destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Flera av banorna vi testat ligger bra till om du kommer med färjan och ska kombinera med billiga ölinköp.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Välbevarad industristad och två banor med olika karaktär

 

Vi har testat boendet på Best Western mitt i stan och spel på Norrköping Söderköpings Klinga-bana (tidigare Norrköpings GK) samt på Mauritzberg.

 

Norrköping är framförallt känt för Kolmården, Bråvalla-festivalen, fotboll, spårvagnar och SMHI. De gamla industrikvarteren vid Motala Ström mitt inne i staden går numera under namnet ”Industrilandskapet” och har blivit en tidshistorisk sevärdhet. Missa inte att titta runt – och att lyssna på vattnet som forsar fram här och var. 

 

De gamla industrikvarteren mitt inne i stan, många lokaler används idag av universitetet. Längst upp: Mauritzberg.

 

Vi checkade in på Best Western Princess bara minutens promenad från Industrilandskapets östra utkant. Hotellet har ingen egen parkering, men vi hittade runt hörnet och det är gratis lördag eftermiddag och söndag/helgdag. Frukosten sätter igång redan vid 07 och kaffet var mycket bra. Chansen finns också att pressa sin egen apelsinjuice. Rummet var rymligt och sängarna extremt sköna. Hotellet har inga utrymmen utomhus men det finns flera serveringar runt hörnen. 

 

 

Mauritzberg  ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Kommer du på E4:an norrifrån (eller ska den vägen efteråt) ska du ta färjan över Skenäsleden söder om Jönåker. Färjan är gratis, går i princip varje hel och halv timme och överfarten tar knappt tio minuter. Med all sannolikhet kommer din GPS att föreslå den här rutten. 

 

 

Klubben har 18 hål och ett förstklassigt klubbhus i en stor gammal lada som renoverats på ett mycket smakfullt sätt. Bara några minuters promenad bort ligger slottet, med storslagen utsikt över Bråviken och anor från 600-talet; populärt för bröllopsföljen och konferenser, samt golfpaket. 

 

Klubbhusrestaurangen. Avslutningshålet – ett mycket bra par 5 hela vägen –  med klubbhuset till höger. 

 

Banan är en öppen layout där det finns utrymme för den som inte har titthålskirurgisk precision i slagen, dock kan det bli svårt att hitta bollarna i höggräset om du är rejält sned från tees. Hål fyra är ett riktigt läckert korthål där du står högt och har vatten framför och bakom greenen. Sexan är ett rakt par 5 som spelas mot vattnet och säkert bjuder på fina vyer framåt kvällen. Även om banan är ganska förlåtande fungerar den utmärkt även för bättre spelare då den kan spelas ända upp till 6 574 meter (som kortast 4 942). Du hittar fler foton från banan här.

 

Slottet på Mauritzberg.

 

Norrköping GK har numera gått ihop med Söderköpings GK och de heter numera – inte helt otippat – Norrköping Söderköping GK. Norrköping-banan benämns också ”Klinga” efter orten strax sydväst om Norrköping där den är belägen och är länets äldsta klubb (1928). Nuvarande bana kom till 1967, innan någon fick för sig att alla golfbanor ska ha greener som är fyrputts-stora. Det här gör spelet roligare, genom att du får chansen att använda fler typer av slag i närspelet. 

 

 

Första 2/3 av banan är riktigt rolig och omväxlande, med naturen som ramar in varje hål och ger en ostörd naturupplevelse samtidigt som dessa hål också kräver att du planerar dina slag någorlunda vettigt. Från hål 13 ändrar banan karaktär och blir mer öppen och också lite mindre intressant. Samtidigt ger dessa hål en bra chans att hinna ifatt för den som jagar sina poäng och hamnat på efterkälken. Du kan lira banan från 4 889 meter upp till 5 951 (par 73). Restaurangen har bra öppningstider. Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.