destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 5 september 2015



Lika ruggig som juli var, lika fin var augusti. Nu är det lite skakigt över hela landet igen, men det finns gott hopp – förra hösten var fantastisk och bilden ovan visar Viksberg utanför Södertälje mitten av oktober 2013.

Det känns futtigt att skriva om golf mitt i pågående flyktingkatastrof, inte bara i Europa utan än mer i närheten av pågående krigshärdar. Samtidigt ger golfen andningshål när det är så mycket elände i världen.


 

Fågelbro med 50 färska H&M-miljoner


I samband med att Fågelbro sålde marken till Stefan Persson florerade ryktena om vad som komma skulle, kanske inte att slingorna skulle döpas om till Hennes och Mauritz, men att det skulle bli betydligt dyrare att lira golf på anläggningen. Vi har testat vad som väntar såväl nya medlemmar som greenfeegäster – läs reportaget längre ner.

 


 

Golf South Stockholm: Kallfors


I maj månads nyhetsbrev berättade vi om Golf South Sthlm, ett av de mest spännande samarbetsprojekten inom svensk klubbgolf just nu. Då hade vi testat Vidbynäs två banor, nu har vi gett oss på Kallfors, den tredje 18-hålaren som medlemmarna i Golf South Sthlm har tillgång till.

 


Precis som Vidbynäs levererar Kallfors en helhetsupplevelse, om du inte bor här (här hittar du även fler bilder från banorna) ska du i varje fall äta – maten håller hög klass och lördagar har de en välbesökt grillkväll. Personalen är fantastiskt trevlig! Klubbhusverandan är en av landets bästa, med formidabel utsikt mot hela18:e, ett dogleg par 4 med risk/reward över vatten.

 


Avslutningshålet från röd tee och från green.


Hål fyra är ett av de smartaste golfhålen vi spelat, genom att tee-placeringarna är så olika i vinkel mot fairway är det som fem hål i ett och det går att spela från 269 upp till 447 meter.

 


Layouten är ganska kuperat och mellan några hål är det en bit att gå, så känner du att du har dåligt flås kan det vara läge att hyra bil och vara fräsch till ölen efteråt.


 

Luddigare hos Auto Europe och Holiday Autos


Kostnaden för den första obligatoriska tanken när du hyr bil billigt i Europa kan vara smärtsamt hög, inte sällan dubbelt mot vad bränslet verkligen kostar. När du bokar via Auto Europe kan du på hemsidan numera bocka för att du bara vill hyra bilar där du inte tvingas köpa en full tank till ockerpris (”full till full”). Självklart betalar du betydligt mer då, men utan att veta vad uthyraren tar för en full tank tror vi ändå att du tjänar på en ”full till full”-variant – och framförallt slipper du känslan av att ha blivit lurad när du hämtar ut bilen. I AE:s sökmotor är det också viktigt att du – om du inte är helt säker på att du har en egen självriskeliminering – tar bort bocken i rutan ”Visa priser med baspaket”, så att du inte av misstag hyr en bil där självrisken inte ingår (om du köper till den senare i bokningssystemet blir det betydligt dyrare).


Holiday Autos har krånglat till det än värre, genom att hänvisa till en luddig ”administrationsavgift för bränsle” som du måste betala även om du valt att lämna tillbaka bilen fulltankad.



En av våra Bobmen står och ljuger för CNN i Kuala Lumpur, inte om banans utan om sina egna kvaliteter.

 

Tourerna och trovärdigheten

 

Svenska golflöftet Björn Hellgren blev i somras diskad i en tour-tävling, för att han uttalat sig kritiskt om banan. Tävlingen ägde rum i Danmark, inte i Nordkorea.

Tourspelarna verkar generellt förbjudna att kritisera banan där de tävlar. Riktigt illa luktar det när de tar på sig rollen att förklara hur fantastisk banan är när tv-bilderna visar något helt annat. Det är obegripligt att tourerna skaffar sig de här trovärdighetsproblemen helt i onödan, för alla golfare vet att även bra banor har dåliga dagar.

För övrigt lär Nordkoreas förre diktator Kim Jong Il ha gjort fem hole-in-one under sin livs första golfrunda. Tyvärr klagade han på de andra 13 hålen och danska golftouren såg ingen annan utväg än att diska denna supertalang från framtida spel.


