The Bobmen report: 3 augusti 2018
Med rekordtorkan i Sverige är golfbanorna i princip enda chansen att hitta grönt gräs och vi har i sommar flera gånger tagit av oss dojorna under rundorna för att kunna uppleva det. Tåbiran har så vitt vi vet inte orsakat några större svampangrepp på banorna vi trafikerat. Intressant är att det funkar exakt lika bra/dåligt att spela barfota som med skor.
Det som i maj och juni kändes som århundradets golfväder förbyttes i juli till klimatångest. Skogsbränder härjade i hela landet och till följd av torkan förlorade bönder stora delar av sina skördar och tvingades nödslakta djur då fodret tog slut. På Landeryds GK hade de låtit lokala lantbrukare slå av högruffen för att få foder till sina djur, en utmärkt idé som vi tycker att alla klubbar ska ta efter – hör gärna med din hemmaklubb. I ett vidare perspektiv gav torkan oss kanske en förståelse för varför afrikaner invaderar Europa på jakt efter en försörjning.
Vår utsände svalkar sig med kylblock efter ännu en svettrunda.
När det gäller våra golfbanor har många fairways torkat upp till följd av bevattningsrestriktioner. Klubbarna har också ett stort inkomstbortfall då många helt enkelt tycker det är för varmt för att spela golf. Själva har vi varit tvungna att tackla hettan för att få ihop det här nyhetsbrevet och fick för första gången i Sverige problem med ”artillerield”, något vi till slut lyckades bekämpa genom att pudra mellan skinkorna. En klen tröst i allt elände var att med uttorkade fairways fick många testa hur det är att spela linksgolf – många satte personbästa med drivern på fairways.
Vår utsände svalkar sig med en estetiskt fulländad kanonkula vid Åtvidabergs GK.
Under semestern har vi varit iväg och testat tre golfpaket, ett i Östergötland och två i Småland. Vi har också gett oss på Bjäre och Åkargården i nordvästra Skåne samt Haverdal och Ringenäs i Halmstad.
Golfpaketstest: Trädgårdshotellet i Åtvidaberg
Något av en klassiker för mellansvenska golfare, med en av landets vackraste golfpaketsmiljöer och ett kioskstopp där du gärna dröjer dig kvar. Del i dubbel, frukost, 4-rätters och greenfee går på 1 595-1 895 kr/person beroende på veckodag. Läs reportaget.
Golfpaketstest: Fredensborgs Herrgård i Vimmerby
Funkar utmärkt i kombination med Astrid Lindgrens Värld eller för den som vill uppleva Småland bortom Europavägarna 4 och 22. Banan heter Tobo och bjuder på en helt ostörd naturupplevelse. Del i dubbel, frukost, 3-rätters och greenfee kostar 1 490 kr/person helg. Läs reportaget.
Golfpaketstest: Norraby Hotell & Krog i Tranås
Ligger bra till för den som vill bryta av resan på E4. Du bor direkt vid banan, hemmaplan för David Lingmerths. Sannolikt Sveriges bästa golfrestaurang, som fick betyget 6 av 5 möjliga när förbundstidningen var här för något år sedan. Del i premium dubbel, frukost, 3-rätters och greenfee går på 1 595 kr/person. Läs reportaget.
Så här ska det bli.
Nytt klubbhus på Costa Navarinos Bay Course
Utmärkta Costa Navarino i Grekland har nu bestämt sig för att bygga ett riktigt klubbhus även på sin Bay Course. Runt 2 000 kvm ska det bli. Vill du redan nu uppleva ett klubbhus som är integrerat i naturen på ett förstklassigt sätt ska du besöka Öijared utanför Göteborg.
Gratis mat på Clarion inte alltid en förmån
Clarion Collection-hotellen lockar ofta med gratis kvällsmat och eftermiddagsfika. Vi har bott på dem många gånger på olika orter och det är märkligt hur maten och fikat kan variera i kvalitet, från att vara riktiga höjdare till rena bottennappen. Senast på Clarion Collection Slottsparken i Linköping var det riktigt torftigt på fika- såväl som matfronten, så vi flyttade helt enkelt till Scandic City som ligger betydligt finare. Vårt tips är att inte låta gratismaten avgöra ditt val av hotell, utan se den som en bonus om den visar sig vara bra.
