destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 1 september 2022


 

Vi tog ut oss lite till nyhetsbrevet augusti och har av hushållskassatekniska skäl tvingats ligga lite lågt till detta nyhetsbrev. Utanför Södertälje har vi testat Kallfors 18-hålare, som med nya spanska greener var i absolut toppskick – dessutom en av våra favoritlayouter i Sverige. Happy Golfer har i år tagit klivit ut från den digitala till den materiella golfvärlden. I förrgår testade vi deras "nygamla" bana halvtimmen sydväst om Stockholm. Båda reportagen längre ner.

 


Happy Golfers 18-hålare, par 4. Längst upp: Kallfors korthål.


Men de finansiella såren är nu färdigslickade och i september kommer vi att göra en rejäl vända i Västergötland, med tester av sex golfpaket, några väletablerade andra mindre kända. Vi kommer också att svänga förbi Vadstena för att uppdatera vår test av banan där. I samma veva ska vi passa på att testa vad vi misstänker är Motalas charmigaste hotell. I takt med att vi betar av banor och boenden kommer vi att lägga upp reportagen under vår toppmeny ”svenska paket”, med länk från startsidan.

 


 

Endast handbagage på flyget i höst?


Apkoppor. Allvarligt? Det verkar som att vi kommer att få leva med att det finns märkligheter som potentiellt kan ställa till det för oss när vi ska iväg och lira golf. Vissa går dock att planera runt och en av dessa är det rådande bagagekaoset på många europeiska flygplatser, med väskor som ibland tar veckor att dyka upp – inte kul om du landar och är taggad att så snabbt som möjligt komma ut på golfbanan. Några flygplatser är värre än andra, men risken är naturligtvis dubbel då dina grejor kan försvinna på avgångs- såväl som ankomstflygplatsen.

 


För den som vill minimera risken att bagaget försvinner är en variant att resa med enbart handbagage och hyra klubbor på plats (vi testade detta i Spanien tidigare i år). Om du inte klarar dig med handbagage kan du alltid checka in en väska och hålla tummarna – men ha gärna på dig kläder (och dojor) som du kan lira golf i, så förlorar du inga rundor. Fixar du bara pappersarbetet på flygplatsen är vår erfarenhet att det inte ska vara några problem att i efterhand få ersättning för det du tvingas köpa tills bagaget – förhoppningsvis – dyker upp. Några bolag har dock gjort det (avsiktligt?) krångligt att söka ersättning via nätet.

 


 

Läge att hänga på avslutningen på damtouren på solkusten?

 

SVT sände från Skaftö Open i Bohusläns skärgård i helgen. Tävlingen ingår i damernas Europatour och det var kul att se en bana som verkligen sticker ut från de som proffsen normalt spelar på (vi testade den i april 2020). Mest sticker hål 15 ut, för att man där slår från en utslagsmatta uppe på en bergskant. Många fnyser åt utslagsmattor, vi tycker att de är genialiska. Framförallt är det ett smart sätt att få mer bana för pengarna, genom att klubben kan flytta bak tees och få längre hål utan att lägga pengar på längre fairways för de som vill slå långt. Mattor möjliggör också att placera tees på spektakulära platser där det inte går att odla gräs, t.ex. högt upp på en klippkant som på Skaftö. Moderna mattor är också betydligt fräschare än många klubbars slitna grästees.

 

Hål 15 på Skaftö (spelades som 13 under Skaftö Open) och hål 18 på Kiladalen, som vi testade i somras. Längst upp: ställningen på damtouren efter tävlingen i helgen.


Bra också att man hade dragit ner antalet tävlingsdagar till tre, själva hade vi föredragit tourtävlingar som spelas under enbart två dagar. En dag för att klara cutten och en dag för att vinna hade skapat mer nerv i tävlingen och vi hade sluppit märkligheter som ”moving day”.

 


Damernas Europatour avslutar i år på Alferini Golf (fotot ovan) strax väster om Marbella 24-27 november. Efter tävlingen på Skaftö i helgen ligger fortfarande tre svenskor i topp och utan att ha järnkoll på hur många poäng det är kvar att spela om har vi ytterst svårt att se att en svenska inte tar hem touren i år. Är du i krokarna kanske det är läge att först kolla tävlingen och sedan lira banan i toppskick på måndagen för att se hur du hanterar hålen jämfört med tjejerna. Vi testade banan i november förra året.

