Skriv ut

The Bobmen report: 1 juni 2021


I juli kommer i vanlig ordning inget nyhetsbrev. Trevlig sommar!


Krukväxter istället för golf för vår Bobman när flertalet Sthlms-banor var översvämmade och stängda 27-28 maj.

 

Efter regn kommer...

 

Våren brukar vara vår favoritårstid, när naturen vaknar till liv och solen börjar värma. Men årets vår var en av de kallaste och regnigaste på den här sidan istiden och löpsedlarna gav oss ord som ”väderchock”, ”arktisk vindstöt” och ”Grönlandsblockeringen”. Men sedan helgen är det andra bullar, sommarbullar, och vi önskar alla en fantastisk golfsommar med sol, värme och anständiga bollträffar. Att de svenska restriktionerna lättas från idag gör också livet roligare och EU har signalerat att fullvaccinerade kommer att kunna resa som vanligt inom unionen framöver. Yabba Dabba Doo! 

 


 

Två någorlunda färska golfpaket i Blekinge och två eftermonteringar


Skiftet april/maj var vi i Blekinge och lirade, med övernattningar i Karlskrona och Karlshamn. På vägen ner från Stockholm övernattade vi på Öland, för att kunna montera ihop ett golfpaketsreportage med Linksgolf Öland, som vi testade/fotade förra hösten. Samma monteringsjobb gjorde vi på vägen hem, nu med Hotel Victoria i Jönköping. Där har vi med Skinnarebo och Jönköpings GK, fotade för några somrar sedan.

 



Oskarshamns GK. Hade golfen uppfunnits idag tror vi att många banor skulle se ut så här.

 

Golfen och framtiden del 1


2020 var ett fantastiskt år för svensk klubbgolf, massor med nya medlemmar (även om många bara blev greenfeemedlemmar) och flertalet klubbar som bättrade på sin ekonomi rejält (vår egen hemmaklubb blev skuldfri efter att nästan ha kånkat 2018*). Innevarande år ser också ut att bli riktigt bra.

 

Men även om problemet just nu verkar vara att det är för många golfare i omlopp och att det är svårt att komma ut på de flesta banor i landet, ska vi kanske titta lite längre fram, till när världen blir normal igen. Många kommer att lägga av för att de inte längre har tiden som golfen kräver och det finns en risk att vi återigen hamnar där vi var för några år sedan, med klubbar som tappar många medlemmar och riskerar konkurs. Hur ser vi till att inte hamna där igen, hur utvecklar vi golfen, med respekt för traditionerna? Det här försöker vi bena ut på amatörnivå och längre ner börjar vi med att titta på själva golfbanan. I nästa nyhetsbrev tar vi upp spelavgifterna; är det hållbart/rättvist att medlemmen som bara spelar några enstaka rundor om året ska betala lika mycket som den som mer eller mindre är ute och vevar varje dag – eller kan man hitta en flexiblare betalningsmodell, som alla känner sig nöjda med? Hör gärna av dig om du har egna synpunkter i ämnet.

 

* Att styrelsen byttes ut spelade också stor roll. Många svenska klubbar skulle må bra av att fler medlemmar med rätt kompetens ställde upp för styrelsearbete

 


 

Karlskrona: Hotel Carlscrona och Nicklastorp och Ronneby


I den gamla örlogsstaden Karlskrona checkade vi in på Clarion-hotellet, där middagen ingick. Priset på boendet kan skifta rejält beroende på bokningsläget, så kolla gärna alternativa datum annars kan det kosta mer än det smakar. Vi fick tag i ett dubbelrum för knappt 1 500:-. Rummen håller på att renoveras, fotot i vårt reportage visar hur samtliga standard dubbelrum kommer att se ut när allt är klart.

