destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 augusti 2020


 

Bra sommar för golfare

 

Juli blev en av de kallaste juli någonsin (vi påminner oss amerikanen på Sverigebesök en lika kylig juli: "This not as bad as I feared, what is it like in the summer?"). Som golfare är vi dock lyckligt lottade, så länge det är isfritt och inte regnar är det bra golfväder. Faktiskt var årets juli betydligt bättre golfmässigt än svettjuli 2018, när vår utsände fick svalka sig med kylblock i armhålorna efter varje runda. Många av oss tog också chansen att upptäcka Sverige. Och många tog chansen att upptäcka golfen. Det sägs att det beror på coronan, men kanske har bristen på strandväder också spelat in.

 


 

Sex golfpaket och totalt tio banor testade

 

I förra nyhetsbrevet bad vi om ursäkt för att vi inte varit norr om Gävle med klubbor och kamera. Men nu har vi i varje fall dragit åt Hälsingland. Tre golfpaket längs kusten plus tre banor i inlandet har vi testat. Vi har också gett oss på ytterligare tre golfpaket i Västsverige. På samtliga hotell vi testade körde man den vanliga frukostbuffén och uppläggen kändes coronatrygga. När det kommer till internationellt resande gör vi som många andra och avvaktar. Saknar du själva flygandet kan du med enkla medel hålla abstinensen stången.

 

Fucking Åmål. Längst upp: Glada Hudik.


Till nästa nyhetsbrev kommer vi att ta oss än längre norrut i landet, vi räknar med att testa totalt sju paket längs norrlandskusten, inklusive Foppas bana i Ö-vik samt ett hotell som ser ut som en lyxpimpad variant på familjen Addams kåk. Vi kommer att lägga upp reportagen på hemsidan i takt med att vi betar av banorna, för att sedan komma med aktuella priser och annat i nyhetsbrevet 1 sept.


 

Söderhamn i toppskick


Söderhamns GK har aldrig varit i bättre skick, de öppnade i år redan 17 april och när vi var där 2 juli var tees och greener i absolut toppskick – dessutom är det en riktigt kul layout. Ordinarie greenfee är 450:- och ett dubbelrum på enda hotellet i stan gick för 1 190:-. Läs reportaget.

 


 

Två hotell och två banor testade i Glada Hudik


I Hudiksvall har vi testat två golfpaket, ett för nattsuddare med boende på ett hotell mitt i smeten av uteserveringar, ett annat för dig som gärna vill ha tyst och lugnt även om du har fönstret öppet varma sommarkvällar. På Hotel Statt kostade ett dubbelrum i början av juli 1 080:-. Frukosten var bra men lokalen kan nog uppfattas lite mörk fina sommardagar. Läs reportaget. På Hotell Hudik gick ett standard dubbelrum med frukost för två personer för 905:- i början av juli. I mån av plats har de augusti ut också ett specialpris på 375:-/person och natt i dubbelrum. Läs reportaget.

 


Hudiksvall GK. Längre upp: sängvärmarna på Hotell Hudik.


Ordinarie greenfee på Hudiksvall GK är 450:- alla dagar i veckan. Den 3 juli hade banan fortfarande inte riktigt kommit igång efter vintern och enligt medlemmar vi pratade med är den ofta trögstartad, så kanske läge att inte hänga på låset på våren. Samma sak gällde på Sörfjärden den 5 juli, även om greenerna här var bättre. Här kostar ordinarie greenfee 350/400:- vardag/helg. Betänk att båda banorna har fått ytterligare en månad på sig att komma igång sedan vi var där, så vi hoppas att de hittat formen nu.

 


 

Höjdarpaket i The Capital of Fika


Alingsås är världsberömt i hela Sverige för sina fik (konditorier om du är lastgammal) och kallar sig lite hälsosamt storhetsvansinnigt för ”The Capital of Fika”. Ett dubbelrum med frukost på Grand Hotel i Alingsås gick att hitta för 1 166:-. Hotellet erbjuder golfpaket på flera banor och har t.o.m. gjort en film om dem. De kör varje år också den populära tävlingen Grand Hotel Classic.Vi valde att lira på Vårgårda (ordinarie greenfee 450/500:- vardag/helg), en av de finaste golfpärlor vi upptäckt i Sverige. Läs reportaget.


