The Bobmen report: 4 januari 2013
God fortsättning!
Vi hade lite tekniska problem när vi skickade ut december månads nyhetsbrev och har förstått att alla inte fick det. Ni hittar det här (ni kan hitta alla gamla nyhetsbrev genom att skriva just "nyhetsbrev" i sökrutan).
Alhaurin.
Det bidde Costa del Sol istället för Marocko
Vi hade utlovat ett reportage från Marocko till detta utskick. Det kommer i februari, för att vi precis kommit hem från ännu en billig golfvecka på Costa del Sol (runt Marbella/Fuengirola) och vill dela med oss av rabatter som gäller nu i vinter. Vad sägs t.ex. om 54 euro för en av de roligaste banorna vi spelat i Spanien, inklusive boende på karaktärsfullt 4-stjärnigt hotell... Du hittar reportaget längre ner på den här sidan.
Hur säkert är det att boka med SAS framöver?
SAS anses vara med på spelplanen ytterligare ett tag, bankerna har förlängt deras krediter till våren 2015. Ledningen för bolaget vill naturligtvis lugna marknaden med besked av typen att man nu lagt grunden för ett livskraftigt skandinaviskt flygbolag, men sanningen är att vad som helst kan hända i ett företag som ligger så långt efter sina konkurrenter att ställa om till en ny verklighet (SAS kostnad per flygstol är även fortsättningsvis nästan dubbelt mot Norwegian och nästan tredubbelt mot Ryan). Samtidigt gillar vi SAS och tror på möjligheten att i framtiden ta mer betalt för en bättre service. Ryan har varit pionjärer och gjort att många fler numera har råd att flyga. Samtidigt får vi konsumenter fråga oss hur mycket vi är beredda att stå ut med för att i varje läge få de billigaste biljetterna. Själva betalar vi hellre 2 000 med SAS än 1 500:- med Ryan, för att få lite mer känsla av flyg och lite mindre av frakt. Huruvida tillräckligt många resonerar på samma sätt kommer kanske att vara mer avgörande för SAS än deras nästa sparpaket.
Betalkort och flygbolagskonkurser
Alla har vid det här laget lärt sig att man ska köpa sina reguljära flygbiljetter med sitt kreditkort för att vara skyddad vid en flygbolagskonkurs. Men hur är det för den som betalat med ett vanligt betalkort (VISA eller Master Card utan kreditfunktion)? Vi kollade med vår bank – ICA-banken – och därifrån var beskedet att de skickar en inkommen fordran vidare till Master Card. När vi kontaktade MC för att höra hur de såg på en sådan inkommen fordran hänvisade de till att "användarvillkoren för ett MasterCard-kort regleras av den bank eller kreditinstitut som ger ut kortet. Dessa användarvillkor innefattar även regler gällande t.ex. ersättning.". När vi återigen tog kontakt med ICA-banken för att fråga vad som verkligen gäller var svaret så luddigt att vi drog slutsatsen att det är en svårframkomlig väg att få ersättning vid flygbolagskonkurser om du använt ett betalkort utan kredit. Själva har vi därför bytt upp oss till ett kort med kredit.
Få bästa priset på hyrbilen
Priset på hyrbil växlar hela tiden, även på en och samma bokningssajt. Tillgång och efterfrågan styr. Tidigare har vi alltid fått ett bra pris om vi väntat in i det sista med att hyra inför t.ex. julen i södra Europa. Så var inte prisutvecklingen i år, i varje fall inte om man som oss hyrde från Malaga flygplats en vecka runt jul. Den som bokade i början av september betalade mindre än en tredjedel för en bil i ekonomiklassen jämfört med den som bokade i mitten av december.
Vårt tips för att få det bästa priset är att göra en bokning långt i förväg om priset är bra. Blir det sedan ännu lägre längre fram kan du på nästan alla sajter boka av utan kostnad och göra en ny bokning.
Vi ska också påpeka att en del biluthyrningsföretag börjat ta extra betalt för en diesel när du hämtar ut bilen. Ska du köra mycket kan det löna sig, men de flesta av oss kör ju inte ens upp den fulla tanken med bensin vi tvingas betala dyrt för. Kolla alltid vad du betalar för när du skriver på kontraktet på plats – och se till att du vet vilka extraförsäkringar du INTE behöver när de börjar tjata hål i huvudet på dig om alla försäkringar de anser att du måste ha (en stor del av deras lön är provisionsbaserad på just försäljningen av extraförsäkringar).
