Skriv ut

The Bobmen report: 1 juni 2020


I juli kommer i vanlig ordning inget nyhetsbrev. Trevlig sommar så är vi tillbaka i din mejllåda ca 1 augusti.


 

Besked om sommarsemestern på G


I fredags skulle Folkhälsomyndigheten släppt sina reserekommendationer inför sommaren, men de ska istället komma i början på denna veckan. Med över 30 000 arbetslösa i den svenska turismnäringen känner vi att det är hög tid att flytta än mer fokus till att få igång ekonomin, innan det är för sent för många företag att överleva. Social distansering är något som vi absolut måste fortsätta att praktisera, men med coronasmittan spridd över hela landet, om än i kluster, har vi svårare att förstå det här med "geografisk distansering". Det skulle också kännas märkligt om våra myndigheter begränsar vår rörlighet inom landet samtidigt som de lobbar mot Bryssel för att vi svenskar ska ha lika rättighet som andra nationaliteter att röra oss fritt inom unionen.

 

Nu är det i mycket upp till oss som inte tillhör en riskgrupp att få hjulen att snurra igen, så har du de ekonomiska möjligheterna ska du packa golfklubborna och uppleva Golfsverige i sommar. Är du vid god vigör och inte springer och slickar på okända människor ska det mycket till för att du ska bli allvarligt sjuk. De senaste rönen har också visat att coronan inte smittar i så hög grad som experterna inledningsvis befarade, så social distansering och bra handhygien ska rimligtvis skydda dig från att ens bli smittad. Under vår toppmeny ”svenska paket” hittar du nu 40 testade golfpaket i 30 olika städer (fyra hittar du längre ner, sex var med i förra nyhetsbrevet). Några borde funka för dig i sommar.


I Europa och övriga världen öppnar många länder nu upp för internationell turism. När det anses anständigt att åka utomlands ska du ha koll på vilka regler som gäller för varje land så att du inte tvingas inleda vistelsen med  två veckor i karantän på ett flygplatshotell. Golfen kan vara förknippad med restriktioner, så kolla även där vad som gäller. På t.ex. Irland, där samtliga banor öppnade 18 maj, får i skrivande stund endast medlemmar boende inom fem km från banan spela. Den medlem som har sex km får alltså inte sätta sig i bilen för att köra till banan och spela med sina kompisar. Många restriktioner är bra, andra bara dumma, ogenomtänkta och helt obegripliga. Längre bort har Nya Zeeland dragit igång en charmoffensiv för att locka utländska golfare. Även här undrar man hur de har tänkt, för landet har varit hermetiskt tillslutet under coronapandemin och ska de nu släppa på utländska golfare från länder bortom Australien lär man få börja vistelsen med två veckor i karantän ett bra tag framöver.

I maj var det max två timmar resande från hemmet som gällde. Vi hade ju redan vår Pinnacle Lady-reporter på västkusten och i början av maj lade han upp två reportage från Halmstad på vår hemsida (sedan fotona togs har det blivit en månad grönare runt banorna). Själva har vi lagt upp golfpaket från Finspång (1:50 tim körning från Sthlm) och Lannalodge i Örebro (2:23 enligt Google Maps, men vi ignorerade alla rödljus och hann på 1:58 – vi har en oerhörd respekt för Anders Tegnell). Samtliga fyra boenden erbjöd bra corona-anpassade bufféfrukostar.


 

Förstklassigt helhetskoncept i Örebro


Helgen 16-17 maj var vi på Lannalodge, en av landets populäraste golfpaketsanläggningar. Vi hade inte varit i krokarna på ett bra tag och imponerades av hur de utvecklat ett helhetskoncept där man efter att ha parkerat bilen stiger in i någon sorts behaglig golfbubbla. Utöver 18-hålaren finns sedan några år en korthålsbana av högsta kvalitet, där du ges chansen att uppleva en kopia på världens mest kända och nerviga korthål. Ett golfpaket med inkvartering i ett standard dubbelrum med frukostbuffé och en 3-rätters middag samt greenfee kostar perioden 7 juni-16 augusti 1 695:-/person. Läs reportaget.


 

Boende med heldagsgreenfee i Finspång


Helgen 9-10 maj var vi fyra personer på Finspångs GK. Del i trevlig stuga, heldagsgreenfee två dagar, två luncher, en frukost och en tvårätters gick på 1 598:-/person. Vill du självhushålla i stugan kan du komma undan med runt 1 000-lappen för boende och två dagars greenfee. Av och till dyker det upp ett popup-fönster med extra förmånliga priser när du går in på deras hemsida. 18-hålaren var i fint skick rakt igenom, medan 9-hålaren var i sämre skick men helt ok. Samtliga bunkrar hade mått bra av mer sand och mindre småsten. Läs reportaget.


