destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Ölcykling – miljövänligt, allmänbildande och på gränsen till hälsosamt.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddy. Så här fixar du den bästa.


Marocko växer som golfland och vi har hackat oss runt banor i hela landet.


Du åker inte till Borneo primärt för golfen, utan för att uppleva djurlivet i form av utrotningshotade orangutanger och näsapor.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.Tyskland erbjuder ofta riktigt trevlig miljö och bra mat i klubbhusen.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Välbeläget golfpaket tillgängligt för alla

 

Eskilstuna är lätt att nå för många och överraskar med sin småstadscharm. Vi testade ett hotell i bästa läget och golfen på Strand, en klubb som erbjuder Pay & Play.

 

Sett till hur Sverige är befolkat ligger Eskilstuna mitt i smeten – en tredjedel av landets invånare bor i Mälardalen och det innebär att drygt tre miljoner svenskar har staden inom en timmes bilresa. Staden fick sitt namn efter biskop Eskil, ett svenskt helgon som levde på 1000-talet och oss veterligen inte spelade golf. Staden har också fostrat en hel radda sentida kändisar, inte minst Anna Nordqvist, som spelar golf. I övrigt är staden mest känd för Parken Zoo

 

Ån med samma namn ger Eskilstuna en hel del karaktär. Längst upp: Stadshotellet är den vita byggnaden.

 

Vi checkade in på Elite Stadshotellet med bästa läget vid Eskilstunaån och med gaveln mot vad som känns som uteserveringarnas epicenter i stan. Här finns flera pubkedjor representerade och kan du inte tillfredsställa ditt ölintresse här tipsar vi om en promenad till Eskilstuna Ölkultur, som 2008 öppnade Sveriges första bryggeripub.

 

Frukosten på Stadshotellet. Nedan: vårt Superior-rum.

 

Vårt Superior-rum kändes väl litet, så försök gå upp i storlek, det är inga stora kostnader. Frukosten är förstklassig – du kan t.o.m. grädda dina egna våfflor. Söndag satte den igång vid 07.30 och varade till 12, läge för sjusovare alltså. Det var inga problem att få kaffe tidigare, för den som vill njuta av morgonsolen på den stora verandan och med utsikt mot ån och Klosters kyrka med sina två torn.

 

 

Parkering finns direkt framför hotellet mot avgift. Den fyller upp ganska snabbt och då hänvisas du till Gallerian – i sådant fall kan du lika väl leta upp någon gratis helgplats på stan, det ska inte vara några problem. 

 

Strand, öppningshålet och klubbhuset.

 

Det givna vore naturligtvis att testa banan med samma namn som staden: Eskilstuna GK. Dock gick ryktet att banan inte var i bästa skick när vi var i stan och när vi mailade klubben fick vi inget svar, vilket vi brukar ta som att de inte vill få den fotograferad av oss. Därför satsade vi istället på Strand, som ligger vid Mälaren ca halvvägs mellan Eskilstuna och Strängnäs. Här hittar du 18 hål Pay & Play och en anläggning som lockar även annat folk än golfare – under vårt besök förberedde man för ett bröllop och ett företagsevent. De tidigare gårdsbyggnaderna är mycket smakfullt renoverade och erbjuder hotellrum såväl som konferensrum. Lunchen vi åt var riktigt bra.

 

 

Banan kan spelas upp till 6 115 meter. Det finns enkla skisser över layouten på varje tee, men inga avstånd. Några hål på första nio tar dig ner mot Sörfjärdens naturreservat och du kan skymta vattnet. Det finns gott om utrymme för den som inte har titthålskirurgisk precision i slagen. Hål 7, ett par 5 som kräver att du positionerar dig vettigt för inspelet, stack ut som vårt favorithål här, i övrigt höll sig pulsen ganska lugn. 

 

 

Sista nio gjorde ett betydligt starkare intryck. Här finns flera av de bästa golfhålen och här är inramningen vackrare, vilket är viktigt när man som oss har svingar som inte erbjuder några estetiska kvaliteter. Här finns också fler inslag av risk & reward, alltså möjligheten att spela hålet antingen aggressivt eller mer försiktigt – perfekt för matchspel. Hål 16 blev vår favorit – ett kort par 4 med högt belägna tees där den långtslående kan driva green men samtidigt har flera strategiskt placerade bunkrar att ta hänsyn till. 

 

 

För den som vill komplettera med spel på ytterligare en bana rekommenderar vi Torshälla, för att de har en restaurang av bästa märke med hemlagad mat i form av en buffé där vi testade det mesta. Nedan: Utöver golf finns det en hel del andra aktiviteter på Strand, tyvärr fick vi inte kombinera dem som vi ville.

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Ring of Kerry är den kanske vackraste delen av Irland. Vi visar vägen till några pärlor.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.


Vi har testat Atlantic Links i Englands sydvästra hörn.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Litauen, vi visar vägen till golfen och bra boende hos vår minst kända baltgranne.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


Med bil och båt till några av Englands bästa banor.