 


Golfen lirade vi på Nicklastorp (480:- för 18 hål, hälften för 9) och Ronneby (380/450:- vardag/helg). Fotona är alltså tagna för nästan en månad sedan, så räkna med att det hänt en hel del med gräs och grönt sedan dess. Under vårt besök  var Nicklastorp redan i fint skick rakt igenom medan Ronneby hade snömögel på greenerna. Läs reportaget.


 

Karlshamn: Hotel Carlshamn och Boa Olofström


Karlshamn och Karlskrona låter ungefär likadant. För att vara säkra på att verkligen hamna i Karlshamn bokade vi in oss på hotellet med samma namn som staden. Ett dubbelrum med frukost gick vårt datum att hitta för 1 400:-. Golfen lirade vi på Boa Olofström (500:-), som redan för en månad sedan var i fint skick. Vi tipsar även om riktigt fina banan National, som vi misstänker att många lokala golfare inte ens har hört talas om. På grund av coronaläget är Östersjöfestivalen i Karlshamn inställd i år. Läs reportaget.


 

Öland: Hotel Skansen och LinksGolf Öland


Sverige har få riktiga linksbanor, en av dem ligger på Öland och hette tidigare Grönhögen. Vi var där och lirade i höstas och nu stannade vi till på ön för att få till ett hotellpaketsreportage. Utöver trevligt boende erbjuder Hotel Skansen – extremt överraskande – världens största utbud av whisky. Ett dubbelrum med frukost våra datum gick för 1 300:- men priset kan naturligtvis skifta rejält beroende på väder, vind och drömmar om Öland. Golfen kostar 600:-. Läs reportaget.


 

Jönköping: Clarion Collection Hotel Victoria med två banor


Jönköping ligger strategiskt för den som färdas längs E4:an neråt eller uppåt i landet och vi brukar stanna till här för att sträcka på benen under en golfrunda. Den här gången hade vi dock bara tid att övernatta, plus att vi var osäkra huruvida banorna hade kommit igång i början av maj. Vi checkade in på Hotel Victoria mitt i stan. Ett standard dubbelrum med frukost, eftermiddagsfika och middag våra datum gick för 1 125:-. Vi hade lagt till 180:- för ett superior-rum men på plats valde vi att uppgradera till en svit, vilket kostade totalt 1 845:-. Gällande golfen har vi med Skinnarebo (450/500:- vardag/helg) och Jönköping (550/650:- vardag/helg), båda testade och fotade för några somrar sedan. Läs reportaget.


 

Keep on koing


Under torkan 2018 var det flera golfklubbar som klippte ner sina tjockruffar till vanliga ruffar för att hjälpa lokala lantbrukare med foder. Glädjande nog har vi kunnat konstatera att många av de här samarbetena fortsatt över hela landet och vi ser bara fördelar för alla: lantbrukarna får hjälp i en verksamhet med små marginaler, klubben får goodwill och kanske också en samarbetspartner vid behov, vi golfare får lättare att hitta våra bollar samtidigt som det fortfarande straffar sig att hamna i ruffen. Om inte din klubb jobbar med något lokalt lantbruk kanske det är läge att göra det.

 



Vårgårda, en pärla vi upptäckte förra sommaren och kombinerade med ett trevligt hotell i caféstaden Alingsås.

Ha en fin hemester

 

Som nämnts kommer inget juli-utskick, vi revanscherar oss 1 augusti med ett rejält köttigt nyhetsbrev. Vi kommer att hålla oss inom Sverige hela sommaren och räknar med att hinna testa en hel del banor, kända såväl som mindre kända. I vanlig ordning ska vi också försöka hitta hotellalternativ som gör att det blir en kul helhetsupplevelse. Ska du själv ut och resa inom landet i sommar har vi nu lagt upp 69 golfpaket under vår toppmeny "svenska paket". I takt med att vi testar nya i sommar lägger vi upp dem med länk från startsidan.