I sammanhanget ska också nämnas att många kreditkort erbjuder självriskeliminering vid bilhyra, så du behöver alltså inte teckna en separat sådan. Kolla villkoren för just ditt kort.
Bodevik: En rosa driver eller en handske eller…
Tillhör du dem som liksom oss har svårt att gå in i en golfshop utan att köpa något? Bodevik har tänkt kring det här i helgen.
Fortsatt rea på golfen på Costa del Sol
Den som säger att det är dyrt att lira golf på Costa del Sol är inte uppdaterad. Framförallt har det blivit rena priskriget från mitten av november-mitten av februari. I januari förra året testade vi flera prisvärda banor. Den här gången var vi iväg över jul och nyår och vevade på ytterligare ett antal.
Spanjorerna har det tufft just nu och golfklubbarna är inte skonade. Nyligen höjdes dessutom momsen på golfspel rejält och eftersom många klubbchefer gjort bedömningen att de inte kan ta ut höjningen av sina gäster har deras marginaler minskat ytterligare. Ändå fortsätter de sitt priskrig i lågsäsong, vilket de hoppas ska attrahera fler golfare och i slutändan bidra till att de ökar sina inkomster. För oss golfare är det här naturligtvis goda nyheter och det är i dagsläget inga problem att hitta bra golf under vintermånaderna (mitten av nov-mitten av feb) för 300-400:- rundan på Costa del Sol.
Alhaurin. Längst upp: Miraflores.
Klubbarnas hemsidor är numera första stället att titta efter rabatter – de har blivit duktiga på att köra kampanjer, långa och korta. Jämför sedan med vad du hittar via olika hemsidor som erbjuder greenfeerabatter (finns hur många som helst). Svenska Golfhäftet har numera också flera spanska banor i sitt utbud, men deras rabatter gäller bara på ordinarie priser. På plats har gratistidningarna Costa del Sol Golf News och Sur in English annonser som ofta ger dig halv greenfee. Flera klubbar har också börjat samarbeta, så att du t.ex. kan köpa ett trepack reducerad greenfee som gäller på tre olika klubbar under tre sammanhängande dagar.
El Chaparall.
För den som är nere en längre period erbjuder många klubbar numera riktigt bra priser på golf under 1/3/6/12 månader – extra billigt blir det för äkta makar/sambos. Det finns också varianter där du betalar för sex månader men kan sprida ut ditt golfande under hela året, så länge du inte anses ha spelat mer än sex månader totalt. En variant är att köpa golf på en klubb en månad och sedan byta till nästa bana en månad osv, såvida ni inte trivs så bra med det sociala att ni hellre stannar kvar än tar chansen att testa något nytt.
Atalaya New Course.
Precis som i januari 2012 valde vi att slå ner bopålarna på Grangefield Oasis Apartments i Riviera del Sol, halvvägs mellan Fuengirola och Marbella. Nu som då gick det att via hotellboningsmotorerna (läs våra allmänna restips) hyra en lägenhet med ett sovrum en vecka i lågsäsong för runt 1500-2000:- för den som var ute i god tid. Det vi framförallt gillar med Grangefield Oasis är läget, helt tyst från vägar och annat men ändå mitt i smeten för den som vill lira olika banor varje dag. Nackdelen med läget är att du behöver bil (gratis parkering) för att ta dig till det mesta utanför hotellet (om du går är det två km till restauranger och bra supermarket nere vid vattnet, men det är uppför hela vägen tillbaka). Hotellet har en stor lummig innergård med två pooler och grönska, perfekt för barnfamiljer och andra som inte fokuserar på golfen. Tennisbana finns strax utanför. Restaurangen är bra (dagtid kan du även äta vid poolområdet). Internet finns i lägenheterna, men funkar bäst i receptionsområdet/puben.