Den kvinnliga golfaren passar på att öva inför fredagens militärparad.

 

Spela världens enklaste bana

 

Du kan faktiskt lira banan där Kim Jong II gjorde fem hole-in-ones. Varje år arrangeras Nordkoreanska amatörmästerskapen där. Hemsidan har visst underhållningsvärde och på sidan om själva banan kan du läsa att Kim Jong II enligt klubben gjorde hela elva hole-in-one den där enda rundan han lirade under sitt liv – och satte ett svårslaget banrekord på 38 slag under par. Lupine Travel heter den engelska resebyrån som organiserar resorna. Om du inte vill lira golf i Nordkorea har de en del andra budgetdestinationer, den ena knasigare än den andra.


 

Osänkbart


Den här toasitsen hittade vi på Fors GK. Klubbens städpersonal har på förekommen anledning bett oss upplysa våra läsare om att det inte är ett riktigt hål – fäll upp locket, speciellt om du ska göra nr 2!


 

På sista raden: Inte lätt att bli gammal

 

I Spanien kom min färdkamrat ut till bilen efter att ha varit inne på macken och betalat för vår tankning. Hon satte sig i passagerarsätet, stängde dörren och snäste lite upprört till mig:
- Vad har du gjort av min väska?
När hon märkte att jag inte bara gömt hennes väska utan också bytt ut hela instrumentpanelen blev hon än mer förvånad – fast ändå inte lika mycket som spanjoren bakom ratten som undrade vad den vilt främmande rotvälskebabblande medelålders damen ville i hans bil. Själv satt jag i bilen framför och begrundade om det inte snart är dags att börja åka organiserat.

 




 

Fågelbro – Country Club på riktigt


Det fanns en hel del oro bland medlemmarna i Fågelbro Golf & Country Club i samband med att klubben hösten 2013 sålde marken till H&M:s Stefan Persson. Med tanke på att Persson, som bor i anslutning till banan, genom åren varit landets största skattebetalare fanns det anledning att tro att han skulle uppföra sig anständigt – vilket också blev fallet. Persson sköt till 100 miljoner, varav hälften gick till att lösa ut medlemmarna (de drygt 500 medlemmarna fick nästan 100 000:- var för sin aktie, trots att den var bottennoterad) och andra hälften gick till klubbens driftbudget. Idag betalar medlemmarna bara en årsavgift, beroende på vad de vill ha tillgång till (utöver vad som anges på hemsidan finna även andra typer av medlemskap – hör med klubben). Just flexibiliteten i medlemskapet har visat sig vara framgångsrikt, klubben har idag 1250 medlemmar, men långt från alla är med och slåss om starttiderna på stora banan.

 

 

Precis som med ”links” har det gått lite inflation i begreppet ”Country Club” – ofta är det helt enkelt mycket skrik för lite ull. Här levererar Fågelbro, belägen 30 minuter rakt österut från Stockholm, verkligen. Utöver golfbanan finns här ett brett utbud av aktiviteter, som tennis, squash, gym och en swimmingpool – allt utan extra kostnad för medlemmar. Vill man inte lira stora banan kan man lösa ett billigare medlemskap där allt annat ingår, inklusive korthålsbanan. När det gäller klädseln på banan lyfter klubben på hemsidan fram att välvårdade blåjeans är tillåtna, vilket nog får ses som en ambition att tackla eventuella snobbrykten. Själva upplevde vi en mycket trevlig atmosfär, vilket nog det breda utbudet av aktiviteter bidrar till – här samlas alla typer av människor, inte bara golfare. 

 

 

Själva banan bjuder på en helt ostörd upplevelse och en omväxlande layout, första nio av skogskaraktär och mer kuperade, sista mer öppen parkupplevelse, med en hel del vatten. Hål 17 är ett vasst risk-/rewardhål för hög- såväl som låghcpare. Banan var under vårt besök i mycket gott skick, helt klart har klubben spenderat en hel del på finishen sedan de fick färska pengar i kassan.

 

 

Greenfeen är 500/750:- vardag/helg. Högsäsong (29 juni-17 augusti) gäller den högre greenfeen alla dagar i veckan. För den som tycker det är väl häftigt kostar det bara 350:- om du slår ut efter 17, inga problem att hinna runt mitt i sommaren. Som gäst till medlem har du också bra rabatt. Du hittar fler foton från Fågelbro här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.