destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

RED:s irrfärder:

Om obesvarad kärlek och den eviga jakten på en anständig bollträff.


Golfens sämste vän!


Sveriges sämsta golfexport intervjuad av CNN och avslöjad på hemmaplan.


Så blir du en vinnare.Killen som bar ut våra väskor från det fina hotellet var inte imponerad av vår Åsa Nisse-stil. På parkeringen insåg han att han missbedömt oss.


Va´fasen är det här då??


RED:s dåliga omdöme har skapat en hel del problem även utanför golfbanan. 

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.


The Bobmen report: 1 februari 2020


 

Tre banor och ett golfhotell testade på Gran Canaria 

 

Idag flyger vi hem från Kanarieöarna, som anses ha ett av världens bästa klimat, behagligt för golf året runt. Vi valde att satsa på en charter till sydkusten på Gran Canaria, där majoriteten av öns åtta banor ligger, och krydda med en hotellnatt på en av banorna norröver. Greenfeen på ön är betydligt dyrare än på spanska fastlandet, men vi visar vägen till rabatter. Bilden ovan från Salobre New Course. Läs reportaget längre ner.

 


 

Vietnam: Ba Na Hills upp bland världens 100 bästa banor

 

Ba Na Hills utsågs förra året till Vietnams och hela Asiens bästa golfbana. Nu debuterar den på Golf Digest lista över världens bästa banor, på plats 89. Vi lirade banan häromåret och var imponerade. Än mer imponerades vi av The Dalat at 1200.

 


"-Ja, vad fan, man var ju nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig." Ur "Sällskapsresan".

 

Sista minuten eller ej, all inclusive eller ej, hotell eller lägenhet?

 

Utöver vädret är främsta anledningen att åka till Gran Canaria att ön var skådeplats för Lasse Åbergs superklassiska film "Sällskapsresan" från 1980. Det är svårt att själv snickra ihop en resa hit utan att det blir dyrt, så vi köpte en paketresa. Att åka med en golfresearrangör var inte aktuellt – det blir för ensidigt fokus på golfen. Vi hamnar då också oftast på ett hotell som ligger lite avigt till och där vi förväntas (eller i varje fall betalat för att) äta alla våra middagar på hotellet, vilket i kombination med att ha flugit sex timmar för att i en vecka vara omgiven av en stor grupp svenska golfare känns… okosmopolitisk.


Stig Helmers juicekran från "Sällskapsresan" är fortfarande ur funktion på flyget till Gran Canaria.


Därför satsade vi på en chartervecka och köpte sedan till golfen, med de rabatter som finns på plats. När vi höll utsikt efter ”sista minuten-resor” insåg vi att det inte funkar som förr, med lägre priser ju närmare avresa. Istället är priserna dynamiska och kan gå upp och ner från en dag till en annan – rejält också såg vi; lite som en aktiekurs, där bokningsaktiviteter är en av parametrarna. Vårt tips är att du bestämmer dig för vad du är villig att betala och sedan går in och tittar lite då och då för att slå till när det känns lägligt. Om du är ute efter ett specifikt hotell och det är slutsålt hos en arrangör kan det mycket väl finnas platser hos en annan. 

 

Skönt med vardagsrum om man är  iväg ett tag.


Stora 4-stjärniga hotell med all mat och dryck inkluderad är populära bland charterresenärer. Fördelen med all inclusive är att du vet vad din semester kommer att kosta, så länge du inte ger dig på äventyrligheter utanför hotellområdet. Dricker och äter du någorlunda rejält lär det här också bli en bra affär för reskassan. Nackdelen är att man lätt degar ihop och inte ger sig på äventyrligheter utanför hotellområdet – väl hemma vet man knappt vilket land man varit i. Maten handlar också ofta mer om kvantitet än kvalitet – det ska ju finnas något för alla och ingen får bli rasslig i kistan av för mycket krydda. På dryckesfronten får du ofta betala extra om du vill åt något annat än husets röda/vita eller ljus lager (golfhotellen i turkiska Belek undantaget). Vi har varit på många all-inclusive hotell genom åren och brukar känna oss ganska mätta på konceptet efter runt tre dagar. Resterande fyra dagar har vi mest ägnat oss åt att kolla hur bukfettet expanderar för att vi äter för mycket.

