The Bobmen report: 7 april 2013
Klubbhuset och 18:e green på Costa Navarinos Dunes Course.
Belek på grekiska
Med Costa Navarino har Grekland fått sin första golfanläggning av hög internationell klass, med banor signerade Bernhard Langer och Robert Trent Jones och ackompanjerade av två förstklassiga hotell. Vi har testat hela klabbet och hittade klara paralleller till turkiska Belek, på gott och ont. Häng med till trakten där årets upplaga av "Mästarnas Mästare" är inspelad.
Par 3 på Monte Rei, med goda chanser att få använda sandklubban.
Nicklaus bästa layout?
Vi brukar ha svårt för Jack Nicklaus banor; vi sitter där med ölen efteråt och vet att vi lirat en bra bana, samtidigt som vi inte kommer ihåg ett enda hål. På Algarvekusten finns ett strålande undantag. Läs reportaget längre ner.
Flygbolagen ändrar avgiften för golfbagen
Att ta reda på hur mycket det kostar att få med sig golfbagen på flyget är inte alltid lätt. Här är faktiskt Ryan Air ett föredöme medan det på andra bolags hemsidor kan innebära ett evigt letande bland olika rubriker och avdelningar. Thai har nyligen inlett vad som verkar vara ett experiment; man erbjuder gratis transport av golfbagen så länge du anmält det på ett specifikt ställe på hemsidan. Portugisiska TAP har nu gjort tvärtom: från att i många år skrutit med att bagen flyger gratis (så länge man inte överskrider 23 kg totalt) kostar den nu, inte mycket men ingen vet varthän det här kan sticka så småningom. Vi har också flera gånger (och på flera bolag) hamnat i diskussioner huruvida vi ska betala för bagen, trots att det på hemsidan står att den inte ska kosta extra – så ta gärna med en utskrift från hemsidan om du läst att bagen åker med gratis upp till 23 kg totalt (många av de ”gamla” bolagen kör fortfarande den här modellen). Är du osäker på vad som gäller råder vi dig att ringa och fråga – det kan vara dyrt att ta med bagen (Ryan tar över 1000:- t/rt och ytterligare 650:- om du glömt skriva ut kvittot att du betalt för den).
Kungsbacka satsar på golfturism
Det produktutvecklas som aldrig förr i Golfsverige, krisen är ju innovationens moder. Johannesberg GK i Uppland erbjuder t.ex. "småbarnsmedlemskap", där föräldrar delar på medlemskapet. I Kungsbacka har Turistbyrån och de sju klubbarna i kommunen under parollen "En personlig assistent oavsett hcp" satsat resurser för att besökande golfare ska få all hjälp de behöver. Läs mer på Golf i Kungsbacka. Tipsa oss gärna om nytänkande på din klubb.
Dyra "erbjudanden" från Holiday Autos
Vi har sagt det tidigare och säger det igen: jämför alltid innan du tror på alla erbjudanden som du får. Nu sist var det Holiday Auto som i en kampanj inför påsken lovade riktigt låga priser på hyrbilar på flera ställen i Europa. Eftersom vi hade en bil bokad från Lissabons flygplats bestämde vi oss för att boka om den till ett lägre pris. När vi fyllde i alla detaljer visade det sig dock bli betydligt dyrare att boka samma bil till "specialpris" än vad vi hade betalat i ordinarie pris några veckor innan. Vi har mailat och frågat Holiday Autos varför det blev så här, de har valt att inte svara.
Bra lösning för ensamresenärer
På just Costa Navarino i Grekland har Westin-hotellet satt upp ett långbord i matsalen som bjuder in till umgänge. Här kan ensamresenärer som vill bekanta sig med andra placera sig utan att behöva känna att de eventuellt tränger sig på. Det här ser vi gärna mer av.
