destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.

 

Välbeläget golfpaket med nervkittlande avslut

 

Eskilstuna är lätt att nå för många och överraskar med sin småstadscharm. Vi testade ett hotell i bästa läget och golfen på Eskilstuna GK, med landets häftigaste avslutningshål.

 

Sett till hur Sverige är befolkat ligger Eskilstuna mitt i smeten – en tredjedel av landets invånare bor i Mälardalen och det innebär att drygt tre miljoner svenskar har staden inom en timmes bilresa. Staden fick sitt namn efter biskop Eskil, ett svenskt helgon som levde på 1000-talet och oss veterligen inte spelade golf. Staden har också fostrat en hel radda sentida kändisar, inte minst Anna Nordqvist, som spelar golf. I övrigt är staden mest känd för Parken Zoo

 

Ån med samma namn ger Eskilstuna en hel del karaktär. Längst upp: Stadshotellet är den vita byggnaden.

 

Vi checkade in på Elite Stadshotellet med bästa läget vid Eskilstunaån och med gaveln mot vad som känns som uteserveringarnas epicenter i stan. Här finns flera pubkedjor representerade och kan du inte tillfredsställa ditt ölintresse här tipsar vi om en promenad till Eskilstuna Ölkultur, som 2008 öppnade Sveriges första bryggeripub.

 

Frukosten. Nedan: vårt Superior-rum.

 

Vårt Superior-rum kändes väl litet, så försök gå upp i storlek, det är inga stora kostnader. Frukosten är förstklassig – du kan t.o.m. grädda dina egna våfflor. Söndag satte den igång vid 07.30 och varade till 12, läge för sjusovare alltså. Det var inga problem att få kaffe tidigare, för den som vill njuta av morgonsolen på den stora verandan och med utsikt mot ån och Klosters kyrka med sina två torn. Parkering finns direkt framför hotellet mot avgift. Den fyller upp ganska snabbt och då hänvisas du till Gallerian – i sådant fall kan du lika väl leta upp någon gratis helgplats på stan, det ska inte vara några problem. 

 

 

Eskilstuna GK:s nya klubbhus är skräddarsytt för att rama in vad som sannolikt är landets häftigaste avslutningshål, ett par 3 med en green helt omgiven av vatten och med restauranggästerna vid ringside. Terrassen ligger också i ett läge mot solen som gör att det vid bra väderlek kommer att gå att sitta ute i princip hela säsongen. Byggnadens placering gör att man inte hör vägen på andra sidan.

 

Byggnaden och den stora terrassen skapar en arena-känsla runt avslutningshålet. Fotona tagna tidig morgon.

 

Banan är en trevlig och omväxlande parklayout, lätt att gå för alla med normalkondis. Öppningshålet är ett brett par 5 som ger vingelpellar en vettig chans att håla ut med värdigheten i behåll. Kiosken dyker upp redan efter sju hål, men medlemmarna i vår boll berättade att det finns planer att flytta den till den upphöjda ytan bakom green på hål 10, vilket också skulle ge fina vyer mot flera hål. Det ursprungliga klubbhuset, när klubben endast hade nio hål, lär ha legat här.

 

 

Vi uppskattade att det var lätt att hitta snedslag, samtidigt som träd ofta straffade den som inte var vettigt rak. Några hål korsar varandra, så det kan vara läge att vara uppmärksam.

 

 

Banan får ursäkta, höjdpunkten på golfdagen här är att efter rundan ta plats med öl och mat och se hur bollarna bakom tar sig an det läckra 18:e hålet. När det gäller framtiden finns planer på en 12-hålare samt att göra golfhotell av det gamla hotellet som ligger mellan gamla och nya klubbhuset (du ser det i bakgrunden på fotot av avslutningshålet). Du hittar fler foton från banan här.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.