The Bobmen report: 1 maj 2019
På spaning efter prisvärda golfdestinationer
Det pratas mycket om att vi ska flyga mindre och SAS gör sitt bästa för att dra sitt strå till klimatstacken. Fram till i morse har 3 306 avgångar ställts in och 326 917 resenärer har inte kommit iväg. En annan orsak att hålla sig på hemmaplan är värdet på vår skvalpvaluta. De senaste sju åren har kronan tappat 30 procent mot euron och 40 procent mot US-dollarn. Det här drivs framförallt av Riksbankens besatthet av inflationsmålet. Får de inte upp inflationen har de dessutom hotat med att intervenera (fint ord för klåfingrighet) på valutamarknaden för att göra kronan än svagare. Konsekvensen av det här – samt att vi hade en rekordvarm sommar förra året – är att det kommer att bli trångt och dyrare i Sverige i sommar när många väljer att semestra på hemmaplan. Därför kommer vi att i nästa nyhetsbrev ge flera kul förslag på hur du kan kombinera baltländerna genom att åka båt* in till ett ställe och ut från ett annat (och få världens vackraste skärgård på köpet). Visst har de euro där också, men prisläget är betydligt lägre. Vi kommer till nästa nyhetsbrev också att testa den nya Nicklaus-banan som öppnat utanför Riga. Redan nu kan du planera utifrån nyhetsbrevet maj förra året, där vi tipsade om billiga golfdestinationer som Ungern, Tjeckien, Polen och Litauen.
* Vi får för oss att om vi åker med nyttotrafiken, som ändå ska transportera lastbilar med gods, så är vi hyfsat klimatsmarta. Värre är det med båtarna som är ute och skitar ner primärt för att få större marginaler på alkoholförsäljningen.
Sydafrika del 6: Fancourt
Nu kommer vi med sista Sydafrika-kapitlet för den här gången; vi har fått våra korrar att omdisponera i hushållsbudgeten för resten av året för att testa de två bästa banorna på Fancourt: Montagu (rankad 6 i Sydafrika av Golf Digest) och The Links (rankad 1 i Sydafrika och 38 i världen utanför US*). För att få spela den sistnämnda i högsäsong (1 okt-31 mars) behövde de bo på hotellet två nätter, vilket fick dem att gnällröva ytterligare ett varv. Genom att vänta till april behövde de bara bo en natt.
Damtee på The Links, samtidigt som vår Bobmans caddie letar efter hans utslag till vänster. Längst upp: Fancourts signaturhål, 17 på Montagu.
Ett dubbelrum på Fancourt i april gick att hitta för 2 371:-/natten, korrarnas studio gick för 3 508:- , i båda fallen med frukost för två. För de två publika banorna på Fancourt – Quteniqua och Montagu – var greenfeen i april 702:- (högsäsongspriset 1 okt-31 mars är 1 316:-). Bor du på hotellet kom du undan med 564:- (660:-).
Damtee på Montagu, samtidigt som vår Bobmans caddie letar efter hans utslag till höger.
Greenfeen på The Links var i april 1 594:- (1 772:- i högsäsong). Till detta kom avgift för den obligatoriske caddie+dricks, totalt ca 265:-. Lägg därtill att du måste bo på hotellet (de flesta svenska golfare lär dyka upp i högsäsong = två nätter) så inser du att det stora frågan är huruvida det är värt det? Läs artikeln om Fancourt – där en av våra Bobmen imponerade stort på första tee på The Links.
Vår studio på Fancourt.
Nu är vi klara med Sydafrika för den här gången. Sjutton banor runt Kapstaden och längs Garden Route hann vi med, inkl alla topprankade. Vi hann också med att testa boendet på åtta golfresorts. För er som funderar på att åka dit i vinter (det är ju Sydafrika och Turkiet som fortfarande har valutor som den extremt svaga kronan klarat sig bra mot) ska vi till nästa nyhetsbrev göra en sammanställning över våra intryck, för att ge er ett så bra beslutunderlag som möjligt.
* Att Golf Digest väljer att ha en ranking för amerikanska golfbanor och en för banor i resten av världen beror enligt dem själva på att banor rankas på olika sätt i USA och resten av världen. Det här kan låta märkligt för den som inte läst på. Nu har vi läst på och det låter fortfarande märkligt.
Tiger och Adducci
Vi trodde aldrig att Tiger Woods skulle vinna en major igen. Experterna, med Brandel Chamblee (som kan allt om golf, nästan) i täten, hade förklarat att det med Tigers historik av ryggproblem skulle vara omöjligt att komma tillbaka till gamla nivåer. En som uppenbarligen trodde på Tiger är James Adducci, en skuldsatt kille som enligt egen uppgift aldrig tidigare spelat på sport och som inför Masters satsade motsvarande 787 000 kronor på Tiger som vinnare. När han efteråt fick frågan vad han skulle göra med de 11,8 miljoner kronor han vann svarade han:
- I'm a responsible guy. My background is finance.
Plötsligt får man en insikt i banksektorns ständiga problem med riskbedömning.
