The Bobmen report: 1 september 2014
Båstad Gamla med den välkända väderkvarnen, som faktiskt inte är med i loggan.
Båstad – 36 hål och ett stänk av Japan
Efter att ha hört om 78-åringen som gjorde hole in one på ett par 4 på Båstad tidigare i år bestämde vi oss för att själva försöka – hur svårt kan det vara? På köpet upptäckte vi att ”andrabanan” är betydligt roligare att lira – och att klubbhuset mycket väl kan ha Sveriges mysigaste uteservering. Läs reportaget längre ner.
Växjö – 18 omväxlande hål och trevligt klubbhus
Vi har även gett oss på den centralt belägna banan i den småländska världsmetropolen. Reportaget längre ner.
Åkersberga – rofyllt och chans att lira på samma boll
Dryga halvtimmen nordost om Stockholm – också den längre ner.
Bodevik: först ut att summera den fantastiska golfsäsongen
I 35 år har jag spelat golf med min gamle greenkeeper. En match varje år. Vi besökte i början olika banor för att också lära oss lite om banskötsel. Numera är det bara prestige. Fortfarande gäller dock att matchens förlorare måste gå ner och meddela resultatet i maskinhallen. Läs om vad som varit bra och dåligt i år.
Kyssinge i förra veckan – du hinner uppleva många banor innan vintern kommer.
Vänta inte på framtiden – lär av George Best
Den 28 september är det 20 år sedan Estonia förliste och tog 852 människor med sig i djupet, varav 501 svenskar. Den 26 december blir det tio år sedan över 225 000 människor fick sätta livet till i tsunamin i Sydostasien. 543 var svenskar, varav 120 barn. Tio barn återfanns aldrig.
I år dog Robin Williams, som lärde hela världen att vi ska ”fånga dagen” och inte trycka på snoozeknappen.
Vänta inte med att spela mer golf. Var lite mindre svenskt plikttrogen och lite mer George Best. Den gamla fotbollsspelaren och playboyen fick frågan vad han hade gjort av alla sina pengar och svarade att "90 procent har jag spenderat på vin, kvinnor och sång. Resten har jag slösat bort."
Carpe diem. Carpe golf.
På sista raden: Billig runda för dig som ändå aldrig träffar fairway
Vi var tillbaka på Bäckavattnet utanför Halmstad, som kånkade 2011. Det positiva är att det numera är gratis att lira banan. Det negativa är att den är helt igenvuxen. När vi slog ut på 18:e fraktade de i bakgrunden bort boendet som aldrig hann invigas, modulerna kommer att ställas upp på Vinbergs GK utanför Falkenberg. Nedan ser du hur 18 såg ut när det begav sig, samt 17 nu och då.
Det är högst osäkert om det kommer att bli något mer golfande på Bäckavattnet i framtiden, om man inte kör Sveriges första SM i terränggolf här. Ett alternativ är att vi samlas några stycken och själva ser till att få fram banan igen – hör gärna av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Båstads Nya, klart bäst om du frågar oss.
Vi har testat Båstads båda banor
Vi har inte lirat Båstad sedan förra årtusendet. Då ansåg vi att Gamla banan var bäst, för att alla andra verkade anse det. Numera har vi tillräckligt många banor under bladen för att våga ha en egen åsikt och vi håller utan tvekan Nya banan som den bästa och roligaste. Visst finns det estetiska kvaliteter i form av bunkrar med uppdragna bakkanter och onduleringar kring greenerna som lockar gäster till Gamla banan – och den där väderkvarnen är ju också en magnet – men Nya banan bjuder på de bästa vyerna mot Laholmsbukten och kräver framförallt betydligt mer tankeverksamhet.
Gamla banan.
Klubbhusområdet är trevligt på ett lågmält sätt och omklädningsrummen är förstklassiga. Restaurangen är en av de trevligaste vi upplevt i Sverige, med en uteservering som ramar in en puttingreen och ger en känsla av att vara i Japan, eller på en anrik storklubb i spanska Andalusien. På alla bord var glas och karaffer med vatten framställda, även vid de trevliga fåtöljerna där vi lätt kunde slumrat till efter lunchen.
Maten är bra och salladsbordet magnifikt, till omfång, variation och kvalitet – vi var redan mätta när huvudrätten kom. Ölsortimentet inkluderar veteöl, med bevisade egenskaper som svingolja. Personalen är nästan oanständigt trevlig.
Klubben tillämpar differentierad greenfee, vilket innebär att du kan spara en hel del pengar om du är antingen morgonpigg eller extremt morgontrött. Vill du lira båda banorna samma dag får du rabatt andra rundan, rejäl om du betalat maxpriset för första varvet. Under högsäsong – som med allehanda temaveckor verkar bli allt längre i Båstad – kan det vara rejält bokat på framförallt Gamla banan. Trots varningar om att rundorna kunde ta sin tid avverkade vi båda banorna i högsäsong på under fyra timmar vardera. Banvärdar syntes ständigt på banan och kollade att allt flöt på – duktigt Båstad! Nytt för i år är de fräscha toaletterna ute på banorna – de fick egna toan där hemma att kännas som en Baja-Maja med tillval.