Den här gången valde vi en lägenhet med två sovrum med var sitt badrum. En av sofforna i vardagsrummet dubblerade även som dubbelsäng. Genom att se till att vi hamnade längst upp i huset (försök alltid fixa detta, hemifrån eller på plats) hade vi en terrass med sol hela dagen och mycket ljus in i lägenheten. I köket fanns det mesta inkl diskmaskin, mikro, kaffebryggare och elektrisk juicepress. I ett angränsande utrymme stod en tvättmaskin. Det är riktigt bra värme i lägenheterna, något som är viktigt om det blir ruggigt utomhus nattetid.
Alhaurin ligger högt uppe bland kullarna ca halvtimmen nordväst om Fuengirola och är en av de roligaste banorna vi lirat på solkusten, inte minst för inramningen. Under vårt besök var skicket dessutom mycket fint, med jämna snabba greener. Första nio är bland de häftigaste vi lirat i Spanien, fantasifulla (banan är designad av Ballesteros) men ändå rättvisa med plana ytor (med något enstaka undantag) och utrymmen att lägga bollen på för den som planerar sina slag. Den omgivande dramatiska naturen bidrar i hög grad till upplevelsen. Hål sex från backtee är bland det äventyrligaste du kommer att konfronteras med i din golfkarriär (även om du inte spelar från vit tee tycker vi att du ska drämma iväg en boll därifrån – annars kommer du bara att ångra dig).
In-nio ligger mer öppet, men det ondulerade landskapet gör ändå att hålen i mycket får sitt eget rum. Februari ut har hotellet (som ligger precis där du svänger in från stora vägen – samma hemsida som klubben) ett erbjudande att bo i dubbelrum med frukost, greenfee samt golfbil för bara 54 euro. Enligt uppgift ska man köra det här i mars också, då för 63 euro. Det finns också flera andra bra erbjudanden, allt från ”early bird” (slå ut innan 08.40) till paketpriser för t.ex. en månad – kolla på hemsidan eller direkt med klubben.
Miraflores ligger bara 200 meter från Grangfield Oasis i Riviera del Sol (till klubbhuset är det 1300 meter). Google maps såväl som flera gps:er verkar ha fel läge för klubben (från kustvägen ska du köra upp på Urb. Riviera del Sol, sväng vänster i den rondell som kommer precis efter ett litet krön och sedan är det skyltat höger). Banan är bara 5148/4479 från gul/röd och många gånger klara man sig med långa järn. De flesta hål är omgivna av bebyggelse, men inte alls så att det stör – eller att du stör dem. Öppningshålet är ett par fyra nerför med eaglechans för den som slår till bollen hyfsat hårt. Vatten är i spel på några enstaka hål, annars är det träd och hörnor som ska navigeras. Se upp på hål sex så att du inte spelar in mot fel flagga, du ska 90 grader vänster på slutet. Banan var under vårt besök i bra skick, inte minst fairways.
Klubbhuset är mycket trevlig och småskaligt och att träffas på uteserveringen verkar vara en minst lika viktigt komponent för medlemmarna (många från Skandinavien och UK) som att lira banan. Vi gissar att även icke golfare kommer hit regelbundet för att hänga och vara del i atmosfären.
EL Chaparral ligger vid kustvägen strax söder om Fuengirola och är det närmaste vi kommit att lira en svensk skogsbana i södra Spanien – runt klubbhuset och på första tee känns det mer som småländska höglandet än Andalusien. Många hål är ganska tajta, så har du inte ordning på spakarna kommer banan att dra ner byxorna på dig och tömma bollförrådet innan du kommit halvvägs. Vårt tips är att använda mer hjärna än muskler och du är lite hjälpt av att layouten spelas 5402/4594 från gul/röd (5649 från vit).
Har du lika dåligt omdöme som oss och sätter av utan en banguide kan vi berätta att du kommer att vara lättrökt här och var och helt rökt på några hål – varken teeskyltar eller scorekortet ger någon information om hålens sträckning. Flera hål är trixiga att navigera, hål åtta mer än lovligt från gul och vit tee – fläska på med drivern mot högerkanten är vårt tips för att slippa hamna i ett svårt läge för inspelet (vi tar inte emot reklamationer på speltips).
