväst om innerstaden, lätt att nå från E4:an såväl som från Göteborgsvägen. Layouten är en blandning av traditionell svensk park- och skogsbana och under vårt besök var underlaget i mycket bra skick. I kontrast till många mästerskapslayouter som byggts i Sverige senaste åren sticker Kättilstorp ut med sin personliga karaktär, som förstärks av att ett pendeltåg passerar rakt genom banan flera gånger under rundan. Än så länge har någon boll inte träffat tåget och det sägs att den dagen så sker kan det mycket väl vara game over för spel på Jönköpings GK. Tåget tutar rejält innan det kommer så du har inga ursäkter om du skulle bli ansvarig för att banan får slå igen.
Hål sju känns som lite av en flaskhals då det krävs en forecaddie för inspelet. Åttan är ett ganska slätstruket par 3. I övrigt hittade vi inte mycket att anmärka på. Hål 14 är verkligen speciellt: ett par fem där man på andra och tredjeslaget spelar brant nerför, känns som att man är på en terrassodling snarare än på en golfbana. Med ett bra utslag kan många nå green på andraskottet, dock inte utan risk. Även om det är lite ont om utrymme på några hål är hålen oftast bredare än vad som ibland sägs – är din driver inte stupfull på jobbet ska du klara dig runt utan att bli alltför tilltufsad. Se till att få med en banguide, vi hade ofta problem att hitta avståndsstickorna. Du hittar fler foton från Jönköping här.
Skogaby – en doldis i Halmstad som förtjänar mer uppmärksamhet
När Bäckavattnet slog igen gick många medlemmar till Skogaby utanför Laholm. Med väg 117 mellan Halmstad och Markaryd ombyggd är det numera betydligt lättare att hitta till klubben – vägen tar dig mer eller mindre hela sträckan dit. Banan är en omväxlande layout, lätt att gå och ganska förlåtande. Skicket var under vårt besök i juli mycket bra, med jämna snabba greener. Med 5545/4770 (par 71) från gul/röd är längden hanterbara för de flesta. Vit spelas 5808. Några hål har vatten i spel, annars är det hörn och bunkrar som ska navigeras. Skogaby är känd för att klara vatten bra, något att ha i åtanke om det ostadiga vädret förvärras i höst. Även med bra väder tycker vi att du ska testa banan, kanske i kombination med ett besök till pittoreska Laholm. Klubben erbjuder uppställningsplatser för husbilar/husvagnar för 100:-/dygnet inkl el och ingår också i Golfhäftet. Du hittar fler foton från Skogaby här.
Vi ska i sammanhanget också nämna att vi hörde från flera håll att Tönnersjö (nedan) sydöst om Halmstad – banan som öppnade precis när golfen gick ner i sin konjunktursvacka – har blivit allt bättre med åren.