 

All inclusive-matsalarna är ofta stora och har lite skolbespisningskänsla över sig.

 

Är man iväg en hel vecka eller längre tycker vi att lägenhet är ett bättre alternativ än hotell. Du får mer svängrum och ett kök där du kan ha kalla öl och lite småtugg till balkong- eller terrassittningarna. Fixar du själv frukostarna har du en vettig chans att matcha all inclusive-hotellens mat- och dryckesbudget. På köpet får du chansen att strosa runt och upptäcka lokala restauranger och i högre grad bidra till den småskaliga ekonomin.

 


Plan D.

 

Svårt att få med golfklubborna med Apollo

 

Vi köpte en restresa med Apollo till Gran Canaria. Det gick inte att lägga till golfbagen via nätet. När vi ringde bad de oss att först checka in allt annat bagage och betala för resan, sedan skulle de lägga till bagen i efterhand. När detta sedan skulle göras visade det sig att det inte fanns plats för fler golfbagar på flyget. Eftersom vi inte ville åka på golfresa utan golfklubbor ville vi då boka av resan – det gick inte!! Plan B blev då att hyra av Clubs to Hire på flygplatsen i Las Palmas, men där var alla set uthyrda aktuell vecka. Övriga uthyrare på ön var svåra att få kontakt med via mejl. Innan vi sjösatte plan D (att med ett listigt headcover få ombord bagen som passagerare i en flygstol tur/retur) gav vi oss på plan C och ringde flygbolaget Novair (Apollos eget bolag) för att tjata ombord klubborna. De visade sig mer resonliga än Apollo och fixade ombord våra klubbor. Boka inte golfresan med Apollo utan att veta att du får med klubborna.

 


 

Dyrare att hyra klubbor på flygplatserna

 

Clubs to Hire, som hyr ut klubbor på flera flygplatser, har höjt sina priser ganska rejält. På flera orter kostar nu de billigaste seten 70€/veckan. Till detta kommer en försäkring för 10€. Hyr du bara ett set tillkommer en märklig ”singel set supplement-avgift” på ytterligare 10€. Samma verkar gälla andra uthyrare på olika destinationer.

 


Stippelberg, en av våra favoriter i Holland.

 

Holland har upphört

 

Från årsskiftet heter Holland inte längre Holland, i varje fall inte i officiella sammanhang. Istället är det ”Nederländerna” som gäller. Det här är ett försök från myndigheterna att putsa imagen och lösgöra sig från associationer till droger och prostitution (själva tänker vi mer på väderkvarnar, träskor och tulpaner, men vi har levt skyddade liv). Här på hemsidan kommer vi dock att köra vidare på ”Holland”, för att ”Nederländerna” låter pluralisknasigt. För de av er som är på jakt efter nya länder att spela golf i kan det dock finnas en poäng i att hänga på namnändringen.

 


 

Ömsint om Zacke

 

Missade du dokumentären om Göran Zachrisson hittar du den på SVT Play. Det lågmälda berättaroraklet har under ett halvt sekel fått oss att förstå prestationerna – och människorna – bakom idrottsresultaten, inte minst inom golfen. Bitvis är det plågsamt att se filmen, med en Zacke som jagas av sitt samvete, för rattfyllekörningen och för att ha varit frånvarande som make och pappa under så många år. Filmen är gjord av Jens Lind, som mer än någon annan gått i Zackes fotspår.

  


Vår hemmabana i Stockholm 17 januari, se men inte röra.

 

Vart är klimatet på väg?

 

Körsbärsträd som blommar i Kungsträdgården, pollenvarningar, fästingar på hunden, årets första balkongöl – januari fick oss att undra om vi bodde i Stockholm eller på betydligt sydligare breddgrader. Vår hemmabana brukar så här års vara full av längdskidåkare, istället är den lika grön som mitt i sommaren – men stängd för spel. Vår nya rattmuff har vi inte tagit ur förpackningen. Vad händer? Greta?

