Skriv ut

 

Boende på Halmstads nöjesgata och spel i Tylösand


För den som vill ha krypavstånd till Halmstads alla uteserveringar finns inget centralare boende än Hotell Mårtenson, som efter en totalrenovering är extremt stilfullt. Golfen lirade vi på Halmstad GK:s Södra bana i Tylösand.

Hotell Mårtenson har i decennier varit en hörnpelare i nöjeslivet i Halmstad och ligger i ena änden av Storgatan, som sommartid är packad med uteserveringar. Strax intill ligger Norre Port, en välbevarad rest av den över 400 år gamla fästning som förr skyddade staden.


 

Idag är det porten som är skyddad, av 91:an Karlsson som står staty här (seriefigurens skapare gjorde militärtjänsten på infanteriregementet i stan). På andra sidan porten hittar du Halmstads vackraste park, som du passerar genom om du ska ta den korta promenaden längs floden Nissan till fotbollsarenan Örjans Vall. När det gäller parkering för er som ska bo på Mårtenson är parkeringshuset "Svartmunken" sannolikt bästa alternativet, härifrån har ni knappt fem minuters promenad till hotellet.

 




Hotell Mårtenson har varit igång sedan 1858 och tjänade faktiskt som inspiration till en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna: ”Vår tid är nu”. Serien sändes under fyra säsongen med start 2017 och även om den utspelade sig på annan plats och i en annan tid var det på Mårtenson som "Tanten på taket", spelad av Suzanne Reuter, i verkligheten bodde.

 


Helg i slutet av juni och Gretas Tak var det klart populäraste hänget i stan.


Tanten hette egentligen Greta och var till en början städerska på hotellet, för att sedan bli kär och gifta sig med grundaren av hotellet, Franz Gruber. När Franz dog 1969 hade han i sitt testamente angett att Greta skulle få bo kvar i sin våning högst upp så länge hon levde, vilket hon också gjorde fram tills hon dog 1996.




Baren. Bistron. Gretas Blommor välkomnar i entren.


Totalrenoveringen 2020-21 blev extremt lyckad, inte minst färgsättningen genom hela hotellet. I de små detaljerna, allt från väggkontakterna till bomullshanddukarna på de publika toaletterna, ser man att inget lämnats åt slumpen. Man har också tagit fasta på historiken, där Greta fått ge namn åt blomsterbutiken i entrén, caféet och takbaren medan bistro och bar är uppkallade efter Franz. Efter renoveringen har antalet hotellrum utökats till 136. Vi hamnade i ett väl tilltaget rum med balkong mot Nissan och med mycket sköna sängar.


Vårt rum och utsikten från vår balkong mot Nissan. Frukosten var mycket bra.

Det finns gott om golfbanor att välja mellan runt Halmstad, som regelmässigt förs fram som Sveriges bästa golfdestination. Vi valde att satsa på Halmstad GK:s Södra bana, som för flertalet utsocknes besökare lever i totalskugga av klubbens Norra bana, som alltid huserar i toppskiktet på rankinglistorna över Sveriges bästa banor och som stått värd för flera stortävlingar, inte minst Solheim Cup 2007 och Scandinavian Mixed 2022.

 



Södra banan är kortare än Norra och även trixigare. Samtidigt ligger hålen närmare varandra här och med lite tur kan dina snedskott ligga på en annan fairway, men det är en hel del trädridåer som ska navigeras för att ta dig tillbaka till rätt hål. Är du svajig med drivern kommer du sannolikt att uppleva den som svårare än Norra. Noterbart är att den här banan är den populäraste bland klubbens medlemmar.

 



Vill du lira båda banorna och kan tänka dig att göra det samma dag så får du ett bättre pris. Tipset är då att starta tidigt och bryta för en lite längre lunch. Nöjer du dig med bara en runda kan det ändå vara läge att starta tidigt, för att sedan ta lite aftergolf på Sveriges mest kända strand (du kan eventuellt lämna bilen på golfklubbsparkeringen och gå ner, kolla med receptionen) för att på eftermiddagen dra dig in mot stan och nöjeslivet. Du hittar fler foton från banan här – samt även foton från Norra banan.