destinationsreportage

Sök i vårt arkiv

våra nyhetsbrev

Visst finns det hopp om golfresor som inte kostar skjortan – vi visar hur vi fick ihop våra, med lite resvana och mycket nyfikenhet.

vår hemsida

Vi bygger en foto-wikipedia över så många av världens golfdestinationer som möjligt innan vi drar på oss långvårdsblöjorna. Hur många rundor vill du själv hinna med innan du dör?

reportage i urval

Vi har testat simulerad golf.


Varje år bränner sig 100-tals finska golfare på sina klubbor. Vi har testat 15 banor som du lätt når med färja från Sverige.


Vi har smitit in på Spaniens privataste golfanläggning och testat de två förstklassiga banorna. 


Träningsveckan på Playitas gick åt pipan på grund av en extremt dålig idé.


Vi har testat ett 100-tal banor i Florida. I vårt inledande kapitel om USA berättar vi hur du kan hitta stora rabatter på greenfeen.


Att hitta rätt i det massiva utbudet av specialöl i Belgien var som att spela rysk roulett.


Hur löser man det här med speltempo och annat – kanske har vi lösningarna.


Vi har testat tre banor på Borneo, där det unika djurlivet är huvudnumret.


Ska du lira golf i Thailand är det obligatorisk caddie. Så här fixar du den bästa.



Hmm, jag undrar om jag vågar åka till Oslo som ska vara så dyrt. Vi vågade och golfen och boendet är inte alls så dyrt – men håll dig nykter och upplev istället Vigelandsparken.



Vi har testat alla 288 hål i turkiska Belek – och turkisk stjärtdusch, vilket tog en ända med förskräckelse.



Golfen i Polen är på rejäl frammarsch och här får du mycket för pengarna. Vi har testat nästan alla banor.



Valderrama, Finca Cortesin eller 516 korvar på IKEA – vi har testat för att se var du får mest för pengarna.


Europas största golfresort når du lätt från Sverige. Här hittar du också den kanske bästa bana du kan lira i Europa med bara grönt kort.



fick Kim Jong Il till fem hole-in-one på en runda.


Vietnams bästa korthål hittade vi uppe i bergen.


Vi har testat de flesta nattfärjor som kan vara aktuella för golfresan.


Danmarks bästa golfresort når du lätt med färja från Västsverige.


Vi har testat ett 100-tal banor över hela Spanien, från Costa Brava i nordost till Huelva i sydväst och ute på flertalet öar.



I Malaysia har vi testat ett 20-tal banor, många i absolut världsklass men med en betydligt lägre prislapp än vad du betalar i Thailand.


The Bobmen report: 2 februari 2017


På väg hem från golfklubben igår kväll.

 

Golf & kultur i fängslande miljöer

 

Här kommer en rykande färsk rapport från Malta. Även om du ännu inte varit här är du nog mer bekant med stället än du anar. Flera kända filmer och tv-serier är inspelade här och faktiskt var det på Malta som Greven av Monte Cristo såväl som Billy Hayes i Midnight Express satt fängslade. 2018 är huvudstaden Valletta en av två europeiska kulturhuvudstäder. Vi har utforskat de två största öarna och testat enda golfbanan, med det välklingande namnet Royal Malta. Läs reportaget

 

Royal Malta.

 

Med lite framförhållning hittade vi flyg med Ryan Air från Stockholm Skavsta för 564:- tur och retur med bra flygtider. Charter var också billigt, men med reguljärflyg fick vi större chans att välja boende. Ett dubbelrum av acceptabel standard hittar du utanför badsäsong för runt 200:-/natten och uppåt, lite dyrare om du vill ha frukosten inkluderad. Utöver säsong avgör vyerna i lika hög grad som standarden vad hotellet tar för sina rum. På Fortina Spa Resort i Sliema gick det i feb att hitta ett dubbelrum med frukost och utsikt mot vattnet för knappt 1 000:-/natten, ytterligare 200:- om ni ska ha frukost. 

 

 

Greenfeen på Royal Malta går loss på 65/70 euro vardag/helg och klubbor hyr du för 25 euro. Det går att få ner priset en aning på greenfee såväl som hyrklubbor om du spelar minst tre rundor. Vi tycker att du ska nöja dig med en runda och istället lägga resterande dagar på att upptäcka annat. Guiden vi hade i två dagar heter Darrell Azzopardi (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den./ tel (+356) 99422580). 

 

 


 

Long stay med många banor och restaurangliv

 

Sedan sist har vi också testat ett long stay på portugisiska Algarve-kusten, med chans till spel på 13 banor och gångavstånd till restauranglivet. Eftersom vi fortfarande är löneslavar hade vi inte möjlighet att vara borta i 30 dagar utan fick nöja oss med en shortstay där vi hann testa sex av banorna och boendet. Läs vår artikel här.

