Skriv ut

 

Säsongspremiär i Sveriges äldsta stad

 

I slutet av april var vi i Sigtuna, norr om Stockholm och inte värst långt från Arlanda flygplats för dig som vill kombinera med en flygresa. Vi checkade in på Stadshotellet, i stans bästa läge. Golfen lirade vi på Sigtuna och Vassunda GK.


Sigtuna är inte bara en mysig småstad utan även Sveriges äldsta bevarade stad, grundad på 970-talet av Kung Erik (Erik Segersäll) och med den ursprungliga stadsplanen i stora delar intakt. Kommunen lär också vara världens runstenstätaste plats, även om grannkommunen Upplands Väsby påstår samma sak – så inget är hugget i sten. Vår runstens-avdelning har dock gjort en del efterforskningar och Sigtuna verkar vara en klar vinnare.

 



Vill du få en historielektion utan att avstå golf finns en äventyrsgolfbana i staden där vart och ett av de tolv hålen representerar en historisk plats eller byggnad i Sigtunas historia, med förklarande texter.

 

Öppningshålet på Vassunda och hål 6 på Sigtuna. Fotot längst upp på sidan: hål 16 på Sigtuna.

 

Det finns flera golfbanor inom halvtimmens avstånd från staden, vi valde att sätta tänderna i de  två närmaste. Sigtuna och Vassunda GK ligger båda runt tio minuter norrut och bjuder på två helt olika spelupplevelser: en öppen parkbana och en, till övervägande delen, skogsbana.

 

Stadshotellet från strandpromenaden. Verandan. Incheckningen.


För att inte släppa greppet om historiken checkade vi in på Sigtuna Stadshotell. Här och var heter det ”1909 Sigtuna Stadshotell”, för att du inte ska missa hur länge hotellet varit på plats. Läget är förstklassigt, mitt i stan och på första parkett mot Sigtunaviken. Priserna är dynamiska och det kan skilja ganska rejält från ett datum till ett annat, så få koll på boendet innan du bokar golfen. Parkering är gratis för hotellets gäster.

 

Kollage med toaspolgrunka, kranar för varmt och kallt vatten (funkar ungefär som joysticks), strömbrytare, kobratelefon.


Interiört skulle vi beskriva hotellet som stilfullt nostalgiskt, med fin färgsättning rakt igenom. Är du som oss lite till åren kommen blir det en hel del kära återseenden, som vridbara strömbrytare, rejäla vattenkranar och möbler som platsat i ett avsnitt av "Helgonet". När det gäller den klassiska kobratelefonen har de fuskat lite, istället för petmoj/nummersnurra i botten finns knappar. Har du inte en aning om vad vi pratar om är du sannolikt född efter 1980.

 



Det finns 27 rum i olika kategorier, vi var bara här en natt och för att göra det mesta av det satsade vi på ett rum med balkong mot vattnet. Gott om svängrum och sköna sängar med fluffiga täcken. Badrockar verkar ingå i alla rumskategorier, så det är bara att gå ner och ta ett morgondopp innan frukost.

 

Restaurangen heter ”1909” och erbjuder en förstklassig miljö, med utsikt mot Sigtunaviken. Det hade i vanlig ordning inte gått något vidare på golfbanan så vi bestämde oss för att tröstäta en trerätters. Med en veteöl, guds gåva till golfare, hade vi glömt golfen redan innan förrätten dök upp.

 

 

Vi inledde men en halv portion toast skagen respektive löjromschips. Skagen är ju skagen och alltid gott, så den stora överraskningen var löjromschipsen - rekommenderas, inte minst om du dricker öl.

 

 

Till huvudrätt valde en av oss röding med grädde, forellrom, sockerärtor, morot, salladslök & potatis. Den andre gick för den marinerade lammytterfilén med palsternackspuré, rostad vitlöksemulsion, steklök, sky & palsternackschips. Inget ont om fisken, men lammet smalt nästan i munnen - har du glömt tänderna på rummet funkar det ändå. Avslutningen blev för vår del en chokladbrownie med glass och en cappuccino brulèe.

 

 

Även frukosten (nedan) var riktigt bra, med apelsinpress och det mesta du kan tänkas vilja fylla magen med innan golfen. Vi var i vanlig ordning först på plats och det var snudd på magiskt att sitta där med kaffet och känna solens värme under en ganska kylig aprilmorgon.

 

 

Så tll golfen. Sigtuna GK bildades 1961 men det dröjde ytterligare tio år innan 18-hålaren var klar för spel. Fram till 2012 hette klubben Sigtunabygdens GK, men eftersom ingen orkade rabbla allt det där gjorde man sig 2012 av med de där sista bokstäverna.

 

 

Banan är en öppen parklayout, lite kuperad här och där men med normalkondis ska det inte vara några problem att ta dig runt till fots. Med fyra tees kan du spela från 4 711 upp till 6 162 meter. Det är oftast gott om utrymme åt de flesta håll och kanter, om du fått med dig bråkiga bollar.

