The Bobmen report: 1 december 2015
Novembergolf i Provence och på Rivieran
Först vill vi vara först ut att önska god jul och ett gott nytt golfår! I vanlig ordning kommer vi att avlägga nyårslöften kring vårt golfspel, för att på så sätt kunna definiera oss själva som ”lovande golfare”.
Sedan sist har vi lagt in ett reportage från Provence/Rivieran, där vi tillbringade en knapp vecka mitten av november. Tanken var att vi helt skulle fokusera på Rivieran, men det var osäkert om banorna runt Nice och Cannes hade återhämtat sig efter de katastrofala översvämningarna i oktober. Därför omgrupperade vi västerut och testade två bra banor med boende bort mot Marseille. För att få lite flärd i reportaget smet vi också ut på privata Golf Club Saint Tropez.
Pont Royal, en Seve Ballesteros-design. Längst upp: Frégate, med bästa utsikten mot Medelhavet.
Hotellet på Frégate genomgår under vintern en välbehövlig renovering av de äldre rummen, restaurangen och spa-avdelningen, klart i april. Pont Royal upp mot Avignon gjorde oss nyfikna då banan har mycket fina recensioner på nätet. Ett dubbelrum med frukost gick på ca 1500:-/natten på båda anläggningarna. När det gäller rabatt på golfen ingår båda banorna i Golfpass.eu, som ger dig en kostnad på 45 euro/rundan – som hittat jämfört med banan i Saint Tropez där de flår dig på 250 euro samt att du måste bo på ett hotell som samarbetar med klubben.
Golf Club Saint Tropez, dyrast på Rivieran.
Direktflyg med bra flygtider Stockholm-Nice hittade vi hos Norwegian för 1200:-, golfbag tillkom för 560:- tor (handbagage är gratis och skulle du behöva mer utrymme brukar man kunna få ner grejorna i golffodralet). Hyrbil gick att hitta för 180:-/dygnet, billigare om du kan ta självrisken på ett kreditkort. Anständigt boende fanns via sökmotorerna för 300:-/natten och uppåt för ett dubbelrum utan frukost, framförallt i Cannes, Nice och Antibes. Problemet kan vara att hitta vettig parkering. Vi checkade in två nätter på Hotel Albert 1er i Cannes (ej att förväxla med hotell med samma namn på andra orter längs kusten), med promenadavstånd till centrala Cannes och gratis parkering. Via sökmotorerna betalade vi 520:-/natten för ett dubbelrum, frukost tillkom för åtta euro. Hotellet har extremt bra recensioner på olika hotellbokningssajter och vi kan bara instämma. Det mycket trevliga värdparet pratar engelska. Plus också för att det gick att öppna ölen med rumsnyckelbrickan.
Franska golfare är ett socialt släkte som kan ta god tid på sig ute på banan; många läser greenerna lika noggrant som om de vore en manual till hur man desarmerar en atombomb.
Biltullar kan vara ganska dyra i Frankrike, väl i nivå med vad du betalar för drivmedlet. På Autoroutes.fr kan du se hur mycket du behöver betala i tull för olika sträckor, bra för att kunna göra alternativa körplaner.
Är det säkert att... leva?
Vansinnesdåden i Paris har fått många att fråga sig hur säkert det är att resa till Frankrike, när terroristerna nu börjat slå till urskillningslöst mot allt och alla. Sanningen är att det är förknippat med en viss fara att resa dit, precis som det är att stanna hemma. Samtidigt som det aldrig skadar att iaktta viss försiktighet får vi inte låta rädslorna ta över, då missar vi mycket av det som är livet. Som golfare långt bortom folksamlingar är det oerhört mycket större risk att du dör av ett blixtnedslag* än i ett terroristdåd. Vi flög hem från Nice dagen efter terrordåden i Paris och märkte inte mycket av dem där nere, varken när det gällde undantagstillståndet eller människors beteende.
Precis som i förra nyhetsbrevet vill vi peka på att det i allt det negativa som händer i världen också finns mycket positivt. Klimatmötet i Paris inleddes igår och på tongångarna låter det som att hela världen kommer att få ett vettigt avtal om långsiktiga begränsningar av utsläppen. Donald Trump har börjat backa i opinionsmätningarna och här hemma har våra politiker börjat inse att stora grupper svenskar inte är rasister utan helt enkelt vill se ett tydligare ledarskap när det gäller hur flyktingströmmarna ska hanteras, inte minst ekonomiskt. Terrorpacket IS har lyckats med något som i förlängningen är mycket positivt för oss alla: att ena FN:s Säkerhetsråd. Alla länder verkar nu göra gemensam sak kring något som kommer att göra vår värld mindre vansinnig. Att det handlar om att utplåna just IS visar hur korkad och självdestruktiv organisationen är. När det gäller korkhalten i det svenska terroristskyddet kan det finnas anledning till oro. ”Det här är svensk polis när den är som bäst”, skrev rikspolischefen Dan Eliasson i tidningen Svensk Polis efter höjd hotnivå och en massiv jakt på en namngiven terroristmisstänkt. Sedan visade det sig att killen sedan ett bra tag bott helt öppet i en lägenhet i Boliden dit han hänvisats av Migrationsverket och där han kontinuerligt uppdaterade sin Facebook-profil om sina förehavanden. Tills vi vet på hur lösa boliner Säpo gör sina bedömningar avråder vi från att göra bokningar på IS-hotellet i Jukkasjärvi.
