destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 2 maj 2013


Öppningshålet på Sierra.

 

Vi testade samtliga fyra banor utanför Gdansk i veckan


Igår kom vi hem från fyra dagar i Gdansk-området. De två banorna närmast staden – Sierra och Postolowo – har klarat den långa vintern bäst. Sierras greener var felfria. Med bra vårväder kommer båda dessa banor att vara riktigt fina till mitten av maj. Sand Valley och Mazury har rejäla problem med greenerna. Här rekommenderar vi att ni väntar till början av juni och att ni då kollar med dem hur det har gått. Gdansk är en av våra favoritstäder i Europa och du kommer lätt hit med lågprisflyg eller färja – läs om vårt besök och banorna!


Oceanicos Old Course i Vilamoura.

 

Fempack golf i Vilamoura på Algarve-kusten

 

Vi har testat Oceanico-gruppens fem banor i Vilamoura (Faldo Course och O´Connor ligger längre västerut) och tipsar var du får mest valuta för dina pengar – och vilken av banorna du ska se upp med. Vi hittade också ett mycket hemtrevligt lägenhetsboende mitt i smeten, med promenadavstånd till restaurangerna i marinan och alla fem banorna inom fyra km. Du hittar reportaget längre ner på den här sidan.

 


 

Lågprisflyg eller båt – vad är egentligen billigast?


Huruvida du ska ta flyget eller båten till kontinenten i sommar kan besvaras med en miniräknare. För att illustrera tar vi vår resa från Stockholm till norra Polen i helgen som exempel:

Det fanns två realistiska alternativ för oss till Gdansk: båten från Nynäshamn eller lågprisflyg med Wizz från Skavsta.

Båten:
Polferries tog i månadsskiftet april/maj 2360:- för bil och två personer tur och retur från Nynäshamn till Gdansk. Lägg till 720:- vardera vägen för en tvåbädds utsides hytt och totalpriset för två personer med bil blir 1940:-/person. Skulle ni vara fyra personer finns det en specialare som får ner totalpriset till 1075:-/person utanför högsäsong.

Flyget:
Wizz kan ha sanslöst billiga grundpriser för den som är ute tidigt. Låt oss räkna på 129:-/enkel. Till detta kommer avgift för en väska (150:-/enkel) och golfbag (400:-/enkel).  Det blir totalt 1358:-/person tur och retur Skavsta-Gdansk. Till detta kommer flygplatsparkering på Skavsta (480:- för fyra dagar) och hyrbil (ca 1000:- för fyra dagar). Totalpriset blir då 2098:-/person. Är ni fyra personer finns det inte mycket att tjäna, då ni sannolikt behöver en betydligt dyrare hyrbil. Dessutom kommer ni med flyget att behöva ytterligare en övernattning i Polen då flyget går hem på förmiddagarna (båten går på kvällen). Det kommer också att bli stressigare att få till en runda på ankomstdagen (flyget och färjan anländer ungefär samtidigt, men med egen bil är det bara att köra direkt till närmaste klubben 50 min bort).

Slutsatsen är väl att det inte skadar att räkna igenom alla kostnader innan du bestämmer färdsätt. Om vi hade nöjt oss med att spela de två banorna som ligger inom timmen från Gdansk är det sannolikt att vi valt lågprisflyget och använt taxi och hyrklubbor. Då hade vi dock fått välja bort att ta hem billig polsk öl, en missad möjlighet som ger oss kalla kårar bara vi tänker på det.

 


 

Världens bästa flygbolag – så länge du får med bagaget


Qatar Airways har de två senaste åren utsetts till världens bästa flygbolag. Huruvida Qatar som land ska ta åt sig äran är diskutabelt då de använder besättningar från alla möjliga länder utom Qatar. Hur som helst fungerar det utmärkt att åka med dem, så länge du inte blir av med bagaget.


Det var just detta som hände mig. Efter att ha fyllt i alla papper på flygplatsen följde jag anvisningarna på Qatars hemsida för att få ersättning för mina kostnader.  Efter några veckor utan svar bestämde jag mig för att ringa dem. På telefonnumret man skulle ringa kopplades jag hela tiden bort, under två veckors försök att komma fram. När jag skrev till olika e-postadresser som uppgavs fick jag meddelandet att mailboxarna var fulla. Till slut fick jag tag i en bemannad mailadress för journalister. Där skulle de se vad de kunde göra. Efter att inget hänt på två veckor mailade jag igen och fick reda på att jag skulle skicka in mina ersättningsanspråk på nytt, vilket jag gjorde. Sådär rullade det på ett tag. Till slut tröttnade jag och letade rätt på deras svenska PR-byrå och berättade vad jag tycker om ”The world's 5-star airline”. Nu vet ni det också.