 

 

Teetavlorna har strokesaver-skisser med de mått du kan tänkas behöva. Öppningshålet är ett kort par 4 där du står högt oavsett från vilken tee du slår. Från röd (ovan) är det lite mindre dogleg. OB längs hela vänsterkanten.

 

 

Sedan kommer ett hyfsat långt par 5, bunkrar på båda sidorna fairway där många vill lägga utslaget. Strax innan green har du fler bunkrar, nu med rejält uppdragna bakkanter - inte sannolikt att du kan smyga in en sorkdödare.

 

 

Hål 3 är ett kort svagt dogleg vänster. Placering viktigare än längd från tee, för att få ett inspel fritt från träd. Fördelen med att spela tidig vår är att inga löv skymmer sikten mot flaggan.

 

 

Det finns gott om gamla ekar på banan och ingenstans är de så närvarande som runt green på korthålet 4, säkert har flera av dem stått där några 100 år.

 

 

5 är ett kort par 4 med vänstersväng, egentligen finns det ingen anledning att försöka gena och sätta hörnbunkern i spel, men (manliga) golfare är ju som de är.

 

 

Hål 6 är ett långt par 5 som svänger vänster mest hela tiden, gott om utrymme tills det är dags för inspel. Väl gömt vatten strax innan green på högersidan. När du väl är uppe kommer du att märka att green är betydligt vågigare än på andra hål, hur svår putt du får hänger till stora delar på flaggsättarens morgonhumör.

 

 

Betydligt svårare att förlora bollen blir det på korthålet 7, lyckas du kan det vara värt att fundera på andra sporter. Indexerat som banans lättaste hål, i varje fall för den som vet hur man tar sig ur en bunker.

 

 

Sedan kommer ett kort dogleg höger. Slår du långt ska du försäkra dig om att ingen är bakom krönet. Slår du inte långt ska du hålla ut väl vänster om du ska ha en chans att gå in på två.

 

 

Det avslutande hålet på ut-9 var ett av våra favorithål på banan. Inte långt men kräver mer precision än de flesta hål på banan. Se till att hålla dig i mitten på utslaget så grejar det sig, även om det är uppför mot slutet är det inte långt.

 

 

Efter att du gått av hål 9 har du klubbhuset till höger om du vill ha kaffe etc. De flesta verkar pausa vid bänkarna mellan green på hål 9 och tee på hål 10, varifrån du har fin utsikt mot inspel och utslag. Hål 10 (fotona ovan) är sedan riktigt fint, ett kort par 4 som spelas rakt mot Garnsviken. Var inte lång på inspelet.

 

 

Sedan behöver du vara lite uppmärkam på skyltningen så att du hittar till hål 11, som ligger snett bakåt från green på hål 10. Här väntar banans svåraste hål enligt indexeringen, ett ganska långt par 4 svagt uppför.

 

 

Korthålet 12, högt index, gäller nog framförallt hemmaspelare. Om du som oss aldrig varit här tidigare är det svårt att få grepp om vilken klubba som är mest lämpad att göra jobbet, inte minst om det blåser. Blött vänster och sandigt höger, rejält snårigt bakom. Satsa på greenträff.

 

 

Sedan följer ett kort par 4 som inte ska vålla några större problem, i varje fall inte förrän du ska in på green, som vaktas av några halvelaka bunkrar i framkant. Hälsa gärna på eken vänster om green, han har stått där länge.

 

 

Ännu ett korthål, bra långt och än längre i motvind. Lika mycket sand som green att träffa, känner du dig osäker på bunkerslag kan det vara läge att lägga upp dig kort och pitcha in den. "What happens in Sigtuna stays in Sigtuna".

 

 

Ett relativt långt par 4 tar dig till punkten längst bort från klubbhuset. Svagt uppför mot slutet i kombination med att du börjar bli lite mör och ölsugen kan ställa till det.

 

 

Nu vänder vi hemåt, med två riktigt fina hål som spelas längs Garnsviken. 16 är ett inte värst långt par 4 men inspelet görs mot en upphöjd green där det är svårt att nerifrån avgöra var flaggan står. 

 

 

17 håller vi som banans läckraste hål. Det är också det längsta, upp till 526 meter. När du väl kommit så långt att det börjar dra ihop sig till inspel ska du ha koll så att du inte spelar mot green på hål 10, som ligger rakt fram. Du ska vänster innan bunkrarna, ner mot vattnet.

 

 

Avslutningshålet är ett kort par 5 med OB längs hela vänsterflanken. Håll ändå vänster på utlaget så att du får ett bra läge för andraslaget. Kommer du bara runt hörnan har du ett läge som fotot nedan.

 

 

Sugen på lite kultur innan du ger dig i kast med nästa bana? Från Sigtuna GK är det bara kvartens promenad till Wenngarn. Här hittar du Wenngarns Slott och en hel del annat att ufforska.

 



Slottets historik sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Enligt uppgift ska det finnas spöken och i kaféet lär du kunna låna mätutrustning för att hitta dem. Spökena ska vara snälla, i varje fall i marknadsföringsmaterialet. I den stora vita byggnaden i närheten (nedan) bedrevs fram till 1997 missbrukarvård, Cornelis Vreeswijk och "Nacka" Skoglund tillhör skaran som varit inne för torrläggning.