*Lee Trevino fick en gång frågan vad han gör om det börjar åska under rundan:
– I just take out my 1 iron and stand in the middle of the fairway with the club held high over my head and wait for the storm to pass. I do not fear the lightning because I know not even God can hit a 1 iron.
Betygsatta biluthyrningsfirmor och kredit-/debitkort
Att hämta ut hyrbilen i Sydeuropa innebär nästan alltid att du måste gå i närstrid med en idiot som tycker att du är en idiot som inte köper alla onödiga försäkringar som idiotens lön är baserad på. Auto Europe låter numera betygsätta sina lokala uthyrningsföretag, vilket kan hjälpa dig att undvika de största idioterna. Dock känns betygen väl höga i många fall, jämfört med omdömen man hittar på nätet. När vi berättade för killen i Nice att hans företag hade höga betyg skrattade han nervöst och sa att det i så fall måste ha hänt något dramatiskt sista veckan.
Auto Europe varnade inför vår avresa att vi behövde ett kreditkort för att hämta upp bilen, ett debitkort skulle alltså inte funka. Eftersom vi aldrig haft några problem att hämta ut hyrbilen med vårt MasterCard debitkort – och aldrig tidigare fått den här varningen – undrade vi om det var någon nyordning. När vi ringde dem var det en engelsktalande person som bekräftade att vi skulle få problem, men efter lite googlande har vi förstått det som att debitkort med VISA eller MasterCard-logga är godkända när du lämnar den obligatoriska depositionen för hyrbilen.
Är du som oss osäker på skillnaden mellan ett debit- och ett kreditkort så innebär det senare att du betalar i efterhand via faktura. I de flesta kreditkort ingår också självriskeliminering för hyrbilen till ett visst belopp, kolla vilka nivåer som gäller. När det gäller återbetalning om ett flygbolag kånkar ska du vara skyddad med båda typerna av kort. Det skadar aldrig att stämma av villkoren med din kortutfärdare, better safe than sorry.
Sätraskogens Discgolfbana i Bredäng söder om Stockholm.
Träna spelstrategi i vinter
Course management/spelstrategi, att involvera hjärnan när vi lirar, är bland det roligaste med golf när vi väl kommit förbi nybörjarstadiet där vi mest bara står och vevar. När nu många banor är stängda i landet finns det en hel del frisbeegolf*-banor där det går utmärkt att utveckla sina talanger helt gratis. Dessutom ett utmärkt sätt att komma ut i naturen även vintertid. Vi har testat och för våra förmågor var den stora fördelen att det är betydligt lättare att hitta en orange tallriksformad grunka i snåren än en liten vit kula.
*Utövarna kallar sporten för ”discgolf”. När det gäller "minigolf" föredrar utövarna att du kallar det för "bangolf". "Bordtennis" låter så tråkigt att vi istället rekommenderar "ping-pong". "Fickpingis" är något helt annat.
Golf ger oanade möjligheter att träffa nya bekantskaper (slangbellorna används för att hålla apor borta).
Bodevik: golf som sällskapsspel
Sven Bodevik reflekterar över den sociala dimensionen i golf och varför vi ska våga spela mer med okända, samt avslöjar hur hans och kompisens framtoning fick tummen ner på St Andrews.
Öl i 25 cl-flaskor. Den lilla genomskinliga handgranaten är franskt snobbvatten i ögonsköljstorlek.
På sista raden 1: arbetsmiljökonflikt efter Frankrike
Vår korre har efter hemkomsten från Provence anmält oss till Arbetsmiljöverket. Sedan hans vistelse i Florida har vi ett avtal att hans ersättningar betalas ut i öl och i Frankrike kommer dessa påfallande ofta i löjligt små flaskor.
– Som att få ut lönen i mynt, helt obegripligt hur man kan tappa upp öl i små snobbförpackningar. Dessutom finns det ju aldrig någon ölöppnare i franska hotellrum. Jag var riktigt illa ute ett tag där – aldrig mer Frankrike!
På sista raden 2: kaviar lösningen på svenska flyktingsituationen?
Europas länder tävlar nu i att framställa sig själva som värsta landet att söka asyl i. Eftersom vi i Sverige hanterat vår flyktingbudget som en tonåring hanterar första löningen kommer vi att behöva hitta budgetlösningar för att visa hur jävligt vi har det. Visit Sweden (som marknadsför Sverige utomlands) blir Don’t Visit Sweden och regeringen köper in 16 miljoner tuber Kalles kaviar, som visat sig mycket effektiv för att hindra den japanska Yakuza-maffian från att etablera sig i Sverige. I ett första läge kommer stånd med provsmakning av Kalles att sättas upp i Bagdad, Aleppo, Mogadishu och Trondheim.