The Bobmen report: 1 november 2017
Par 4 på Kankaisten, som kräver spelstrategi och nerver av stål men som vi i vanlig ordning attackerade med en cocktail av övermod och total brist på självinsikt (och tre bollar).
Höstgolf i Åbo
Vi har varit tillbaka i finska Åbo/Turku och testat ytterligare tre banor, samtliga inom 30 minuters körning från centrum, samt ett hotell mitt inne i stan. Åbo har på senare år gjort sig känt för sina många bra restauranger och erbjuder bland annat en ”Food Walk” där du ges chansen att uppleva en femrätters utspridd på fem olika restauranger. Även denna gång åkte vi med Viking Line, för att få chansen att uppleva deras flaggskepp Grace på tillbakavägen. Läs reportaget längre ner.
Golfhelg på Gotland
Golf Digest listar i senaste numret Sveriges 50 bästa banor. Inte överraskande toppar Bro Hofs Stadium Course. Om andraplatsen är det i vanlig ordning tuffare konkurrens. I år tar Visby GK den – och självklart har vi åkt till Gotland för att se vad man får för pengen. Väl där testade vi också vad som samstämmigt anses vara öns näst bästa bana. Läs reportaget.
Första hålet på Visby GK.
Vi åkte med båten från Nynäshamn kl 20.05 en fredag, framme i Visby 23.20. Tillbaka från Visby söndag 19.20, i Nynäshamn 22.35. Destination Gotland har ett färdigsnickrat golfpaket. För den som hellre snickrar själv kostade vår överfart tur/retur för fyra personer med bil 2 818:- (ytterligare 564:- om du vill ha möjlighet att boka om/avboka upp till en timme innan avgång). För fyra personer utan bil gick överfarten på 2 104:-. På Scandic i Visby gick det att hitta ett dubbelrum helg för 1 058:-/natten. Greenfeen på Visby GK och Slite GK är differentierad, beroende på tid såväl som säsong.
Vackra golfbanor och inkvarteringen för arbetarna från Sydasien som byggde dem åt dig.
Ur askan i elden
Många svenska golfare undviker numera Turkiet, för att de inte gillar hur president Erdoğan ångvältar demokratin. Istället styr de ofta om till UAE/Förenade Arabemiraten (där Dubai och Abu Dhabi är de mest kända emiraten). Här finns ingen demokrati att ångvälta och 80 procent av befolkningen är importerad arbetskraft som lever under slavlika förhållanden där minsta klagomål kan rendera en deportering. Bland de 20 procent som har medborgarskap i UAE räcker det att uttala en önskan om demokratiska reformer för att riskera fängelse och tortyr. När kvinnor i UAE nu delar sina upplevelser under hashtaggen #metoo gör de det medvetna om att UAE straffar våldtagna eller trakasserade kvinnor istället för förövarna. Något att tänka på när du bokar nästa golfresa.
Läs Amnestys senaste rapport om UAE.
Det är alltid vanskligt med användarbetyg och ännu har ingen klubb köpt in vår prototyp för GIT 2.0.
Jämför alltid!
I oktober avslöjades det att hotellen betalar för att få högt betyg på Booking.com, en av världens största hotellbokningssajter. Det här ska inte förvåna någon som regelbundet tar del av våra nyhetsbrev, där vi återkommande varnat för hur ”användarbetyg” missbrukas och manipuleras. Senast varnade vi för Trivago, som på ett visuellt skickligt sätt i stora tv-kampanjer påstår att de alltid hittar de billigaste hotellalternativen – så är det inte och att de påstår det gör oss skeptiska till dem. Booking.com finns dessutom på Allmänna reklamationsnämndens ”svarta lista”, för att de vägrar följa nämndens rekommendationer.
Själva tycker vi att Hotels.com är den i dagsläget bästa hotellbokningssajten, lätt att använda och bra kundservice om något strular till sig. Hittar vi inte vad vi söker där brukar vi kolla på Sistaminuten.se.
Några plaströr och tejp och du är redo.
Bygg din egen billiga bärbag på några minuter
På Gotland träffade vi på en kille som gjort sin egen bärbag, det enda han köpt färdigt var benställningen. Om du ersätter tejpen med spännremmar kan du lätt anpassa bagstorleken efter hur många klubbor du vill ha med dig, eller, som i vårt fall, hur många rör med bollar dagsformen kräver.