 


 

Världens bästa banor – enligt GD


Golf Digest har kommit ut med en uppdaterad ranking av ”världens bästa golfbanor”. Rubriken är märklig, för amerikanska banor är inte med – de har en egen lista. I övrigt ser listorna ut ungefär som de brukar, golfbanor är ju långsiktiga projekt. Noterbart för svenskt vidkommande är att Bro Hof Stadium är tillbaka som svensk listetta. Banan är också en av två nordiska banor som tagit sig in på listan över de 100 bästa banorna utanför USA (nr 36). Den andra är Lofoten Links (44), som du lätt når med bil sex timmar från flygplatsen i Kiruna (utan att vara konspiratoriska misstänker vi att det exotiska läget kan ha bidragit med några extrapoäng).

 

Lübker, med boendet. Längst upp: Bro Hof Stadium.

I Danmark har prestigeprojekten The Great Northern och The Scandinavian fått se sig snuvade på toppositionen – av Ålborgs GK. Goda nyheter för oss med svaga svenska kronor då Ålborg med 500/650 danska kronor vardag/helg är rejält billigare än de andra två. Ta båten från Göteborg eller Halmstad och kläm in Lübker (rankad nr 7 i Danmark) samtidigt.

 


Ria Bintan. Nedan: Singapore Serapong.

 

För den välsituerade troféjägaren, som råkar ha vägarna förbi Singapore, tipsar vi om att den högst rankade banan i Indonesien numera ligger bara en timme bort med båt. Ria Bintan heter den, designad av Gary Player och med boende. En av de trevligaste golfupplevelser vi haft i Sydostasien. Räkna en dryg svensk tusing för 18 hål, del i golfbil, caddy samt transfer från båtkajen vardag. Båten går på ca 700:- t/rt.

 

För den som vill ha pengar över till mat och hyra här hemma finns det andra kul sätt att tackla rankinglistorna.

 


 

Vi hade i varje fall otur med vädret


Vi golfare är ju ett vädertåligt släkte och de flesta av oss har utsatt oss för väder som normalbegåvade människor inte ens skulle släppa ut akvariefisken i. Här hittar du lite otippat väder vi varit med om på våra golfresor sedan vi kom igång med det här projektet.

 

I texten beklagar vi att vi inte hade tid att ta oss längre upp i Sverige än till Umeå sommaren 2020. Det som framförallt hägrar är Haparanda GK, där elva av hålen ligger i Sverige och sju i Finland. Banan är känd för att du på korthålet 6 slår ut i Sverige och landar bollen i Finland. Med tidsskillnaden lär det här bli ditt livs längsta slag: bollen landar en timme senare. Det gäller dock att vara vaksam, gränsen går rakt över green och står flaggan kort är du fortfarande i Sverige – bättre att i sådana fall spela mot bakkanten på green och sedan putta tillbaka till Sverige. Du har då inte bara noterat världens längsta slag utan även världens kortaste putt.

 

Suger på mer djuplodande golfjournalistik? Hur var det med Kim Jong Il:s fem hole-in-one på sin enda golfrunda? Vi har grävt.

 


 

På sista röstraden


Val om dryga veckan. Jobbigt värre, man vill ju rösta samtidigt som svensk inrikespolitik numera mest bjuder på käbbel, med partier som hellre söker konflikt än samförstånd. Dåligt genomtänkta förslag kring gängkriminalitet, energiförsörjning och skola – som ofta helt saknar stöd i forskningen – väcker också frågor kring hur de ser på oss väljare. Ytterligare skit på moset kom med Kalla Fakta-reportaget där flertalet partiföreträdare var beredda att kringgå de regler de själva infört för att försvåra korruption. Nåväl, den enes kris är den andres möjlighet och här ser vi en ny chans att ta oss in i riksdagen (vi föll på målsnöret förra valet). Vi har nu startat Blanktpartiet. Är du som oss lite uppgiven och planerar att rösta blankt är din röst numera alltså inte bortkastad. Klarar vi spärren har vi vårt på det torra i fyra år, vilket kan innebära en kvalitetshöjning på våra utskick.

 

Trött på politiker som skjuter lösningar från höften för att lösa gängkriminaliteten? Lyssna på Diamant Salihus sommarprat – initierat och kunnigt om hur gängkriminaliteten uppstår i förorterna och varför det krävs mer än hoprafsat valfläsk för att få bukt med den.

 

 

På sista dansraden


Finlands statsminister Sanna Marin kände sig tvingad att ta en drogtest efter att det dykt upp en film där hon dansar helt nykter men med full inlevelse. Göran Persson behövde inte ta en drogtest efter att han dansat med en ko, sannolikt plakatfull och helt utan inlevelse. Marin var ledig, Persson var i tjänst. Saken är anmäld till KU – och KO.