 


 

Lär av de sämsta!


Charles Barkley – en av NBA:s främsta spelare någonsin – har länge fått schavottera på Youtube med sin märkliga sving, utsedd till kändisvärldens värsta och ett bevis för att bollkänsla inte garanterar estetiska värden. Visst är det kul att se att det finns värre svingar än den egna, men även från de värsta exemplen finns kunskap att hämta. Klicka på bilden ovan och lyssna vad coachen har att säga om ett av de värsta svingspåren som filmats. I sammanhanget vill vi också ge en eloge till amerikanska golfkommentatorers pricksäkra beskrivningar av märkliga svingar. Jim Furyks sving har liknats vid "en bläckfisk som ramlar ner från ett träd" – ingen behöver tvivla vad det handlar om. Själv har jag en sving en "kompis" beskrivit som "grisslaktarsving".

 


 

På sista raden: Bild-googling och privatdäcktiver

 

Ett sätt att försöka bestämma vilka banor du ska satsa sina pengar på är att använda olika kartfunktioner på nätet i satellit-läget samt att bild-googla. I det senare fallet går du bara in på Google och efter att du skrivit banans namn trycker du på ”bilder”. Oftast hittar du då såväl proffs- som amatörbilder från banan, men även en hel del annat. Bilden ovan dök upp när vi bild-googlade en bana i Holland. Eftersom den stämmer till eftertanke (jobbar de på en minigolfbana eller är de kvinnliga privatdäcktiver anställda av klubben?) ville vi ha med den på sista raden. Kanske har du själv tänkvärda bilder med golfanknytning du vill visa upp på ”sista raden” – hör i så fall av dig.

 




Millennium Course par 4.

 

Fem banor och bra boende inom fyra km i Vilamoura


Den tre mil långa sträckan mellan Albufeira och Faro på portugisiska Algarve-kusten är ett av Europas golftätaste områden och i Vilamoura/Quarteira ligger banorna nästan staplade på varandra. Mest inarbetade är de fem banor som ingår i Oceanico-gruppen (tidigare Vilamoura-gruppen). Vi har testat samtliga fem och hoppas kunna ge dig lite vägledning vilka du ska satsa dina pengar och dina semesterdagar på.

Den som funderar på att vara nere längre perioder behöver inte vara rädd för att sakna Sverige, det finns oerhört många svenska longstayare i just det här området. Har du svårt att hitta billiga flygbiljetter till Faro ska du testa till Lissabon, det är bara 2,5 timmar ner till Algarve på en utmärkt och nästan öde motorväg – dessutom lätt att komma ut ur Lissabon från flygplatsen (om du gör rätt de första svängarna).

 

Laguna med häckande storkar.

 

När det gäller boende hittade vi på nätet utmärkta omdömen om Pinhal da Marina. Läget kunde inte vara bättre, med gångavstånd till marinan i Vilamoura där restaurangerna ligger vägg i vägg (testa även bakgatorna) och med sex banor inom fem minuters körning. Alla lägenheterna är väl tilltagna för det antal personer de ska rymma, med stora verandor/terrasser och gott om förvaringsutrymmen.

 

Vår lägenhet på Pinhal da Marina, mycket rymlig, mest stora badrum och gott om förvaring.

 

Vårt absoluta tips är att lägga till lite och satsa på de nya lägenheterna, som är mer öppna i planlösningen och med mjuk fin färgsättning rakt igenom. Oavsett var du hamnar är köken välutrustade inklusive diskmaskin. För den som lagar egen frukost finns ett bageri i närheten. Vill du köpa till frukost kostar det inte mycket och serveringen ligger vid en av poolerna. Här kan du också äta middag – gott (testa grillspettet med räkor och bläckfisk) och mycket prisvärt. Parkering finns framför din lägenhet och trådlöst Internet är gratis i lägenheterna.

 

Restaurangen på Pinhal da Marina.

 

Pinhal da Marina erbjuder också transfer från flygplatsen i Faro (20 km) och till banorna. Med tanke på de korta avstånden (och att hyrbilsföretaget sannolikt kommer att mjölka dig på en halv förmögenhet för en full tank du aldrig hinner köra upp) kan det här absolut vara något att räkna på – dessutom blir det lättare för alla att ta en öl vid klubbhuset. Kolla med Pinhal da Marina vad de kan erbjuda när du vet ert upplägg.

 

Från Pinhal da Marina hade vi sex banor inom fyra km.

