destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Småstadscharm vid Mälaren knappa timmen från Stockholm


Strängnäs är lätt att nå från hela Mälardalen. Vi testade ett välkänt hotell och spel på stadens 27-hålsbana, där en slinga är öppen för Pay & Play.

Strängnäs ligger strategiskt, härifrån når du de flesta orter/golfbanor i Mälardalen inom en timme. För dig som fortfarande inte begripit varför 6 juni blev till Sveriges nationaldag finns en av ledtrådarna i staden: det var här som Gustav Vasa det datumet 1523 utropades till kung.

 

Hamnen, domkyrkan och del av stadens gamla trähusbebyggelse. Längst upp: Bishops Arms Hotel och egna pubrestaurangen har stadens två mest centrala uteserveringar (bilden tagen en tidig och kylig vårdag).


Nästan 400 år senare slog Elite Hotel Bishops Arms (tidigare Hotel Rogge) upp dörrarna som stadens Stadshotell. Det tidigare namnet kommer av biskop Rogge, som innan han kilade vidare 1501 byggde Roggeborgen bakom domkyrkan som sitt residens. Sedan 1968 finns här vad som lär vara Sveriges bäst bevarade stifts- och läroverksbibliotek. För dig som likt oss inte är lagd åt det intellektuella hållet är Strängnäs en trevlig stad att strosa runt i, med en hel del gamla trähuskvarter och en småbåtshamn omgiven av serveringar.Rummen på Bishops Arms är mycket trevliga och sängarna sköna. Vi valde att uppgradera till ett deluxe-rum, som var rejält stort med soffa, fåtöljer och ett badrum med bubbelbadkar. I standardrummen är det dusch som gäller, men har du köpt golfpaketet har du tillgång till en bubbelpool på takterrassen.


Hotellet har drivits och utvecklats av samma familj i nästan ett halvt sekel och erbjuder flera olika typer av rum och paket – inklusive golfpaket med middag på pub-restaurangen som ligger i huset. Hotellet ingår numera i Best Western med deras koncept, inte minst när det gäller frukosten. Personalen var supertrevlig rakt igenom.I golfpaketet ingick en tvårätters på pubrestaurangen i huset. Marängsvissen, med chokladdoppade popcorn och kolaöverdragen banan, var en höjdare till efterrätt som krävde en laginsats. "Bageriet" (bilden ovanför), där vi åt frukosten, är också öppet för allmänheten, vilket skapar en trevlig atmosfär hela dagen.

 

Närmaste banan är Strängnäs GK, belägen vid infarten till staden och med trevlig lågmäld miljö. Stora vägen hörs på några hål, men inte så att det stör. Banan har 27 hål uppdelade på en bokningsbar 18-hålare och en 9-hålare Pay & Play med pegränna. Signum för banan är några gamla ekar som du stöter på här och var, inte minst ramar de in hål 18 på ett fint sätt.

 

Fotona ovan från 18-hålaren. Fotona nedan från 9-hålaren Pay & Play.

 

Är du inte medlem i någon klubb och därmed hänvisad till att spela 9-hålaren ska du inte deppa ihop – vi har alltid tyckt att det är den roligaste slingan. Är du medlem i en klubb och bara har för avsikt att spela 18-hålaren ska du tänka om – det är heldagsgreenfee här så med lunchstopp får du en fin dag och en varierad upplevelse. 

 

 

18- såväl som 9-hålaren har trixiga inledningar, i det första fallet tre hål, i den andra ett hål. För dig som vill scora kan det därför vara läge att få med en banguide. För den som vill komplettera med spel på andra banor ligger Gripsholm och Stallarholmen båda inom 20 minuters körning. Du hittar foton fler foton från Strängnäs GK samt dessa två banor här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.