 
 

Kallfors nu med spanska greener


Kallfors 18-hålare har alltid varit en av våra favoriter, inte minst för att den bjuder på en riktigt fin naturupplevelse, där flertalet hål har sitt eget rum. Ägarna har också lyckats väl med att attrahera permanentboende kring banan, vilket skapat ekonomiska möjligheter att utveckla anläggningen ytterligare. I mitten av juni öppnade banan med helt nya greener, importerade från samma spanska företag som levererat greener till Valderrama och Las Brisas, två av Spaniens bästa banor.

 

 

Faktiskt har vi aldrig upplevt några problem med greenerna på Kallfors, men vi har förstått av andra att några av dem kunde vara lite nyvakna en bra bit in i säsongen. Det nya green-gräset är av typen "Pure Distinction", vilket säger oss absolut ingenting, men arten är krypven, som vi lärt oss är bäst lämpad för våra breddgrader. Samma typ av gräs fanns redan på nya avslutningshålet på 9-hålaren samt på Pitch & Putt-banan, så klubben har bra kläm på att det ska funka. I samma veva som greenerna byttes ut gjordes greenområdet på hål 5 om. Under vårt besök var banan i mycket bra skick, inte bara greenerna.

 

 

Fortfarande är det dock layouten som vi gillar mest med banan. Hålen är varierade, inte bara sinsemellan utan ofta får du också helt olika spelupplevelser om du växlar mellan de fem tee-positionerna. Tyvärr är det inte alla golfare som ser värdet i det här, de spelar alltid från ”sin” tee.

Hål 4, med så olika teepositioner att det i princip är fem-hål-i-ett. Kan spelas från 269 upp till 447 meter.

 

Spelar ni flera rundor uppmuntrar vi verkligen till att variera tees, golfen blir roligare i längden då. Spelar ni bara en runda kan det vara läge att skippa poängbogeyn och slopen och istället lira match, så kan ni slå från den tee på varje hål som känns mest spännande (har du missat det hyser vi agg mot poängbogeyn såväl som mot slopen).

 

 

Även om banan är hyfsat kuperad ska det inte vara några problem att med normalkondis ta sig runt till fots. Det finns en rejäl backe, upp till hål 12. Torsdag-söndag kl 10-17 (med reservation för dåligt väder) ska en bil finnas på plats som erbjuder gratis skjuts för den som vill spara på krafterna. Vi hörde om en kul grej här för många år sedan, när det kostade en tiokrona att åka med, läs om den i vår uppdaterade artikel om golfpaketetKallfors.

 


Efter den förstklassiga lunchbuffén, där vi åt på tok för mycket (vi var tvungna att modifiera svingspåret), gav vi oss på 9-hålaren, som en gång i tiden var del av den ursprungliga 18-hålaren. Den håller bra kvalitet, layout- såväl som skickmässigt, men är inte lika kuperad. Här finns hela sex tees att välja från, vilket ger dig en längd över de nio hålen på mellan 1 649 och 2 614 meter (par 34). Avslutningshålet är sedan en tid tillbaka en fint par 3 med en rejäl pöl i spel.

 


För dig som vill vässa närspelet innan du ger dig ut på rundan finns en Pitch & Putt (Clean Course) med sex hål designad av Pierre Fulke. Du slår ut från mattor och det finns två teepositioner på varje hål. Är du ensam får du spela fyra bollar samtidigt, är ni två... ja du fattar. Greenerna och bunkrarna håller hög kvalitet. Du hittar fler foton från Kallfors 18- och 9-hålare här.

 
 

Happy Golfer nu med egen bana


För flertalet av oss är Happy Golfer mest kända för att erbjuda billiga greenfeemedlemskap – runt 15 000 golfare har nappat och sett till medlemsantalet är det nu landets tredje största golfklubb.

 

Hål 12 på 18-hålaren fram- och bakifrån.

Den digitala verksamheten är säkert fortsatt viktig, men nu erbjuder klubben även spel (och medlemskap) på en egen bana. Det är gamla Grödinge, banan som kånkade för några år sedan, som numera går under namnet Happy Golfer Stockholm.  

 Anläggningen ligger mellan Södertälje och Tumba, halvtimmen sydväst om Stockholm. Passerar du på E4:an är det fem minuters körning från avfarten vid Moraberg – följ bara väg 225 så dyker anläggningen upp på vänster sida. Åker du kommunalt från Stockholm är det pendeln till Östertälje och sedan buss 783, be att få stiga av vid hållplats Lövstalund. Det ska finnas klubbor att hyra, men stäm av i förväg.

