destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Peter Forsberg VS Bobman


Vi hade turen att springa på Peter Forsberg (han hade oturen att springa på oss) när vi besökte hockeylegendens hemmabana Veckefjärden. Vi utmanande honom i en match.

Peter Forsberg är en av världens genom tiderna bästa hockeyspelare och har vunnit allt som en toppidrottsman kan tänkas vilja vinna – utom en match mot en livs levande Bobman. Han hade precis avslutat lunchen efter en runda när vi fick syn på honom i restaurangen på Veckefjärden, så vi bedömde att han var lite mör och däst – ett lätt byte för vår Bobman som oturligt nog aldrig riktigt lyckats nå världstoppen i någon bollsport. Forsberg nappade på vårt erbjudande om en kraftmätning, man mot Bobman.

 


För att inte störas av andra golfare ville vår Bobman stänga av banan under matchen mot Forsberg, något den osympatiska klubbledningen vägrade. Längst upp: Peter Forsberg och vår Bobman, båda maximalt fokuserade inför drabbningen.

Ett stort hinder för att klå Peter, i vad som helst, är hans vinnarskalle. Den som sett honom dyka upp i olika underhållningsprogram på tv på senare år har fått en inblick i varför han blev så bra som hockeyspelare – det här är killen som hatar att förlora (självklart vann han Mästarnas Mästare när han var med). En klassiker i sammanhanget är när en ung Forsberg via tv-sporten låter domaren Börje Johansson veta att han underpresterat.


Vår Bobman under sitt inspelningsvarv (när Peter satt med kaffe och kaka på lunchen). Medvetna om att Forsberg sannolikt inte skulle ge några speltips i en tuff match hade vi fått tag i klubbtidningen, där Peter berättar hur han spelar hålen. Vi visste alltså precis vad vi behövde göra för att klå honom.

För att kompensera för att Peter kan banan utan och innantill medan vår Bobman i vanlig ordning inte har en susning var han är på väg när han peggar upp bestämmer vi att Peter ska slå med hockeyfattning. Han invänder att han i hockey skjuter från vänster. Den typen av invändningar biter inte på oss. Med tanke på att Peter är mitt uppe i en matsmältningsprocess bestämmer vi att vi kör sudden death – först att vinna ett hål är bäst.


Vår Bobman blir konfunderad när Peter driver ut honom med hockeyfattning. Nedan: vår Bobmans nya sving.

Vår Bobman slår ut först, en riktigt fin sorkdödare som tyvärr rullar ut i ruffen – hålen på Forsbergs bana saknar märkligt nog sarger. Peter får iväg ett överraskande långt och rakt skott med hockeyfattningen – helt klart har han fördel av hemmabana.

 Vår Bobman hittar inte sitt utslag i ruffen och Peter får hålet och matchen. Det vi tar med oss från mötet med hockeylegenden är att Forsberg trots många år som firad hockeystjärna i NHL fortfarande är en jordnära Öviks-kille helt utan divalater. Vi har också börjat spela med hockeysving, för att komma närmare klubbhuvudet och få mer kontroll på utslagen. Det känns sådär, men vi scorar i varje fall inte sämre, vilket är lite skrämmande.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.