 


 

Keep on reporting

 

En dryg vecka innan avfärd bröt en av våra utsända till Gran Canaria lilltån på vänster fot. Det här hade inte varit några problem om hon inte redan haltade på grund av en stressfraktur i högerbenet. Men på vår lilla redaktion går gränsen för sjukfrånvaro vid syrgastält (som ofta upplevs småbökiga av kabinpersonalen) så det var bara att bita ihop och åka. Vi är dock inte helt hjärtlösa, så hon fick dispens för golfbil. 

 


 

På sista radens ord och handling

 

Först hette det handikapp, följt av funktionshinder och funktionsnedsättning, för att för tillfället ha landat i funktionsvariation och funktionsrätt. Myndigheterna jobbar hårt med terminologin för att alla ska känna sig inkluderade. Greta Thunberg bryr sig inte, hon har fullt upp med att göra världen bättre. Under World Economic Forum i Davos häromveckan inledde hon klimatmötet med att hålla ett brandtal som helt och hållet lutade sig mot den senaste forskningen. Donald Trump verkade i vanlig ordning prata om det som råkade dyka upp i huvudet – och gick indirekt till hårt angrepp på alla världens klimatforskare. Greta kallar sin asperger för ”Super power”. Vad Donald kallar alla sina diagnoser vet vi inte, men vi föreslår samlingsnamnet skogstokig.

 

 

På sista radens placeringstips

 

346 människor dog i de två flygkrascherna med Boeings 737 MAX-plan innan modellen togs ur trafik. Planets nya automatiserade system orsakade olyckorna och Boeings vd fick sparken – han ansågs ha prioriterat aktiekursen framför flygsäkerheten. Nu har Boeing tagit beslut om ett kompensationspaket på sammanlagt runt 800 miljoner – till den sparkade vd:n. Ska du placera något i Boeing lär du bli mer omhuldad om det är pengar i aktien än kroppen i planen.

 
 

Gran Canaria: tre banor och ett golfhotell testade

 

Golf är ingen ny företeelse på Gran Canaria. Redan 1891 grundade övervintrande engelsmän Real Club de Golf de Las Palmas, Spaniens äldsta golfklubb. Idag finns här åtta 18-hålare varav en är par tre hela vägen. Räkna med att betala betydligt mer för golfen här än på spanska fastlandet.

 

Salobre Old. Ovan: Bandama. Nedan: Salobre New.

 

För den som vill förflytta sig på ön är den inte större än ett halvt Gotland, men med betydligt fler serpentinvägar i mitten. Trots litenheten skiljer sig klimatet rejält mellan de nordliga/nordöstliga delarna av ön och sydkusten. Det är nordostpassaden, en tropisk vind, som gör att det är betydligt fuktigare och molnigare i norr och det är därför de flesta turistorter är etablerade i söder, där det nästan alltid är molnfritt. Det är också i söder du hittar finns-det-svenskt-kaffe-på grisfesten-orterna Playa del Inglés, San Augustin och Maspalomas – odödliggjorda/lustmördade i Lasse Åbergs klassiska film "Sällskapsresan".

 

 

Ska du lira flera banor är det vettigt att bo på sydkusten, där fem av banorna ligger väl samlade. Bor du på någon av de väletablerade turistorterna här har du aldrig mer än 20 minuters körning till någon av dem. För att ta dig till de två fullängdsbanorna norröver är det 30-45 minuters körning.

 

 

Läs på om orterna så är det större chans att du slår ner bopålarna på ett ställe där du kommer att trivas. Skaffa dig lite koll på restaurangutbudet och hur kuperat det är, så att du inte hamnar någonstans där du är genomsvettig efter att ha promenerat till middagen. Hyrbil är inte dyrt, räkna runt 150:-/dagen inklusive självriskeliminering.

 

Salobre Old med hotellet i bakgrunden. Ovan: Bandama: Nedan: Salobre New.

 

Vi hann med tre banor. Ordinarie högsäsongspriser (1 oktober- 30 april) är 102€ på Bandama och 120€ på Salobres två banor. Bandama är med i Golfhäftet, vilket halverar greenfeen alla dagar i veckan. Salobres två banor kan du lira för 75€/styck om du slår ut mellan 07 och 08 (se bara till att det hunnit bli ljust) alternativt efter 15 (se bara till att du hinner runt innan det blir mörkt). Du kan också få ett paketpris (207€) om du vill spela båda. I övrigt får du surfa runt och se vad du hittar, kolla också klubbarnas hemsidor där det kan dyka upp tidsbegränsade erbjudanden.