Erik Lundin tåfjuttsputtar i direktsändning och tar sedermera hem SM-titeln i fotbollsgolf för herrar. Att sporten är i sin linda i Sverige ser man i resultatlistorna – en klubb dominerar totalt i herr- såväl som damklassen.
En krusidullfriare variant på golf
SM-veckan är ett återkommande svenskt multisportarrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet och SVT tillsammans med en utvald värdstad. Vitsen med veckan är att exponera sporter som normalt inte syns så mycket i media. Vi kollade lite på sändningen från fotbollsgolfen och det vi gillade var enkelheten från fotbollen, utan en massa svårhanterade verktyg och bortslagna bollar. Kul också att se hur det fanns flera olika puttekniker, från bredsidor till tåfjuttar. Hålen är också sympatiskt stora. Nackdelen, jämfört med vanlig golf, är att banorna är betydligt kortare och man missar att bränna av ölkalorierna. Det skulle man kunna råda bot på genom att installera bolltvättar och tvinga alla att dra ett antal varv efter varje spelat hål.
Den här lilla krabaten tacklade inte alls torkan bra.
Banarbetarna styr inte väderleken
Torkan ställde till det för många banor redan i försommar och de hade svårt att få sina vinterskador att läka. Att Golfförbundet i sitt ordförandebrev kände sig nödgade att vädja till oss golfare om att inte skälla på våra banarbetare känns märkligt – är det verkligen någon som tror att de inte gör sitt bästa med tanke på att vi synar deras insatser i detalj varje dag vi är ute och lirar på banan och att de då hela tiden stöter på oss? Till den som känner sig frustrerad över att banan är i dåligt skick är ett tips att lägga energin på att fixa småskavanker som duff- och nedslagsmärken när du väntar på att andra ska slå. Att golfmedlemskapet är betydligt billigare i Sverige än i nästan alla andra länder beror på att driften av våra klubbar i högre grad bygger på att vi alla av och till förhoppningsvis bidrar med en insats.
Förbundskapten Janne Andersson i halländsk extas efter att ”Granen” satt straffen och avgjort mot Mexiko och därmed gjort Sverige till gruppetta.
Upplev fotbollslandslagets lagkänsla på golfbanan
Tillhör du den stora skara som allt som oftast tröttnar på dina tillkortakommanden på golfbanan? Trött på att sällan vara i närheten av ”dina” 36 poäng? Byt fokus! Svenska fotbollslandslaget förkroppsligade under VM hur kul det är att tillhöra ett lag. Även golfproffsen vittnar om hur kul lagtävlingen Ryder/Solheim Cup är jämfört med när de är ute och harvar en och en mot varandra. Har du inte testat Scramble ska du göra det i sommar. Alla slår ut och sedan väljer ni bästa läget och spelar alla bollar därifrån, hela vägen till bollen är i hål. Än mer taktik blir det om ni kör ”Texas-varianten”, där ni måste välja ett visst antal utslag från varje spelare. Har ni inga andra bollar att tävla mot kan ni tävla mot ert förra resultat. Rätt skött är den här spelformen inte långsammare än vanlig poängbogey och till skillnad mot många andra lagtävlingar får du lira hela banan, vilket känns viktigt om du betalat greenfee.
”Grindslanten” på riktigt, fast omvänt.
Liten entreprenör med bristande affärsmodell
När vi transporterade oss själva från hål 4 till 5 på Gul slinga på Ringenäs hade en liten kille spärrat av vägen med stenar modell extremt små. Douglas hette han och för att få tillåtelse att passera var vi tvungna att smaka hans hemgjorda saft. Skulle du råka ut för Douglas kan vi lugna dig med att saften var god och att Douglas inte alls var våldsam. Skulle det uppstå en konflikt fanns Douglas mamma tillhands.