Nya banan.
Nya banan har ett kvart sekel på nacken och är en omväxlande layout som kräver en hel del beslutfattande. Gillar du att tänka golf (inte vår paradgren, men vi gillar att försöka), är det här utan någon som helst tvekan banan för dig. Här ställs ditt omdöme och dina förmågor mot en riktigt kul bana, inte minst när det gäller att passera ett antal vattenhinder. Den är ganska kuperad vilket också gör att du bjuds på fina vyer mot vattnet. Några hål går på skrå, men inte så att det stör. När vi i efterhand gick genom våra helhetsintryck från de båda banorna var vi (hög- såväl som låghcpare) överens om att de sex roligaste hålen fanns på Nya banan.
Gamla banans attraktionskraft vilar tungt i historiken – redan 1930 var man igång – och att den är lätt att gå och att scora på. Förlorar du bollen här har du sannolikt förlagt den i någon ficka. Mer eller mindre alla greener verkar inramade med onduleringar i form av vallar, vilket bidrar till den estetiska upplevelsen. Den gamla väderkvarnen bakom greenen på avslutningshålet är också en trivselfaktor och när den väl är igång lär motvinden vara så stark att par-5:an spelas som par 8.
Det finns en del ruff men det kräver en del vinglande för att hitta dit. Vatten finns på två hål men för att hamna i de där småpölarna krävs i praktiken en duff från tee. Bunkrarna är uppdragna i bakkant, vilket gör att du lätt ser dem inför varje slag.
Sedan var det den där gamlingen som gjorde hole in one på ett par 4 tidigare i år. Vi pratar om 16:e hålet på just Gamla banan (bilden nedan), 222 meter från röd tee (vi kan inte föreställa oss annat än att han lirade från röd tee – från gul är det 271 meter), svagt dogleg höger och med två bunkrar som vaktar green. Med 25 års mindre slitage av kroppen och en kronisk slice skulle det här naturligtvis vara en baggis för oss att återupprepa. Tyvärr hade vi otur att inte hitta utslaget annars hade vi sannolikt gjort en eagle och det är ju inte så illa pinkat det heller.
Vi har testat Växjö
Första intrycket av Växjö GK när vi anländer med bil är att banan ser ganska slätstruken ut. Pulsen stiger när vi inser att klubbhuset finns i den fina gula herrgården direkt vid parkeringen. Läget nära stan gör att restaurangen får många icke-golfande lunchgäster och i vanlig ordning skapar detta förutsättningar för bra klass på maten.
Ett par 3 anlades för några år sedan direkt framfört klubbhuset och fungerar nu som öppningshål. Hål 16 har förlängts till ett par fem. Banan kan numera spelas från fem numrerade tees som ger dig mellan 3788 och 6050 meter att tampas med. Flera av skogshålen är mycket fina. Vi gillade verkligen hål 4-8 som inte bara erbjuder tekniska utmaningar utan också fina estetiska värden. Medlemmarna vi spelade med ansåg också att de första nio är bäst.
De två avslutningshålet bryter av mot resten av banan, dels för att de ligger lite för sig själva bakom klubbhuset, dels för att växtligheten verkar extra tjock här, vilket nästan ger ett synintryck av att lira i tropikerna. 18 är het kandidat till landets svåraste avslutningshål, vårt tips är att spela det som ett par fem – eller sju om du som oss är en flexibel pragmatiker med taskig bollkänsla.
Åkersberga GK – rofyllt och chans att lira på samma boll
Åkersberga, dryga halvtimmen nordost om Stockholm, erbjuder en ganska öppen platt layout som är lätt att gå. För de flesta golfare finns det goda möjligheter att gå runt på samma boll – hamnar du snett kan det förvisso kosta ett transportslag men oftast är det inga problem att hitta bollen.
Tees är numera numrerade efter längden du spelar. Maxlängden på banan (par 71) är 5644 och det finns ytterligare tre tees, ner till 4488 meter. Sex par 3:or pareras med fem par 5:or – bland annat banans första två hål.
Vatten är i spel på några få hål, men bara rejält på hål fem – ett par 3 med högt belägna tees. En klippa bakom green gör hålet vackert, en bonus när man som oss har svingar utan några som helst estetiska kvaliteter. Några av hålen har diken som inte är helt uppenbara från fairway, så kolla layouten på tee-tavlorna noga innan du sätter iväg eller se till att få med dig en banguide.
Under vårt besök en lördag var det en mycket rofylld och avslappnad atmosfär runt klubbhuset och ute på banan. Kråkorna är smarta här, så se till att du har mackor och annat ätbart svårtåtkomligt i bagen. Österåkers kyrka ligger granne med golfklubben och har faktiskt sin klockstapel närmare banan än själva kyrkan. Klubbhuset med restaurang verkar mysigt, nästa gång ska vi hinna med att luncha här.