destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.


Här har du chansen att lira sex Nicklaus-banor billigt.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien.

 

Välbeläget golfpaket tillgängligt för alla

 

Eskilstuna är lätt att nå för många och överraskar med sin småstadscharm. Vi testade ett hotell i bästa läget och golfen på Torshälla och Strand, den senare erbjuder Pay & Play.

 

Sett till hur Sverige är befolkat ligger Eskilstuna mitt i smeten – en tredjedel av landets invånare bor i Mälardalen och det innebär att drygt tre miljoner svenskar har staden inom en timmes bilresa. Staden fick sitt namn efter biskop Eskil, ett svenskt helgon som levde på 1000-talet och oss veterligen inte spelade golf. Staden har också fostrat en hel radda sentida kändisar, inte minst Anna Nordqvist, som spelar golf. I övrigt är staden mest känd för Parken Zoo

 

Ån med samma namn ger Eskilstuna en hel del karaktär. Längst upp: Stadshotellet är den vita byggnaden.

 

Vi checkade in på Elite Stadshotellet med bästa läget vid Eskilstunaån och med gaveln mot vad som känns som uteserveringarnas epicenter i stan. Här finns flera pubkedjor representerade och kan du inte tillfredsställa ditt ölintresse här tipsar vi om en promenad till Eskilstuna Ölkultur, som 2008 öppnade Sveriges första bryggeripub.

 

Frukosten. Nedan: vårt Superior-rum.

 

Vårt Superior-rum kändes väl litet, så försök gå upp i storlek, det är inga stora kostnader. Frukosten är förstklassig – du kan t.o.m. grädda dina egna våfflor. Söndag satte den igång vid 07.30 och varade till 12, läge för sjusovare alltså. Det var inga problem att få kaffe tidigare, för den som vill njuta av morgonsolen på den stora verandan och med utsikt mot ån och Klosters kyrka med sina två torn. Parkering finns direkt framför hotellet mot avgift. Den fyller upp ganska snabbt och då hänvisas du till Gallerian – i sådant fall kan du lika väl leta upp någon gratis helgplats på stan, det ska inte vara några problem. 

 

 

Torshälla använder det innovativa greppet att starta varannan vecka från hål 1 och varannan från hål 10. Det gör att alla som bara hinner/orkar spela 9 hål slipper gå och nöta samma slinga varje vecka – märkligt att inte fler klubbar kör så här om bansträckningen tillåter.

 


Banan är en blandning av äng, park och skog. Ängspartiet, hål 1-9, ligger öppet och det blir lite same-same, det som kan ställa till det för den bättre spelaren här är att det kan vara en hel del vind. Bäst gillade vi skogshålen, 13-16, inte bara för att de är mer tekniska utan också för inramningen.

 


18:e green och restaurangen, med stor uteservering och förstklassig mat (och supertrevlig personal).


Banan i all ära, det som imponerade mest på oss var den trevliga atmosfären kring klubbhuset, med en stor terrass som ligger strategiskt (vill du sitta ännu närmare inspelen på 18 finns det en extra uteplats där). Utöver à la carte serveras en lunchbuffé dagligen mellan 11 och 15. Vi testade lite av varje och allt var otroligt gott – missa inte lunchen på Torshälla!

 

 

Strand ligger vid Mälaren ca halvvägs mellan Eskilstuna och Strängnäs. Här hittar du 18 hål Pay & Play och en anläggning som lockar även annat folk än golfare – under vårt besök förberedde man för ett bröllop och ett företagsevent. De tidigare gårdsbyggnaderna är mycket smakfullt renoverade och erbjuder hotellrum såväl som konferensrum. Lunchen vi åt var riktigt bra.

 

 

Banan kan spelas upp till 6 115 meter. Det finns enkla skisser över layouten på varje tee, men inga avstånd. Några hål på första nio tar dig ner mot Sörfjärdens naturreservat och du kan skymta vattnet. Det finns gott om utrymme för den som inte har titthålskirurgisk precision i slagen. Hål 7, ett par 5 som kräver att du positionerar dig vettigt för inspelet, stack ut som vårt favorithål här, i övrigt höll sig pulsen ganska lugn. 

 

 

Sista nio gjorde ett betydligt starkare intryck. Här finns flera av de bästa golfhålen och här är inramningen vackrare, vilket är viktigt när man som oss har svingar som inte erbjuder några estetiska kvaliteter. Här finns också fler inslag av risk & reward, alltså möjligheten att spela hålet antingen aggressivt eller mer försiktigt – perfekt för matchspel.

 

Klubbhuset. Nedan: Utöver golf finns det en hel del andra aktiviteter på Strand, tyvärr fick vi inte kombinera dem som vi ville.

 

Hål 16 blev vår favorit – ett kort par 4 med högt belägna tees där den långtslående kan driva green men samtidigt har flera strategiskt placerade bunkrar att ta hänsyn till. 

 

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har spelat alla de bästa banorna på sydafrikanska sydkusten och utser de 18 bästa hålen.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.