Kameramännen fick kritik för att fokusera för mycket på snygga brudar på läktaren. Neymar kommer i nästa VM att utrustas med en rullningsblockerare.
På sista summeringsradens fotbolls-VM
Fotbolls-VM i Ryssland blev en stor propagandaseger för lagarbete och för en Luthersvensk var det ganska skönt att se de allra största stjärnorna försvinna en efter en – Neymar rullande ut sist och att döma av alla småkul klipp på youtube så rullar han än. När det gäller kritiken att kamerorna fokuserade för mycket på vackra kvinnor i publiken har FIFA bestämt att potentiell publik till nästa VM måste styrka att de inte har några som helst fotogenetiska kvaliteter. Vi har redan blivit erbjudna platser på mittsektionen med option att flytta till bakom målet vid ett eventuellt straffläggningsavgörande.
USA:s president fortsätter uttrycka sig som en missförstådd tonåring och har nu i en be-my-friend-gest bytt frisyr med Kim. Världen har fått ännu ett oemotsägligt bevis på att det är roligare att vara blondin.
På sista radens rallarsvings-diplomati
Donald Trump och Kim Jong-Un har visat att den svenska modellen med ”knäpptyst diplomati” inte funkar, om nu någon hade fått för sig det. I en allt paradoxalare värld är det istället i sandlådan man hittar de framgångsrika strategierna och efter diverse oförskämdheter fram och tillbaka verkar nu Kim redo att skrota sina kärnvapen, samtidigt som Donald är nominerad till Nobels fredspris. Vi begriper i vanlig ordning ingenting.
Bjäre – med förstklassig buffé
Bjäre GK ligger på halvön med samma namn, vid Hallandsåsens västra kant i nordvästra Skåne, bara fem minuters körning från Båstads två banor. Klimatet här är inte bara gynnsamt för golfare utan även för nypotatis – 75 procent av landets produktion kommer härifrån.
Miljön är fin, en besökare blev så tagen att han genast deklarerade området som ”Skånes Toscana”. Vi är mer sansade och konstaterar att vi från några hål hade fina vyer mot Skälderviken och Kullaberg – och du behöver inte kunna italienska för att beställa mat i restaurangen, som heter Salomon Krog och är förstklassig, inte minst för den som gillar fisk på alla sätt och vis. Buffén kostar 110/150:- vardag/helg och är en av de absolut bästa vi hittat på en golfklubb – vi var proppmätta redan efter det massiva salladsbordet och klarade varmrätterna på ren vilja för att sedan nästan somna av utmattning bakom ratten på väg hem. För den som vill bo på klubben – och äta alla sina måltider här – erbjuds rum av full hotellstandard.
Banan är relativt flack och lätt att gå. För den som likt oss inte har titthålskirurgisk precision i bladen finns det ofta gott om utrymme i sidled. Vatten är bara i spel på några få hål, men bunkrarna kan ställa till det.
Bästa vyerna mot havet hittar du från gul tee på hål 14. Hål 7, ett par 4 dogleg vänster med högt belägna tees och vatten på högersidan och bunkrar till vänster hålls av många som banans bästa hål. Själva fastnade vi nog för avslutningshålet, som ligger i ensamt majestät framför klubbhuset och säkert kan ställa till det i matchspel. Satsa på spel innan lunch – det är stor risk att svingen inte kommer runt magen om du spelar efter att ha gett dig på buffén. Du hittar fler foton från banan här.
Åkagården – fina vyer och två helt olika slingor
Åkagården ligger bara halvmilen från Bjäre GK och tio minuters körning från E6:an. Här är bansträckningen betydligt mer kuperad, inte minst sista nio, som också bjuder på många fina vyer mot Kattegatt och Skälderviken. Skillnaden i längd mellan första och sista nio är anmärkningsvärd: ut spelar du 3261/2697 meter från gul/röd tee, par 38, in spelar du 2307/1859, par 33.
Samtliga hål på första nio, förutom det enda korthålet, spelas antingen nerför eller uppför. Vår favorit var 4:an, ett kort par 4 nerför som utöver fina vyer mot havet på tee erbjuder goda möjligheter för många att med lite rull nå riktigt nära greenen.
