destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 oktober 2020


 

Det är fortfarande mycket golf kvar att spela i stora delar av landet, och nu kommer höstfärgerna och den klara luften på allvar (Wäsby GK ovan). Själva rullar vi strax iväg neråt Kalmar och Öland, där vi bland annat ska testa Ekerum, som ofta röstas fram som landets bästa golfresort och där svenska golftouren avslutar i nästa vecka. Vi ska också ge oss på landets kanske linksigaste bana, samt de två i Kalmar. För att göra golfdagar av resdagar kommer vi också att lira (och eventuellt bo) på vägen från/till Stockholm. Vi publicerar på hemsidan allteftersom vi hålar ut. I övrigt konstaterar vi att det är fortsatt knökfullt på våra banor – eller i varje fall i GIT-bokningen där många verkar göra flera preliminärbokningar för att ha lite alternativ beroende på väder och annat. 

 


 

Förstklassigt i Hälsingland


I somras var vi uppe och testade Bollnäs GK. Banan imponerade stort och vi kände att vi ville ha med den permanent på vår hemsida, tillsammans med ett bra boende. Därför svängde vi på vägen norrut i september inom Orbaden Spa & Resort, som erbjuder en mängd olika boendealternativ och ett spa med förstklassiga vyer mot Ljusnans dalgång. Ett dubbelrum med frukost och tillgång till spa-avdelningen kostar 2 500:-. De allmänna utrymmena är förstklassiga så det är fullt tillräckligt att nöja sig med detta. Vill du uppgradera ditt rum hittar du priserna här. Reportaget hittar du här (fotona på Bollnäs GK är tagna i juli).

 


I samband med besöket på Orbaden lirade vi en runda på Ljusdals GK, för att se om den tagit sig under sommaren. Greenerna var klart bättre jämfört med besöket i juli, men fortfarande var det lägesförbättring på fairways. Dock gillade vi layouten ännu mer den här gången. Fotona nedan är tagna 5 september.

 


 

Skärgårdsweekend i Vaxholm


Mitten av september gjorde vi ett sista skärgårdsryck, med spel på Waxholms GK och boende på Waxholms Hotell. Ett dubbelrum med utsikt mot innergården gick att hitta för 1 890:-, men för 200:- extra gick det att få utsikt mot vattnet och för ytterligare 200:- hängde de på en balkong. Ska du käka i ”Kabyssen” ska du undvika revbensspjällen, dyra och med en märklig smak av spiskummin – bland de sämsta vi ätit faktiskt. Ordinarie greenfee helg på Waxholm  var 750:-, väl häftigt men hotellet erbjuder numera ett golfpaket som eventuellt blir billigare än att köpa boende och golf separat. Banan ingår i Golfstar och det är inte omöjligt att du hittar rabatter också via andra vägar. Läs reportaget.

 


 

Prisvärt golfpaket vid Vänern sydväst om Karlstad


Billeruds GK har ett golfpaket där du betalar 655:- för del i dubbelrum och heldagsgreenfee (det finns även paket med enklare inackordering för 495:-/pp). Frukosten kostar 80:- och enkelrumstillägg 200:-. Banan var vid vårt besök i mycket gott skick. Läs reportaget.

 


 

Två helt olika banor med varsitt hotell


På västkusten har vi testat golfpaketet på Varbergs GK. Här finns två banor kvartens körning från varandra och med varsitt hotell (inget snack om vilket hotell du ska bo på). Priset för en natt i dubbelrum med frukost och heldagsgreenfee startar på 895:-/person – lägg till 300:- i badsäsong (22 jun-9 aug). Orkar eller hinner du inte lira båda banorna samma dag kan du lira för halva priset en dag i anslutning till ditt paket. Läs reportaget.

 


Tjusta norr om Stockholm i mars. Banan höll öppet hela vintern och lockade många gäster snöfria dagar.

 

Läge att öppna upp fler banor för vinterspel?

 

Coronaläget verkar inte lugna ner sig och EU har fortfarande inte lyckats ta fram en gemensam och förutsägbar strategi. För den som bokar en golfresa utomlands är det svårt att veta om den blir av och risken finns att pengarna brinner inne (vi har fortfarande inte fått tillbaka inbetalda medel efter en inställd resa i början av maj). Skulle du komma iväg löper du alltid risken att hamna i en lockdown när myndigheter ska panikhantera ett lokalt utbrott.

