destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du också lätt, med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen. Vi har testat ett 20-tal anläggningar som ligger bra till geografiskt.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Avslappnat boende mitt i stan

 

Scandic Linköping City ligger vackert vid Stångån med stadens hela utbud inom några minuters promenadavstånd.

Scandic har flera hotell i Linköping, varav två ligger centralt. Eftersom vi var osäkra på vilka initiationsriter som krävdes för att få checka in på Scandic Frimurarhotellet satsade vi på Scandic Linköping City. Hotellet ligger vackert och fridfullt, med utsikt mot grönska och Stångån från uteserveringen. Under vårt besök i högsommarvärme fanns en liten konstgjord strand nere vid ån.

 

 

Rummen på Scandic brukar vara miljömässigt korrekta men väl tråkiga. Här gör dock ett stort fönster och färgsättningen att det känns roligare, se till att få rum mot ån. Frukosten är i vanlig Scandic-ordning av högsta klass. Det finns flera parkeringsalternativ i direkt anslutning till hotellet. 

 


Frukosten och vårt rum.


I golfpaketet kan du välja spel på någon av Landeryds tre banor eller på Linköpings GK. Den senare ligger knappt tio minuters körning från hotellet medan det tar kvarten till två av Landeryds banor och ytterligare en kvart till den tredje. 

 


Landerydsanläggningen.


Landeryds två ursprungliga banor ligger tillsammans på vad som beskrivs som Landerydsanläggningen. Klubbhusområdet är mycket mysigt och småskaligt. Vi började på Norra banan, som erbjuder en varierad upplevelse där hålen växlar mellan att vara öppna och mer av skogskaraktär. För dig som spelar mer på bredden än längden finns det ganska bra med manöverutrymme, svårigheterna ligger istället i de många bunkrarna som vaktar greenerna – är ditt ”stock shot” sorkdödare kan det vara läge att träna bunkerslag. Den goda nyheten är att bunkrarna är förstklassiga, med finkornig vit sand.

 Teeskyltarna är mycket fina och informativa, men se till att få med dig en banguide då det är en hel del vatten i spel – fler gånger än brukligt fick vi konsultera vår guide. Överraskande många gånger slår man från högt belägna tees. Trots att det rådde rekordtorka var alla spelytor i mycket bra skick. I detaljerna syntes att banan får mycket kärlek, även utanför de tänka spelytorna, i form av små vattenfall och annat.

 
Södra banan är betydligt kortare, som längst går den att spela 5 145 meter (par 70). Att slopen är rejält snål här bidrar säkert till att gästande golfare muttrar en del, men vi tycker att det är en riktigt trevlig layout och den håller samma fina skick som storebror. Dessutom kändes det skönt att komma runt betydligt snabbare.

 Hål 7 kommer att få en och annan att darra vid inspelet till en green helt omgiven av vatten. Bästa hålen är 16, ett kort par 4 dogleg vänster med en upphöjd green med vatten kort vänster, samt 17, ett förstklassigt par 3 med upphöjda tees och där vatten och en bergvägg gör att du inte har några andra alternativ än att pricka green – slår du riktigt kort finns det möjlighet att landa bollen innan vattnet, men då lär du få ett minst lika svårt andra slag.

 

 

Banan var under vårt besök i lika fint skick som Norra. Bunkrarna är överlag betydligt mindre här än på Norra. Minus för att kiosken ligger tråkigt. Här och var kändes det också som att man strösslat banan med väl många Swilcan bridge-kopior (St Andrews Old Course).

 Vesterby-banan hittar du ytterligare 15 minuter söderut. Landeryd tog över banan efter att tidigare ägaren hamnat i obestånd och för den som köper golfpaket med boende på Landeryd är inkvarteringen här. Det här är Landeryds bästa bana, för att den med sina stora avrinningsytor (mycket finklippta ytor runt upphöjda greener) skiljer sig från de flesta banor i Sverige. Inledningsvis kan dessa ytor tyckas tacksamma, det blir liksom mer ”putt-yta” att träffa med inspelen, men ganska snabbt inser du varför det heter just avrinningsytor. Greenerna är mycket stora med onduleringar, så det gäller inte bara att träffa green utan också på rätt ställe. Kort sagt kommer Vesterby att sätta ditt närspel på rejäla prov.

 


För den som planerar sina slag finns det gott om utrymme att undvika fairwaybunkrarna, som är uppdragna i bakkant och lätta att se. Hamnar du i dem är de oftast tuffa att ta sig ur i spelriktningen. Några greener skyddas av bunkrar som är stora som sandtag, men precis som ute på banan finns det gott om utrymme att undvika dem. För bättre spelare ligger bunkrarna ofta och bråkar i spellinjen och tvingar till beslut om man ska våga chansa att gå över eller spela omvägen runt.

 
Precis som på Norra är teetavlorna mycket fina och informativa. Första och sista nio skiljer sig rejält längdmässigt. Transportsträckan mellan hål 13 och 14 fick oss att fundera på om vi var på väg att lämna Östergötland, men det är en vacker och lummig sträcka längs vattnet. Hål 17 är en het kandidat till landskapets bästa hål, ett korthål modell TPC Sawgrass men med upphöjda tees. Har du som oss en flack bollbana (sorkdödare) kan du spara en boll genom att gå direkt till dropprutan. Avslutningshålet, ett långt par 5, har du fin utsikt mot från restaurangen, som lär servera mycket bra mat (det var bröllop under vårt besök så utbudet var begränsat). Du hittar fler foton från Landeryds tre banor här.

 


Linköping GK testade vi i ett nyhetsbrev för sju år sedan. Banan erbjuder en trevlig öppen layout med några skogshål. Fairways är relativt breda rakt igenom. Restaurangen håller hög klass och lockar även många lunchande icke-golfare. Många hål medger lite sneda slag, men lika ofta kostar det ett extraslag när du hamnar mask bland trädridåerna. Signaturhålet (hål 16) är inte alls signifikativt för banan: ett kort par 3 som ligger lite ”trolskt” och följaktligen kallas för ”Bauerhålet”.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.