destinationsreportage

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Golf och klosterliv

 

I Vadstena har du chans att ta en hel del kulturpoäng, utan att försaka golfen. Vi checkade in på Vadstena Klosterhotel & SPA och lirade golf på 18-hålaren i staden samt på Motalas 27 hål, varav nio är pay & play.


Vadstena är en småstadsidyll vid Vätterns östra strand, strax söder om Motala och 20 minuter norr om E4:an, med avfart strax väster om Mjölby. Väl på plats är det omöjligt att missa Vadstena Slott och Vadstena klosterkyrka, som dominerar stadssiluetten.

 

Slottet. Nedan: Klosterkyrkan. Längst upp: Munkklostret,där du checkar in på Klosterhotellet.

 

Slottet är landets mest välbevarade av renässansmodell och i kyrkan konfirmerades såväl prins Carl Philip som prinsessan Madeleine. Biter inte detta på dig kan vi fylla på med att påve Johannes Paulus II var här 1989.

 

 

För oss är staden mest känd för sitt medeltida kloster, planerat och ritat av Heliga Birgitta och invigt 1384. Här levde såväl munkar som nunnor en gång i tiden och även om de förväntades leva åtskilda var det enligt vad som framgår av bevarade skriftväxlingar inte helt rajtantajtan-fritt när de umgicks utanför murarna. Den religiösa verksamheten upphörde 1595 men är sedan 1935 igång igen. I dagsläget utgörs den av en handfull nunnor från flera olika länder, ledda av en abbedissa.

 

Fina promenadvägar längs Vätterns strand.

 

Jaha, tänker du, hur får jag då ut så mycket som möjligt av allt det här klostriga? Enkelt – du checkar in på Vadstena Klosterhotel & SPA . Inrymt i den Heliga Birgittas kloster och Birger Jarls furstepalats från 1200-talet bor och äter du här i några av Sveriges äldsta byggnader. Personalen är genomgående extremt trevliga och hjälpsamma.

 

Interiör från Munkklostret, även nedan.

 

Hotellets hemsida är mycket informativ och i bokningsläget ser du direkt vilka datum som är mest förmånliga prismässigt. De 81 rummen är utspridda på flera byggnader och har stil, färger, möbler och detaljer anpassade efter respektive byggnads historiska bakgrund – alla typer av rum ser riktigt läckra ut och vi hade rejäl beslutsvånda.

 

 

En sak att vara uppmärksam på när du bestämmer dig för rum är avståndet till reception, restaurang och spa – detta står angivet vid informationen om byggnaderna. Tipset är att inte lasta ur bilen förrän du checkat in i receptionen i Munkklostret och vet var du ska bo.

 

Frukosten i Kungasalen. Ovanför: uteserveringen vid Munkklostret, med utsikt mot Vättern som blänker i solen.

 

Efter en del velande fram och tillbaka satsade vi på ett dubbelrum i Stora Klostergården. Det här innebar att vi efter att ha checkat in körde några hundra meter till en egen parkering. Till frukosten i Kungasalen hade vi en kort promenad genom klosterträdgården. Frukosten höll hög klass, oavsett om du föredrar nyttigheter eller onyttigheter. 

 

Stora Klostergården, en byggnad av modernare datum. Det gemensamma vardagsrummet.

 

Vårt rum var stort, ljust och rejält blommigt, inte minst när vi dragit för gardinerna. Möblemanget höll hög kvalitet rakt igenom och vi hade en stor uteplats med morgonsol. I badrummet hittade vi en bubbelbalja med allehanda finesser. Innan vi kom på hur man tappade upp vattnet lyckades vi få igång en ljusorgel såväl som musikkanaler. Ett handhavandetips är att ta det lugnt med badskummet, när vi väl rattade igång bubblorna vispade de till en rejäl cappuccino och vi hittade knappt ur baljan. Lösenordet till wifi var ”nunna1234”.