 

Är det kanske läge att höra med din klubb om de vill hålla banan öppen för spel den här vintern? Argumentet mot det här är att framförallt greener och tees kan ta skada, men det skulle man kanske kunna lösa med provisoriska tees och greener samt slagmattor (du kan köpa en liten bit nålfiltmatta på vilken byggvaruhandel som helst). Ett annat argument mot att hålla öppet vintertid är att det inte finns tillräckligt med personal på plats. Här ser vi inte att det kan vara värst personalintensivt att ställa ut två teekulor i ena änden av fairway och fixa ett hål med en flagga i vid andra änden - och kanske spela banan i motsatt riktning för att få en annan upplevelse och som en påminnelse att man är här på nåder. Par 3-orna kan man hålla stängda. Själva tycker vi att det är galet att spela golf i vinterklimat och kommer att hålla oss till långfärdsskridskor.

 


 

På sista försoffningsraden

 

Fly-on-the-wall-dokumentärer, när man filmar folk när de gör vad de normalt gör, är populära hos produktionsbolagen, för att de är billiga att sno ihop – man sätter helt enkelt igång kameran och går sedan och gör något vettigare själv. Att de blivit så populära bland tittarna tror vi beror på att de kräver absolut ingenting av oss. ”Jaha, där står Roine Bilbärgare och berättar att det är stopp på Essingeleden – där ser man”. För att kapa produktionskostnaderna ytterligare meddelar Kanal 5 nu att de påbörjat inspelningen av ”Tittarna”, där vi under hösten kommer att få följa familjen Abrahamsson när de tittar sig igenom Sveriges samtliga 631 yrkesgruppsdokumentärer. För att vi ska få chansen att först bekanta oss med familjen Abrahamsson tittar de i pilotavsnittet på när de tittar på sig själva som tittar på sig själva som tittar på sig själva som...

 

 

På sista radens hårdnande samhällsklimat


Tonen blir allt hårdare i samhället och de där sidorna där djurägare lägger upp bilder på sina älsklingar är inget undantag. Här är ett av de grövsta verbala påhoppen (du kan behöva klicka på bilden, inget djur far illa). På en mjukare ton kan vi inte undanhålla er hur män och kvinnor enligt ett välinsinuerat instagram-inlägg anses prata olika med hundar. 

 
 

Golf i Kenny Bräck-land

 

Vi visste inte mycket om värmländska Arvika, utöver att staden fostrat den ende svenska vinnaren av Indy 500, racingloppet där deltagarna ligger i en vänstersväng drygt 80 mil och där varvrekordet på 37,895 sekunder innebar en medelfart på 382 km/h. Vi kom inte upp i samma fart på stadens golfbana, men hade en småputtrig och ostörd naturupplevelse.

Arvika GK ligger dryga milen rakt österut från staden och har fostrat en och annan duktig bilförare, som Kenny Bräck – killen som överlevde en av racingvärldens värsta krascher. Från Karlstad är det 45 minuters körning, i nordvästlig riktning.

 


Layouten är av öppen parkkaraktär och terrängen är lätt kuperad, har du normalkondis är det inga problem att gå. Öppningshålet är ett par 5 som inte är värst långt, men har ett vattenhinder precis där du sannolikt vill landa din drive. Tipset för att inte sabba rundan på första hålet är – naturligtvis – att hålla igen på utslaget och sedan brassa på efter att du landat det säkert innan vattnet.

 Hål 8 och 9 skiljer sig mot övriga, här är det två skogshål och ganska tuffa sådana, inte minst 9 som har två doglegs och där det är vatten i spel på utslaget. Höjdarhålet är 12, ett korthål med en stor vattenfylld sänka mellan dig och säkerheten på green.

 


Hål 12, framåt och bakåt.


Sammantaget erbjuder Arvika en trevlig och omväxlande layout med ganska mycket vatten i spel. Det finns fem tees att välja från och som längst kan du klämma ur 5 940 meter, som kortast 4 225. Du hittar fler foton från banan här.

 


select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

15 436

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.