Skriv ut

The Bobmen report: 1 november 2019


 

Två golfpaket testade i Västsverige


Ännu en gång har vi gett oss på golfpaket i mitten av oktober. Det här gör att man har något att se fram mot även efter att sommaren är över och mörkret börjar tränga sig på. I Trollhättan testade vi Albert Kök Hotell & Konferens med spel på Koberg 25 minuter bort. Golfpaketet, med del i dubbelrum, 3-rätters, frukostbuffé och greenfee, gick på 1 795:-/person. Läs reportaget.

 

Munkedals Herrgård. Längst upp: Albert Kök Hotell & Konferens.


I Bohuslän gav vi oss på Munkedals Herrgård i kombination med Lysekil Holma 30 minuter bort. Golfpaketet, med del i dubbelrum, 2-rätters, frukostbuffé och greenfee, gick på 1 525:-/person. Pelle Johansson driver stället och utöver att laga förstklassig mat tar han hand om sina gäster på ett sådant där skönt avväpnande sätt typiskt för Göteborgstrakten.  Läs reportaget.

 


 

Höstgolf på Nacka


Med bara sex grader när vi rullade in på Nacka GK:s parkering strax öster om Stockholm den 6:e oktober är det klart att vi undrade om det verkligen var en dag för golf. Men som alla riktiga golfare vet är alla dagar golfdagar och det gäller bara att klä sig rätt – i vårt fall med så mycket kläder att vi automatiskt skulle korta vår sving med en knapp meter. Men sedan kom den där sköna höstsolen fram och det blev det en sådan där fantastisk höstdag som man bäst upplever på en golfbana. Läs reportaget längre ner.

 


Problemlösning på Fancourt. Vår startsida har nu gått över i vinterläge, med fokus på destinationer längre bort.

 

Fick du inte september månads nyhetsbrev?

 

Många fick inte förra nyhetsbrevet, beroende på att era spamfilter hade en dålig Bobman-dag – här har ni det. Se till att ställa in oss som säker avsändare i ert spamfilter. Får ni inte nyhetsbrevet (normalt den förste varje månad) så hittar ni alltid en länk till det på vår förstasida. Till nästa nyhetsbrev ska vi ge oss på  golfanläggningen som förra året utsågs till Europas bästa – och är tre gånger så stor som furstendömet Monaco. Det 5-stjärniga hotellet i direkt anslutning till två av banorna  vann i fjol priset som Spaniens bästa golfhotell och är inte alls så dyrt som man kan förledas att tro.

 


 

Bra och dåliga recensioner – vem kan man lita på?


Användarbetygen gällande hotell, golfbanor och allt annat blir allt högre. När biluthyrningsfirmorna numera snittar runt 4 i betyg istället för runt 2 – trots att de fortfarande är lika otrevliga när de ska sälja på dig onödiga försäkringar – anar man en och annan mossuggla. Vad som hänt är naturligtvis att vi tillmäter andra resenärers omdömen allt större betydelse och det här är något som producenterna hakat på. Idag kan de t.o.m. köpa tjänster som ser till att de får höga betyg på sociala medier etc. Vårt standardtips är alltjämt att inte bry dig så mycket om betygen, utan att istället läsa några recensioner som är mer konkreta kring vad som är bra/dåligt.

Ett företag som i alla år fått mycket skit via recensioner är Ryanair. Vi tycker det är lite orättvist, för Ryan är ett av de mest transparenta bolagen kring vad som gäller – för den som tar sig tid att läsa villkoren. Här några Q&A kring deras nya bagagepolicy. Notera de två sista frågorna, vi har faktiskt svårt att se något annat flygbolag publicera frågor med en så syrlig ton mot sig själva.

 


Rödsvingel på Lysekil Holma.

