destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Golfpaket i historisk miljö


Vi har testat golfpaketet på Wenngarn Hotel och Konferens, i mysig slottsmiljö och med två trevliga golfbanor samt Sveriges första huvudstad inom fem minuter.

Wenngarn Hotel och Konferens ligger bara 15 minuter från Arlanda och hotellet figurerar på många bokningssajter som Hotell Anstalten, som är den stora hotellbyggnaden inom området. Som namnet antyder har boendet här inte alltid varit frivilligt, fram till 1997 bedrevs missbrukarvård här och såväl Cornelis Vreeswijk som "Nacka" Skoglund lär ha varit inne för torrläggning. Slottets historik sträcker sig hela vägen tillbaka till 1200-talet.

Det ska enligt uppgift finnas spöken på  slottet och i kaféet lär du kunna låna mätutrustning för att hitta dem. De ska vara snälla, i varje fall i marknadsföringsmaterialet. Längst upp: Hotell Anstalten med trevlig uteservering.

Den nutida historiken är också intressant. När entreprenören Olle Larsson köpte Wenngarn 2013 var området oerhört slitet och hemvist för kriminella element – ortsborna berättade att de knappt vågade köra genom området. Vid uppröjningsarbetet hittades ett 100-tal stulna bilar.

 

Gymmet är så stort och har så många apparater att du sannolikt inte behöver använda dig av sprinklersystemet. För den som likt oss hellre gullar med djur än svettas i gymmet finns hästar, grisar och getter. De två små krabaterna var bara två dagar gamla.

 

Idag har Wenngarn förvandlats till ett modernt och lantligt litet bysamhälle med en mängd aktiviteter för barn och vuxna. Ett bageri med stor uteservering mot parken såg ut att vara ett mycket populärt utflyktsmål. Wenngarn Sportcenter, som hotellgäster har tillgång till, är på hela 700 kvm. Alla lokala golfare vi talade med var verkligen lyriska över Wenngarns förvandling och allt fler köper bostadsrätter inom området. 

 


Vårt dubbelrum. Hotellets matsal under sillunchen på midsommarafton. Trevliga allmänna utrymmen.


Hotell Anstalten har mycket trevliga allmänna utrymmen inomhus och en stor servering mot parken på framsidan. Rummen är bekväma med sköna sängar. Trots närheten till Arlanda hörde vi inte ett ljud när vi sov med öppet fönster. Personalen var oerhört trevlig. Det finns gratis lånecyklar och in till Sigtuna är det 15 minuters trampande.

 


Den institutionella känslan finns bevarad i korridorerna. In till Sigtuna är det bara 15 minuter på lånecykel.  

I golfpaketet ingår en 3-rätters middag. Eftersom vi checkade in på midsommarafton var dock hotellets restaurang stängd för middag, men vi kunde äta på Dammstugan inom området. Här serverades hemgjorda pizzor och lite annat i trevlig miljö. Till frukosten på hotellet ska du testa den hemmagjorda äppelmusten som är förstklassig.

 


Dammstugan med hotellet i bakgrunden.

När det gäller golfen så ingår Sigtuna GK (tidigare Sigtunabygden) eller Vassunda i Wenngarns paket, du når båda inom fem minuter med bil. Den förstnämnda ligger på vägen in mot Sigtuna och om du inte vill köra ut på stora vägen finns det en grusväg som tar dig genom området där många av Wenngarns nya bostadsrätter ligger. Banan är av park-modell, med många gamla ekar inom området. Layouten är förlåtande för den som likt oss har bångstyriga klubbor. Hål 7-9 blir det lite tajtare, men även höghcpare ska kunna ha en avslappnad och trevlig runda. Hål 10 är något av signaturhål, med högt belägna tees och Garnsvikens vatten som fond (bilden nedan).

 Vassunda ligger åt andra hållet, sväng bara höger när du kommer ut på stora vägen så har du klubben på vänster sida efter några minuter. Tre hål ligger utspridda framför klubbhuset, i övrigt är det en mycket trevlig och varierad skogsbana. Layouten kräver mer av teknik än Sigtuna och föredras nog av de lite bättre golfarna. Båda banorna var i mycket fint skick under vårt besök, även om vi gärna sett att man skaffade lite mer finkornig sand till Vassundas bunkrar. Du hittar fler foton från Sigtuna GK och Vassunda här.

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.