 

En torr höst och vinter har gjort att banorna i Algarve generellt är i mycket bra skick. Av de sex vi hann med var Palmares i förstklassig kondition och Morgado, Alto och Boavista i mycket bra kondition. Espiche hade lite tröga greener och Vila Sols fairways såg slitna ut, dock var greenerna bra. 

 


Espiches prisbelönta klubbhus, med mycket bra mat.

 

Specialpris på golfen och klubbhuset på köpet

 

Espiche, som vi har med i vårt long stay-reportage, har ett specialerbjudande fram till 14 februari. Två spelare och en buggy kostar totalt 80 euro. På köpet får du ett av de häftigare klubbhusen du kan hitta i Europa, här presenterat i en engelskspråkig golftidning. Det verkar av och till också dyka upp andra erbjudanden på hemsidan.

 


Palmares, med i vårt long stay-reportage.

 

Förboka alltid starttider i Algarve under högsäsong

 

Vi märkte ett betydligt hårdare tryck på banorna i år jämfört med tidigare år, framförallt är det britterna som kommer i allt större skaror nu när Turkiet känns skakigt. Vår och höst ska du absolut ha förbokade tider, annars kan du få vänta ett bra tag innan du kommer ut på en bana dit du har vettig körtid. Är du nere en kortare period rekommenderar vi även förbokade tider i lågsäsong.

 


 

Ändrade pensionsregler i Portugal på g?


Många svenskar har på senare år flyttat permanent till Portugal. En anledning är naturligtvis livskvaliteten, en annan att landet inte beskattar den privata tjänstepensionen för den som är permanent bosatt där. I programmet 25 januari uppmärksammade Uppdrag Granskning att många upptäckt att de bara behöver bo där under fem år för att kunna plocka ut hela sin privata tjänstepension för att sedan flytta hem med helt oskattade pengar. Finansminister Magdalena Andersson aviserade i programmet att man ska försöka täppa till den här möjligheten. Det tycker vi är bra. Ska man flytta utomlands ska man göra det av rätt skäl. 

 


Katamaranen, en av världens största, lämnar Malta för Sicilien.

 

Ett smidigt sätt att ta sig till Sicilien från Sverige

 

Inte minst i lågsäsong kan det vara svårt att ta sig till Sicilien från Sverige. En variant är att ta lågprisflyget till Malta och den snabbgående färjan därifrån. Eller varför inte kombinera Malta och Sicilien? Katamaranen går alla dagar i veckan och överfarten tar 1,45 tim. 

 


Barn ej tillåtna i baren på en golfklubb i Kissimmee i USA.

 

Registrera dig för inresa till USA på rätt ställe


Vi har hört från prenumeranter som betalat 83 US-dollar för sitt ESTA (den registrering på nätet som du måste fylla i innan du kan resa till USA utan visum). Det finns många hemsidor på nätet som försöker se ut som det rätta stället att registrera sig, för att flå dig på mer pengar. Rätt ställe är här och där kostar det 14 dollar. Läs mer i vår introduktion till USA.


I väntan på Jerringpriset övar vår talang på tacktalet med hyrlägenhetens blomvas.

 

Jerringpriset nästa

 

I dessa tider av uppmuntrad interaktivitet är det kanske inte förvånande att klåfingrighet och manipulation härjar överallt. Att en för oss helt okänd häst kunde ta hem Jerringpriset framför Sarah Sjöström och Henrik Stenson känns märkligt, eller var det killen som åkte med som fick priset? Skämt åsido grattar vi Peder Fredricson till priset, samtidigt som det väcker frågor kring en eventuell ”röstkupp”. Men istället för att gnälla över sådant var ju vårt nyårslöfte att ”gilla läget”. Därför har vi nu övergett målet att bli bättre golfare och ska istället satsa på att vinna folkets kärlek till nästa idrottsgala. Lyckas vi under 2017 gå en hel runda på samma boll satsar vi också på Bragdguldet.

 


Som ensamresenär ökar dock chansen att komma nära storstjärnorna. OBS: bilden är inte ett montage.

 

Inte alltid bra att vara singel-golfare


Vi skulle skicka en person på restresa. Dock visade det sig att det var nästan lika dyrt att skicka en person som totalpriset för två personer. När vi tittade runt på olika bolag och olika destinationer var det genomgående samma visa – i ett fall var totalpriset för flyget och hotellet t.o.m. dyrare för en person än för två, vilket ju är fullständigt obegripligt. Det har aldrig funnits fler singelhushåll i Sverige men resebranschen verkar inte alls ha ställt om till detta utan kör hellre med tomma platser än ger ett skäligt pris till en ensamresenär. Till nästa nyhetsbrev ska vi testa ett long stay som erbjuder bra pris för ensamresenärer.