 

På sista radens hundår för hunden


Under pandemin har rekordmånga svenskar skaffat husdjur som sällskap när de vistas mycket i hemmet. En hund lever runt 15 år, så när husse och matte går tillbaka till sina arbetsplatser återstår många år av ensamhet hemma för jyckarna. Än sämre samvete ska den ha som satsade på en sköldpadda, som kan leva upp mot 200 år – betydligt längre än pandemin beräknas fortgå. Den som köpte en elefant klarar sig undan med färre år som matte/husse, men i det fallet är det kanske inte livslängden utan storleken som är det primära problemet – inte minst om du bor i en hyresrätt på 34 kvm i Stockholms innerstad, fyra trappor upp och med gallergrindshiss (kan också vara en utmaning att få tag i bajspåsar i adekvat storlek). Dessutom kommer det under samtalskvällarna 70 år framåt att finnas ”en elefant i rummet”.  

 

På sista kompetensraden


Det är bra med utbildning. Men ibland går det för långt, som när man för några år sedan ville ha en akademisk utbildning för cykelreparatörer, för att ”höja statusen på yrket”. Vi stänger helt enkelt ute människor som har andra talanger i livet än rent akademiska. Själv tog jag och en kollega för några år sedan fram en intensivutbildning som via AF Kultur skulle ge arbetslösa journalister verktygen att jobba som webbredaktörer. Vi körde kursen framgångsrikt under flera år, med intagning från hela landet. Inför sista kurstillfället ringde jag upp om möjligheterna att få gå kursen, under ett fingerat namn men med mitt eget cv. Jag fick veta att jag inte hade de förkunskaper som krävdes för att kunna tillgodogöra mig kursen. Nu satsar jag på att bli cykelreparatör, innan det är för sent.

 


Töreboda, en av landets vackraste – och roligaste – layouter. Hade golfen uppfunnits idag tror vi att många banor skulle se ut som de vi har med på fotona i den här texten.

 

Golfen och framtiden: banorna


Just nu är det högtryck på banorna, med alla permitterade och "hemmajobbare" som upptäckt att golfen är en av de säkraste förlustelserna i smittotider. Men hur kommer det att se ut längre fram, när allt blir mer normalt igen? Hur mycket tid golfen tar i anspråk kommer, såklart, att vara en viktig faktor för att kunna behålla alla nya golfare. Tillbaka på jobbet kommer de att ha skärpta krav på hur lång tid en runda får ta. Här har klubbarna ett ”window of opportunity”, för nygolfarna är inte alls lika bundna av traditioner och konventioner kring hur en golfbana ska vara när det gäller längd och antal hål. Det är inte vi heller, när det ställs mot rundor som tar upp mot fem timmar och ibland längre.

 

Gjerdrum, en riktigt fin bana utanför Oslo som många missar för att det ”bara” är nio hål. Nedan: Pine Cliffs i Algarve.

En utgångspunkt skulle kunna vara hur golfen skulle se ut om den uppfanns idag. Först och främst skulle ingen komma på tanken att bygga banor som tar 4-5 timmar att avverka. Sex kilometers totallängd skulle dessutom anses galet utrymmeskrävande* för att de skulle få bygglov nära där folk vill bo.

 


Istället tror vi att man hade byggt mindre banor närmare befolkade områden. Genom att de tar mindre mark i anspråk skulle banorna också kunna klämmas in på vackra ställen där dagens fullängdsbanor inte har en chans att få plats. Här är Pine Cliffs i centrala Algarve ett bra exempel, en 9-hålare som mäter 2 226 meter par 32 men som vi tror att många uppskattar på samma sätt som en fullängdsbana. Ett annat exempel på hur golfen skulle kunna se ut i framtiden hittade vi på Atlas Golf i Marrakech, en layout där det inte handlar om att slå långt utan med precision – hur kul  som helst och med en levande restaurangmiljö. När det gäller innovativa grepp har nog Murtoli Golf Links på Korsika gått längst; för att maximera ett begränsat utrymme växlar de inte bara från vilka tees du slår utan också mot vilka greener du spelar. 

