Skriv ut

 

Äkta links och över 1 000 sorters whisky

 
LinksGolf Öland är en av få svenska linksbanor och ligger ner mot Ölands södra udde. Vi checkade in på mysiga Hotel Skansen i Färjestaden, strax söder om brofästet och med tre kvarts körning till banan. Lite otippat har hotellet världens största sortiment av Skottlands nationaldryck.


LinksGolf Öland hittar du långt ner på södra Öland, 45 minuters körning från brofästet strax norr om Färjestaden och strax innan Ottenby fågelstation på södra udden. Banan var länge känd som Grönhögen, efter orten där den ligger, men Öland får väl anses vara mer geografiskt gångbart. Att banan erbjuder linksgolf är också något som säkert är bra att saluföra så tydligt som möjligt.

 

Delar av det enorma whiskyutbudet på Hotel Skansen.

 
För att inte riskera lappsjuka valde vi att förlägga övernattningen till civiliserade trakter och checkade in på Hotel Skansen i Färjestaden. Av en händelse (Google) hade vi fått reda på att världens största utbud av whisky fanns här och det lät för otroligt för att vi inte skulle syna påståendet.

 

 

Hotellets historia går tillbaka till slutet av 1700-talet och den äldsta byggnaden har hängt med sedan dess. Huvudbyggnaden uppfördes 1811 och fungerade inledningsvis som ortens tingshus. Sedan 1984 ägs hotellet av familjen Norén och det är Fredrik Noréns stora whiskyintresse som tagit Hotel Skansen in i Guinness världsrekordbok, mer om det längre ner.

 

Chesterfield-soffor, designade för whisky.

 

Att Hotel Skansen är populärt sommartid förstår man, det finns rejält med ytor att umgås på utomhus, oavsett om ni föredrar att sitta med en öl på en veranda eller ligga vid utomhuspoolen. Själva var vi här en kylig aprildag och satsade på en av bubbelpoolerna utomhus. För den som vill ha lite mer tropikkänsla finns en inomhuspool i varmfuktig miljö i spa-avdelningen, som ligger i ett separat hus. Som hotellgäst har du också möjlighet att träna gratis på Wellness Studio som ligger 150 meter från hotellet.

 

Vi checkade in i ett trevligt rum med uteplats mot poolen. Sängarna var mycket sköna.

 

Middagen var en riktig höjdare. En av oss satsade på rödvinsbrässerade oxkinder med rökt märg- och tryffelsmör, mandelpotatispuré, krispig ostronskivling och rökt grissida. Den andre vågade inte chansa utan körde en lyxig version av golfmat i form av en brisket- och högrevsburgare med briochebröd, karamelliserad lök, bacon, rökt cheddarost och tryffelmajonäs.

 

 

Så till whiskyn. Vi dricker inte själva den ädla drycken men önskade vi hade gjort det, för Hotel Skansen noterades 2018 i Guinness Book of World Records för att ha världens största samling för utskänkning (läs den intressanta historien om hur det gick till). Hela 1 179 sorters whisky är det officiella rekordet och vi rekommenderar verkligen att gå ner i källaren och titta på den imponerande samlingen. För den som vill lära sig mer anordnas provningar. Kolla bara priset innan du gurglar och spottar ut – den dyraste sorten lär kosta uppåt 30 000:-/centilitern.

 

Ännu en del av whiskysortimentet, fler hyllor finns.

 

Allt sammantaget var vi mycket positivt överraskade av Hotel Skansen; ett personligt boende, mycket bra mat och trevlig personal rakt igenom. Logistikmässigt funkar det utmärkt för golfen, närmaste banan, Saxnäs, ligger bara tio minuter bort och till Ekerum och Kalmar GK, med två 18-hålare vardera, är det 20 minuters körning. LinksGolf Öland når du på 40 minuter. 

 

Frukosten och del av frukostmatsalen.


LinksGolf Öland påminner om en brittisk links av mellanprisklass. Hur du kommer att uppleva den hänger på flera saker, visuellt mest på hur torrt det varit. Flera foton som cirkulerar visar banan med rejält torra fairways. Många gillar det här, för att de får en förstärkt linkskänsla, med bollar som kan rulla och studsa ganska rejält. Själva tycker vi att det är fult och är tacksamma för att banan var grön och fin under vårt besök en oktoberdag.

 

Korthålet 7 var en favorit, med en green i två nivåer där det är lätt hänt att ta för mycket klubba av rädsla att hamna kort eller i den tuffa bunkern vänster om green. När det är mer vatten i dammen är det här hålet säkert riktigt vackert i eftermiddagssolen.

 
Spelmässigt kommer din upplevelse i stor utsträckning att bestämmas av hur mycket det blåser. Här har LinksGolf Öland enligt uppgift varit progressiva och som första bana i världen infört en ”vindslope”: ju mer det blåser desto fler slag får du på slopen. Eftersom incheckningen var obemannad när vi dök upp fick vi greja med det här själva. Det var förvisso helt vindstilla, men alla vet att det kan börja blåsa helt utan förvarning på ”Solen och vindarnas ö”, så vi gav oss för säkerhets skull tio slag extra på slopen.

 


Övningsgreenen framför klubbhuset, med drivingrangen i bakgrunden, där du kan sikta mot en liten ö.


Banan har numera par 74 och kan som längst spelas...ehhh, vi glömde att få med oss scorekortet och kunde inte hitta någon info om det här på nätet, men det kändes fullt tillräckligt. Det som framförallt gör den kul är att den som en av få banor erbjuder en genuin linksupplevelse utan att du behöver åka utomlands. Det var också, i varje fall under vårt besök, skönt att slippa tjockruffar, som på brittiska links kan sno en ansenlig mängd bollar.


Linkskänslan handlar i stor utsträckning om de så karaktäristiska tvärtorvade bunkrarna, som man här verkar ha byggt upp med hjälp av kasserat konstgräs (ganska vanligt numera och genialiskt då det minimerar underhållskostnaderna). Dessa bunkrar har rejält höga framkanter och hamnar du i dem är det tufft att ta dig ur i önskad färdriktning – precis som en bunker ska funka.

Dubbelgreenen på banan sedd från två håll.


Som sig bör finns också en dubbelgreen. Den dyker upp på hål 4 och – kan man tänka – igen på hål 12. Kiosken dyker upp vid 7:ans tee och du passerar den igen efter hål 16. Efter hål 9 finns en liten sittplats till vänster där lokala kaffetermosgolfare verkar stanna till och släppa igenom.

Inspelet på 17 fram- och bakifrån. Nedan: 18:e green med klubbhuset.


Sista två hålen är fina, 17 är ett par fem där fairway har det vattenfyllda stenbrottet längs hela vänstersidan och några välplacerade bunkrar på högersidan. På inspelet ska du över ett sorkdödarfientligt dike. 18 är ett korthål med obehagligt många svårigheter i spel oavsett vilken tee du slår från.



Sammantaget erbjuder LinksGolf Öland en annorlunda upplevelse väl värd resan ner från brofästet, inte minst för vyerna mot Kalmarsund fina dagar. Vill du ha hela paketet finns hickoryklubbor att hyra. I den virtuella banguiden hittar du flyovers med samtliga hål.