Skriv ut

 

Pittoreskt med förstklassiga vyer mot Vättern

 

Är du ute efter småstadscharm med fina vyer mot Sveriges näst största sjö är Hjo i kombo med Hökensås GK stället för dig.

 

Vi checkade in på Hotell Bellevue i centrala Hjo (med drygt 6 000 invånare ligger det mesta i Hjo i centrala Hjo). Hjo utmärker sig bland svenska kommuner genom att ha en kommunslogan som inte är löjligt krystad. Samtidigt krävdes det kanske inte så värst stort konsultarvode att komma på ”I love Hjo”.

 

Hotellentrén och lobbyn. Längst upp: hotellet trevliga veranda mot Vättern.

 

Staden är mycket trevlig, med många fina träbyggnader och vackra vyer mot Vättern, inte minst från Bellevues stora veranda. Hotellets exteriör är lite betongklossigt, men invändigt är det fräscht och modernt. Det finns 66 rum i olika kategorier, flertalet i huvudbyggnaden. Husdjur är välkomna i utvalda rum. Mycket trevlig personal rakt igenom.

 

 

För den som vill passa på att göra lite av en tidsresa finns också tolv rum i en intilliggande sekelskiftesvilla (frukosten serveras i huvudbyggnaden). Relaxavdelning och gratis parkering finns (se till att få en lapp från receptionen när du checkar in).

 

Den kommunala simbassängen framför hotellet. Sveriges häftigaste utegrill, i form av ett lok. Baren. Vårt rum.

 

Tio minuter söder om Hjo och trekvart norrut från Jönköping ligger Hökensås med 27 hål. Klubben växlar vilka hål som spelas som dagens 18-hålare, med heldagsgreenfee tycker vi att du ska spela alla med lunch emellan – från klubbhusverandan har du förstklassiga vyer mot Vättern.

 

Klubbhuset och utsikten mot Vättern. När vattnet är blått är det en smått religiös upplevelse att sitta här med en öl.

 

Klubben var igång med första nio hålen 1963, 1980 var 18 hål klara, för att 1993 kompletteras med ytterligare nio. Namnet har man tagit av åsen på vars sluttning banan är utlagd. Detta gör att du från flera hål har riktigt fina vyer.


Hål 4 på Blå. Nedan: Hål 7 på Gul.


Slingorna heter Röd, Gul och Blå. Vilka som gäller som dagens 18-hålare ser du under rubriken ”Spela golf” (”Aktuellt på banan”) på hemsidan. Slingan som inte ingår i dagens 18-hålare är då öppen för ”Pay & Play.

 

 

Vi var här en måndag. Var inte det. Dels är restaurangen av luddiga skäl stängd, dels är det mycket banarbeten på måndagar (de svarta spåren du ser på greenerna på våra foton är gödningsmedel som körts ut). Plus för att klubben sköter banan ekologiskt och utan bekämpningsmedel.

 

Korthålet 6 på Röd. Nedan: korthålet 6 på Gul.

 

Det finns en banskiss på scorekortet, men den är inte vidare exakt utan visar mest hur hålen ligger i förhållande till varandra. Skisserna på teetavlorna är något bättre och ger avstånden från tee.

 


Slingorna är ganska likvärdiga, men inledningen och avslutningen på Blå ligger högst och erbjuder bästa vyerna mot sjön. När du hålat ut på första hålet här ska du vara uppmärksam så att du inte hamnar på hål 2 på Gul (håll höger). Efter att du hålat ut på hål 7 är det en ganska brant promenad till 8 – håll ut.

 

 

Gul kändes mer tekniskt utmanande. Hål 2 här är småknepigt mot slutet, tipset är att spela det en gång innan du spelar det, så att du kan formulera någon sorts spelstrategi.

 

 

Även på Röd är det hål 2 som kan ställa till det, ett dogleg där det gäller att hålla ut rejält vänster på utslaget för att komma runt hörnet. På tee på hål 4 ska du sikta mot det stora trädet i mitten så ordnar sig allt. Hål 5 är ett par 4 som kan spelas som mest 295 meter – ändå är det indexerat som slingans svåraste hål. Vi gissar att många i sin iver att hålla sig borta från vattnet vänster om green lägger sig i den djupa bunkern höger om green – och därifrån toppar slaget ner i vattnet. Du hittar fler foton från slingorna här.