 Banan har 27 hål, uppdelat på en fast 18-hålare och en 9-hålare. På den förstnämnda behöver du grönt kort för att få spela, på den senare räcker det om du har en vag aning om vad som är upp och ner på en golfklubba – ambitionen med 9-hålaren är att (i kombination med träningssessioner) få igång nya golfare. Båda banorna ska hålla samma skick (du ser öppningshålet på 9-hålaren mellan 18-hålarens hål 1 och hål 10.


Öppningshålet på 9-hålaren, med samma fina greener som 18-hålaren.

Eftersom vi inte är nybörjare utan lirat dålig golf i ett kvarts sekel satsade vi på 18-hålaren. Av slopen att döma är båda banorna lättspelade, med vi har sedan länge slutat att lita på slopetabeller. Utöver avslutningshålet var det, såvitt vi noterade, utslagsmattor på samtliga hål.

 Du bokar via Sweetspotappen och greenfeen är dynamisk (följer bokningsläget). Flexibilitet är ett nyckelord, genom att slå ut 07.50 en vardag kostade 18 hål oss endast 200:-. Hade vi slagit ut två timmar senare var greenfeen den dubbla.

 Det finns två tees och du kan spela layouten 4 260 eller 4 910 meter, par 70 (9-hålaren kan spelas 1 800/2 100 meter, par 34). Öppningshålet är ett krussidullfritt om än långt par 4 som ger dig chansen att kalibrera klubborna. Det kan du behöva på hål 2, som ser rejält svårbemästrat ut från tees. Säkraste sättet att spela hålet är med en drive runt 200 meter. Har du inte sådana i arsenalen är tipset att bara lägga ut bollen med en kort klubba och sedan ta ett längre slag in mot green.

 


Hål 2 från gul tee och från green bakåt.


Nästföljande tre hål kräver mer precision än längd, sedan får du fritt fram för drivern på hål 6, ett långt par 5 med en uppförsbacke på slutet. Husägaren som monterat upp rejält med solfångare i höjd med gul tee är helt klart obekant med ”sockets”.

 


Hål 6, ett par 5 på 400/460 meter från röd/gul tee.


Hål 8 är ett kort dogleg par 5 där det gäller att hålla ut åt höger på utslaget för att komma runt i svängen. För den som slår högt finns det möjlighet att gå in på två slag, annars är det tre välavvägda slag fram till green som gäller.

 


Hål 8 från gul tee samt före och efter vänstersvängen.


Sista nio är mer traditionella golfhål, med en öppnare layout där du har råd att sprida slagen mer i sidled. Hål 16, ett par 4 med inspel över vatten, håller vi nog som vårt favorithål – endast 320 meter från gul tee, med högt belägen tee och lite olika alternativ var man kan lägga bollen för inspelet.

 


Hål 16 vid inspelet och bakifrån. Nedan: hål 17.


Hål 17 är – som sig bör – ett par 3 med vatten i spel till vänster och vegetation till höger. Har du klarat dig så här långt med äran i behåll är hål 18 en lång raksträcka tillbaka till klubbhuset.

 För att summera: Greenerna var den stora positiva överraskningen, mycket fina och oftast i två nivåer – det gällde att ha koll på var de satt flaggan. Första nio var också betydligt mer kuperade än vi hade förväntat oss. En och annan kommer säkert att reta sig på att några av hålen här kan upplevas väl trixiga, men vi tycker att de var kul och framförallt så annorlunda mot de mer konventionella 10-18. Kanske hade vi föredragit att börja på 10-18 för att kalibrera svingen innan vi gick vidare till de tajtare 1-9, men samtidigt vill ju många ha de lättare hålen mot slutet, lite smaken/baken alltså, som alltid i golf.

 Det negativa var utslagsplatserna. Vi har inget emot utslagsmattor - tvärtom (se resonemanget längre upp) – men då ska de vara av bra kvalitet. För tillfället är det lite lappat och lagat på Happy Golfer, men enligt bankillen vi pratade med är fräschare tees på gång, gräs eller mattor. Vi tycker dock inte att du ska sitta hemma och sura i väntan på dessa, greenerna gör det väl värt att ta sig hit för en runda redan nu. Du hittar fler foton från banan här.


select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

16 936

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddie
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.


"Sving Master Light"

För dig som vill underhålla svingen även när du är på resande fot. Kommer med resefordral.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.