destinationsreportage

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Boende i Södertälje och spel på Vidbynäs North

 

Södertälje ligger för nära Stockholm för att vi ska ha gett staden en ärlig chans att göra intryck på oss. Men med spel på Vidbynäs kvarten bort tog vi chansen att se vad Björn Borgs uppväxtstad kan erbjuda. 

 

Södertälje är för många av oss förknippad med storföretagen Scania och AstraZeneca – och en garagedörr. Dörren ifråga är den som Björn Borg slog bollar mot som ung, på väg mot att bli en av tennisens största genom tiderna. Numera lär dörren finnas på Torekällberget friluftsmuseum i stan. Största turistattraktionen i stan är Tom Tits Experiment, en sorts vetenskaplig nöjespark för barn och vuxna.

 

Vidbynäs North.


Vi checkade vi in på Quality Hotel Park, i bästa läget mitt i stan, där det centrala gångstråket börjar och någon minuts promenad från kajkanten längs kanalen där många verkar hänga sommartid. Hotellet har egen parkering på baksidan. För den som ansluter med tåg ligger tågstationen rakt över gatan. Den kombinerade receptionen och lobbybaren är stor och inbjuder till soffhäng. Plus för flera varianter av veteöl i kylen.

 

Lobbyn samt stora utrymmen en trappa ner.

 

Det finns drygt 200 rum i olika kategorier. Vi valde att uppgradera till ett "superior twin" och fick inte bara mer svängrum utan också ett rejält stort badrum med ett förstklassigt badkar och separat dusch. Med småregnigt på kvällen åt vi middag på hotellet och fick i oss en röding som var mycket bra. 

 

Frukosten och vårt superior-rum.

 

Vidbynäs har inte bara två 18-hålare utan också ett av landets fräschaste klubbhus, att inte stanna till här efter rundan är snudd på tjänstefel. Skulle du ha ork över finns en padelbana, med elbelysning om matchen skulle gå in i tiebreak. 

 

 

Banorna heter South och North Course. Den senare har alltid fått leva lite i skuggan av den förstnämnda, som av många anses ha några av Sveriges bästa bunkerområden. Synd, för North är lika kul och med mer av skogskaraktär (den hette en gång i tiden ”Forest”). Vill du bara lira nio hål är det dock South som gäller, på North är du som längst bort från klubbhuset när du går av hål 9.

 

Öppningshålet på North. 

 

Vi satte alltså klubbladen i North Course. Från klubbhuset ser du första och sista hålet och då ser den ut ungefär som South, med de stora karaktäristiska bunkrarna. Från andra hålet och fram till 17:e är den en helt annan upplevelse, med betydligt färre bunkrar och några rejäla nivåskillnader. Den är jobbigare att gå än South, men inte värre än att du kommer att kunna njuta av naturen – för här handlar det definitivt mer om att man anpassat layouten till naturen än tvärtom. Gillar du som oss att stå högt och slå neråt bjuds du på flera möjligheter.

 


 

När du hålat ut på öppningshålet är det en hyfsad bensträckare till andra hålet, men sedan blir det lugnare. På vägen från hål 4 till 5 ska du vara uppmärksam då du passerar i skottlinjen för utslaget på hål 13 – ha koll åt höger. 

 

 

Signaturhålet är 11 (fotot ovan från gul tee), ett korthål som säkert är rejält vackert varma sommarmorgnar, med dimman som lättar från vattnet. Kiosken ligger sedan flera år här, för att ge dig estetiska värden under fikat. Sortimentet är ganska begränsat, vi gissar att det är för att den ligger så långt bort från allt och alla att ett bredare utbud skulle locka traktens kriminella element. Det finns heller inget vatten att fylla på, så vill du inte köpa i automat ska du se till att ha med dig för hela rundan. Du hittar fler foton från Vidbynäs North här, samt även från South och Kallfors 27 hål (samtliga ingår i Golf South Sthlm).

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.