Skriv ut

 

Vi har testat samtliga banor i Vilnius


Vilnius erbjuder en världsarvslistad stadskärna lätt att nå med lågprisflyg från Arlanda. De tre golfbanorna ligger inom en halvtimme från staden i olika riktningar. Vi testade boendet på en av banorna och på det topprankade hotellet i Gamla Stan.

Bästa sättet att ta sig till Vilnius är med flyg. Resan från Stockholm-Arlanda tar dryga timmen. På vägen dit förlorar du en timme, som du – om allt funkar som det ska – vinner tillbaka på vägen hem. När det gäller boendet kan ni hålla till inne i stan eller på någon av de två golfklubbarna som erbjuder övernattning. Väljer ni att bo på någon av klubbarna utanför högsäsong rekommenderar vi att ni är ett gäng, då det inte minst vardagar kan vara glest med andra gäster kvällstid och inte så mycket att göra utöver att äta, dricka och sortera peggarna.

 


Vilnius. Längst upp: Capitals golfklubb.


Flygplatsen ligger fem km söder om centrum och är inte direkt någon pulshöjare, men den är lätthanterlig till storleken. Från tidig morgon till tidig kväll går tåg var 30:e min in till centralstationen i Vilnius. Du köper biljetten ombord. Tar du taxi ska du se till att ringa efter en eller ha en förbeställd, vilket reducerar risken att bli överdebiterad. Som i alla städer ska du se till att de kör på taxametern eller att ni först kommer överens om priset. 

 



Ska ni som oss röra er en del i området är hyrbil ett bättre alternativ än taxi. Det är de stora internationella bolagen som är verksamma här och priserna är vettiga, inte minst för den som bokar i god tid. Vi valde att testa en hyrbil med chaufför.

 



AVIS erbjuder den här servicen och det fungerade utmärkt – en splitter ny Audi mötte upp på förbestämda tider och vi slapp hålla på och meka med transporterna på plats. Vi beställde redan innan avfärd transport för samtliga våra dagar; från flygplatsen till vårt hotell inne i Vilnius, från hotellet till första banan och vidare till andra banan där vi bodde samt därifrån till tredje banan och vidare till flygplatsen.

 

Hyrbilen med chaufför från AVIS fungerade utmärkt – trevliga chaufförer, alltid i tid. Bra vägar.

Hotell i Litauen är mycket prisvärda och ska du någon gång satsa på att bo riktigt lyxigt är det här bland de mer plånboksvänliga chanser du får. Sagt och gjort och vi checkade in på vad som anses vara stadens bästa hotell: Grand Hotel Kempinski Vilnius (tidigare Kempinski Hotel Cathedral Square). Härifrån hade vi stadens alla attraktioner inom några minuters gångväg.

 

Kempinski, mitt i stan. Nedan: vårt rum.


Rummen är mycket bekväma, med badrum med kar såväl som dusch och förstklassiga sängar. Svenska Viasat Golf finns på tv:n. Personalen är mycket trevlig rakt igenom och spa-avdelningen är liten och intim. Frukosten börjar vid 07, även helger. För den som är uppe ännu tidigare finns det en liten station vid receptionen där man kan tjuvstarta.

 


Staden är inte större än att du klarar av alla sevärdheter till fots. Självklart ska du testa en genuin litauisk restaurang. Vi fick tipset om Forto Dvaras på Pilies str 16 mitt i Gamla stan. Alla verkar vilja sitta på entréplan men vi tipsar om att gå ner och titta i källarvalven. Priserna på mat och dryck är nästan oanständigt låga. Vi har hört rykten att restaurangen bytt namn och ägare, låt oss gärna veta.

 

Källarvalven på Forto Dvaras erbjuder många mindre utrymmen.

Det finns som sagt tre golfklubbar utanför Vilnius. Vi började på Capitals (eller Sostiniu som är det inhemska namnet), fem mil rakt väster om Vilnius. Det här var resans stora överraskning och den bana vi tror att de flesta – inte minst medel- och högchpare – kommer att ha som sin favorit, med en omväxlande layout i ostörd natur.

 

 

Första nio kommer du att förlora betydligt fler kalorier än bollar – det är rejält kuperat men tillräckligt med utrymme för att hålla bollen i spel. Variationen mellan hålen är stor och du ges många tillfällen att brassa på med storbulan. Sista nio är ganska flacka, med mycket vatten i spel. Här krävs mer hjärna än muskler (vi är klent utrustade även där) – se till att få med dig en banguide.

 

Klubbhuset.