 

Två paket testade i ”Golfhuvudstaden” Halmstad


När Jönköping tog i med ”Golfköping” kontrade Halmstad med ”Golfhuvudstaden”. Halmstad GK och Hotel Tylösand erbjuder ett av landets prestigefullaste golfpaket. Vi testade den Norra banan, som alltid är med i yttersta toppen när landets bästa banor rankas. Golfpaket finns i flera varianter, från 1 795:-/person för del i standard dubbelrum, frukostbuffé, 3-rätters middag, tillgång till spa-avdelningen och en greenfee. Perioden 26 juni-1 augusti är det dyrare. Läs reportaget.

 

Lobbyn på Grand i Halmstad. Ovanför: utsikten från vårt uppgraderade rum på Hotel Tylösand.


Vi testade också ett golfpaket med boende inne i stan och spel på en mindre känd favorit. Grand Hotel erbjuder efter renoveringen innerstadens kanske fräschaste boende, rakt över gatan från tågstationen för den som ansluter via räls. Golfpaketen startar på 1 495:-/person för del i Superior-rum, frukostbuffé och en greenfee, 1 795:- om du vill ha en tvårätters inkluderad. Läs reportaget.

 




Besök på Vallentuna GK

 

I maj kunde man lira Vallentuna GK halvtimmen norr om Stockholm för 275/325:- vardag/helg. Det är inte omöjligt att något liknande erbjudande dyker upp i sommar. Vi testade banan en skön vårdag 21 maj, reportaget längre ner.

 


 

Go' mad, möed mad o mad i rättan tid*


Vi har snappat upp att många golfare i sommar kommer att satsa på kortare resor, typ golfpaket med en övernattning och två dagars spel. Fördelen med detta istället för att vara iväg en vecka är att man inte lägger alla bra-väder-ägg i samma korg. Åker du helger slipper du också inkomstbortfallet.


Smörstekt havskräfta i blåmusselsoppa med picklad fänkål, rotsellerikräm och rödbetschips som förrätt på Tranås GK. Ovanför: Kräftsoppa med skaldjursboll och västerbottenbrioche som förrätt på Trädgårdshotellet i Åtvidaberg. Nedan: från dessertbuffén på Högbo Brukshotell utanför Sandviken.

När vi själva åker på golfpaket brukar vi slentrianmässigt börja med att titta på vilka banor vi vill spela. Sommaren 2018 var de flesta banor i dåligt skick p.g.a. den extrema värmen, så vi bestämde oss för att den sommaren börja med att titta på var man kunde äta bra, golfen blev sekundär. Det här blev mycket lyckat och fick oss att tänka till kring vad som är viktigast under en golfsemester. Så tänk gärna lite ”outside the golfbana” i sommar.


*Skånska. Obegripligt.


 

Vettigare om svenska banor på hemsidan


Vi har gjort om hur vi lagt upp fotona på svenska banor vi testat. Tidigare följde vi Golfguiden, utan att riktigt fatta hur de tänkte. Med den ur leken har vi valt att lägga upp fotona enligt vilket landskap banorna ligger i. Två fasansfulla upptäckter gjorde vi: när vi styckade upp Golfguidens ”Mellersta Sverige” insåg vi att vi inte testat någon bana i Närke – därav att vi genast skickade en hackpatrull till Örebro. Värre är det med den norra två tredjedelen av Sverige, där vi inte testat en enda bana. Vi jobbar för att hitta en lösning på det här framöver.

 


 

Vi blir allt orörligare - och drar barnen med oss ner i fetmaträsket

 

Övervikt har seglat upp som en av riskfaktorerna för Covid-19. Den riskgruppen lär inte ha blivit mindre under den lockdown som rått i många länder. I Sverige har vi getts bättre möjligheter att hålla igång under krisen, men även här är det illa ställt. Gymnastik- och idrottshögskolan publicerade den 30 april i år den senaste större studien om läget. Forskarna har mellan åren 1995 och 2017 undersökt 447 000 svenskar mellan 18 och 74 år. Övervikten har ökat med 23 procent, fetma med 86 procent och svår fetma med 153 procent. Sammanlagt är 54 procent av vuxna i Sverige överviktiga eller lider av fetma. Utvecklingen för kroppsvikten hör direkt ihop med bristen på rörelse.

Det krävs endast motion motsvarande 20 minuters rask promenad om dagen för att minska risken för att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdomar, diabetes eller cancer (och för den delen Covid-19) med 30 procent. Motionen skyddar också mot depression, som är vår tids folksjukdom. Ändå klarar nästan hälften av svenskarna inte att få till det här. Andelen vuxna med hälsovådligt dålig kondition har ökat från 27 procent 1995 till 46 procent 2017.