 

Oceanico-gruppen har alltså fem banor i Vilamoura. Servicenivån är hög på samtliga, från att de möter upp och tar din bag på parkeringen till att de skickar hem dig med några öl och bra mat i magen. Banarbetarna har koll och släpper igenom direkt och marshalls är ute och ser till att det inte blir stopp någonstans. Samtliga layouter är lätta att gå.

 

Pinhal, kanske den mest prisvärda av de fem Oceanico-banorna i Vilamoura? Längst upp: Tittar du noga på trädet som ingår i banornas logga ser du en golfare som drar till bollen rejält.

 

Victoria är flaggskeppet bland de fem banorna, tätt följd av Old Course. Följaktligen ligger de här två högre i greenfee än de andra tre (Millennium, Pinhal och Laguna). Jämfört med Spanien har det ännu inte varit mycket till prispress på golfen i Algarve, så du får räkna med att betala mer här. På Internet kan du hitta olika rabatter och Oceanico har paketerbjudanden om du spelar flera av deras banor. Bästa sättet att hitta rabatter är att höra med andra golfare och olika arrangörer som håller till i området.

 

Klubbhuset på Victoria.

 

När Victoria stod klar 2004 var det en av Europas dyraste 18-hålare med klubbhus. Genom åren har många stortävlingar avgjorts här och i oktober kommer Europatouren hit. Från backtee mäter banan 6609 meter, men även från ”herrtee” (6094 meter) kan du ha bitit av mer än du kan tugga. Spelar du från gul tee hemma rekommenderar vi dig att flytta fram till ”senior tee” (5628 meter), för att få en så trevlig upplevelse som möjligt. Från röd tee mäter banan 4726 meter.

 

 

Greenerna är stora och ondulerade. Sista nio är helt klart roligast, med en hel del vatten i spel. 12:an är utan tvekan det trixigaste hålet: ett par 5 där det går att spela riktigt aggressivt och chansa, samtidigt som det inte finns något riktigt säkert sätt att spela sig runt allt vatten. Du hittar foton från ett tidigare runda på Victoria här.

 

 

Old Course är en förstklassig layout för golfare med omdöme; här premieras framförallt riktning på skotten även om det inte skadar att ha krut i bössan. Öppningshålet antyder vad som väntar, ett kort par 4 där ett rakt järn gör sig bättre än en sned driver. De många träden kan förvisso ställa till det för scoren, men det är oftast lätt att hitta bollen. Banan är hyfsat kuperad, men det är inga problem att gå. Husen som skymtas här och var runt banan är inte alls lika fina som de som kantar vissa fairways på Millennium.

 

 

Pinhal är utan tvekan den av Oceanicos tre lite billigare banor som föll oss mest på läppen, i utmärkt skick och med trevlig omväxlade layout – kanske den av de fem banorna där du får mest för dina slantar. Ut-nio är platta, in-nio något mer kuperade. Vatten finns på något enstaka hål, annars är det mest trädstammar som bråkar med bollen. En och annan duktig spelare kan säkert klaga på layouten av några hål, men vi störde oss absolut inte på något. Restaurangen har utsikt mot drivingrangen och serverar utmärkt mat.

 

 

Millennium och Laguna delar klubbhus men har olika receptioner, Millennium till vänster när du kommer in i klubbhuset och Laguna till höger. Vårt tips är att hålla vänster, även om det kommer att kosta lite mer. Millenniums layout påminner lite om siffran åtta med pyspunka, där första nio gör en stor loop åt ett håll och sista nio en loop åt andra hållet. Det här gör att man på nästan alla hål får vara ifred från andra golfares dåliga dagsform på intilliggande hål.

 

 

Första nio erbjuder några fina hål som går lite tajt bland träden, annars är det en öppen layout som borde passa de flesta. Flera hål omges av hus, men de stör inte på något sätt och många av dem är riktigt fina. Är du en manisk poängräknare är de dåliga nyheterna att slopen inte ger dig mycket att jobba med.

 

 

Laguna är helt klart det svagaste kortet i Oceanicos uppställning. Banan är byggd på mark som är – för att citera en lokal golfare – ”good for potatoes, not for golf”. Trots att man lagt ner en hel del pengar för att försöka lösa problemen kan det bli ganska grisigt om det regnat mycket, så ha koll på läget innan du väljer Laguna. Under vår runda var greenerna mycket fina, men resten lämnade en hel del att önska. Vatten är i spel på många hål, vilket kan förklara den generösa slopen. Maten i klubbhuset är bra, det är samma restauratör som på Victoria.

 


select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.