The Bobmen report: 1 februari 2014
Mycket USA i detta nyhetsbrev (och en fantastisk bana i Indonesien) och än värre blir det i mars månads utskick då vi nu ska ge oss på banorna längs Floridas väst- och östkust, bl.a. uppe i Panama City/Destin i Florida Panhandle. Området är känt för sitt fina sportfiske och sina mjöliga stränder men också som en av de bästa golfdestinationerna i USA, något som gått de flesta av oss skandinaver spårlöst förbi. Hur vår Bobman ovan blev en vinnare med sin diagnostiserade greendyslexi och grisslaktarsving berättar vi om ”På sista raden” längre ner.
Inget behov av röda pinnar.
Vi visar vägen till golfen i Orlando
Vi har precis avslutat tio dagar i Orlando där vi testat nya banor och två olika typer av boenden: ett hotell med gångavstånd till många restauranger och en lyxig lägenhet inne på Reunion, med krypavstånd till banor signerade Watson, Nicklaus och Palmer. Vi tipsar om billigare greenfee och var du kan handla golfprylar till låga amerikanska priser. Läs vårt extremt uppdaterade reportage här. Läs också vår rejält uppdaterade introduktionstext om USA där vi bl.a. tipsar generellt om billigare greenfee och hur du kan få en betydligt större hyrbil utan extra kostnad
Gary Player i högform i Indonesien
När vi i december var på indonesiska ön Bintan, timmen från Singapore med katamaran, insåg vi att det fanns mer att göra där för oss. Längre ner kan du läsa om en anläggning med 27 förstklassiga hål designade Gary Player och mysigt boende på golfklubben. Vi varnar också för Greg Norman-banan nästgårds.
Enkelt och billigt att ladda hem USA-kartor till din gps
Många som ska köra bil i USA undrar om det är billigare att köpa ny gps på plats – det är det. Ännu billigare är det att ladda hem kartor till din befintliga gps. För 248:- kunde vi ladda hem kartor över hela USA till vår TomTom. Vi anslöt bara apparaten till datorn, angav vilken modell vi hade, betalade och laddade ner. För att få plats med den nya kartan var vi tvungna att ta bort den förmonterade Europakartan – hur vi skulle göra detta beskrevs mycket tydligt, likaså hur vi ska byta tillbaka. Fördelen med att fixa kartorna innan du åker är att du kan planera i god tid, inte minst kolla att golfbanorna verkligen ligger där apparaten påstår – något vi visa av erfarenhet alltid gör inför våra resor. Väl på plats kan vi konstatera att vår TomTom är påläst om amerikanska golfanläggningar, ännu har han inte missat någon.
Minimera risken för kö in i USA
Det kan ta sin tid att ta sig genom immigrations-kontrollen i USA – nu sist fick vi köa i 2,5 timmar. För att minimera tiden i kö ska du sitta långt fram i planet, så att du kommer av snabbt. En annan variant – om du reser hit någorlunda frekvent – är att registrera dig för ”Global Entry”. Efter att de kollat vad du är för filur – och du betalat 100 US – får du under fem år passera köerna.
Mycket skrik för lite ull på Norwegians Dreamliner
Vi har flugit en hel del med Norwegian i Europa och hade därför höga förväntningar när vi bordade den omtalade Dreamliner-kärran till Fort Lauderdale. Med 190 cm i strumplästen kan vi säga att vi aldrig haft så dåligt med benutrymme på en transatlantisk flygning och då hjälper det inte att fönstren är lite större och toadörren öppnas på ett lite chict sätt. Belysningen i kabinen är fin, men den är av samma typ som de har i alla sina maskiner. Att den skulle motverka jetlag märkte vi inte av. Filmerna var lite väl gamla, men ljudet var mycket bra, i varje fall om du använder dina egna lurar (de säljer lurar för tre dollar). Nåväl, de flyger direkt och Boeing verkar ha löst reservdelslogistiken så vi tycker ändå att det är ett bra alternativ. Lite udda att hela besättningen var thailändsk, enligt obekräftade uppgifter flyger de norska besättningarna mellan Kabul och Islamabad.
Slag + tiden = resultatet
Allt fler amerikanare spelar "Speed Golf". Det innebär att såväl score som tid för att avverka rundan räknas in i ditt resultat. Säg att du använde 90 slag och att rundan tog 185 minuter, då blir resultatet 275. Det här ser vi som ett lovvärt försök att gjuta nytt blod i golfen.