Bland barn är siffrorna än mer skrämmande. I den senaste stora undersökningen, från 2017, nådde bara 44 procent av pojkarna rekommendationen att röra sig minst en timme om dagen. Bland flickorna var siffran 22 procent! I det här ljuset tycker vi att det är skrämmande att se hur många ungdomar som numera kör/tillåts köra bil på golfbanan.


 

Varning för eld i egna brasan


Vi vet inte vilket material dagens golfbrallor tillverkas i, men helt klart brinner de bättre än vanliga bomullsbrallor. När en av våra utsända skulle värma rumpan mot en kamin i halfwaykiosken började det genast lukta bränt. Fläcken som blev kvar på kaminen bubblade oroväckande. Som väl var hade hon långkalsingar under. Till vårt testlabb har fått rätsida på det här rekommenderar vi att du säkerställer att dina brallor är 100 procent bomull innan du släpper en fis.

 


 

Två veckor för 18 hål

 

Längre upp nämnde vi att många restriktioner är bra, andra bara dumma, ogenomtänkta och helt obegripliga. Medlemmarna i Haparanda-Tornio GK vet allt om det här. Banan ligger på gränsen mellan Sverige och Finland, 13 hål i Sverige och fem i Finland. Finska spelare kan för tillfället spela alla hålen, men om de spelar de svenska måste de tillbringa två veckor i karantän. Svenskarna får inte ens spela hålen i Sverige.

 


 

På sista radens "But what about our flockimmunitet?"


Smittspridningen i Sverige har gjort att Cypern flaggat för att svenskar inte är välkomna i landet, i varje fall inte om vi flyger direkt från en svensk flygplats. Fler länder kan följa efter. Men en lösning är på gång, där svenskar transporteras i säck. Säcken släpper igenom UV-ljus, så du kommer hem med semestersolbränna. Du slipper också bli sandig efter bad.

 

 

På sista bemanningsraden


Den svenska vården har visat världsklass i att ställa om till coronaläget. Sämre har det gått för SJ. När de ställde in vår returresa pga personalbrist ville vi naturligtvis ställa in utresan. Vi började som nummer 50 i telefonkön. Efter 45 minuter hade vi avancerat till plats 42 – och gav upp. Några försök senare kom vi fram, efter 1,5 timmar i kö. Vi frågade skämtsamt den trevlige killen som svarade om han var ensam på jobbet. Det var han. Med tanke på hur tågen funkar numera gissar vi att han också ansvarar för underhållet av räls, kontaktledningar och signalsystem.

 

 

På sista coronafrukostraden


Coronaläget gör att en del hotell kör ett begränsat frukostutbud och kanske hittar du inte alla ingredienser till din favoritkombo, typ pastejmacka med gurka. Deppa inte för det, utan omfamna livet och testa lite nya spännande kombinationer. Själva upptäckte vi bacon och nutella, så gott som hela kostcirkeln i en tugga.

 




 

Mysigt och lågmält i Vallentuna


Vallentuna GK ligger halvtimmen rakt norrut från Stockholm och jobbar ganska progressivt när det gäller samarbeten med andra klubbar och erbjudanden. I maj månad erbjöd de greenfeespel för 275/325:- vardag/helg – kan vara värt att hålla ett öga på vilka typer av erbjudanden som dyker upp under sommaren då golfen runt huvudstaden brukar sakta in.

 



Klubbhusområdet är ett av de trevligare runt Stockholm, på ett lågmält sätt. Tyvärr verkar det som att restaurangen i kölvattnet av coronan kommer att hålla stängt den här säsongen (utöver förbokade events), istället har man hottat upp sortimentet i kiosken.

 


Klubbhuset med 18:e green.


Banan är en parklayout med några skogshål. Det finns ett antal uppförslut men med normalkondis ska det inte vara några problem att ta sig runt till fots. Två första hålen hör du vägen på högersidan, efter det är det bara du och naturen.

 



Under vårt besök var det start på hål 10, vilket känns vettigare då man då avslutar framför kiosken där flera bord var utställda. 1-9 håller vi dessutom som den bästa slingan. Hål 9 verkar också ha fått lite extra kärlek när det gäller utformning och placering av bunkrarna.

 



Det finns teetavlor med layouten av hålen, men inga mått – så se till att få med dig en banguide om det är viktigt att scora. Själva glömde vi i vanlig ordning guiden men det var egentligen bara på hål 5 vi saknade den. Hål 12, ett par 3 där du står högt och sedan ska ta en hyfsad promenad för att komma ner till green, kan bli något av en stoppkloss. Skickmässigt var greenerna den 21 maj riktigt bra medan fairways var helt ok utan att vara i toppskick. På hemsidan finns flyovers av varje hål, om du vill komma maximalt förberedd. Du hittar fler foton från banan här.