Klubbhusfaciliteterna är mycket fräscha och på terrassen med utsikt mot inspelet på 18:e och med en stor veteöl i näven börjar man inse vad golf går ut på. Bra och prisvärd mat, trevlig personal. För den som vill bo på klubben finns fyra dubbelrum.

 



The V Golf Club ligger dryga två mil nordväst om Vilnius – raksträcka hela vägen – och i direkt anslutning till Vilnius Grand Resort. Hotellet ligger fint med utsikt mot en sjö. Nere vid vattnet ligger några hyddor där det i högsäsong anordnas grillkvällar och annat. Utanför högsäsong kan hotellet kännas väl stort och utöver frukost och middag var det bara ute på banan vi stötte på de andra gästerna. Något klubbhus finns inte. För den som vill bo här och lira alla tre banorna i området erbjuds ett paket som inkluderar transfer till banorna. Hotellet erbjuder shuttle-buss in till Vilnius flera gånger om dagen. Sista hem går runt 21.30 men kolla för säkerhets skull. Utöver golfen finns det tennis, ett stort spa och en styrketräningslokal. Ett biljardbord är väl undangömt i ett utrymme nära proshopen.

 

 

Rummen är stora och bekväma, med bra sängar och svenska Viasat Golf på tv:n. Prisläget i restaurangen är högre än inne i stan. Vi testade lite olika saker på menyn och rekommenderar verkligen kalven. Att det bara fanns ljus lager i ölsortimentet under vårt besök var anmärkningsvärt, men vi löste det genom att handla med oss svingoljan/veteölen från stan (det finns ett kylskåp på rummet).

 



Golfbanan ligger på andra sidan sjön, men du checkar in i den lilla proshopen i hotellets bottenvåning och de kör dig till första tee. För att få skjuts tillbaka behöver du ha med en mobiltelefon.

 

 

Till skillnad mot traditionella resort-banor är layouten ganska tuff, i varje fall de inledande hålen. Vår höghcpare liknade sin upplevelse av de tre första hålen vid att spela Labyrint, det där brädspelet där du ska balansera en kula genom en snitslad bana på en schweizerost i trä. Vårt förslag för att parera det här är helt enkelt att börja på tian, för att få chansen att bli lite varm i kläderna.

 

 

I övrigt finns det också några ganska tuffa hål för höghcpare och kortslående. Klubben har insett problematiken och flyttat fram några tees. Här finns mer att göra, inte minst för att tillmötesgå dem som bara spelar en runda. Vatten är i spel på många hål och det krävs inte bara hyfsat raka slag utan även att du har längdkontroll. Samtidigt är den här typen av banor de som blir roligast i längden, för att de kräver ”course management” – att du tänker till innan du slår.

 


Vårt tips för att verkligen uppskatta layoten är att se till att få med en banguide och några extra bollar – det är ingen slump att Florida-bollar har bästa skyltplatsen i proshopen. Se också till att spela fler än ett varv – första varvet kommer banan sannolikt bara att dra ner byxorna på dig, med eller utan banguide. Andra rundan börjar man fatta att det är en riktigt bra och omväxlande layout.

 

 

I högsäsong ska du också försöka komma ut före andra, för vi gissar att det kan gå långsamt när många letar boll. Ett annat tips – om du vill ha en färgstark upplevelse – är att lira banan på hösten. På hotellet finns många höstbilder från banan och det är magiskt vackert. Mitten av oktober gissar vi är som mest färggrant. Utanför högsäsongen finns också goda chanser att få behålla rummet hela avresedagen om du som oss flyger sent och vill ta det lugnt efter sista dagens runda.

 



Europos Centro ligger tre mil nordost från Vilnius. Namnet kommer av att det här (enligt en av flera tolkningar) anses vara Europas geografiska mittpunkt – den absoluta mitten är utmärkt i närheten av hål sju. Klubbhuset är litet och intimt, med en mysig uteservering som påminner lite om den på Båstad GK. Maten är bra men av någon anledning säljs veteöl bara i vad som känns som souvenirflaskor – det blir ett jäkla hällande.  Menyn är skriven på vad som ser ut som rispapper – annorlunda.

 

 

Banans slingor är helt olika till karaktären. Första nio premierar mer riktning än längd, med flera smala passager. Träffar du träden hittar du dock oftast bollen. Någon banguide eller teeskyltar finns inte utan du är hänvisad till en icke helt exakt skiss på scorekortet. Hål nio - ett långt par tre med högt belägna tees och vatten längs hela högersidan - är banans bästa hål. Andra nio är betydligt öppnare och passar höghcpare bättre.