Topp 100-bana för 45 pund
St Enodoc, en av våra absoluta favoriter bland linksbanor, klättrar hela tiden på rankinglistorna och har nu tagit sig in på Golf Digest World´s 100 Greatest Golf Courses. Du kan lira den mars ut för så lite som 45 pund – är ni minst åtta personer sänker klubben priset med 5 pund och bjuder på macka innan rundan och tvårätters efteråt. Banan ligger i Cornwall, varmaste delen av England, och det brukar vara ganska bra trafik på banorna året om där.
På sista raden: Matchspel gör dig till en vinnare
Poängbogeyn har en stor skuld i att svenska golfare lägger av. Som systemet ser ut och används i Sverige spelar du ofta mot dig själv i högform och det säger sig själv att du nästan alltid kommer att torska. Bättre då att lira match mot kompisen, där du har 50 procents chans att vinna – även om du inte spelar bra. På Flamingos Golf i Spanien vann en av våra vingelpellar mot en annan av våra vingelpellar i en oerhört tät match som avgjordes först på sista tee, när bollarna visade sig ha tagit slut för en av dem.
– Jag hade i det läget själv bara fyra bollar kvar, så jag vågade inte chansa att låna ut någon, säger vinnaren som i brist på sponsrad pokal fick posera med en av klubbens teekulor.
Ria Bintan – en av de trevligaste anläggningar vi besökt
Ria Bintan på indonesiska ön Bintan har 27 hål och 28 rum och är med sin småskalighet och sin oerhört fina bana designad Gary Player en av de trevligaste anläggningar vi besökt. Restaurangen där alla måltider serveras är i form av en upphöjd terrass med härliga vyer mot öppningshålet och mot havet. Rummen finns i olika kategorier, men någon större skillnad är det inte standardmässigt – handlar mer om huruvida du vill ha utsikt mot banan eller ej (vilket kan kvitta då du har bäst vyer från just terrassen). TV:n har Golf Channel och en hel del bra filmkanaler, ifall du behöver vila upp dig från värmen och fuktigheten. Frukosten startar redan 06. Gratis wifi finns tillgängligt på hela anläggningen, även i ditt rum.
Vårt rum ovanför klubbhusrestaurangen.
Klubben har några bra erbjudanden på sin hemsida. Det vi fastnade för gav oss del i dubbelrum vardag, med frukost, obegränsad golf, buggy, caddie och transfer från färjan för totalt ca 1 000 skr. Räkna runt 250: för katamaranen t/rt och 75:- för enveckas-visumet du får när du anländer. Klubben hade under vår vistelse också ett erbjudande om att för ca 500:- lira 18 hål med lunch, utan boende. Priserna i restaurangen är anständiga, dock är det dyrt i proshopen.
Själva banan är uppdelad på en 18- och en 9-hålare. Den förstnämnda heter Ocean och lirar du bara 18 hål är det här du ska hålla till. När det gäller sjökontakten har du den framförallt på hål 7-10. Åttan har ett upphöjt inspel rakt mot havet och nian är het kandidat till det vackraste par tre vi någonsin spelat – och ett av Asiens mest kända signaturhål. Kiosken ligger fint efter nio hål, med vågorna som ackompanjerar dina funderingar kring hur många bollar du förlorade på nian (bollförsäljare dyker upp ur bladverken med jämna mellanrum så det är lugnt). Hål 11 går parallellt med hål 13 på Binta Lagoons Nicklaus-bana.
9-hålaren heter Forrest och även om det också är en kanonslinga, saknar den det där lilla extra som Ocean har i form av sina hål 7-10. Vi tycker dock att du absolut ska spela slingan när du är här, annars ångrar du dig bara i efterhand. Första tee är mitt framför restaurangens veranda, men de ser inte var din boll tar vägen så det är bara att fejka ett bra utslag, ungefär som vi gjorde när hela juniorsektionen trodde att en av oss var golfproffs.
Tanken var också att vi skulle spelat den fjärde banan på Bintan, en Greg Norman-design vid namn Laguna. Vi var förbi och tittade och den såg faktiskt ganska skabbig ut. Enligt lokala golfare höll man för hårt i plånboken när den byggdes. Atmosfären runt klubbhuset kändes också lite mer lågbudget. Samtidigt var greenfeen rejält billigare här. Vi tycker dock att du inte ska ödsla en dag på en halvtaskig bana om du tagit dig hela vägen hit från Europa.