destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Hotell i bästa läget och 54 hål inom 15 minuter

 

Vi har testat boendet på Elite Grand Hotel mitt i Norrköping och spel på Bråviken och Norrköping Söderköpings Hylinge-bana (tidigare Söderköping GK) , med 27 hål vardera och heldagsgreenfee.

 

Norrköping är framförallt känt för Kolmården, Bråvalla-festivalen, fotboll, spårvagnar och SMHI. De gamla industrikvarteren vid Motala Ström mitt inne i staden går numera under namnet ”Industrilandskapet” och har blivit en tidshistorisk sevärdhet. Missa inte att titta runt – och att lyssna på vattnet som forsar fram här och var. 

 

De gamla industrikvarteren mitt inne i stan, många lokaler används idag av universitetet. Längst upp: pay & play-slingan på Norrköping Söderköpings Hylinge-bana.

 

Elite Grand Hotel Norrköping huserar i en av Norrköpings pampigaste byggnader, uppförd i början av 1900-talet och med utsikt mot Motala Ström – kommer du gående kvällstid från Centralstationen (det är bara 400 meter) är den belysta fasaden mäktig. I bottenplan, med fin uteservering mot Motala Ström och med kvällssol, ligger populära puben The Bishops Arms, med ett enormt ölsortiment och matservering.

 

Bishops Arms, med en av Norrköpings populäraste uteserveringar och en extremt välsorterad bar.

Vårt rum var fräscht, med fin utsikt mot Motala Ström och ett badrum med badkar. Frukosten var som alltid på Elite förstklassig, men vi saknade möjligheten att äta den utomhus (här hade vi gärna sett att de öppnat dörren till Bishops Arms uteservering).

 

Vårt rum och utsikten mot Motala Ström från hotellet. 

Söderköping GK har gått ihop med Norrköping GK och de heter numera Norrköping Söderköping Golfklubb. Norrköpings-banan benämns Klinga, efter den lilla orten där den ligger, och Söderköping-banan Hylinge, efter herrgården i närheten av anläggningen.

 


Från uteserveringen ser du hål 9 och 18 hela vägen från tee till green.


Hylinge-banan ligger inte långt från Göta kanal, på flera hål ser du segelbåtsmasterna glida förbi. Här finns 27 hål uppdelat på tre slingor: 1-9, 10-18 samt 19-27 och man växlar vilka som utgör dagens 18-hålare. Den sistnämnda slingan är öppen för pay & play och som sådan är den en av de bättre vi lirat i Sverige. Den erbjuder också gott om plats för den som inte spelar med titthålskirurgisk precision i slagen.

 


Pay & play-banan med en segelbåt som passerar i Göta kanal till vänster i bild.


Eftersom det är heldagsgreenfee tycker vi att du ska satsa på att lira alla 27 hålen med stopp för lunch. Lirar du bara 18 hål tycker vi att du – om det går – ska satsa på 1-18, för att de erbjuder den mest varierade upplevelsen. Alla 27 hålen var under vårt besök i mycket gott skick, trots att det bara var mitten av maj. Du hittar fler foton från båda Norrköping Söderköping-banorna här.

 Hål 18, med en hel del risk & reward. 

Bråviken har också tre 9-hålsslingor och även här växlar man vilka som tjänstgör som dagens 18-hålare. Klubben vintertäcker sina greener vilket ökar chansen att de är i toppskick redan i början av säsongen – under vårt besök i mitten av maj var de redan absolut förstklassiga.

 


Med heldagsgreenfee tycker vi att du även här ska satsa på att spela alla 27 hålen med stopp för lunch. Har du bara tid med 18 hål ska du i den mån det är möjligt satsa på Röd och Vit slinga, för att hål 6-9 på båda dessa är anläggningens åtta finaste hål.

 

Avslutningshålet på Röd slinga med klubbhuset.

 

Bråviken har en riktigt fin hemsida, med flyovers där varje hål visas ur helikopterperspektiv från tee till green. Längst upp på sidan ser du också vilka 18 hål som spelas som dagens 18-hålare. Du hittar fler foton från Bråviken här.

 


select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.