 


Järvsöbaden i Hälsingland, 1 580 meter par 30 i trevlig herrgårdsmiljö.

Att vi hamnat där vi hamnat, med allt längre banor och en jäkla massa gräs att ta sig fram på hänger så klart ihop med att det är proffsgolfens krav som drivit utvecklingen. Tidsåtgången för att spela 18 hål är något som vi vanliga dödliga golfare med andra förpliktelser i livet lämnas att hantera själva, med hjälp av klubbledningarnas tjat om att vi ska göra dittan och dattan för att skynda på spelet. Här och var har klubbarna tagit nya grepp, ofta handlar det om att försöka få till 12-hålare, för att de anses ta lagom tid att skyffla sig runt på. Samtidigt har vi ju våra 18-hålare på plats, så vad kan man göra med dem?


Crane Lakes, den bästa av 16 banor vi spelat i Daytona Beach, ”trots att” den är rejält kortare än de andra.

Enklast är det för de klubbar som har en ”treklöver-layout”, alltså att man kommer tillbaka till klubbhuset efter 6, 12 och 18 hål. Där kan de erbjuda spel i runt 1,5/3/4,5 timmar. I Sverige är dock det vanliga att du kommer tillbaka till klubbhuset efter nio hål. Så varför inte dela upp 18-hålaren i två 9-hålare? Medlemmar som endast mäktar med nio hål får då chansen att uppleva hål 10-18 oftare och det blir ett jämnare slitage på banan. Fler får också chansen att komma ut på attraktiva tider (eller överhuvudtaget komma ut nu när det är hårt pandemitryck på banorna**) och klubben kan erbjuda två olika banor till greenfeegäster som bara vill/hinner spela nio hål. Den som vill spela alla 18 hålen ges två starttider. Det här upplägget skulle också ge våra golfrestauranger större chans att få servera luncher, antingen till dem som enbart spelar nio hål eller de som vill bryta för lunch innan de fortsätter, något som i sin tur skulle bidra till en levande klubbhusatmosfär. Själva har vi många gånger utomlands brutit för lunch efter nio hål och det har gjort att dagen blivit en riktigt höjdare helt utan stress. 


Smådalarö Gårds 9-hålare. Längst ner: Gradi i polska Wroclav.

Jaha, tänker du kanske, tror idioterna verkligen att det här skulle funka, utan att det blir kaos på hål 10 när det kommer folk dit både från klubbhuset och från hål 9? Jo, det gör vi faktiskt, om vi alla börjar tänka på och hantera banan som just två 9-hålare istället för en 18-hålare, på samma sätt som vi idag hanterar en 36-hålsanläggning som två 18-hålare. Samtidigt vet vi inte om det här är bästa vägen att gå, men vi känner att något måste hända för att människor ska välja golfen även när vi tagit oss genom pandemin – många verkar redan ha glömt att flera klubbar var konkursfärdiga bara för några år sedan på grund av att många valde bort golfen, oftast för att den ansågs ta för mycket tid i anspråk.


* En (amerikansk) golfanläggning tar i snitt 607 028 kvadratmeter mark i anspråk, med klubbhus, range och bana. Det är lika mycket som 85 elitfotbollsplaner, eller 3 035 padel-banor. Tittar vi på nyttjandegraden så är det 23 personer på plan samtidigt i fotbollen, vilket ger varje person 310 kvm. I padel får de fyra spelarna 50 kvm vardera. I golfen har varje spelare minst 6 323 kvm vardera (vi har räknat på att en fyrboll går ut var tionde minut och att det tar fyra timmar att gå runt – 96 spelare på banan samtidigt alltså).

 

** Vår egen hemmabana har varit extremt bokad hela våren och det har varit svårt att överhuvudtaget komma ut, även vardagar. Eftersom många spelar flera dagar i veckan nöjer de sig ofta med nio hål, vilket gör att de sista nio hålen underutnyttjas.