 

Pittoresk småstad i kombination med vacker bana


Åmål och Forsbacka GK är en riktigt trevlig och småskaligt vacker golfdestination långt bortom storstadsstressen. Vi checkade in på Stadshotellet, där ett dubbelrum med frukost gick för 1 100:-. Ordinarie greenfee på Forsbacka är 520:- alla dagar i veckan. Vi hade otur med en massa regn, men tycker ändå att banan höll upp bra. Läs reportaget.

 


 

En av landets vackraste banor


I Mariestad checkade vi in på Hotel Wictoria (1 217:- för ett dubbelrum). Ordinarie greenfee på Mariestad GK är 500:- alla dagar i veckan och på Töreboda 350:-. Den senare är en av de vackraste layouterna i Sverige och har ett signaturhål som är känt långt bortom Sverige. Läs reportaget.


 

Återbetalning av flygbiljetter


Går du som oss och väntar på att få tillbaka pengarna för en inställd flygresa kan det vara läge att ta kontakt direkt med flygbolaget även om du köpt din biljett via någon resebyrå etc. Det rapporteras nämligen att en del resebyråer håller på pengarna även efter att flygbolagen skickat tillbaka dem och vem vet vad som kan hända med dem om byrån anser sig ha hamnat i ekonomiskt obestånd. Uppge i så fall vilket konto flygbolaget ska betala in pengarna på, annars går de automatiskt tillbaka till kontot de kom från = resebyråns.

 


 

Grattis Kronholmen


För första gången sedan Bro Hof Slotts Stadium Course slog upp portarna är den inte rankad som Sveriges bästa bana. Istället är det Visby GK/Kronholmen som nu rankas högst i landet. Kul tycker vi som gillar när det inte alltid är storleken på plånboken som fäller avgörandet.


 

Ännu en cornonakopplösning


Det är kul att se alla olika lösningar för att man i dessa coronatider inte ska behöva tafsa med fingrarna i koppen. På Hudiksvalls GK fanns en liten anordning där man använde klubban för att lyfta upp bollen ur hålet. Riktigt smart tyckte vi, tills vi råkade träffa den smala metallstången och bollen studsade bort från hålet.
På sista radens coronacirkus


Från och med idag tillåter Danmark alla svenskar att resa in i landet. Tidigare under våren och sommaren var det rena cirkusen kring vilka svenskar som fick resa in i landet och det gällde att ha koll på smittspårningen i Sverige och konstaterade fall av Covid 19, för det hade danskarna. Ena dagen släppte danskarna in gotlänningar och jämtlänningar samtidigt som de stängde ute skåningar. Nästa dag var det värmlänningar som släpptes in medan sörmlänningar var portade och jämtarna undrade om gårdagens besked inte gällde längre, samtidigt som gotlänningarna inte vågade ta båten för att de efter att ha stigit iland i Oskarhamn undrade om de då definierades som smålänningar – som ingen verkade veta om de var välkomna i Danmark eller ej. Själva hade vi börjat fundera på att folkbokföra oss i Sumpalavara i Torneträsk, där man än så länge inte har konstaterat något fall av Covid 19 hos de två invånarna. Danmark skulle då ligga vidöppet för oss. Hvergang.

 

 

På sista screeningraden

 

Med publikförbud på stora idrottsevenemang erbjuder många fotbollsklubbar sina fans att under parollen ”Fans in the Stand” skicka in foton på sig själva, som sedan trycks upp som pappfigurer i naturlig överkroppsstorlek. I vanlig ordning är många på bettet och skickar in bilder på helt andra personer än sig själva. Hitler och andra välkända despoter är lätta att identifiera och rensa bort. Andra är svårare. Gubben på bilden ovan är Harold Shipman, känd som Dr Död och Englands värsta massmördare. I Sverige har de här tilltagen väckt förhoppningar om nya spännande identifieringar och Palmegruppen är nu återigen på banan. Den 17 november 2034 har åklagaren Krister Petersson lovat presentera nya bevis för att det inte kan uteslutas att Shipman sågs på Sveavägen någon gång på 80-talet.

