destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Kallfors – hur roligt är det egentligen?


Kallfors utanför Södertälje erbjuder ett av landets populäraste golfpaket och marknadsför sig med sloganen Roligare golf. Vi har testat.

Natursköna och varierade golfhål i kombination med bekvämt boende och bra mat är en förklaring till att Kallfors langar fram ett av landets bästa golfpaket. Den personliga och vänliga servicen är en annan och här spelar det säkert in att anläggningen är ett familjeprojekt. De första 18 hålen öppnade 1999 och idag finns här 27 hål samt hotell- och konferensanläggning – och ett växande bestånd av permanentboende i villor och lägenheter.

 

 

De 17 hotellrummen ligger i två etage i en länga vid ettans backtee. Rummen i nedre plan har uteplats mot ettans fairway, rummen i övre plan mot en fin övningsgreen. Alla rum har Hästens sängar och sköna kuddar/täcken – dålig sömn ska inte vara en ursäkt för tillkortakommanden på banan. För den som bokar ett golfpaket lördag-söndag finns möjlighet att köpa till övernattning dagen innan till ett reducerat pris och därmed få två kvällar och morgnar i den avslappnade miljön. Att vakna på en golfbana och från frukostbordet se hur solen värmer upp daggvåta fairways – finns det bättre sätt att börja dagen på? Även om ni inte bor här ska ni absolut avsluta med lunch på uteserveringen, med strålande utsikt över avslutningshålet på huvudbanan. På somrarna är grillkvällarna populära, även bland icke-golfare.

 

Hotellbyggnaden vid första tee och vårt rum.

 

Huvudbanan har fem tees och kan spelas från 4 753 upp till 6 366 meter. De flesta hålen ligger separerade från vandra av skog. En hel del vatten är i spel. Banguiden erbjuder speltips som underlättar på flera hål. För det mesta är det hyfsat gott om utrymme för den som likt oss inte har titthålskirurgisk precision från tee. Ska ni spela flera rundor tycker vi att ni ska variera tees – hål fyra är nästan fem-hål-i-ett med den skiftande placeringen av tees, som ett golfens kinderägg.

 

 

Layouten är riktigt kul och varierad och banan var under vårt besök i mycket bra skick – samtidigt som många andra banor hade stora problem med väta. Flera tees är högt belägna, därmed är det också hyfsat kuperat, inte minst mellan hålen. Tycker du att det är jobbigt att gå på platta banor kan det vara en idé att hyra bil för att vara fräschare till ölen på uteserveringen.

 

 

Mellan hål 11 och 12 finns möjlighet att få skjuts upp för backen för en peng. Vi hörde om en kul händelse i den här backen för många år sedan, när juniorerna körde bilen. Det var en företagstävling och bollarna tävlade mot varandra. När ett trött gäng kom fram till bilen och skulle få skjuts uppför backen berättade junioren bakom ratten att han fått 100:- av bollen framför för att inte skjutsa upp dem. Vem säger att ungdomar inte har affärssinne?

 

 

Niohålaren – som var del av den ursprungliga 18-hålaren – är inte heller illa pinkad och erbjuder en lika fin upplevelse som huvudbanan. Även här finns fem tees och du kan spela banan från 2 233 till 2 831 meter. Vi rekommenderar att du spelar tee 5 (back tee) om du normalt spelar från gul och tee 2 om du normalt spelar från röd (säg till innan de skriver ut scorekorten, annars hamnar du sannolikt längre fram). Greenerna på 9-hålaren hade under vårt besök två flaggor: en vit för normal flaggplacering och en svart för svår. Vårt tips – om ni spelar match – är att den som leder spelar mot svart och den som ligger under mot vit, för det handlar ju om att hålla liv i matchen så länge som möjligt.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.