På vår hemmaklubb träffade vi för några år sedan på det här ekipaget. I vanlig svensk ordning är det säkert någon som tycker det är olämpligt med barnvagnar på en golfbana, men vi får helt enkelt lita på att föräldern är försiktig. Rören kan också användas till att avfyra kärnvapenbestyckade missiler – vilket lillkillen tycker är ännu roligare.
En fantastiskt höst, för grundvattennivåerna.
Utrikeskorre i vinter
Nästan dagliga skjutningar överallt i landet, massvis med kvinnor som vittnar om strukturellt sexuellt våld från män i alla samhällsskikt och positioner, IS-återvändare, människor som dör i rekordlånga vårdköer, bostadsbrist, knappt någon sommar och en blöt höst... Det har inte varit svårt att få tag i en person villig att lämna landet i vinter. Precis som i Florida för tre år sedan satsar vi på en bottenskrapstyp som synkar med vår i det närmaste obefintliga budget. Exakt var korren kommer att resa i vinter är inte bestämt, men vi räknar med en första rapport i nästa nyhetsbrev.
”Mummy, daddy can run really fast”.
På sista radens amerikanska vapenlagar
Efter senaste skjutningen i USA, där 58 människor dog och runt 500 skadades, öppnar nu amerikanska myndigheter för tuffare vapenlagstiftning – genom ett förslag att förbjuda ”bump stocks”, en anordning som gör att halvautomatiska vapen kan avfyras snabbare. I nästa steg finns planer på att förbjuda försäljningen av trampminor och kryssningsmissiler till minderåriga utan målsmans underskrift.
På sista radens Bobman-hyllning i Åbo
I februari månads nyhetsbrev kunde vi berätta att en av våra Bobmen har för avsikt att kandidera till Jerringpriset. Det här har uppmärksammats i finska Åbo och en staty är redan på plats. Stadens skönhetsråd förfasas, även över originalet.
På sista radens Så mycket sämre
I sin ambition att visa omvärlden att Sverige är världens mest empatiska land spenderade våra politiker flyktingbudgeten som en tonåring bränner första löningen. Nu står vi där, med en debatt som mest verkar kretsa kring huruvida vi importerat massarbetslöshet och sociala problem bland vuxna nyanlända. Få pratar längre om alla barn som fortfarande befinner sig på flykt och inte längre släpps in någonstans. När Kikki Danielsson i ”Så mycket bättre” gjorde om Uno Svenningssons ”Under ytan” till att handla om dessa barn i ”At the border” blev texten till en kniv som gick rakt in i hjärtat på oss.
Öppningshålet på Harjattula.
Höstgolf i Åbo
Åbo (Turku på finska) är Finlands tredje största stad och något mindre än Malmö. Staden har en kaxig slogan: ”Kiss my Turku”, vilket ska vara en blinkning mot storebrorsan Helsingfors om att man anser sig ha lika mycket att erbjuda som huvudstaden.
Matti Antero Kristian Fagerholm är en av dem som personifierar Åbos kaxiga slogan. Matti var på 1980-talet sångare i Hanoi Rock, då under namnet Michael Monroe. För den som tycker att Åbos slogan är lite väl rockenrollig hänvisar vi till Helsingborgs ”Den goda staden med delaktighet”.
Med två stora universitet med totalt nästan 40 000 studenter är café- och utelivet mycket aktivt. På senare år har Åbo också gjort sig känd för sina många bra restauranger och utsågs i år till Finlands ”mathuvudstad”, vilket man naturligtvis marknadsför under parollen ”Eat my Turku”. De bästa ställena fyller upp så boka i tid. För den som vill testa en 5-rätters utspridd på lika många olika restauranger erbjuds en ”Food Walk”.
Aura, ån som flyter genom centrala Åbo. Saluhallen. Domkyrkan.
Även denna gång åkte vi med Viking Line från Stockholm 20.00 en torsdag, anlände Åbo 07.35 fredag, lämnade Åbo 20.55 söndag och var tillbaka i Stockholm 06.30 måndag. Det här gav oss återigen tre hela golfdagar på finsk mark. För att slippa värsta trafiken i Stockholm på måndagsmorgonen köpte vi till ”pole position” för 100:-/bilen, vilket innebar att vi kunde rulla av bland de första ekipagen.
Gott om specialöl i baren på Amorella.