 

 

Vassunda var igång 1989. Första och de tre avslutande hålen ligger utspridda framför klubbhuset, i övrigt är det en skogsbana, riktigt kul och trevlig och så pass varierad att vi kom ihåg alla hål efteråt - alltid en värdemätare för oss.

 


Teetavlorna har speltips och skisser som visar längden från tees till olika hinder, sedan får du klara dig själv. Här och var såg vi röda holkar som markerade 100 meter till green, det fanns också ett antal gula för 150 meter. I övrigt hade vi lite svårt här och var att få grepp om avstånden in, så vi fick gå på känsla, vilket vi inte har någon.

 



Vi hittade ingen information om banlängd, men med tanke på att de använder hektometersystemet (numrerade tees) och att det finns fem tees, från 47 till 61, så lär banan kunna spelas från runt 4 700 upp till runt 6 100 meter.

 

 

Öppningshålet (ovan) är en munsbit för golfare av din kaliber, ett kort par 4 där det bara gäller att se upp för ett dolt vatten höger om fairway halvvägs.

 

 

Nästa hål är ännu kortare, men här lär inte ens långtslående nå green från de bakre tees, om de inte har en Bubba Watson-skruv i arsenalen. Från främre tees (fotot längst upp) är större delen av dogleget dock borta.

 

 

Första korthålet, inte värst långt men betydligt svårare om flaggan sitter långt höger och du tvingas sätta vattnet i spel. För att komma vidare till nästa hål är det sedan en liten promenad.

 

Med hål 4 har du ett av våra favorithål på banan, ett halvlångt par 5 som ser lite stökigt ut från bakre tees men som premierar den som tänker till innan de slår eller för den delen väljer klubba. Med ett dogleg mot slutet kan det vara värt att tänka till även inför andraslaget.

 

 

5, kort par 4 dogleg höger över en liten kulle, ska du över den ska du ha koll på semaforerna som visar när du kan slå. Kan vara värt att ta det lugnt på utslaget och lägga dig precis innan kullen, så att du inte får ett nerförsläge på inspelet.

 

Hål 6 är banans längsta hål, från bakre tees inleder det dessutom med ett dogleg, från de främre är det bara att brassa på. Nerför mot slutet.

 

 

Sedan kommer ännu ett favorithål, ett kort par 4 uppför med en stor sten precis där många vill landa utslaget. Visst kan du vara förståndig och lägga upp dig innan stenen, men din spelpartner lär påminna dig om det resten av säsongen.

 

 

Korthål igen, hyfsat långt. Står flaggan kort är vattnet innan green höger mer i spel, står den långt bak blir hålet mer än hyfsat långt.

 

Hål 9, ett kort dogleg höger där den primära faran är att gå för långt på utslaget, brassar du på gäller det att hålla höger. Du är nu nästan nere vid klubbhuset och har chansen att fylla på med kaffe, korv eller vad du går på.

 

Hål 10 ligger sedan direkt höger om där du klev av 9. Ett relativt kort på 4 men med en småtrixig vänstersväng att navigera, vilket indexeringen som banans svåraste hål skvallrar om - vi gissar att många hamnar mask vänster på utslaget.

 

 

Tredje favorithålet, ett ganska långt par 5 där hjärna funkar bättre än muskler. Om du hade lite framförhållning på tee på hål 7 kunde du spana in det här hålet hela vägen från tee till green och skaffa dig en bra bild av vad som behöver göras.

 

Korthål igen, ser lite smalt ut från tee men fixar du de där första metrarna är det inte mycket som kan ställa till det, utöver en stenträff. Högt index.

 

På 13 gäller det att hålla höger för att inte riskera att hamna mask vänster. Halvlångt, så du får kompromissa mellan kraft och intelligens.

 

 

Sedan vänder du tillbaka med 14, vatten på vänstersidan vid inspel, kulligt till höger. Har du inte fått till utslaget kan det vara värt att lägga upp dig kort om allt det där.

 

Dags för ett ganska långt par 5, inga konstigheter inledningsvis men med en elak vänstersväng på slutet. Se till att inte lägga dig så att du måste göra inspelet i nerförslut.


Sedan övergår banan till en parklayout sista tre hålen. 16 är ett par 3 där flaggan stod kort vid vårt besök och därmed var bunkrarna på båda sidan rejält i spel. 17 (ovan) har du bra koll på om du spanade in det bakifrån när du gick till hål 2. Helt fritt från träd men desto mer sand, på högersidan vid utslag och runt green.

 

Avslutningshålet (ovan och nedan) är ett kort par 4 med bunkrar på båda sidor fairway där många vill landa utslaget. Träffa fairway. Även här är det gott om bunkrar runt green.

 

 

Sugen på mer kultur? Kvartens körning från Sigtuna, via Märsta, hittar du Steninge Slott. I direkt anslutning ligger Steninge Slottsby, ett populärt utflyktsmål där du kan äta eller shoppa lite.