 

TBR:s grässkola: därför ska du inte äta gräset på linksbanor

 

I reportaget om golfpaketet i Bohuslän nämner vi rödsvingel, en typ av gräs som de flesta golfare hört talas om, inte minst på linksbanor. Men varifrån kommer namnet? Vi citerar Wikipedia: ”Svinglar (Festuca) är ett släkte av gräs. Namnet kommer från tyskans Schwingel och är en sidoform av ordet schwindel och har uppkommit genom att gräsets frön vid förtäring kan framkalla en svindelkänsla. Släktet rymmer omkring 300 arter, som är utbredda över hela världen. Alla är fleråriga. Variationen inom släktet är stort och det finns både höga och låga växter av varierande utseende. Det mest förekommande typen är rödsvingel.

Visuellt blir rödsvingel-banor inte lika gröna över säsongen, är det en riktigt torr sommar kan det vara mer åt det grågröna eller gula hållet. Men rödsvingel är mindre väderberoende än många andra grässorter och ger spelytor som i princip håller från att tjälen släpper till dess att den är tillbaka. Det gör att det blir billigare för klubbarna och därför tror vi att det kommer att dyka upp på allt fler svenska banor.

 


 

Grepp om miljön


Miljömedvetandet är i ständigt fokus och inte minst uppmuntras vi att tänka till innan vi köper nytt. Därför vill vi slå ett slag för att investera i golflektioner istället för nya klubbor. Känner du ändå att det är dags för en ny klubba kanske du ska testa med att bara köpa nya grepp – för oss vanliga hackare är det där ny-känslan framförallt sitter. Vill du ha de där nya klistriga greppen kan du fixa det själv, med flugtejp. Ännu miljövänligare är att ge dig på dina befintliga grepp, för oftast är det bara skit som gör att de känns nötta och tråkiga och många gånger räcker det med att tvättgno dem. Skulle det vara att de är slitna kan du använda en vanlig fotfil för att rugga upp ytan, i svåra fall kan du ta en rasp, men en sådan har vi inte sett sedan träslöjden på 1970-talet. Äppelsvarven funkade jättedåligt – vad tänkte vi på?

 


Oroväckande liten landningsyta på Pezula, men glad ändå.

 

Sveriges rikaste amatörgolfare?


När vi lirade Pezula i Sydafrika i styv kuling sattes vår skicklighet på prov. Eftersom vi inte har någon gick det åt bollar. Rejält för en av oss. Från flera tees slog han tre bollar och hade vi tur hittade vi en. Han resonerade som så att han sannolikt aldrig skulle få chansen att spela banan igen och bollarna var nästan gratis – så varför inte göra det mesta möjliga av det. Kan golfen inte göra dig rik på pengar så kan du göra dig själv rik på upplevelser. En bonus i sammanhanget var att vi drastiskt höjde BNP hos de lokala bolletarna.

 


Vår nya bildlogga, snart i ett nyhetsbrev nära dig.

 

På sista stereotypraden


I England har en reklamfilm för ost förbjudits efter att den anmälts av allmänheten för att vara ”könsstereotypisk”. För att förekomma anmälningar kommer vi från nästa nyhetsbrev att byta ut vår golfstereotypiska bild med gubbarna längst upp mot en ny bildlogga. Vi hoppas på det här sättet inte bara undvika ett utgivningsförbud utan också visa solidaritet med alla dem som oförtröttligt jobbar för att göra världen mindre lättsam.

 

 

Vi ska i sammanhanget också nämna att vi återigen är exakt lika många kvinnor som män i TBR. Senaste tillskottet är en f.d. elitspelare i volleyboll som tillfört bollkänsla och vinnarskalle till redaktionen, för oss helt okända begrepp som vi snart hoppas ha tagit ur henne.

 

 

På sista radens efterlysning

 

Kenyas Eliud Kipchoge (i mitten på bilden ovan, under ett vätskestopp) blev i oktober den första löparen av springa ett maraton på under två timmar (1.59.40). Till sin hjälp hade han 41 harar som växlade som draghjälp. Stärkta av detta kommer vi att försöka slå världsrekordet på 100 meter och söker därför tio harar. Känner du att du är startsnabb kan du höra av dig till vår världsrekordavdelning.

