The Bobmen report: 1 oktober 2017
Mycket för golfpengen i Ungern
20-27 september vi i Ungern. Fem banor hann vi testa. Utanför Budapest ska du absolut inte missa Pannonia och vid Balatonsjön är Balaton Golf och Zala Springs verkliga höjdare. I Budapest hittade vi ett riktigt karaktärsfullt hotell.
Vi hittade flyg Stockholm-Budapest för 837:-/person (inklusive handbagage). Hyrbil hittade vi för 140:-/dagen (då hade vi självriskelimineringen i vår hemförsäkring).
Balaton Golf, med fina vyer från nästan alla hål.
Greenfeen på Pannonia går på 49 euro mån-tors. Har du fyllt 55 kommer du undan med 34 euro – fantastiska priser för en anläggning av absolut högsta klass. Övriga dagar är priset 74 euro (59 om du fyllt 55). På Old Lake kostade greenfeen motsvarande 330/600 SEK vardag/helg (vill du spela dubbla rundor är det halva priset på den andra). Vi hittade ett dubbelrum med frukost på deras hotell för 742:- (kan vara svårt att boka direkt på deras hemsida, maila dem i så fall).
Zala Springs, lira andravarvet för under 50-lappen.
Zala Springs tog 55/70 euro vardag/helg för sina 18 hål. Nöjer du dig inte med en runda är det heldagsgreenfee för bara 5 euro till! Boendet i studioapartment gick att hitta för runt 1000:- för två personer vardag, inkl frukost.
Balaton Golf tog motsvarande 304/427 SEK vardag/helg för 18 hål i lågsäsong (började 15 september). I högsäsong gick priserna upp med 60 kronor. På Aura Hotel i Balatonfüred 20 minuter bort kostade ett dubbelrum med frukost och middag 120 euro (bästa pris hittade vi på deras egen hemsida).
På Imperials 9-hålare kostade det 30 euro att spela en runda, 42 euro om du ville gå två varv. På närbelägna Zenit Hotel Balaton hittade vi dubbelrum med frukost och middag för två personer för 903:-/natten vardag (även här kan det vara svårt att boka direkt på deras hemsida).
På Brody House kan du bo i en konstinstallation.
På Brody House i Budapest gick ett dubbelrum med frukost för 120 euro/natten. För den som vill lämna klubborna på flygplatsen kostar det ca 23 euro för 48 timmar. Läs reportaget om golf i Ungern.
En sak att vara uppmärksam på: Ungern bytte sedlar förra året och de gamla går inte längre att handla för. Trots det cirkulerar många fortfarande och har du som oss otur står du där plötsligt med några av större valör. Fram till 2020 har du möjlighet att gå till ett bank- eller postkontor och växla dem mot nya.
Balaton Golf: En flagga för fotbollsgolfare, som spelar hålen betydligt kortare, och en för traditionella golfare.
Samexistens
Utan bra beläggning på våra svenska golfbanor finns alltid hotet att någon vill använda marken till annat eller att anläggningen får problem med ekonomin. När fotbollsgolf släpptes in i Golfförbundet var förbundets primära mål att fler skulle upptäcka golfklubben som en multifunktionell anläggning och därmed öka intäkterna för svenska klubbar.
När fotbollsgolfbanan på Balaton Golf inte används lägger man på locket och tar ner flaggan. Med den här storleken på de riktiga golfhålen skulle vi få ner vår puttstatistik till en anständig nivå.
Som det ser ut i dagsläget i Sverige hänvisas fotbollsgolfen ofta till avgränsade områden på klubbarna, t.ex. övningsfält. På Balaton Golf i Ungern fick fotbollsgolfarna lira på samma fairways som golfarna. Vän av svensk ordning ifrågasätter naturligtvis om det här kan funka, men det gör det uppenbarligen. Vi tycker att det här kan vara en idé att använda för svenska klubbar med låg beläggning, för det krävs ju inga investeringar i nya spelytor. För egen del bryr vi oss inte om huruvida vi har fotbollsgolfare eller vanliga golfare framför oss, bara de håller farten.
Intervjun med CNN Travel varade ganska länge och vår Bobman blåste nog upp sina förmågor på samma sätt som grodor kan blåsa upp sig när de känner sig hotade.
Världens tolv bästa golfresorts, eller?
CNN Travel publicerade i slutet av september en lista över vad de anser vara världens tolv bästa golfresorts. Listan känns lite märklig, med många för oss helt okända anläggningar, och vi misstänker att anläggningarnas villighet att köpa annonsutrymme också spelat in. Eller så har CNN Travel helt enkelt gått på en mina, som när de för några år sedan intervjuade en av våra Bobmen i tron om att han var Europas vita Tiger.
På ett par 3 med vatten går optimisten upp på tee med en boll, realisten med två bollar och pessimisten med tre bollar. En Bobman tar med det antal bollar som situationen sannolikt kräver.