 

 

Bandama (Real club de golf de Las Palmas) är som nämnts Spaniens äldsta golfklubb och sedan 1957 belägen kvarten söderut från Las Palmas och runt 40 min norr om turistorterna på sydkusten. Banan ligger fint, på 400 meters höjd över havet och på kanten till en slocknad vulkan – kratern är ett av öns främsta turistmål. Det här är helt klart den mysigaste golfmiljön du kan hitta på Gran Canaria och det är trevlig personal rakt igenom. 

 

 

För den som vill ha en helhetsupplevelse rekommenderas en natt på det mysiga hotellet, som med 33 rum ligger precis vid banan och kratern. Vi hittade ett dubbelrum med frukost från 54€, ytterligare 10€ om man ville ha balkong. Rummen håller på att renoveras, skulle du hamna i ett dit renoveringspatrullen ännu inte hunnit är det helt ok och på köpet får du badkar (de nya har bara dusch). En svensk tjej jobbar i receptionen så du behöver inte ta med parlören.

 

Ett av de nyrenoverade rummen. Nedan: utsikten från vår balkong. 

 

Vi tycker att du ska lägga till för balkongen, som är stor och perfekt att sitta på med en kaffe på morgonen eller en öl så fort det känns legitimt (det finns en ”honesty bar” i receptionen med billig öl där du skriver upp vad du tar). När solen sedan börjar gå ner ska du knalla upp till det mysiga klubbhuset med sin upphöjda veranda med strålande utsikt mot banan och bergen. Här äter hotellgästerna sina luncher och middagar. Bra mat och vin men endast ljus lager i ölsortimentet. Frukosten ligger en trappa ner i själva hotellet och öppnar 07.30, som det golfhotell det är hänger många på låset. Buffén är tillräckligt stor för att alla ska hitta något och kaffet var bra.

 

 

Eftersom vi är i en helt annan klimatzon än på sydkusten är omgivningarna – och banan – betydligt grönare än de där nere och vi uppskattade att komma bort från sten- och gruslandskapet. Layouten är lagd innan det blev stort fokus på spelstrategi och säkerhet, i det senare fallet ska du framförallt ha koll åt höger när du går av hål 11 (där slår man ut på hål 17) samt åt vänster när du går från bakre till främre tees på hål 14 (återigen är det utslagen på 17 som bråkar).  

 

 

Layouten är ganska kuperad, men det ska inte vara några problem att gå för den med normalkondition. Hålen ligger ganska tätt, det är inga långa avstånd från green till nästa tee. Att hålen ligger nära varandra gör också att du inte behöver förlora så mycket på dina snedskott, så länge du slår tillräckligt snett för att inte hamna mask i någon trädridå. Bilarna har en gps i form av en liten ruta med avståndet till green.

 

Klubbhuset, det absolut trevligaste på Gran Canaria.

 

Öppningshålet är ett vilsamt kort par 4 med högt belägna tees. Du kommer till kanten på kratern redan vid andra hålets green, samt på 11:ans backtee. Kan vara frestande att dra iväg en boll, men tydligen bor det någon där nere. Skickmässigt var banan under vårt besök mycket bra, från första tee till sista green. Miljömässigt (klubbhus, bana, hotell) är det här vår klara favorit på Gran Canaria. Vintertid är det lite kyligare här än på sydkusten och det lär också vara fler regndagar. Dock är det något som är värt att hantera.

 

Kratern vid Bandama.

 

Salobre är Gran Canarias enda 36-hålsanläggning och ligger på sydkusten, men utan kontakt med havet. Från Maspalomas är det kvartens körning och det går inte att missa avfarten från motorvägen. När du väl tagit dig genom grinden är det en bit att köra, du ska parkera i garaget under hotellet.

 

Salobre New. Nedan: Salobre Old.

 

Inledningsvis fanns en bana, med en lite annorlunda sträckning. När sedan ytterligare en bana samt hotellet tillkom flyttades proshopen till hotellet och den ursprungliga banan fick ny sträckning. Efter att ett tag kallats för North och South Course heter banorna idag Old och New Course.