 




 

Förstklassig höstgolf på Nacka


Nacka GK strax öster om Stockholm sträcker sig även in i grannkommunen Värmdö. Första gången vi lirade här kunde vi som nybörjargolfare lyssna oss till i vilken kommun vi var – hörde vi inget efter att vi slagit ut var vi sannolikt i Värmdö. I Nacka kommun ligger banan i ett naturreservat med alla dess restriktioner gällande trädfällning – våra utslag fångades som regel upp av träden som kantade vad vi upplevde som sugrörssmala hål.

 

Hål 3, ett kort par 5 dogleg höger svagt nerför.


Sedan dess har klubben gjort banan mer lättspelad – och vi har blivit mer omdömesfulla med drivern. Hål 2 kan dock fortfarande ställa till det för dig som likt oss inte har titthålskirurgisk precision från tee – dock är det tillräckligt kort för att du ska kunna komma på något vettigare än driver från tee. I övrigt gör blandningen av öppna och lite tajtare hål att banan bjuder på en av de mest omväxlande – och roligaste – rundorna kring huvudstaden. Bland flera karaktärsfulla golfhål där man verkligen får chansen att tänka till håller vi nog hål 3 som favorit, ett riktigt bra matchspelshål med fin inramning.

 


Hål 10-12 är av nyare modell och påminner visuellt en del om Hills i Göteborg, där Europatoren spelade i somras. Mitt i landningszonen på hål 12 finns en bunker så djup att om din fru/man inte kommit hem efter rundan kan det vara läge att svänga förbi och ropa ner här.

 

Hål 12 från tee och green.


Har du inte använt banguiden (ingår i greenfeen) när du kommer till avslutningshålet lär du ta upp den här. Är du som 97,38 % av landets amatörgolfare slicande högerspelare finns det anledning att vara extra vaksam. Vårt tips är – precis som på hål 2 – att inte göra något dumt från tee. Skulle du ändå göra något dumt är vårt tips att inte göra något lika dumt på andrabollen. Med åren har vi faktiskt kommit att gilla den här typen av trixiga hål alltmer, för att det är så tydligt att naturen fått bestämma layouten och att man uppmuntras att tänka golf istället för att bara brassa på.

 

 

Det vi gillar mest med Nacka är att de anpassat banan till naturen och inte tvärtom. För dig som gillar att leta saker att störa dig på kanske du nappar på att man på ett antal hål måste gå bakåt för att komma till andra tees än röd. Skickmässigt var banan lika fin som vi minns den från vårt förra besök för fem år sedan, inte minst var greenerna fantastiskt jämna och lättrullade. Du hittar fler foton från banan här, tagna i början av maj den gången.

 


 

Hur kommer framtidens medlemskap se ut?

 

När det gäller medlemskap på Nacka erbjuder de utöver de traditionella också ett där en pott på tre eller tio rundor ingår. Vi tror att det här är en av flera framkomliga vägar för att klubbarna ska få de som inte spelar så mycket att stanna kvar som medlemmar, för ett problem med svensk klubbgolf är att medlemmen som bara får till några enstaka rundor per år oftast får betala lika mycket som den som är ute och hackar över 100 rundor på en säsong. En annan modell som kan dyka upp framöver är medlemskap med en lägre årsavgift där man sedan erlägger en mindre summa för varje rond man spelar. Det här är vanligt i många länder och innebär att den som spelar mer också betalar mer. För den som spelar mycket kan det fortfarande erbjudas ett medlemskap där man för ett fast pris vevar på så mycket man vill utan extra avgifter. Sedan tycker vi att det är märkligt att så många ställer in klubborna på hösten så fort kvicksilvret hamnar under +10, som golfare håller man sig varm och banorna är ju oftast som bäst på hösten.