Priset för tur/returen Stockholm-Åbo i standardhytt för fyra personer högt upp i båten och bilplats var 2 050:- totalt. För att få en lite annorlunda upplevelse än förra resan uppgraderade vi våra hytter. Du kan läsa mer om båtresan i vår uppdaterade Åbo-artikel.
Uppifrån: vår Premium-hytt på Grace och vår LYX Seaside Premium-hytt på Amorella. Mycket bra sängar.
Vi valde den här gången att bo två nätter inne i Åbo, på Original Sokos Hotel Hamburger Börs där ett dubbelrum med frukost gick att hitta för 1 305:-/natten. Hotellet är det mest centrala i stan, beläget vid Salutorget och med ett café med stora fönster ut mot torget som är en populär träffpunkt dagtid. På kvällarna och nätterna drar hotellets bar och nattklubb sin publik; sover du lätt kan det vara läge att se till att få ett rum som inte vetter mot torget.
För att hålla en konsekvent linje uppgraderade vi även vårt rum på Sokos.
När det gäller hotellparkeringen är den knepig och kräver att du åker hiss – med bilen. Hissen tar bara en bil åt gången och om det är flera bilar som ska in och ut samtidigt kan det här ta sin tid. Dessutom blir parkeringen snabbt full. Vårt tips är istället att använda någon av de andra parkeringarna som hotellet hänvisar till – kostnaden är densamma: 15,50€/natt/bil.
Frukosten på Sokos.
Kankaisten i Masku kvarten norr om Åbo tar 45/50 vardag/helg och erbjuder från nästa säsong 27 hål där man roterar vilka som utgör dagens 18-hålare. Vi spelade den ursprungliga 18-hålaren och tittade på de nio nya hålen. De senare ligger mer öppet, men för att alla tre slingorna ska börja och sluta vid klubbhuset kommer de att integreras med de gamla hålen och slingorna få en ny sträckning.
Vi var alltså bland de sista att få spela den gamla 18-hålaren, som erbjuder en riktigt trevlig och varierad upplevelse. Med alla 27 hål öppna är vårt tips för den som bara spelar 18 hål att i den mån det är möjligt satsa på slingorna Puisto/Röd och Kankas/Blå, som erbjuder finaste naturupplevelsen men också flera av de roligaste hålen. Klubbhuset är ganska litet, men med fräscha faciliteter och en uteservering där du har uppsikt mot inspelen på en av slingornas avslutningshål.
Aura ligger på Runsala-ön, 20 minuter västerut från Åbo och tar 60 euro i greenfee alla dagar. Det här är en av Finlands äldsta klubbar. Klubbhusmiljön är mycket vacker, med en ek som lär vara runt 400 år gammal och en restaurang som med några gungstolar på verandan lika väl kunde legat i South Carolina.
Klubbhusrestaurangen med en ek som lär vara 400 år gammal.
Gamla ekar, inte sällan i spellinjen, ger mycket karaktär till de första fem hålen. Sedan passerar du klubbhuset och fortsätter ner mot sjön, som du utöver vass på vänster sida av korthålet 7 dock inte har någon direktkontakt med. Hål 8-11 spelas upp och nerför en stor slänt, vartannat hål är det uppför på inspelet, vartannat nerför från tee. Efter hål 9 ligger det en liten kiosk.
Efter tolv hål passerar du klubbhuset igen och då var det dags för oss att ge upp. Vi hade nämligen otur med extrem blöt väderlek och var de enda som spelade den dagen, trots att det var lördag. Istället avslutade vi i bastun, som hålls som en av de bästa på en finsk golfklubb.
Harjattula, på Kakskerta-ön halvtimmen söderut från Åbo, tar 45/55 vardag/helg. Första nio är en blandning av skogs- och parkbana, sista nio park. Många hål premierar den som kan slå långt (som mest kan du spela 6 355 meter), samtidigt som det oftast finns utrymme för den som kombinerar långt med snett. Hål två är lite trixigt och har även en klocka där framförvarande boll ska ringa innan du slår ut.
Missar du infarten till Harjattula är det frågan om du överhuvudtaget ska sitta bakom ratten.
Du kommer inte in efter nio hål, men det finns en kiosk, där vi hittade en god mörk öl som ingöt mod i oss inför in-9. Teeskyltarna ger inte mycket vägledning så se till att få med dig en banguide om det känns viktigt att scora. Klubbhuset är fräscht med en fin upphöjd veranda som verkar ha sol mest hela dagen.