 

 

Restaurant Munkklostret (nedan) erbjuder en rejäl tidsresa. Här inrymdes redan på 1300-talet munkarnas sovceller och är du lite trött på att var och varannan numera har ett mikrobryggeri i vardagsrummet har du här chansen att dricka klosteröl i tidsenlig atmosfär. Under medeltiden var faktiskt Vadstena Kloster Nordens största ölproducent. Maten håller hög klass.

 

 

För den som inte vill bada i Vättern, Sveriges djupaste sjö och därmed säkert hyfsat kall året runt, finns ett stort och förstklassigt SPA, ett av de absolut finaste vi sett i Sverige. Om du inte bokat ett spa-paket tillkommer en avgift för att nyttja faciliteterna här.

 


Så till golfen. Vadstena GK ligger två km sydväst om staden och kom igång 1956 genom att mark röjdes i en gammal beteshage och greener klipptes fram. Genom åren har banan utvecklats och sedan 1991 är det en 18-hålare, med en blandning av park- och skogshål.

 

 

Som många andra banor på eller i anslutning till Östgötaslätten är layouten en platt historia som erbjuder en bekväm promenad. Några hål har rejält stora träd som trilskas med din spellinje, andra är betydligt öppnare.

 

 

Vatten är i spel på sex hål, men det är framförallt vinden som kan jäklas med din score, inte minst de hål som ligger ute på den riktiga Östgötaslätten. Skulle golfen gå dåligt finns det några 600 år gamla ekar, vyer mot Vadstenaslätten samt några fina fågelsjöar att distrahera dig med. 

 

 

Motala GK hittar du kvarten nordost om Vadstena, tio minuter innan Motala. Här finns tre 9-hålsslingor och normalt är det slingorna Park och Skog som gäller som 18-hålare, Hed som 9-hålare. Den senare är pay & play. Klubbhusmiljön är mycket trevlig och maten var en riktig höjdare.

 


Vi började på just Hed-slingan, för att ”hed” låter lättare än ”skog” och skulle ge oss chansen att kalibrera eventuella svingdefekter. Layouten är inte så entonig som vi hade gissat av namnet, vegetationen har växt upp sedan banan anlades 2007 och flertalet hål har sitt eget rum. Layouten är varierad och mest gillade vi bunkrarna, rejält stora och uppdragna i bakkant så att du ser dem tydligt, som på stora mästerskapsbanor.

 

 

För den som planerar och utför sina slag enligt plan finns det gott om plats förbi bunkrarna. Som på de flesta nyare banor finns det också vägar in på green för sorkdödargolfare, vilket kanske förklarar varför klubben permanentat den här som pay & play-slingan.

 


Så till 18-hålaren, där Park-slingan gör en stor loop medurs norr om klubbhuset medan Skog gör en loop moturs innanför Park. Normalt börjar man på Park men vi fick beskedet att det för dagen var Skog som först skulle hanteras. Det här innebar att vi med våra kroniskt ouppvärmda svingar fick inleda på ett kort par 3 med lika mycket vatten som gräs i siktet.

 

Öppninghålet på Skog fram- och bakifrån.

 

Andra hålet är rejält backigt, först uppåt där du har en siktpinne till hjälp, sedan lika brant neråt. Överlag är Skog den klart mest kuperade av slingorna och det – tillsammans med att den är svårast att scora på – gör att en del väljer bort den. Gör inte det, för det är den klart roligaste slingan. Har du ont om ork är en tröst att den endast mäter 2 049/2 457 meter från röd/gul tee, par 35 med tre korthål, alla bra. Hål 8 är klart knepigast, svårt att veta hur långt och i vilken riktning man ska lägga utslaget – vårt tips är att spela det en gång innan du spelar det.

 


Park är inlednings- och avslutningsvis inte helt olik Skog, men i mitten har du några hål som definitivt har mer park- än skogskaraktär och där du har råd att vingla ganska rejält med drivern. Avslutningshålet är ett fint par 5 med goda chanser för många att gå in på två, men inte helt utan risker. Du hittar fler foton från Vadstena och Motala GK här

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.