Det kan också vara läge att få med sig en golfbil om du har dåligt med flås. I en bil kommer det här och var att kännas mer som en åkattraktion på Liseberg än en golfbana. Från det mycket trevliga klubbhuset (inte minst interiört) har du inte uppsikt över banan. El Chaparral har ofta bra erbjudanden på sin hemsida, under jul och nyår kunde t.ex. två personer spela med golfbil för totalt 65 euro.
Mijas är kustens mest frekventerade golfanläggning, för är att den ligger nära Fuengirola och Mijas Costa där många engelska expats bor och för att den erbjuder två 18-hålare som båda är lätta att gå. Los Olivos är den kortare av de två men kräver även den att du ibland dammar till rejält från tee. Banan var under vårt besök generellt i bra skick även om några av bunkrarna kunde behöva ny fyllning. Andra var hur fina som helst, så vi gissar att klubben är på g med det här.
Den andra banan, Los Lagos, var stängd hela 2012 för en fullständig renovering och öppnade någon dag efter att vi flugit hem. Vi gick och tittade på några hål och insåg att man lagt ner stora summor på att skapa ett helt nytt underlag från tee till green, men med samma sträckning. Kul att konstatera att någon klubb har pengar, för det lär ha gått åt många miljoner – oräknat inkomstbortfallet när man hållit banan stängd i ett helt år. Den nya banan har gott om utrymme för dig som inte har titthålkirurgisk precision med klubborna, men längden och de stora bunkerområdena kan trilskas med din score.
Klubbhusserveringen är förvisso trevlig, men ger ingen känsla av att befinna sig på en golfklubb. Eftersom den är förhållandevis liten med tanke på hur populär anläggningen är gissar vi att det kan bli fullt utomhus. Klubbens hemsida har en särskild rubrik för rabatterad greenfee. Om du vill spela båda banorna under samma dag betalar du i praktiken halva priset på den ena.
Marbella Golf & Country Club (ej att förväxla med Marbella Country Club) ligger mitt emot Santa Clara golfklubb strax öster om Marbella (gigantisk brandgul skylt längs kustvägen). Ut-9 är rejält kuperade med en hel del raviner och annat att navigera – inte optimalt får vårt spel som bygger på sorkdödare av skiftande kvalitet. Utan banguide kommer det att bli en del huvudkli på dessa hål. Utan golfbil kommer du att bränna ett antal kalorier, inte minst på transportsträckorna mellan några hål.
Andra nio är av helt annan karaktär – platta och mer förlåtande, på gränsen till lite slätstrukna. Avslutningshålet spelas rakt mot klubbhusets uteservering. Klubbhuset är mycket trevligt och atmosfären en av de bästa vi träffat på här nere. Maten vi åt var utmärkt och priserna bra.
Atalaya ligger i myllret av banor halvvägs mellan Marbella och Estepona. Den ursprungliga banan – Old Course – är en platt historia lätt att gå och därmed populärast bland greenfeespelare och medlemmar. Bättre spelare föredrar ofta den här banan, för att den är mer förutsägbar.
Vårt tips är att satsa på New Course, för att den är roligare med sin kuperade layout och dessutom erbjuder fin utsikt mot Medelhavet på några hål. Skickmässigt kunde vi inte se några större skillnader på banorna, båda var riktigt bra med jämna och snabba greener. Medan Gamla banan är normallång är den Nya bara 5142/5044/4356 från vit/gul/röd (par 70). Trots detta har man lyckats klämma in ett par tre som mäter hela 246/199 från gul/röd.
Receptionen kommer sannolikt att rekommendera en golfbil till Nya banan, men med normalflås är det inga större problem att ta sig runt. Däremot är de en rejäl promenad att ta sig till första tee, vilket beror på att det nya klubbhuset p.g.a. finanskrisen aldrig blev byggt mellan banorna. Se till att få med dig en banguide, de skisser som ska finnas på tee-stenarna har flagnat bort och på scorekortet finns det ingen banskiss. Klubben har en funktion på sin hemsida där du kan boka greenfee med upp till 30 procent rabatt. Nya banan är något billigare att lira men kolla med klubben om de kan erbjuda ett bra pris om du vill lira båda banorna samma dag (då kan du hyra bil på den mer kuperade Nya banan).