Skriv ut

 

Pampigt hotell i epicentret av stans nöjesliv

 

Med ett golfpaket i Linköping ges du chansen att bo i en av landets vackraste hotellbyggnader, mitt i smeten av uteserveringar och med möjlighet till spel på Linköping GK eller Landeryds tre banor.

 

Elite Stora Hotellet i Linköping huserar i en magnifik byggnad från 1852, med utsikt mot Stora Torg som sommartid är fullstrött med uteserveringar. Det här lär vara Sveriges äldsta stadshotell i drift och byggnadsstilen går under namnet ”skandinavisk empirestil” – som vi inte har en aning om vad det är. Men vi har noterat den vackra byggnaden vid flera besök i staden innan vi nu kom till skott med en övernattning här.

 

Vårt Superiorrum och frukosten. Längst upp: för uteserveringsfetischister går det inte att bo bättre i Linköping.

 

De 117 rummen ska vara individuellt utformade, vi hamnade i ett som var ganska långsmalt, med högt i tak och utsikt mot torget. Det är inga stora kostnader att uppgradera rummet från Standard till Superior för att få några extra kvm att härja i. Sommartid är det ganska högljutt från uteserveringarna, så är du känslig ska du se till att få rum mot ett annat håll. Inomhusparkering finns i grannkvarteret mot en avgift. Sängarna var sköna och frukosten i vanlig Elite-ordning mycket bra.

 


Linköpings GK ligger tio minuter bort och erbjuder en trevlig öppen parkbana med några skogshål. Inledningsvis är det en del träd längs fairway som bråkar med utslagen, sedan är känslan att det blir öppnare. Dock hittar du oftast bollen lätt, även om det kostar när du hamnar mask bakom någon stam.

 

 

Layouten är helt platt, förutom några hål på slutet som är lite mer kuperade – men inte så att du behöver syrgas. Det är inte välströsslat med mått på banan, så se till att få med dig banguiden som ingår i greenfeen. Signaturhålet (bilden ovan) är 16 och kallas för ”Bauer-hålet”, för att det ligger lite trolskt.

 

 

Seve Ballesteros vann här 1981, på totalt 15 under par, och vi hade faktiskt killen som då gick caddy för honom i vår boll när vi nu lirade banan. Själva noterade vi 72+.

 

 

Restaurangen är en av landets bästa golfrestauranger och frekventeras även av många icke-golfare, inklusive studenter från det närbelägna universitetet. Det fanns flera rätter att välja på under vårt besök och vi hade gärna valt allihopa. Klubbhusområdet kommer så småningom att flyttas tillsammans med drivingrange och något hål, för att ge plats för annat. Banan kommer då att få en delvis ny sträckning. Du hittar fler foton från banan här.

 

 

Landeryds två ursprungliga banor ligger tillsammans på vad som beskrivs som Landerydsanläggningen. Klubbhusområdet är mycket mysigt och småskaligt. Vi började på Norra banan, som erbjuder en varierad upplevelse där hålen växlar mellan att vara öppna och mer av skogskaraktär. För dig som spelar mer på bredden än längden finns det ganska bra med manöverutrymme, svårigheterna ligger istället i de många bunkrarna som vaktar greenerna – är ditt ”stock shot” sorkdödare kan det vara läge att träna bunkerslag. Den goda nyheten är att bunkrarna är förstklassiga, med finkornig vit sand.

 Teeskyltarna är mycket fina och informativa, men se till att få med dig en banguide då det är en hel del vatten i spel – fler gånger än brukligt fick vi konsultera vår guide. Överraskande många gånger slår man från högt belägna tees. Trots att det rådde rekordtorka var alla spelytor i mycket bra skick. I detaljerna syntes att banan får mycket kärlek, även utanför de tänka spelytorna, i form av små vattenfall och annat.

 
Södra banan är betydligt kortare, som längst går den att spela 5 145 meter (par 70). Att slopen är rejält snål här bidrar säkert till att gästande golfare muttrar en del, men vi tycker att det är en riktigt trevlig layout och den håller samma fina skick som storebror. Dessutom kändes det skönt att komma runt betydligt snabbare.

 Hål 7 kommer att få en och annan att darra vid inspelet till en green helt omgiven av vatten. Bästa hålen är 16, ett kort par 4 dogleg vänster med en upphöjd green med vatten kort vänster, samt 17, ett förstklassigt par 3 med upphöjda tees och där vatten och en bergvägg gör att du inte har några andra alternativ än att pricka green – slår du riktigt kort finns det möjlighet att landa bollen innan vattnet, men då lär du få ett minst lika svårt andra slag.

 

 

Banan var under vårt besök i lika fint skick som Norra. Bunkrarna är överlag betydligt mindre här än på Norra. Minus för att kiosken ligger tråkigt. Här och var kändes det också som att man strösslat banan med väl många Swilcan bridge-kopior (St Andrews Old Course).

 Vesterby-banan hittar du ytterligare 15 minuter söderut. Landeryd tog över banan efter att tidigare ägaren hamnat i obestånd och för den som köper golfpaket med boende på Landeryd är inkvarteringen här. Det här är Landeryds bästa bana, för att den med sina stora avrinningsytor (mycket finklippta ytor runt upphöjda greener) skiljer sig från de flesta banor i Sverige. Inledningsvis kan dessa ytor tyckas tacksamma, det blir liksom mer ”putt-yta” att träffa med inspelen, men ganska snabbt inser du varför det heter just avrinningsytor. Greenerna är mycket stora med onduleringar, så det gäller inte bara att träffa green utan också på rätt ställe. Kort sagt kommer Vesterby att sätta ditt närspel på rejäla prov.

 


För den som planerar sina slag finns det gott om utrymme att undvika fairwaybunkrarna, som är uppdragna i bakkant och lätta att se. Hamnar du i dem är de oftast tuffa att ta sig ur i spelriktningen. Några greener skyddas av bunkrar som är stora som sandtag, men precis som ute på banan finns det gott om utrymme att undvika dem. För bättre spelare ligger bunkrarna ofta och bråkar i spellinjen och tvingar till beslut om man ska våga chansa att gå över eller spela omvägen runt.

 
Precis som på Norra är teetavlorna mycket fina och informativa. Första och sista nio skiljer sig rejält längdmässigt. Transportsträckan mellan hål 13 och 14 fick oss att fundera på om vi var på väg att lämna Östergötland, men det är en vacker och lummig sträcka längs vattnet. Hål 17 är en het kandidat till landskapets bästa hål, ett korthål modell TPC Sawgrass men med upphöjda tees. Har du som oss en flack bollbana (sorkdödare) kan du spara en boll genom att gå direkt till dropprutan. Avslutningshålet, ett långt par 5, har du fin utsikt mot från restaurangen, som lär servera mycket bra mat (det var bröllop under vårt besök så utbudet var begränsat). Du hittar fler foton från Landeryds tre banor här.