 

 

Gamla banan är ganska kuperad, lite jämt skägg om vi rekommenderar golfbil eller ej. Bilen kostar 20€/person, goda nyheter för den som är ensam i bilen. På nya banan är det obligatorisk bil – från tredje hålet framåt kommer du att fatta varför, big time!

 

Salobre New. Nedan: Salobre  Old.

 

En sak vi verkligen gillade under våra rundor på Salobre var att alla banarbetare hejade, oavsett om vi försökt ha ihjäl dem med våra snedskott. Det är ett mysterium att alla klubbar inte fattar att detta är en del av helhetsupplevelsen.

 

 

Vi började på New Course. Det här är den mest dramatiska banan vi lirat. Ofta står du mycket högt, oavsett vilken tee du spelar från, och slår neråt – vi hade inte protesterat om de använt kubikmeter istället för meter i banguiden. Som mest går den att spela 4 821 meter, par 68. Tycker du att det är väl kort är de dåliga nyheterna att man sedan oktober introducerat ”Tee it forward-konceptet” på den här banan – alltså flyttat fram tees för att få spelet att flyta bättre. Det gäller följaktligen att ha koll på vilken tee du verkligen står på när du slår ut. Vi såg också att man lagt igen en hel del bunkrar för att göra banan lättare. Vi gillade inget av det här på just den här banan.

 

 

Samtidigt var det inget vi hängde upp oss på, för banan är så extremt dramatisk anlagd att det finns så mycket att ha kul med ändå. Har du inte tid att ge dig ut på serpentinvägarna på öns mitt får du en rejäl chans här, se bara till att föraren är nykter. För att det inte ska gå för fort nerför går bilarna betydligt långsammare än du är van vid.

 

Inspelet på hål 3.

 

Det som imponerar mest med layouten är att man överhuvudtaget lyckats klämma in en 18-hålare i den här terrängen. Alla tees är fint uppbyggda med stora stenpartier och det måste ha kostat en förmögenhet. Bara att bygga upp greenen på hål 3 krävde säkert en veckopeng och lite till.

 

 

Vatten är bara i spel på några hål mot slutet, störst chans att förlora bollar är istället att du missbedömer avstånd från högt belägna tees – se till att få med en banguide. Missar du fairway och hamnar i en stenslänt är det dock goda chanser att bollen rullar ner mot fairway – så banan är inte den bollätare man först fruktar. Spelar du bara en bana på Salobre är det utan tvekan denna som gäller, så länge du inte har höjdskräck.

 

 

Gamla banan är mer traditionell. Här kan du som mest klämma ur 5 825 meter, par 71. Toalettbyggnaderna längs banan är läckert integrerade i stenlandskapet och ger vilda västern-vibbar.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

in English:


Thousands of unique photos and top quality articles easily accessible in 35 different languages.

foton på hemsidan:

15 221

nytt från TBR-labbet


Vad händer när golfbollar träffar olika saker – vi har de obehagliga svaren!


Klubborna som gör dig till en bättre golfare – vi har testat, med blandat resultat.Top Caddy
En innovativ lösning för dig som tycker att regnkläder stör svingspåret.


Cute & Cut hyrvagn
För klubben som ser till totalekonomin. Samlar in gräset, lagar duffhål och skivar korv. Talar tio fraser på koreanska, inkl "Jag har den", "Det är säkert MUA" och "Ingen ser dig". Finns

även för vänsterspelare.Rotationstillsats
Svårt att få spinn på bollen? Ersätt klubbhuvudet med en roterande klinga. Kräver ej baksving. Typgodkänd för poängbogey.

TBR:s frågepanel

Varför finns det egentligen birdiewhisky men inte dubbelbogeywhisky, när man verkligen behöver en stänkare? Vi besvarar golfens förbisedda frågor.

Varför är det bättre med matchspel i OS-golfen?

Hur riskfyllt är det att spela golf utanför den egna kommungränsen? Själva har vi varit med om en del, t.ex. krockisen ovan, men de finns de som haft det betydligt svettigare.

Varför är inte TBR med på sociala medier? Vår långnäsa ger svaret.

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.