Sista nio bjuder på sex angenämt korta par 4. Vi gillar verkligen den här typen av hål, där svårigheten inte ligger i längden utan i placeringen av bunkrar och andra hinder. Följaktligen tyckte vi att sista nio var roligast, och med de fina vyerna som extra bonus. På grund av värmen gick vi ut riktigt tidigt och var i mål innan restaurangen hade öppnat lunchen 11.30, med det luktade gott av stekt fläsk. Du hittar fler foton från banan här.
Ringenäs – kombinera med Sveriges bästa strand
Halmstad marknadsförs numera som ”Golfhuvudstaden” och vid sidan av Halmstad GK är Ringenäs den mest namnkunniga anläggningen. Här finns 27 hål uppdelat på tre slingor och man alternerar vilka som används som dagens 18-hålare. Sedan några år finns här också ett hotell med 24 rum och det gör att det alltid är liv och rörelse kring den trevliga restaurangen. Samtliga rum har balkong eller veranda med utsikt mot vattnet, se till att hamna på andra våningen så lär du få magiska solnedgångar över Kattegatt och Tylön. För den som vill bada är det bara 500 meter ner till Sveriges bästa strand och sommartid kan du höra after beach-musiken från Tylösand.
Klubben är privatägd och välskött. Juniorverksamheten är omfattande och här finns en mycket god grogrund för framtidens golfstjärnor. För den som vill utvärdera sina svingdefekter finns en klinik med det mesta när det gäller tekniska innovationer.
Ingen av de tre slingorna är övermäktigt lång. Röd är högst belägen och ger fina vyer från ett antal hål, dock inte i så hög grad man skulle kunna tro då trädridåer kantar de flesta fairways. Hål 6 här är mycket annorlunda, ett kort dogleg höger där det efter svängen är en extremt brant nerförsbacke – landar du bollen rätt kan du med lite tur få den att rulla ner på green. Avslutningshålet på Röd är anläggningens signaturhål: ett kort par tre med green på en halvö och hela restaurangen som publik.
Gillar du att banka på från tee utan att behöva oroa dig för mycket över petitesser som fairwayträffar är det Gul slinga du ska satsa på. Här finns inga direkta skogshål och så länge du kan hantera dina sandwedgar ska du ha hyfsade chanser att scora här. Blå är lite av en mix av Gul och Röd och ger dig mest längdmeter för dina pengar.
Gillar du som proffsen förutsägbarhet är det Gul och Blå du ska satsa på. Har du vattenskräck är den goda nyheten att det utöver avslutningshålen på Röd och Blå finns sparsamt av den varan på slingorna, istället är det bunkrarna och ruffen som framförallt kommer att utmana dig. Du hittar fler foton från banan här.
Haverdal – med förstklassiga greener
Med sanddyner i klubbloggan ska du inte behöva tveka om att Haverdal är ett välbeläget alternativ när du tröttnar på att ligga och pressa fläsket på stranden. Layouten är platt och lätt att gå, några hål ligger helt öppet medan andra har skog längs ena eller båda sidorna av fairway. Överlag är det ganska gott om utrymme för dig som likt oss har en ”bred slagrepertoar”. Tajt blir det egentligen först från tee på hål 15, men sedan öppnar det upp sig på andraslaget.
Vatten finns på några hål, men är bara rejält i spel på inspelet på 13 och på korthålet 14. Istället är det framförallt bunkrarna som kan ställa till det för dig. Hål 17 håller vi som det svåraste hålet, ett par 4 dogleg vänster som kräver en bra drive för att du ska komma runt hörnet.
För duktiga spelare ligger utmaningen framförallt i längden, från backtee mäter banan 6 221 meter. Under vårt besök var greenerna absolut förstklassiga. Utöver det gillade vi den ostörda naturupplevelsen, du hör trafiken lite på några hål på slutet men i övrigt är det bara ni och naturen. Restaurangen ligger trevligt med utsikt mot en stor del av banan. Du hittar fler foton från banan här.