destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 16 maj 2015


Vidbynäs North Course igår eftermiddag.

 

Vi har testat banorna i Sveriges mest spännande samarbetsprojekt


Strax väster om Södertälje i Sörmland ligger två av Sveriges bästa golfanläggningar. Istället för att konkurrera med varandra har de gått samman och erbjuder nu ett av landets mest spännande medlemskap – läs mer längre ner.


 

Adam Scott sågar golfen i OS


Vi har varit inne på det tidigare, att golfen inte hör hemma i OS – framförallt inte i det traditionella träiga upplägget. Nu har även Adam Scott gått ut och sagt att en sport där ett OS-guld inte är det finaste man kan vinna inte borde vara med i Olympiska spelen. Vi älskar golf men låt brottarna, släggkastarna, höjdhopparna etc. ha sin stund i ljuset.



På Englands äldsta bana, Westward Ho, fick vi samsas med en häströv på tee.

 

Bortom par 72


Bodevik har hackat sig genom några udda banor långt bortom Standardiseringskommissionens fingerklåda.

 


Kota Permai, perfekt skick från första tee till veteölen i baren.

 

Kota Permai – bäst skick i Malaysia

 

Om du har ett stop over i golfparadiset Kuala Lumpur (mkt billigare golf här än i Bangkok/Singapore) ska du passa på att lira Kota Permai, för att det är en fantastisk bana till ett mycket bra pris och dessutom finns här bästa klubbatmosfär (och proshopen) vi sprungit på i KL. Den här månaden fick den ännu en gång ta emot pris som landets mest välskötta bana, med bästa och snabbaste greenerna. Läs vår test av 16 fina banor i KL. Närmare hemma har vi golfare via Leading Courses i år igen röstat fram Valderrama och Finca Cortesin som Spaniens två bästa banor. Vi har i ett tidigare reportage jämfört de två banorna – och IKEA:s varmkorvar – för att se var du får mest för pengarna. 

 


Småglinsgolfare i farten på Wäsby GK.

 

Lär barnen och lär sedan av barnen


Golfförbundet har tillsammans med Sisu idrottsböcker tagit fram ett upplägg för att få igång barn och ungdomar inom golfen – titta in på hemsidan. Vi tycker att det finns en hel del att hämta här även för vuxna golfare, speciellt bland dem som glömt att golf på hackarnivå ska vara kul och gärna lekfullt.


 

Dålig dag på banan fortfarande bättre än bra dag på kontoret


Fedex-kul i den här videon. Missade du den riktigt roliga vi hade med i ett nybrev för några år sedan har du den här.

 


 

Finland på G


I månadsskiftet testar vi våra fördomar om Finland. Super vi inte ner oss i en bastu eller hamnar i knivslagsmål räknar vi med att testa två bra golfresorts i Åbo samt ytterligare någon bana väl värd resan. Du hittar reportaget på hemsidan dagen efter att vi kommit hem, första veckan i juni.

 


 

På sista raden: Du behöver inte vara bra för att ha kul i sommar


Vi kommer ständigt in på det, att för flertalet av oss vanliga hackare måste det vara viktigare att ha kul än att prestera, annars tröttnar vi i längden när vi inte scorar i nivå med vad vi anser oss vara kapabla till. Här är ett inslag i Britain got Talent som illustrerar vad vi menar med att det inte alls behövs någon talang för att alla ska ha kul.


Vidbynäs South Course i förrgår.

 

Golf South Sthlm – två av landets bästa anläggningar i ett medlemskap


Under de feta åren var produktutvecklingen inom svensk klubbgolf obefintlig – varför skulle man utveckla en produkt som folk ändå stod i kö för att köpa? I kölvattnet av det stålbad som många klubbar gått/går igenom på senare år har det hänt en hel del, men fortfarande verkar de flesta klubbar se grannklubbarna som konkurrenter istället för potentiella samarbetspartners.

 

Vidbynäs North Course.


Så är inte fallet utanför Södertälje i Sörmland, där grannklubbarna – tillika två av Sveriges bästa anläggningar – Vidbynäs och Kallfors har gått samman för att under namnet Golf South Sthlm erbjuda vad som mycket väl kan vara landets mest intressanta medlemskap: för 5 995:- erbjuds du spel på 63 fina fullängdshål samt Järnas korthålsbana. Är du inte torr bakom öronen blir det rejält mycket billigare, ner till 695:- för samma upplägg om du inte nått tonåren. Här snackar vi om ett ambitiöst försök att få ut ungdomar på banorna – det blir billigare att lira golf ett helt år med kompisarna än att köpa ett par fotbollsdojor. 

 

Vidbynäs South Course med klubbhuset i bakgrunden.


Ambitionen med ”Golf South Sthlm” är att erbjuda södra Stockholm bästa och mest prisvärda golfupplevelse. Vi skulle gärna lägga till ”varierade”, för det som gör ett medlemskap här extra intressant är att banorna är så annorlunda till sin karaktär. Risken att tröttna på själva skådeplatsen för ditt hackande – vilket vi tror är en stor anledning till att många lägger av – är i det närmaste obefintlig. Lägg också till att båda anläggningarna langar fram förstklassigt käk och erbjuder bra boende för tillresta så har du alla komponenter på plats.

 

Kallfors en sommarmorgon.


Häromåret testade vi alla hål samt golfpaketet på Kallfors. Igår och förgår gav vi oss på de två 18-hålarna på Vidbynäs, som tidigare figurerat under olika namn och lite annan hålsträckning men nu verkar ha satt sig som North Course och South Course. Oavsett vilken bana du väljer ska du se till att få med dig en banguide (ingår i greenfeen).

 

Vidbynäs South Course.


South är mest trafikerad. En anledning är att den är lättare att gå, en annan att den har Sveriges finaste bunkerområden. Goda nyheter för dig som vanemässigt gräver dig neråt med dina bunkerslag är att det oftast finns gott om utrymme att spela runt sanden. För lite bättre spelare kräver de många – och stora – bunkrarna en hel del ”course management”, att du tänker till innan du slår – inte vår paradgren men vi gillar alla banor där det krävs någon typ av tankearbete och framförallt blir det kul i matchspel.

 

South Course:

 
Med South högt rankad inte bara i Sverige utan även i Europa är det lätt att North hamnar lite i skuggan. Från klubbhuset ser du första och sista hålet och då ser den ut ungefär som South, med de stora karaktäristiska bunkrarna. Från andra hålet och fram till 17:e är den en helt annan upplevelse, med betydligt färre bunkrar och rejäla nivåskillnader. Den är jobbigare att gå, men inte värre än att du kommer att kunna njuta av naturen – för här handlar det definitivt mer om att man anpassat layouten till naturen än tvärtom. Gillar du som oss att stå högt och slå neråt bjuds då på många fina hål. Du hittar fler foton från South och North här.

North Course:

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.