 

 

På sista radens Folkhälsomyndigheten - Badväder: 0-1

 

 

På sista radens egna barn och andras ungar


När den rika världen i spåren av coronapandemin sörjer sina döda, det massiva flertalet åldringar som hunnit leva ett liv, kan det vara värt att påminna sig att runt 10 000 barn varje månad dör av svält runt om i världen, framförallt i Afrika. Ytterligare en halv miljon är undernärda och enligt FN ökar dessa siffror nu i kölvattnet av pandemin, när barnens föräldrar förlorat sina jobb och inte kan köpa mat. Med ofattbara belopp som nu pumpas in för att stimulera ekonomin i de rika länderna skulle det vara klädsamt om det blev lite över till barnen som varit otaktiska nog att födas i ett fattigt land. Läkarmissionen har räknat ut att det kostar 585 kronor i månaden att hålla en hel familj i livet i krigets Jemen, där det i dagsläget dör ett barn var tionde minut.

 
 

Golf i bandyfästena Ljusdal och Bollnäs

 

Ljusdal och Bollnäs är ju mest kända för sin bandy, men båda orterna har var sin golfbana. Den 21 juli var vi på Ljusdals GK och den 23 juli testade vi Bollnäs GK. Den förstnämnda var klart märkt av en tuff övervintring medan Bollnäs var i strålande fint skick.

 

I Ljusdal var tanken att vi skulle börja med lunch – restaurangens buffé är mycket populär och lockar även många icke-golfare då anläggningen ligger nära stan. Tyvärr hade det blivit någon dubbelbokning, så för att kunna spela var vi tvungna att gå ut direkt när vi anlände till klubben. Spelmässigt blev detta en vinst då banan fram till vår starttid varit avstängd efter nattligt regnande och nu kom vi ut som förstaboll och kunde ta oss runt på tre timmar – som golf ska upplevas.

 

Ljusdals GK, även längst upp.

 

Banan är en blandning av skog och park och är lätt att gå. Inledande två hålen ger inget starkt intryck, men från andraslaget på hål 3 tar det sig och flera hål kräver att du har lite koll på längder och annat. Som på många klubbar verkar även Ljusdal fasa ut tryckta banguider, så se till att ladda ner någon relevant app om du inte själv har någon apparat och tycker att det är viktigt att veta vad som händer framför dig. Redan på hål 5 kände vi att vi skulle vilja ha måttet till ett tvärsgående dike som verkade ligga precis där våra utslag borde landa.

 

 

Första nio avslutas med ett korthål med en rejäl pöl framför green, du ser det på höger sida när du anländer till klubben. Efter detta hål kommer du till restaurangen som fungerar som kioskstopp, med en trevlig uteservering med utsikt mot tee på hål 10 och inspelen på hål 18.

 

 

Hål 10 och 12 tar dig längs med älven och är också banans trevligaste. Båda är dogleg vänster med vatten i spel. Spelar du match från bakre tee mot någon som slår ut från främre tee kan det kännas småjobbigt på hål 13 då det skiljer nästan 200 meter – men det här är också ett extremt brett hål så du kan ta i för kung och fosterland.

 

 

Skulle nackhåren resa sig på dig på hål 14 kan det beror på statisk elektricitet då det går några rejäla kraftledningar ovanför fairway hela vägen. Avslutningshålet är ett par 5 med ett väl dolt vattenfyllt dike precis innan green, det duger alltså inte att rulla in inspelen. Skickmässigt bjöd Ljusdal på en blandad kompott. Här och var såg man att banan hade haft en tuff övervintring, medan det på andra ställen såg riktigt bra ut. Några fairways hade också väl mycket klöver. Du hittar fler foton från banan här.

 


 

Bollnäs GK ligger kvarten sydost om Bollnäs, strax innan Kilafors. Själva banan kallas för ”Hårgabanan”, efter berget i närheten där Djävulen sägs ha spelat sin fela så förföriskt att några ungdomar dansade ihjäl sig. Som golfare är du säker.

 

Bollnäs, även fotona nedanför.