TBR Hälsa 1: Få ut ungarna på golfbanan
I måndags släppte Folkhälsomyndigheten en rapport som bekräftar många andra larmrapporter om att barn och ungdomar rör sig på tok för lite. Tidigare i år konstaterade samma myndighet att bara 14 procent av barnen i åldrarna 11, 13 och 15 år anger att de dagligen rör på sig så att pulsen går upp. Forskning visar att det finns en koppling mellan fysisk inaktivitet och psykisk ohälsa bland unga. Så se till att få med barn eller barnbarn ut på golfbanan och låt dem under lekfulla former (inte förnedrings-poängbogey) upptäcka lusten i att röra på sig i naturen. Till på köpet kommer du att få ett antal timmar för husförhör utan att de har en aning om vad som händer.
... men var rädd om de lönsamma medlemmarna
I årets första nummer av Svensk Golf torgfördes idén att göra det helt gratis för juniorer att spela golf på våra svenska klubbar. Det här skulle enligt chefredaktörens krönika kunna finansieras genom att höja avgifterna för seniorerna. Vi tror att det här är en riskabel väg att gå i ett läge där många seniorer redan idag utvärderar sina spelrättsavgifter genom att dividera med hur många rundor de fått till. Bättre då att klubben går in och stöttar enskilda ungdomar där golfintresset verkligen finns men där man bedömer att familjeekonomin kan behöva lite draghjälp.
I nyhetsbrevet juni 2017 adresserade vi ämnet, under rubriken ”Seniorer viktigare än juniorer för klubbens framtid”.
Det finns numera piller för det mesta och alla funkar.
TBR Hälsa 2: Tro, hopp och kosttillskott
Tillhör du den stora skaran av svenskar som käkar VitaePro i hopp om att du ska orka mer på golfbanan? Den goda nyheten är att det funkar. Den dåliga nyheten är att det inte funkar som du tror. Flera studier har genom åren visat att pillren inte på något sätt hjälper dig att må eller prestera bättre, samtidigt som allt mer forskning ger belägg för att placeboeffekten faktiskt påverkar vår kropp fysiskt – även när vi vet att det är placebo. Så vårt tips är att byta till en chokladbit om dagen, som är mycket godare och sparar dig sådär 2 000:-/året.
På temat kan vi också konstatera:
1. Vitlök skyddar mot infektioner – för att du luktar så jävligt att ingen vill komma nära nog för att smitta dig med något.
2. Enda sättet att gå ner i vikt är att göra dig av med mer vikt än vad du lägger på dig. ”Ät som en höna och skit som en elefant” gäller alltså fortfarande.
Valderrama, Pebble Beach, Turnberry, Caltex.
Make peace, not shirt
Aldrig har vi sett ett sådant sprättande med klubbtröjor från berömda golfklubbar som på Fancourt – många ville visa att det minsann inte var en engångsföreteelser att de gästspelade på en fin bana. I ett försök att desarmera den spända alfahanne-atmosfären svängde vi inom en bensinstation för att få tag på några snygga tröjor inför vår runda på The Links, tyvärr gick vi på pumpen då de inte hade kvar tröjor i vår storlek, men som alltid på bensinstationer är det tanken som räknas.
Finns det stjärterum så finns det plats för golfbagen
Har du liten bil och tycker det är jobbigt att behöva fälla baksätet för att få in golfbagen? Vi träffade på en kille som var på väg ut till Saltsjöbaden GK och för att få med sig bagen i sin lilla elbil var han tvungen att montera bort ena sidorutan samt bära upp den i lägenheten. Väl på klubben får han inte använda bilen ute på banan, vilket vi tycker är väl missunnsamt i dessa klimatångesttider.
Vår egen dödsålder är av pensionsmyndigheten satt till 82, vilket vi nu kan budgetera efter. I sammanhanget vill vi poängtera att det är skillnad på att "vara vid liv" och att "leva", så gör det du ska innan du hamnar i ett par blöjor med all kost via sugrör.
På sista radens digitala ättestupa
För dig som likt oss drabbas av akut vatten och skorpor-ångest varje gång du loggar in på pensionsmyndighetens hemsida för att se din pensionsprognos kommer nu glädjande besked. Myndigheten har nämligen skapat en ny ”grafisk identitet”, som är ”färgstark och lekfull”. För att du inte ska drabbas av allt för mycket glädjeyra över den nya färgstarka och lekfulla hemsidan har de också lagt in när du bör dö. Huruvida detta är uträknat från en generell fysisk status på din årskull eller helt enkelt är en önskan från myndigheten för att finansieringen av pensionssystemet ska funka är vi osäkra på.
På sista radens svensk i världen
När bostadsbidragsfifflande riksdagsledamöter och giriga bankirer jobbade som hårdast för att vi skulle tappa tron på den mänskliga moralen dök Klimat-Greta upp. Den här fantastiska asperger-diagnostiserade 16-åringen har på bara några månader lyckats göra mer för klimatmedvetandet än vad välavlönade politiker lyckats med under flera år. Till på köpet har hon blivit en så stor världskändis att när hon träffade påven för några veckor sedan kom det fram en italienare till vår utsände och frågade vem det var som Greta stod och pratade med.