Tänk mindre golf och mer gölf
Golf och ”after golf” hör ihop och vi är övertygade om att färre skulle lägga av med golfen om det i klubblivet var mer fokus på de sociala aspekterna och mindre på att prestera på banan, precis som det är på lyckade golfsemestrar. För att citera en kompis som fick frågan om han ville ta en öl efter rundan:
– Så klart, vad är annars vitsen med att vi släpat oss runt här ute i fyra timmar???
Bodevik: om ett liv som tävlingsledare
Att det inte alltid (men ofta) är en dans på rosor att jobba ideellt som tävlingsledare vittnar Sven Bodevik om.
På sista raden: Hjälp oss att bli träffsäkrare
I skrivande stund snöar det i Stockholm och man sitter här och funderar på att behålla vinterdäcken på bilen över midsommar. Men snart släpper det och golfsäsongen rullar igång även i norra Europa. Vi kommer i sommar att besöka så många banor vi hinner med, för att med egna foton försöka ge er en ärlig bild av vad ni kan förvänta er, i Sverige och utomlands. Här är vi beroende av att få in tips och information, som vi kan dela med oss av eller försöka göra något av reportagemässigt. Därför är vi tacksamma om du kan använda dina sociala nätverk och berätta att vi finns. Skicka bara länken till sidan du får upp om du trycker HÄR.
Nicklaus bästa layout?
Fotona är tagna månadsskiftet mars/april i år. Normalt har bermudagräset blivit helt grönt igen då (det går i vintervila och blir brunt, men med samma höga kvalitet), men våren har varit sen över hela Europa. Vill du se hur banan ser ut när den är som vackrast finns det bilder på klubbens hemsida.
Vi har lirat ganska många av Jack Nicklaus layouter och det har alltid varit samma visa: vi sitter där med ölen efteråt och vet att vi lirat en bra bana, samtidigt som vi inte kommer ihåg ett enda hål. Bristen på fantasi tillskriver vi att han allt för ofta bygger sina banor på ett stycke platt mark och då blir det lätt lite ”same,same”.
Monte Rei i östra Algarve är ett strålande undantag och en av de bästa banor vi någonsin hackat oss runt på. Alla hål är väl separerade från varandra och det finns hur många kandidater till signaturhål som helst. Är du beredd att betala för en helhetsupplevelse levereras den här, från att de lyfter ur bagen ur din bil till att de gör rent dina klubbor och lyfter tillbaka bagen i bilen (dessutom får du efter rundan en bagbricka med ditt namn ingraverat). Faktiskt är omklädningsrum och övriga faciliteter av sådan standard att det nästan känns för högtidligt för att man ska kunna slappna av. Som väl är så ligger första tee väl avskilt från klubbhuset, så ingen kommer att se att din sving är allt annat än högtidlig.
Den kuperade terrängen har skapat förutsättningar för en kreativ layout som i kombination med placeringen av de många och stora bunkrarna verkligen utmanar alla typer av spelare. Många tees är högt belägna och det gäller verkligen att tänka till från tee innan man slafsar iväg bollen. Alla hål ligger väl separerade från varandra och genom att de är restriktiva med starttiderna är du nästan garanterad en helt ostörd upplevelse. Golfbil är obligatorisk och väl är det för det är rejäla transportsträckor mellan många hål.
Första gången du lirar Monte Rei får du bagbrickan till vänster med ditt namn ingraverat. Andra gången får du bagbrickan till höger med ditt namn ingraverat. Kul grej som allt fler prestigebanor tar efter för att göra minnet mer beständigt.
Faktiskt har vi sällan spelat en layout som är så bra och varierad som Monte Rei. Skicket är naturligtvis det bästa rakt igenom. Fairways består av bermudagräs, som går i vintervila och då blir brunt. Det här påverkar inte skicket negativt, men den estetiska upplevelsen blir naturligtvis reducerad. Vi har lirat Monte Rei två gånger genom åren vintertid och båda gångerna har den tack vare bermuda-gräset varit i klart bäst skick på Algarve-kusten.