 

Banan är en blandning av skogs- och parklayout. Ursprungligen fanns bara 14 hål, men eftersom vi golfare förr i tiden var petigare med att det skulle vara 18 hål anlades ytterligare fyra hål, dessa ligger i öppnare terräng i nordöstra hörnet av banområdet och fungerar idag som hål 11 och 12 samt 14-15.

 

 

Det finns fem tees och banan kan spelas från 3 935 upp till 6 172 meter. Öppningshålet är nästan lika brett som långt så där ska du inte råka ut för några allvarligare incidenter. Utöver några diken är vatten bara i spel på hål 15, men då både på utslaget och på inspelet. Det som gör rundan kul är istället den omväxlande layouten, som ofta tvingar dig att tänka till. Banan är också lagom kuperad för att det ska bidra till variationen, har du normalkondis är det inga problem att gå.

 

 

Vi brukar tycka att ett bra betyg på en banlayout är att vi efter rundan på rak arm kommer ihåg många individuella hål. På Hårgabanan kom vi ihåg alla. Hål 6-10 är fem doglegs på raken och tvingar dig att inte bara få till riktningen på utslagen utan även rätt längd. Kiosken dyker upp efter hål 10 och är välsorterad.

 

 

Skickmässigt var banan under vårt besök oerhört bra, från första tee till sista green. Greenerna var hur fina som helst och mycket lättrullade. Enligt medlemmarna vi spelade med är banan i princip alltid i samma fina skick juli och augusti, i övrigt hänger det som alltid på dessa breddgrader på vad vädret hittar på.

 

 

Sammantaget är Bollnäs en bana du absolut inte ska missa, en av de största positiva överraskningarna vi sprungit på i Sverige, både tekniskt och skickmässigt. Vi gillade också att klubben röjt i skogen utanför spelområdena så att vi kunde hitta våra snedskott snabbt och därmed hålla tempot på banan. Du hittar fler foton från banan här.

 


 

Golf i sportiga Järvsö

 
Järvsö har precis som andra välkända vintersportdestinationer satsat stort även på sommaraktiviteter, inte minst terrängcykling nerför (eller vad det kan tänkas heta med hippare termer). För den som vill spela golf och inte ta sig till 18-hålaren i Ljusdal kvarten norrut finns det på orten en 9-hålare, par 30.

 


Banan drivs av Järvsöbaden, ett populärt turist- och konferenshotell i södra utkanten av samhället. Det finns två tees och de nio hålen kan spelas från 1 355 upp till 1 580 meter. Tre hål är par 4, resten par 3. Alla utslag sker från mattor och vi hade gärna sett att de varit av modernare snitt.

 


Öppningshålet är brett men har en trång passage över vatten för att komma in på green. Nästföljande två hål är inte värst krussidulliga av sig, men sedan blir det tuffare, samtidigt som du slipper ljudet av vägen. På hål 4 står du högt och det är lätt att utslagen från bakre tee fastnar i några grenar som delvis är i vägen. Hål 6 är ett dogleg höger och kräver en rejäl pärla från tee eller att du håller ut vänster så att du kommer över träden när du ska gena in.

 

Avslutningshålet, med den lilla skylten som visar att flaggan (ej att förväxla med flaggstången) idag är dold från tee.


Sjuan är ett läckert litet hål som gav oss känslan av att ha hamnat i någons välskötta trädgård – helt klart banans finaste hål. Avslutningen är annorlunda, ett korthål där tees är omslutet av buskage och där greenen skymtar i öppningen framför dig. Den lilla skylten vid tees visar flaggplaceringen, för är flaggan placerad på högersidan av green ser du den inte när du slår ut. Precis som på Ljusdal var det blandat med skicket på banan (22 juli), vissa partier var hur fina som helst medan andra helt klart hade haft en tuff övervintring.

 


Det är heldagsgreenfee (200:-) och kör du mer än ett varv föreslår vi att du växlar tees för att öka variationen. Vi hade inledningsvis tänkt spela två varv med lunch i hotellrestaurangen emellan, men när vi vaknade på morgonen var det så fint ute att vi pep iväg redan vid 07 och så blev det istället frukost mellan varven – rekommenderas starkt. Du hittar fler foton från banan här.

 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

14 901

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.