Så tar du dig till ”Zonen”
Vi golfare pratar ofta om att befinna oss i ”Zonen”, i ett läge där spelet bara flyter på utan att vi behöver tänka på något. Några hamnar där det allt som oftast, själva gästspelar vi där någon gång varje decennium, och då bara i några enstaka hål. Nu har vårt testlabb analyserat en mäng data och sannolikt hittat färdvägen till Zonen, i bara två steg:
1. Först gäller det uppnå ett tillstånd där dina tankar känns viktigare än din kropp och din utrustning – om tron kan försätta berg kan den sannolikt få till en perfekt bollträff. För att uppnå det här närmast transcendentala tillståndet på tee kan mantrat Stig Helmer körde i Sällskapsresan, ”Jag kan flyga, jag är inte rädd”, vara till hjälp.
2. Sedan är det inte svårare än vad Tiger Woods visar i det här inslaget.
Langers puttlinjer som han ser och analyserar dem.
Tysk precision
Bernard Langer har lirat golf på hög nivå i snart 100 år och är känd för att inte lämna något åt slumpen. Det påstås (never check a good story) att han en gång frågade sin caddie vilket mått som var angivet på ett sprinklerlock i närheten.
- 147 meter, svarade caddien.
- Mitt eller framkant?
- Alla mått är till mitten på green, svarade caddien.
- Jo, men är det från mitten eller framkanten av sprinklerlocket, svarade Langer.
Numera har gatuståndet fått sällskap av en riktig restaurang.
Dubbla priset men du har fortfarande råd
För golfare som passerar Singapore berättade vi i januari månads nyhetsbrev om matstället Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle, som tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Utmärkelsen har gjort att de nu chockhöjt priset på maten, från motsvarande 16 sek till 30:-. Fortfarande behöver du alltså inte pantsätta bostad och svärmor för att äta här. Dessutom har de placerat den prishöjda menyn i en lokal med sittplatser. För dig som har vägarna förbi i vinter är det här en chans att käka Michelinmat för priset av en anständig golfboll.
Fick ni inte förra nyhetsbrevet?
Vi hade lite tekniska problem med förra utskicket, här är det. Ni hittar alla tidigare nyhetsbrev här.
På väg mot Postnords uthämtningsställe för att hämta den där eltandborsten du köpte via nätet för att spara tid.
På sista radens Upptäck Sverige med Postnord
Vi har fått en lapp från Postnord där de säger att vårt brevinkast är utformat i strid med deras regler (vi har haft samma brevinkast i minst 20 år) och att vi framöver kan hämta vår post i ett industriområde 40 minuters promenad bort. Vår fastighetsägare hade inte fått lappen. Sedan tidigare har vi tvingats hämta större försändelser på olika uthämtningsställen i alla väderstreck, inte sällan en rejäl promenad bort. Postnord rekommenderar nu sina kunder att ha med passet ifall de behöver korsa en landsgräns för att hämta sin post.
Nöffe i Team Scan förbereder en knorrad frisparksvariant.
På sista sportradens nya fotbolls-VM
FIFA har meddelat att man till VM 2026 kommer att utöka antalet deltagande lag, från dagens 32 till 48. Lagen kommer då att delas in i 16 grupper om tre lag vardera. Två lag från varje grupp går vidare från gruppspelet.
Vi kan nu avslöja att FIFA i sin jakt på ytterligare reklam- och sponsorpengar inte kommer att göra halt vid 48 lag, utan successivt öka antalet deltagande lag tills organisationens alla 211 medlemsländer är representerade. 2038 räknar man med att vara där och lagen kommer då att delas in i grupper om två lag vardera. Eftersom 211 inte är delbart med två kommer ett ”företagssponsrat” lag att bjudas in. De företag som vill argumentera för sitt deltagande kan i vanlig ordning göra så direkt till FIFA:s delegater (endast kontanter). Här hemma har charkuteriföretaget Scan hittat ett kryphål i FIFA:s regelverk och har redan satt ett lag i träning, ett lag som inte kommer att vinna några matcher men förhoppningsvis generera miljoner i PR-värde. Företaget vädjar nu till julfirare att inte äta upp bolltalanger de närmaste 20 åren.
Graham Barker och Rachel Betty Case hoppas att just deras disciplin ska bli OS-gren.
På sista sportradens nya OS-grenar
Ordföranden för Paris olympiska budkommitté säger sig vara öppen för att ta med e-sport* i det olympiska programmet när Paris ordnar sommar-OS 2024 och ska nu ta upp detta med Internationella Olympiska Kommittén. Det här väcker förhoppningen om att även andra helt stillasittande ”sporter” ska få delta i framtida OS. Engelska Graham Barker, som har världsrekordet i att samla navelludd, har redan börjat hårdträna. Rachel Betty Case i USA har gått ett steg längre i sina förberedelser inför ett eventuellt OS-deltagande och samlar in navelludd från manliga vänner och gör små teddybjörnar av dem som hon säljer, oklart till vem.
* E-sport/elektronisk sport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler.Vi tycker också att det är hög tid att ta bort Gång från OS – som att tävla i vem som kan viska högst.