 

1/3 av priset att hyra nytt jämfört med att parkera gammalt


För hyrbil en vecka i Algarve betalade vi 204 SEK för en helt ny och rentvättad VW Polo. För att ställa vår gamla vinterskitiga bil av samma märke på en grusplätt vid Arlanda betalade vi 570:-. Tillgång och efterfrågan kanske, men när det gäller flygplatsparkeringarna stinker det kartellbildning då alla år efter år ligger på exakt samma pris. Vårt tips är att de gånger det funkar med flygtider och bagage åka kollektivt, vilket också gynnar miljön. För den som ska åka från Stockholm till Arlanda är det sedan 9 januari bara en zon (alltså inga extrakostnader för den som har SL-kort). Ta pendeln till Märsta och buss 583 därifrån. Good for you, good for the envi...miljön.


 

Jajamensan, jag har båt ankrad i Medelhavet 

 

Alla blåser upp sig på Facebook, men varför ljuga när det finns så många sätt att berätta sanningen på? Öka din status genom att slå till på det här objektet på Malta och berätta sedan inga detaljer. En åra och 80 cm förankringsrep ingår.

 


Management by bitter. Donalds första och andra twittrande om oss.

 

På sista radens nya värld


Någon har sagt att diplomati är konsten att be någon att dra åt helvete på ett sätt som gör att de ser fram mot resan. USA:s 45:e president är ingen diplomat och vi håller andan inför vad hans om-du-tycker-jag-är-dum-tycker-jag-du-är-ännu-dummare-personlighet i kombination med hans impulsiva twittrande kan ställa till med. När hans team redan första dagen efter installationen i vita huset ertappades med att ljuga förklarade hans medarbetare i efterhand det som ”alternativa fakta”. Själva har vi nämnts två gånger i hans twitter, en gång innan vi började likna hans hår vid en välvårdad dammråtta och en gång efter.

 

Senaste årets POD:s i Malmö. Är du en skötsam Malmö-bo som pga landets dysfunktionella bostadsmarknad tvingas bo kvar i områden där myndigheterna verkar ha kastat in handduken tipsar vi om att sadla om till turist.

 

På sista radens nya Sverige


Traditionellt innehåller turistkartor så kallade POI:s, Points of Interest. Med våldsutvecklingen i våra städer har nu Visit Sweden ändrat strategi, från att guida utländska turister till sevärdheterna till att försöka hålla dem vid liv. I de reviderade turistkartorna över svenska städer har POI:s ersatts med POD:s, Points of Death.
- Det här blir ju betydligt billigare än att faktiskt göra något åt problemen och kommer också att säkerställa att Sverige behåller sin image som ett land som bryr sig om sina turister, säger Visit Sweden från en säker adress innanför tullarna i Stockholm.

 

Bankerna tjänar miljarder på att erbjuda allt sämre villkor för sina kunder och nu förses de med varningstext. 

 

På sista radens nya varningstexter

 

Alkohol och tobak måste sedan länge ha varningstexter och nu inför EU även varningstexter på banker. Först ut är Malta, som för närvarande är ordförande i ministerrådet. Varför varningen formulerats på svenska är oklart.  

select your language

daenfifrdeitnoptes

reportage i urval

Vi har  utsett de 18 bästa hålen på sydafrikanska sydkusten och i KwaZulu-Natal.


Österrike erbjöd estetiska inslag som vår sving inte levererade. Vi har testat ett 20-tal banor och käkat äkta wienerschnitzel.


Malta hittade vi några hotellbalkonger med fantastisk utsikt. Där satt vi från soluppgångskaffet till solnedgångsölen (vi lyckades också pressa in några sol mitt på dagen-öl).


Vi utmanade Peter Forsberg. Eftersom han hade hemmabana fick han lira med hockeygrepp.

Väster om London ligger banan där Bond och Goldfinger lirade om en guldtacka. I Kent har vi testat nio banor, tre har stått värd för The Open.



Vi har testat 2/3 av banorna i Luxemburg, en ligger på gångavstånd från flygets ankomsthall.


I östra Tjeckien hittade vi ett häftigt designhotell mitt i en 36-hålsanläggning.


Normandie överraskade, inte minst med maten på klubbarna. Vi har testat tio banor under en förlängd höstvecka.


I belgiska Mechelen bodde vi i en kyrka som gjorts om till designhotell.


Några av Indonesiens bästa banor hittar du strax utanför Singapore.



Golfkryssa till Tallinn eller Riga över en helg.


Vi har testat golfsemester i husbil. Latrintömningen spelade vi om och det var först när en av oss hade två upp i matcher som det började hända saker av vikt i toastolen.



I norra Slovakien, två tim från lågprisflygplatsen i polska Kraków, hittade vi ett mysigt golfpaket med utsikt över nio toppar högre än vårt eget Kebnekaise.



Vår lågbudgetkorre spenderade en stor del av en vinter kringresande i Florida. Läs vad han tyckte!


Vi har testat samtliga fem banor på Cypern, alltså även den i Nordcypern.


HIO-försäkring extremt tveksam affär för realisten.